Ο γυάλινος κόσμος,Τεννεσσή Ουίλλιαμς

Σαιζόν » 2008-2009 » Ο γυάλινος κόσμος

Ο γυάλινος κόσμος

Τεννεσσή Ουίλλιαμς , 1943

Το αριστούργημα του Τεννεσσή Ουίλλιαμς περιγράφει με τρόπο αξεπέραστα συγκινητικό την προσπάθεια επιβίωσης σε μια επαρχία του αμερικάνικου Νότου, μιας οικογένειας που την έχει εγκαταλείψει ο πατέρας.  Έντονα αυτοβιογραφικό κείμενο, αποκαλύπτει τη σχέση του συγγραφέα με τη μητέρα του και την αγαπημένη του αδελφή. Ο γυάλινος κόσμος είναι μια ελεγεία για το ανέφικτο της ευτυχίας και για τη σύγκρουση ψευδαισθήσεων και πραγματικότητας.

Διανομή

Τομ
Πρόδρομος Τσινικόρης
Αμάντα
Μένη Κυριάκογλου
Λώρα
Νανά Παπαγαβριήλ
Τζιμ
Κυριάκος Δανιηλίδης

Συντελεστές

Μετάφραση
Ερρίκος Μπελιές
Σκηνοθεσία
Νίκος Χουρμουζιάδης
Σκηνικά
Λίλα Καρακώστα
Κοστούμια
Παναγ. Λαμπριανίδης
Φωτισμοί
Στράτος Κουτράκης
Βοηθός σκηνοθέτη
Δημήτρα Χουμέτη
Βοηθός σκηνογράφου
Μαρία Κουλούδη
Επιμέλεια video
Παναγιώτης Κουτράκης
Οργάνωση παραγωγής
Βασίλης Τζαφέρης

Για τη ζωή...

Είμαι από τους συγγραφείς που δεν επιδίωξαν να είναι δυσνόητοι και κατά τη γνώμη μου δεν είμαι καθόλου δυσνόητος, όμως μου κάνουνε χίλιες δυο διαβολεμένες ερωτήσεις στις οποίες δεν μπορώ ν’ απαντήσω. Ποτέ μου δεν μπόρεσα να εξηγήσω ποιο είναι το κεντρικό θέμα ενός έργου μου και νομίζω πως, όταν έγραφα, ποτέ μου δεν είχα κάποιο κεντρικό θέμα στο μυαλό μου. Πάντα ξαφνιάζομαι όταν μετά την πρεμιέρα διαβάζω στις εφημερίδες αναλύσεις του έργου μου… Ευγνωμονώ αυτές τις συμπυκνωμένες κι ενθαρρυντικές αναλύσεις, αλλά ούτε που θα μου περνούσε από το μυαλό ότι αυτή ήταν η ιστορία που προσπαθούσα να πω. Όταν με ρωτάνε για το θέμα του έργου μου, συνήθως απαντάω αόριστα: «Είναι ένα έργο που μιλάει για τη ζωή…».

Τεννεσσή Ουίλλιαμς

Σημείωμα του σκηνοθέτη

Ένας γυάλινος κόσμος μέσα σε ένα γυάλινο έργο. Το γυαλί, υλικό εύθραστο, είναι εφήμερο και παροδικό. Είναι απορίας άξιο πώς αυτό το – ουσιαστικά πρώτο «επαγγελματικά» αναγνωρισμένο- δημιούργημα του Τεννεσσή Ουίλλιαμς αποδείχθηκε, ως σήμερα, παρά τα εξήντα τόσα χρόνια που το βαραίνουν, το ανθεκτικότερο και δημοφιλέστερο από όλη την πληθωρική παραγωγή του. Μία μόνο εξήγηση μπορεί, ίσως, να αιτιολογήσει την απίστευτη βιωσιμότητά του: τα καθημερινά γεγονότα, τα ανθρώπινα βιώματα, τα ζωντανά πρόσωπα, όταν συγκροτήσουν ένα υλικό που μεταπλάθεται σε μύθο, διατυπωμένο σε απλό ποιητικό λόγο, υπερβαίνουν τα όρια του χρόνου, παραμένοντας αναλλοίωτα και θελκτικά.

Νίκος Χουρμουζιάδης

Επαναλήψεις

Παρασκευή 9/1/2009
Θέατρο "Αμαλία"
Πρώτη παράσταση: Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2007. Η παράσταση παρουσιάζεται την περίοδο 2008-2009 για δεύτερη συνεχή χρονιά. Πρεμιέρα: Παρασκευή 9 Ιανουαρίου 2009.

ΠΡΕΜΙΕΡΑ: Δευτέρα, 29-10-2007

ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ: στη θεατρική σαιζόν 2008-2009 (από 9/1/09).

Η Πειραματική Σκηνή της «Tέχνης» συμμετείχε στα 42α «Δημήτρια» του Δήμου Θεσσαλονίκης με τον "Γυάλινο κόσμο" του Tεννεσσή Oυίλλιαμς. Oι παραστάσεις δόθηκαν τη Δευτέρα 29, Tρίτη 30 και Tετάρτη 31 Oκτωβρίου 2007. Στη συνέχεια, η παράσταση εντάχθηκε στο εναλλασσόμενο ρεπερτόριο του θιάσου.

Ο γυάλινος κόσμος, Τεννεσσή Ουίλλιαμς Ο γυάλινος κόσμος, Τεννεσσή Ουίλλιαμς Ο γυάλινος κόσμος, Τεννεσσή Ουίλλιαμς Ο γυάλινος κόσμος, Τεννεσσή Ουίλλιαμς Ο γυάλινος κόσμος, Τεννεσσή Ουίλλιαμς Ο γυάλινος κόσμος, Τεννεσσή Ουίλλιαμς

Κλικ στις φωτογραφίες για μεγέθυνση και περισσότερες πληροφορίες

Σχετικά έντυπα

Απόψεις

Ο Νίκος Χουρμουζιάδης συνέδεσε το ασφυκτικό διαμέρισμα με τον έξω κόσμο, σηματοδοτώντας την ατμόσφαιρα της εποχής μέσα από βίντεο που προβάλλονται πάνω στο μικροαστικό χώρο που πετυχημένα δημιούργησε η Λίλα Καρακώστα… Η σκηνοθεσία κρατά την ισορροπία ανάμεσα στη μουντή καθημερινότητα και στην ονειρική ατμόσφαιρα της φαντασίας και των επιθυμιών.

- Γιάννα Τσόκου, Αγγελιοφόρος

Στο εύθρυπτο σύμπαν των χαρακτήρων εισδύει διακριτικά ο Νίκος Χουρμουζιάδης, αντικρίζοντας με κατανόηση και τρυφερότητα τις καταρρακωμένες υπάρξεις, τις στραγγαλισμένες επιθυμίες, τις χαίνουσες πληγές τους.

- Ζωή Βερβεροπούλου, Μακεδονία

Μια γοητευτική παράσταση με καλές ερμηνείες... αναδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο τους χυμούς του έργου.

- Γιώργος Βιδάλης, Ελευθεροτυπία