Θεσσαλονίκη σε πρώτο πρόσωπο,Σάκης Σερέφας

Σαιζόν » 2008-2009 » Θεσσαλονίκη σε πρώτο πρόσωπο

Θεσσαλονίκη σε πρώτο πρόσωπο

Σάκης Σερέφας, 2005

O Σάκης Σερέφας έχει γράψει τις (επινοημένες!) μαρτυρίες των ανθρώπων που εμφανίζονται στις φωτογραφίες και που παίρνουν ζωή από τους ηθοποιούς. Έτσι,  η πρωτότυπη αυτή παράσταση, που παίζεται με ένα μέρος του κοινού επί σκηνής, αποτελεί μια «ξενάγηση» στο παρελθόν της πόλης, μέσα από σπαράγματα ζωής αυθεντικά, διαποτισμένα με το γνωστό χιούμορ του συγγραφέα. O ίδιος γράφει σχετικά:

«Όταν ο Χάρης Γιακουμής μου εμπιστεύθηκε τις φωτογραφίες που είχε στην κατοχή του, καθώς και τις ιδέες του για τη δημιουργική αξιοποίησή τους, προσπάθησα να καταλάβω τι ήταν αυτό που εκπέμπαν από μέσα τους αυτές οι εικόνες και τις έκανε τόσο δελεαστικές στα μάτια μου. Έχοντας δει εδώ και χρόνια χιλιάδες φωτογραφίες της παλιάς Θεσσαλονίκης, κατάλαβα πως αυτές οι συγκεκριμένες φωτογραφίες, τραβηγμένες κυριολεκτικά στη μέση του δρόμου και στο ύψος του ανθρώπινου σώματος, δεν αποτύπωναν την αφ’ υψηλού στημένη πόζα της πόλης όπως προβάλει στις καρτ ποστάλ, αλλά αποτελούσαν ένα ρεπορτάζ, μια αναμετάδοση της καθημερινής ζωής της πόλης πριν από έναν, και παραπάνω, αιώνα. Πέρασα πολλά βράδια όπου έστηνα μία μία τις φωτογραφίες στην οθόνη του υπολογιστή και τις αφουγκραζόμουν σιωπηλός, μέχρι που από μέσα τους άρχισαν να αναδύονται πρόσωπα, σκιές και φωνές. Μέσα στις εικόνες κυκλοφορούσαν όντα, ανθρώπινα και μη, που ζητούσαν να πουν την ιστορία τους. Δε πρόκειται για όντα καρικατούρες που λειτουργούν ως φερέφωνα της Ιστορίας. Το κάθε ένα έχει τη δική του ζωή, έτσι όπως την επινόησα, και αποτελούν περιφερόμενα στίγματα της ιστορικής συγκυρίας μέσα στην οποία βρίσκονται, κάτι που ισχύει για όλους μας βέβαια. Άλλωστε, με γνώμονα αυτήν την πεποίθηση έβαλα τα συγκεκριμένα πρωτοπρόσωπα λόγια στο στόμα τους. Το κάθε ον φέρει τη συνείδηση της πόλης εξατομικευμένα. Πρόκειται για τη συνείδηση της πόλης η οποία, στην κάθε εικόνα, έχει ονοματεπώνυμο, ηλικία, ιδιότητα, φοράει κουρέλια ή παίζει μ’ έναν σκύλο. Πιστεύω ακράδαντα πως πρέπει να επινοούμε ακατάπαυστα την πόλη όπου ζούμε, ώστε να έχουμε συνείδηση της ύπαρξής της».

Διανομή

Eλένη Δημοπούλου, Δημήτρης Nαζίρης, Xρήστος Παπαδημητρίου, Mαρίτα Tσαλκιτζόγλου.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία
Κορίνα Χαρίτου
Σκηνικά-Κοστούμια
Μαρίνα Κελίδου
Μουσικά σχόλια
Κώστας Βόμβολος
Φωτισμοί
Στράτος Κουτράκης
Οργάνωση παραγωγής
Βασίλης Τζαφέρης
Κείμενο
Χάρης Γιακουμής

Επαναλήψεις

Παρασκευή 3 - Σάββατο 4 Οκτωβρίου 2008
Θέατρο "Αμαλία"
Συμμετοχή στον κύκλο εκδηλώσεων «Δημήτρια στα σχολεία», που οργανώνονται κάθε χρόνο στο πλαίσιο των «Δημητρίων».
Από 17 Οκτωβρίου 2008
Θέατρο "Αμαλία"
Η παράσταση παίζεται κάθε Παρασκευή.

ΠΡΕΜΙΕΡΑ: Πέμπτη, 22-11-2007

ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ: στη θεατρική σαιζόν 2008-2009 (από 3/10/08).

Θεσσαλονίκη σε πρώτο πρόσωπο, Σάκης Σερέφας Θεσσαλονίκη σε πρώτο πρόσωπο, Σάκης Σερέφας Θεσσαλονίκη σε πρώτο πρόσωπο, Σάκης Σερέφας Θεσσαλονίκη σε πρώτο πρόσωπο, Σάκης Σερέφας Θεσσαλονίκη σε πρώτο πρόσωπο, Σάκης Σερέφας

Κλικ στις φωτογραφίες για μεγέθυνση και περισσότερες πληροφορίες

Σχετικά δημοσιεύματα

Σχετικά έντυπα

Απόψεις

Στις πρωτοπρόσωπες αφηγήσεις των ηθοποιών, οι οποίοι μπαινοβγαίνουν σε μίνι ρόλους ενσαρκώνοντας τις φωτογραφημένες σιλουέτες, αναβιώνουν ακροθιγώς η αύρα του τόπου και τα ιστορικά του πάθη (πόλεμοι, προσφυγιά, πυρκαγιά του ’17), πιο πολύ όμως εκείνη η γοητευτική ατμόσφαιρα ενός πολυπολιτισμικού μωσαϊκού, που, σε κάποιον παράλληλο χωροχρόνο, ενδεχομένως ακόμα βουίζει και πάλλεται.

- Ζωή Βερβεροπούλου, Μακεδονία