Κυμβελίνος,Ουίλλιαμ Σαίξπηρ

Δημοσιεύματα

"Θα σε πάρει ο δρόμος" στο θέατρο Αμαλία Ουκ εν τω πολλώ το ευ

Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ωραιότητα από αυτήν που κρύβεται στην απλότητα. Η οικονομική ένδεια δεν αποτελεί δικαιολογία για τη φτωχή δημιουργία, όταν οι ιδέες είναι πλούσιες και οι αναζητήσεις διαρκείς.
 
Ο θεατής της παράστασης “Θα σε πάρει ο δρόμος” της Πειραματικής Σκηνής της “Τέχνης” δεν μπορεί παρά να οδηγηθεί στο παραπάνω συμπέρασμα όταν αυτή ολοκληρώνεται. Με χαμηλό κόστος αλλά πολλά ευρήματα, με λίγα μέσα αλλά περίσσιο κέφι, που τίθεται ολοκληρωτικά στην υπηρεσία του καλού θεάτρου, οι συντελεστές της παραγωγής καταφέρνουν να φτάσουν σε ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα, που παίζει με τη φαντασία και μας ταξιδεύει.

Η ελευθερία για την περιπλάνηση δίνεται από το ίδιο το κείμενο του Σάκη Σερέφα. Ο συγγραφέας καταπιάνεται με ήρωες, άλλοτε του περιθωρίου και άλλοτε απλούς και καθημερινούς, που διηγούνται ο καθένας τη δική του προσωπική ιστορία. Όλοι συναντιούνται μέσα από τη μοναξιά τους και όλοι συνυπάρχουν ελαφρώς, αυτοαναιρούμενοι αλλά και εξελισσόμενοι, έχοντας ως κοινό στόχο απλά και μόνο να αφηγηθούν και όχι να βρουν λύσεις ή να δώσουν εξηγήσεις. Το τέλος της ιστορίας τους μένει σχεδόν μετέωρο, επιτρέποντας στον θεατή να αυτοσχεδιάσει. Το δραματικό στοιχείο δένει με το χιούμορ, η ωμή γλώσσα ενώνεται με την ποίηση, τα πάθη και οι δυσκολίες γίνονται το εφαλτήριο για μια λυσσαλέα διεκδίκηση της ζωής από την πλευρά τους.

Συλλογική προσπάθεια
Η σκηνοθεσία της Έρσης Βασιλικιώτη, κάνοντας χρήση του βίντεο της Λίλας Σωτηρίου, αναδεικνύει με λιτό τρόπο όλα αυτά τα χαρακτηριστικά, δίνοντας ζωή και ρυθμό σε ένα κείμενο που διαβάζοντάς το -κυκλοφορεί η ομότιτλη συλλογή διηγημάτων του συγγραφέα- δεν μπορείς αρχικά να φανταστείς πώς θα μπορούσε να αποδοθεί επί σκηνής. Συλλογική και αξιοσημείωτη και η προσπάθεια των ηθοποιών, που, παραμερίζοντας εμφανώς κάθε προσωπική φιλοδοξία, υπηρετούν ισομερώς τη σύνθεση και την ισορροπία σε κάποιους νέους κανόνες που απαιτεί αυτή η προσπάθεια. Δικαίως στο τέλος της η παράσταση αποσπά το θερμό χειροκρότημα του κοινού.
 

Έντυπο: Μακεδονία

Συντάκτης: Κυριακή Τσολάκη

Ημερομηνία δημοσίευσης: 03.03.2010

Παράσταση: Θα σε πάρει ο δρόμος