Θεσσαλονίκη σε πρώτο πρόσωπο,Σάκης Σερέφας

Δημοσιεύματα

Συνέντευξη της Δήμητρας Χουμέτη στη Δανάη Σοφία Βαρδαλή

Σκηνοθετεί τον «Μικρό Πρίγκιπα», στην Πειραματική Σκηνή της Τέχνης. Μια παράσταση στην οποία το κλασικό παραμύθι του Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ για το αγόρι που ταξιδεύει από πλανήτη σε πλανήτη, δίνει μαθήματα ζωής σε θεατές κάθε ηλικίας.

Θυμίστε μας ποια είναι η ιστορία του Μικρού Πρίγκιπα...  Ο αφηγητής του έργου, μετά από ένα ατύχημα, πέφτει με το αεροπλάνο του στην έρημο Σαχάρα. Εκεί γνωρίζεται με ένα ασυνήθιστο πλάσμα που μοιάζει με παιδί. Γρήγορα αναπτύσσεται μεταξύ τους μια φιλία. Ο Μικρός Πρίγκιπας διηγείται στον νέο του φίλο τη ζωή στον πλανήτη του, εκεί που ζει το δικό του λουλούδι, το ταξίδι του σε μια σειρά από πλανήτες που κατοικούνται από κάθε λογής περίεργους ανθρώπους (έναν βασιλιά, έναν ματαιόδοξο, έναν μπεκρή, έναν επιχειρηματία, έναν φαναρανάφτη και έναν γεωγράφο) και φυσικά τις εμπειρίες του από τον πλανήτη Γη. Στη Γη ο Μικρός Πρίγκιπας συναντά ένα φίδι και μια αλεπού. Κάθε ένα πλάσμα που συναντά, βοηθά τον Μικρό Πρίγκιπα να γνωρίσει τον κόσμο λίγο καλύτερα και να φτάσει στην ολοκλήρωση του ταξιδιού του.

Τι σας έκανε να επιλέξετε το συγκεκριμένο έργο;  Το ίδιο το έργο. Ο ίδιος ο Μικρός Πρίγκιπας και όλα αυτά που είναι. Πρόκειται για ένα έργο που κάθε φορά που κανείς το διαβάζει, ανακαλύπτει και κάτι καινούριο. Αντίστοιχα, φαντάζομαι, κάθε φορά που ανεβαίνει στο θέατρο το έργο αυτό, αγγίζει και κάποια διαφορετική πτυχή από τον ατελείωτο, μαγικό και απολυτά ποιητικό κόσμο του Σαιντ-Εξυπερύ. Είναι ευτυχία και ταυτόχρονα μεγάλη πρόκληση να ανεβάζεις ένα έργο τόσο γνωστό και αγαπητό από ανθρώπους κάθε ηλικίας.

Πώς διασκευάστηκε το αφήγημα για το θέατρο, ώστε να είναι πιο… «παραστατικό»;  Η διασκευή της νουβέλας προέκυψε μέσα από τη δουλειά με τους ηθοποιούς. Μέσα από σωματικές ασκήσεις και αυτοσχεδιασμούς επιλέξαμε τα κομμάτια του κειμένου που χρειαζόμασταν και στη συνέχεια τον τρόπο με τον οποίο αυτά συνθέτουν τη συνολική εικόνα της παράστασής μας. Στόχος μας ήταν να υπάρξει μεν σκηνική οικονομία χωρίς όμως να χαθεί τίποτα από την ιστορία και κυρίως το νόημα του έργου.

Λέτε ότι η παράσταση απευθύνεται «σε όλες τις ηλικίες». Μερικές έννοιες, όπως ματαιόδοξος, δεν είναι άγνωστες σε παιδιά της προσχολικής ηλικίας;  Η παράσταση, κρατώντας το βασικό ιστό της νουβέλας, φυσικά και απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες. Οι απορίες που μπορούν να προκύψουν από την παράσταση ή οι έννοιες που μπορεί να είναι άγνωστες, είναι οι ίδιες απορίες και οι ίδιες έννοιες που θα έχει κάποιος διαβάζοντας το βιβλίο. Η εικόνα βέβαια, που υποστηρίζει όλες αυτές τις έννοιες αποσαφηνίζει κάθε απορία και ενισχύει την κατανόηση. Οι γραμμές των εικόνων στην παράσταση είναι καθαρές και κρατούν τη λιτότητα αλλά ταυτόχρονα και την ποίηση του ίδιου του κειμένου.

Τι έχει να πει η ιστορία του «Μικρού Πρίγκιπα» στα παιδιά (και τους μεγάλους) του σήμερα;  Αυτό που ο Μικρός Πρίγκιπας έχει να πει σήμερα στον καθένα από εμάς είναι τόσο προσωπικό και τόσο μοναδικό. Οι αναφορές και οι παραλληλισμοί που ο καθένας μας κάνει μέσα στο έργο αυτό είναι αδύνατο να γίνουν συγκεκριμένα. Τα θέματα που θίγονται στο έργο, η αγάπη, ο έρωτας, η φιλία, το εσωτερικό ταξίδι του κάθε ανθρώπου, και αναφέρω μόνο κάποια, μπορούν να ερμηνευτούν, ανάλογα με τις ευαισθησίες του καθενός και σίγουρα ανάλογα με τη στιγμή στην οποία «συναντάει» το έργο. Άλλωστε, όπως χαρακτηριστικά λέει η αλεπού στον Μικρό Πρίγκιπα «μόνο με την καρδιά βλέπεις καλά, την ουσία δεν την βλέπουν τα μάτια». Πέρα όμως από όλα αυτά, η ιστορία του Μικρού Πρίγκιπα, παραμένει ένα παραμύθι. Το ταξίδι ενός πλάσματος που θέλει να γνωρίσει και να κατανοήσει τα πάντα. Ένα ταξίδι στο σύμπαν και ταυτόχρονα ένα ταξίδι μέσα μας.

Έντυπο: Περιοδικό City

Συντάκτης: Δανάη Σοφία Βαρδαλή

Ημερομηνία δημοσίευσης: 03.12.2010

Παράσταση: Ο Μικρός Πρίγκιπας