Τα σαράντα κλειδιά,Σκυριανό παραμύθι

Σαιζόν » 2009-2010 » Τα σαράντα κλειδιά

Τα σαράντα κλειδιά

Σκυριανό παραμύθι

Μια ιστορία αγάπης με πολλές περιπέτειες, μια πρωτότυπη παράσταση γεμάτη θεατρικά ευρήματα και μουσική, όπου οι ηθοποιοί αφηγούνται το παραμύθι και ταυτόχρονα το παίζουν, εκτελούν τα τραγούδια, πλάθουν μπροστά μας τα σκηνικά, κατεβαίνουν στην πλατεία και συνεργάζονται με τους θεατές, είναι αεικίνητοι. Μια παράσταση για όλες τις ηλικίες, που εξοικειώνει τους νεαρούς θεατές με τη γλώσσα του θεάτρου και τους κώδικες της αφήγησης. Τέσσερις νέοι, ένα κορίτσι και τα τρία αδέλφια του, πασχίζουν να επιζήσουν και να κατακτήσουν την ευτυχία μέσα από μεγάλους κινδύνους και δύσκολες δοκιμασίες, με όπλα το θάρρος, την αγάπη, το χιούμορ.

Διανομή

Ελένη Βλαχοπούλου, Μομώ Βλάχου, Κυριάκος Δανιηλίδης, Σταύρος Ευκολίδης, Μάριος Μεβουλιώτης, Νανά Παπαγαβριήλ, Τάσος Τσουκάλης.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία
Ελένη Δημοπούλου
Σκηνικά-Κοστούμια
Ρίτσαρντ Άντονυ
Μουσική
Κώστας Βόμβολος
Φωτισμοί
Ρίτσαρντ Άντονυ
Χορογραφία
Μέλπω Βασιλικού
Βοηθός σκηνοθέτη
Δάφνη Κιουρκτσόγλου
Βοηθός σκηνογράφου
Παρασκευή Ορφανίδου
Βοηθός ενδυματολόγου
Καλλιόπη Νάσιου
Οργάνωση παραγωγής
Βασίλης Τζαφέρης
Ζωγραφ. εκτέλεση κοστουμιών
Θάνος Στόκας

Λίγα λόγια για τα παιδιά

«Κόκκινη κλωστή δεμένη στην ανέμη τυλιγμένη…». «Μια φορά κι έναν καιρό…».Μια φορά κι έναν καιρό οι άνθρωποι, μετά από τις κοπιαστικές τους εργασίες, μαζεύονταν γύρω από το τζάκι στο μεγαλύτερο σπίτι του χωριού και ένας παραμυθάς, που τις πιο πολλές φορές ήταν παραμυθού, μεγάλης συνήθως ηλικίας, έπιανε την αφήγηση των παραμυθιών, πάει να πει έλεγε τα όσα οι άνθρωποι περίμεναν να ακούσουν, την πάλη του καλού με το κακό και την παντοτινή νίκη του πρώτου πάνω στο δεύτερο, τις μαγικές μεταμορφώσεις, το αίσιο τέλος, το «γάμο», το «και έζησαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα». Οι αφηγήσεις αυτές αποτελούσαν παρηγοριά για τους ακροατές τους (στα αρχαία ελληνικά «παραμυθία» είναι η παρηγοριά) και ήταν μία από τις ελάχιστες διασκεδάσεις των ανθρώπων.

«Παραμύθι, λέει το λεξικό, είναι η λαϊκή (ή και έντεχνη) φανταστική διήγηση υπερφυσικών πράξεων, θαυμαστών ιστοριών, που δεν προβάλλονται ως αληθινές και που αποσκοπούν στην τέρψη (στην ευχαρίστηση) των ακροατών, είναι διηγήσεις που δεν τις πιστεύει κανείς, που δεν ξεγελούν κανένα».

