Θα σε πάρει ο δρόμος,Σάκης Σερέφας

Σαιζόν » 2009-2010 » Θα σε πάρει ο δρόμος

Θα σε πάρει ο δρόμος

Σάκης Σερέφας, 2009

Γραμμένο για τον θίασο της Πειραματικής Σκηνής της "Τέχνης", το καινούργιο έργο του Σερέφα ανεβάζει στη σκηνή ανώνυμους ανθρώπους της μεγάλης πόλης, που πασχίζουν να επικοινωνήσουν, να πουν επιτέλους την ιστορία τους, χρησιμοποιώντας μια γλώσσα άλλοτε ωμή και άλλοτε εξόχως ποιητική, μέσα σ’ ένα σύμπαν απογειωμένης καθημερινότητας, όπου ο ρεαλισμός υπονομεύεται διαρκώς από το λοξό χιούμορ του συγγραφέα. Ο ίδιος ο Σερέφας «περιγράφει» το έργο του με το δικό του ύφος: «Είναι ιστορίες δεκαπέντε ανθρώπων που κάποια στιγμή τους "βαράει" στη ζωή τους ένα άγριο ζόρι. Είναι άνθρωποι που τους βασανίζουν πάθη κάθε είδους, και το κοινό τους χαρακτηριστικό είναι ότι δεν το βάζουν κάτω, πέφτουν και σηκώνονται. Δύσκολα, αλλά σηκώνονται. Γιατί είναι άνθρωποι που τους παίρνει ο δρόμος».

Διανομή

Έφη Σταμούλη, Νίκος Λύτρας, Ελένη Δημοπούλου, Στάθης Μαυρόπουλος, Κυριάκος Δανιηλίδης, Μάριος Μεβουλιώτης, Μαριέττα Σπηλιοπούλου.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία
Έρση Βασιλικιώτη
Video
Λίλα Σωτηρίου
Σκηνικός χώρος
Μαρία Καραδελόγλου
Κοστούμια
Μαρία Καραδελόγλου
Μουσική
Κώστας Βόμβολος
Φωτισμοί
Μαρία Αθανασοπούλου
Vj
Ανέστης Πάτκας
Βοηθός σκηνοθέτη
Μαριέττα Σπηλιοπούλου
Βοηθός ενδυματολόγου
Παρασκευή Ορφανίδου
Οργάνωση παραγωγής
Βασίλης Τζαφέρης

Απόσπασμα από το Θα σε πάρει ο δρόμος

Θυμάμαι μια φορά που ήμουνα σ’ ένα νησί. Μεσημέρι ήτανε, ζεματούσε ο ήλιος, ερημιά στα σοκάκια. Ξάφνου, άνοιξε μια πόρτα και πετάχτηκε έξω ένα πιτσιρίκι ξαναμμένο. Ξαναμμένο για παιχνίδι. Άρχισε να τρέχει. Μάλλον για να πάει να βρει τους φίλους του. Η μάνα του ίσα που πρόλαβε και βγήκε στην πόρτα, πριν εξαφανιστεί εντελώς ο πιτσιρικάς. ‘‘Πού πας παιδί μου;’’ του φώναξε ανήσυχα ‘‘θα σε πάρει ο δρόμος’’. Θα σε πάρει ο δρόμος. Εμένα ποια φωνή μού το λέει αυτό σαν παρηγοριά μέσα μου, κάθε φορά που έρχομαι μονάχος εδωπέρα με το αμάξι;

ΣΑΚΗΣ ΣΕΡΕΦΑΣ

Σκηνοθετικό σημείωμα

Άνθρωποι μόνοι, ο καθένας με τη δικιά του ζοφερή, αστεία ή λυτρωτική ιστορία.

Σ' ένα περιβάλλον αδιάφορο, μάλλον εχθρικό και απρόθυμο στην επικοινωνία.

Ήρωες που πάσχουν, αλλά αδυνατούν να βρουν τον "άλλον", τον κοινωνό στα πάθη τους.

Αυτή ήταν η εικόνα που σχημάτισα όταν πρωτοδιάβασα τα εξαιρετικά κομμάτια του Σάκη Σερέφα.

Και αυτή την αίσθηση προσπάθησα, με την πολύτιμη συμβολή της Λίλας Σωτηρίου, να δώσω στη σκηνή.

Με τα συγκεκριμένα κείμενα, μια καινούρια ελευθερία ανοίχτηκε μπροστά μας, μια ελευθερία που άφηνε να πέσει το βάρος στην ένταση και την ομορφιά της στιγμής.

Παιχνίδι με τη φαντασία, ταξίδι με νέους κανόνες.

