Η Κυράνη του δάσους,Φωτεινή Φραγκούλη

Σαιζόν » 1997-1998 » Η Κυράνη του δάσους

Η Κυράνη του δάσους

Φωτεινή Φραγκούλη, 1993

Η περιπλάνηση της Κυράνης μέσα στο μαγεμένο δάσος είναι ένα μυητικό ταξίδι που θα την οδηγήσει από την αθωότητα στη γνώση, από την άγνοια στην ωριμότητα.

Διανομή

Παίζει η Ελένη Δημοπούλου.

Συμμετέχουν οι μουσικοί:

Τάσος Μισυρλής (βιολοντσέλο)

Κώστας Παπαποστόλου (νέι, φλάουτο, κρουστά)

Λευτέρης Τεκτονίδης (κιθάρα, κρουστά).

Συντελεστές

Σκηνοθεσία
Νικηφόρος Παπανδρέου
Σκηνικά
Ολυμπία Σιδερίδου
Αντικείμενα
Ολυμπία Σιδερίδου
Μουσική
Κώστας Βόμβολος
Φωτισμοί
Στράτος Κουτράκης
Βοηθός σκηνοθέτη
Σοφία Ευτυχιάδου

Από το πρόγραμμα της παράστασης

Ένα κορίτσι αφήνει το όμορφο νησί του και ταξιδεύει μακριά, αναζητώντας το άγνωστο παλικάρι που ερωτεύτηκε με την πρώτη ματιά. Έτσι, «ενώ στις πιο πολλές ιστορίες τα παλικάρια ψάχνουν να βρούνε την καλή τους, σε τούτη δω την ιστορία η κοπέλα είναι εκείνη που ψάχνει να βρει τον καλό της».

Η περιπλάνηση της Κυράνης μέσα στο μαγεμένο δάσος είναι ένα μυητικό ταξίδι που θα την οδηγήσει από την αθωότητα στη γνώση, από την άγνοια στην ωριμότητα. Στο δάσος, τόπο ομορφιάς αλλά και κινδύνου, ελπίδας αλλά και απειλής, η Κυράνη χρειάστηκε ν’ αντέξει πολλές δοκιμασίες. Αλλά πίσω δε γύρισε, γιατί ήταν κατά βάθος κόρη ροδιάς, ή καλύτερα: γιατί το ’λεγε η καρδιά της.

Με την παράσταση αυτή θελήσαμε να διατυπώσουμε μια πρόταση αφηγηματικού θεάτρου, όπου ο λόγος έχει την πρώτη θέση: ο παραμυθάς, ο αφηγητής της ιστορίας, πλάθει έναν κόσμο με τις λέξεις· εναλλάσσοντας αφήγηση και δράση, περνώντας αστραπιαία από τον έναν ρόλο στον άλλο πλάθει αδιάκοπα πολύχρωμες εικόνες με τη δύναμη των λέξεων, κινητοποιώντας τη φαντασία του συνένοχου θεατή.

Και η Φωτεινή Φραγκούλη έγραψε αυτό το παραμύθι του περάσματος από την παιδικότητα στην αυτογνωσία, χρησιμοποιώντας μια γλώσσα διόλου απλοϊκή, μια γλώσσα πλούσια, χυμώδη, έγχρωμη κι ευωδιαστή. Η αφήγησή της έχει τη σπάνια χάρη να γοητεύει ταυτόχρονα και ισότιμα τόσο τα παιδιά όσο και τους μεγάλους. Μακάρι να την έχει και η παράστασή μας.

Ν. Π.