Απόψε τρώμε στης Ιοκάστης,Άκης Δήμου

Σαιζόν » 2008-2009 » Απόψε τρώμε στης Ιοκάστης

Απόψε τρώμε στης Ιοκάστης

Άκης Δήμου

Έπειτα από μια σειρά έργων ποιητικής πνοής, που μιλούσαν όλα, το καθένα με τον τρόπο του για το ανέφικτο της ευτυχίας, για τη μοναξιά, για την ερωτική απώλεια, ο Άκης Δήμου μας ξαφνιάζει με ένα έργο που δεν μοιάζει με κανένα από τα προηγούμενά του: το Απόψε τρώμε στης Ιοκάστης (καμιά σχέση με την τραγική ηρωίδα) είναι μια ξεκαρδιστική κωμωδία με πολλά φαρσικά στοιχεία, μια τρελή κοινωνική σάτιρα που παρωδεί τη βιομηχανία των "οικογενειακών" σήριαλ - a pop family story, είναι ο χιουμοριστικός υπότιτλος του έργου. Στο βάθος πίσω του, αναμνήσεις από τις αθώες τρελές τρελές οικογένειες του παλιού ελληνικού κινηματογράφου. Μόνο που η εποχή της αθωότητας έχει πια περάσει, εδώ βασιλεύουν ο κυνισμός, η αρπακτικότητα και το κιτς της δικής μας παράλογης εποχής, όπου όλα έχουν αλλάξει κι ωστόσο τα συναισθήματα παραμένουν κατά βάθος ίδια. 

Διανομή

Ιοκάστη Παπαδάμου
Έφη Σταμούλη
Ρωμύλος, ο σύζυγός της
Δημήτρης Ναζίρης
Κάτια, η κόρη τους
Χριστίνα Γιαγκούλη
Στέφανος, ο γιος τους
Δημήτρης Βάρκας
Κοσμάς, ο συνεταίρος
Νίκος Λύτρας
Γιούρι, ο υπηρέτης
Πρόδρομος Τσινικόρης
Απροσδόκητη
Μαριέττα Σπηλιοπούλου

Συντελεστές

Σκηνοθεσία
Γιάννης Μόσχος
Σκηνικά-Κοστούμια
Απόστολος Βέττας
Κινησιολογική επιμ.
Στέλλα Μιχαηλίδου
Μουσική επιμέλεια
Νίκος Βίττης
Φωτισμοί
Χρήστος Γιαλαβούζης
Βοηθός σκηνοθέτη
Μαριέττα Σπηλιοπούλου
Βοηθός σκηνογράφου
Μαρία Καβαλιώτη
Οργάνωση παραγωγής
Βασίλης Τζαφέρης

Σημείωμα

Στης Ιοκάστης έτρωγα σχεδόν κάθε βράδυ, για ενάμιση χρόνο περίπου. Καλεσμένος της Κάτιας και του Βίκτορα. Βίκτορα λένε τη σκυλίτσα της οικογένειας. Ήθελα πολύ να είναι στο έργο αλλά δεν ένιωθε έτοιμη ν’ αντιμετωπίσει τη σκηνή, οπότε την άφησα στην ησυχία της. Καθόμουν μαζί τους στο τραπέζι, τις πιο πολλές φορές δίπλα στον Στέφανο, και τους άκουγα. Μάθαινα διάφορα: πως όταν σβήνεις το φαγητό με κρασί, για παράδειγμα, καλά θα κάνεις να χρησιμοποιείς το καλύτερο που έχεις, όχι τίποτα δεύτερα, και πως η διδασκαλία της γεωγραφίας στις μέρες μας είναι μια πολύ επίπονη, ίσως και μάταιη, υπόθεση. Μετά πίναμε καφέ και χορεύαμε ο καθένας μόνος του, γιατί σ’ αυτό το σπίτι όλοι θέλαμε να χορέψουμε με κάποιον που έλειπε. Μέχρι που ένα βράδυ ήρθε ο Γιούρι κι αποφάσισε να μας χορέψει όλους: νεκρούς, ζωντανούς, συγγραφείς και σκύλους. Το ταψί ήταν της Κάτιας, εννοείται. Ό,τι έμαθα εκείνη τη δραματική νύχτα, δεν ήτανε για δράμα. Ή μπορεί και να ήταν αλλά εγώ δεν είχα όρεξη. Άφησα λοιπόν το έργο να πάει μόνο του όπως νόμιζε… Γελώντας ήθελε. Μάλλον είχε δίκιο.

Άκης Δήμου

Επαναλήψεις

Σάββατο 11/10/2008
Θέατρο "Αμαλία"
Πρώτη παράσταση: Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2008. Η παράσταση παρουσιάζεται την περίοδο 2008-2009 για δεύτερη συνεχή χρονιά. Πρεμιέρα: Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2008.