Τα τελευταία χρόνια, τα παραμύθια οι επιστήμονες τα μελετούν γιατί είναι σπουδαία λογοτεχνία και είναι φτιαγμένα με πολύ σταθερό τρόπο, ας πούμε όταν σε ένα παραμύθι ότι κάποιος πετάει σαράντα κλειδιά στη θάλασσα (όπως γίνεται στο παραμύθι μας δηλαδή), τότε είμαστε σίγουροι ότι αυτά τα κλειδιά θα βρεθούν με μαγικό τρόπο, κι όταν η πριγκίπισσα μεταμορφώνεται σε πουλάκι, ότι θα ξαναγίνει όπως πριν.

Τα παραμύθια στηρίζονται στον πολιτισμό κάθε λαού, τα πράγματα στα οποία πιστεύει και στις αξίες του.

Ελένη Χοντολίδου

Το παραμύθι αυτό, με τον τίτλο Η Μαρδίτσα, κατέγραψε η Νίκη Λ. Πέρδικα, η οποία και το δημοσίευσε στον τόμο Σκύρος, Β’, Αθήνα 1943. Αργότερα, ο Γιώργος Ιωάννου το περιέλαβε στην ανθολογία του Παραμύθια του λαού μας, εκδ. Ερμής, Αθήνα 1973. Το βιβλίο επανεκδόθηκε το 2004, για να μπορείτε να το βρείτε και να το διαβάσετε.

Επαναλήψεις

Σάββατο 10/10/2009
Θέατρο "Αμαλία"
Πρώτη παράσταση: Κυριακή 5 Οκτωβρίου 2008. Η παράσταση παρουσιάζεται την περίοδο 2009-2010 για δεύτερη συνεχή χρονιά. Πρεμιέρα: Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2009. Στη συνέχεια από 1 Νοεμβρίου κάθε Κυριακή πρωί στις 11.30. Τη Μομώ Βλάχου αντικαθιστά η Αθηνά Ευσταθίου.

ΠΡΕΜΙΕΡΑ: Κυριακή, 05-10-2008

ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ: στη θεατρική σαιζόν 2009-2010 (από 10/10/09).

Πρόγραμμα

Κυριακή 7/3/2010
11.30 π.μ.
Κυριακή 14/3/2010
11.30 π.μ.
Κυριακή 21/3/2010
11.30 π.μ.
Κυριακή 28/3/2010
11.30 π.μ.
Τα σαράντα κλειδιά, Σκυριανό παραμύθι Τα σαράντα κλειδιά, Σκυριανό παραμύθι Τα σαράντα κλειδιά, Σκυριανό παραμύθι Τα σαράντα κλειδιά, Σκυριανό παραμύθι

Κλικ στις φωτογραφίες για μεγέθυνση και περισσότερες πληροφορίες

Σχετικά δημοσιεύματα

Σχετικά έντυπα

Απόψεις

Μια ανάλαφρη, κεφάτη, πανέξυπνη, πανέμορφη παράσταση για παιδιά.

- Γιώργος Δ. Κ. Σαρηγιάννης, Ταχυδρόμος

Η Ελένη Δημοπούλου με λιτά μέσα αλλά πολλή φαντασία και κέφι σκηνοθέτησε μια ευφρόσυνη, παιγνιώδη παράσταση.

- Θυμέλη, Ριζοσπάστης

Μια ιδιαίτερα καλόγουστη παράσταση, που συνταιριάζει την εκλεκτική απλότητα με τη δημιουργική φαντασία και το ανεπιτήδευτο χιούμορ με την ευαισθησία..

- Ζωή Βερβεροπούλου, Μακεδονία

Παράσταση χορταστική, συγκινητική και χιουμοριστική.

- Γιώργος Βιδάλης, Ελευθεροτυπία

Τα Σαράντα κλειδιά αποτελούν οδηγό για το πώς με ελευθερία και φαντασία μπορούμε να μαγεύουμε τα παιδιά, τον κόσμο τους, τις σκέψεις τους.

- Τάσος Γλαντζής, Αγγελιοφόρος