Δρόμοι συνδημιουργίας, που οδηγούν σε μια ευρύτερη μορφή θεατρικής τέχνης και καταλήγουν στο αποτέλεσμα μιας ευλογημένης συλλογικής δουλειάς.

ΕΡΣΗ ΒΑΣΙΛΙΚΙΩΤΗ

Η αλλόκοτη καθημερινότητα

Ο Σάκης Σερέφας καταπιάνεται με τα μικρά θαύματα της καθημερινότητας, σμίγοντας το ασήμαντο με το σύμπαν, κινούμενος μεταξύ πραγματικότητας και φαντασίας. Απομονώνει καθημερινές στιγμές, «ξεφλουδίζοντας» τον ρεαλισμό τους, ενώ με τις λέξεις πλάθει μια «διαφορετική» πραγματικότητα, που δεν είναι άλλη από τον υπερρεαλιστικό κόσμο που κυριαρχεί στο μυαλό του. Συγκεντρώνει το ενδιαφέρον του στις μικρές λεπτομέρειες και παρασύρει τον θεατή σ’ αυτό το σχεδόν υποδόριο ταξίδι της μνήμης, στη διάρκεια του οποίου η ρουτίνα του καθημερινού μεταπλάθεται σε έκπληξη.

ΕΛΙΖΑ ΘΕΟΔΩΡΑΝΟΥ

Επαναλήψεις

Πέμπτη 18/11/10
Θέατρο "Αμαλία"
Πρώτη παράσταση: Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2010. Η παράσταση παρουσιάζεται την περίοδο 2010-2011 για δεύτερη συνεχή χρονιά. Πρεμιέρα: Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010.

Περιοδείες - Φεστιβάλ

13- 15 Απριλίου 2010
Θέατρο Τέχνης-«Κάρολος Κουν» (Φρυνίχου)

ΠΡΕΜΙΕΡΑ: Τετάρτη, 27-01-2010

ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ: στη θεατρική σαιζόν 2010-2011 (από 18/11/10).

Πρόγραμμα

Πέμπτη 18/11/2010
9 μ.μ.
Τετάρτη 24/11/2010
9 μ.μ.
Πέμπτη 25/11/2010
9 μ.μ.
Τετάρτη 1/12/2010
9 μ.μ.
Πέμπτη 2/12/2010
9 μ.μ.
Τετάρτη 8/12/2010
9 μ.μ.
Πέμπτη 9/12/2010
9 μ.μ.
Τετάρτη 15/12/2010
9 μ.μ.
Πέμπτη 16/12/2010
9 μ.μ.
Θα σε πάρει ο δρόμος, Σάκης Σερέφας Θα σε πάρει ο δρόμος, Σάκης Σερέφας Θα σε πάρει ο δρόμος, Σάκης Σερέφας Θα σε πάρει ο δρόμος, Σάκης Σερέφας Θα σε πάρει ο δρόμος, Σάκης Σερέφας Θα σε πάρει ο δρόμος, Σάκης Σερέφας Θα σε πάρει ο δρόμος, Σάκης Σερέφας Θα σε πάρει ο δρόμος, Σάκης Σερέφας

Κλικ στις φωτογραφίες για μεγέθυνση και περισσότερες πληροφορίες

Σχετικά δημοσιεύματα

Σχετικά έντυπα

Video

Απόψεις

Σχηματίζεται έτσι μια άλλη πόλη, με τη φύση που της χαρίζει ο Καλβίνο, οικεία και παραμυθική, γεμάτη θαύματα, μαγνητισμό και ψυχική ενέργεια.

- Γρηγόρης Ιωαννίδης, Ελευθεροτυπία

Το “Θα σε πάρει ο δρόμος” είναι σκέτη ποίηση, αλλά επειδή μιλάμε για τον Σερέφα, ψυχωτικό, εμμονοληπτικό, κολλημένο με τις γεύσεις, ας πω καλύτερα πως είναι σαν αλμυρή τούρτα. Κι ευτύχησε να απογειωθεί από την Πειραματική Σκηνή της “Τέχνης” και τη σκηνοθέτιδα Έρση Βασιλικιώτη. Ελένη Δημοπούλου και Έφη Σταμούλη, θεές. Κυριάκος Δανιηλίδης, Νίκος Λύτρας, Στάθης Μαυρόπουλος, Μάριος Μεβουλιώτης και Μαριέττα Σπηλιοπούλου, μπερεκέτια. Πώς ούρλιαζε παλιά ο ντελάλης; “Μια παράσταση που πρέπει να δεις”!

- Στέφανος Τσιτσόπουλος, Athens Voice