Κυμβελίνος,Ουίλλιαμ Σαίξπηρ

Δημοσιεύματα

Κοινό μέτωπο από το δήμο Θεσσαλονίκης για τη στήριξη της Πειραματικής Σκηνής της «Τέχνης»

Κοινό μέτωπο για τη στήριξη της Πειραματικής Σκηνή της «Τέχνης» στο δήμο Θεσσαλονίκης. Με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου τα ξημερώματα της Τρίτης η ιστορική θεατρική ομάδα της πόλης μας θα ενισχυθεί με το ποσό των 75.000 ευρώ για να συνεχίσει το έργο της.

Παράλληλα προγραμματίζεται η δημιουργία ενός θεατρικού φεστιβάλ στο θέατρο Αμαλία (που είναι η έδρα της Πειραματικής), ενώ δεν θα λείπει και ο κοινωνικός χαρακτήρας με χαμηλά εισιτήρια για ειδικές κατηγορίες πληθυσμού (πολύτεκνους, ανέργους), αλλά και δωρεάν παραστάσεις από την παιδική σκηνή σε φιλανθρωπικά ιδρύματα όπως το Χαμόγελο του Παιδιού, το Παιδικό Χωριό SOS Βορείου Ελλάδος κ.ά..

Αξίζει να σημειωθεί ότι η απόφαση που έλαβε χθες ο δήμος Θεσσαλονίκης ήταν διακομματική. Εξάλλου για το θέμα κατέθεσε επερώτηση στο υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του δήμου Θεσσαλονίκης και βουλευτής ΝΔ Α’ Θεσσαλονίκης κ. Κωνσταντίνος Γκιουλέκας προτείνοντας να υπάρξει επιπλέον οικονομική στήριξη (πέραν δηλαδή των 75.000 που θα διαθέσει ο δήμος Θεσσαλονίκης) για την Πειραματική και από το υπουργείο.

 

Ενίσχυση στις θεατρικές ομάδες

Κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Σπύρος Πέγκας έκανε λόγο και για τη γενικότερη ενίσχυση των θεατρικών ομάδων της πόλης μας και της θεατρικής παιδείας. «Δεσμευτήκαμε ότι θα στηρίξουμε τις ομάδες της Θεσσαλονίκης. Στο πλαίσιο αυτό θα τους δώσουμε βήμα στις “Γιορτές Ανοιχτού Θεάτρου” και στα “Δημήτρια”, ενώ από το Μάρτη θα παραχωρείται το θέατρο Άνετον δωρεάν στις άστεγες θεατρικές ομάδες», δήλωσε ο κ. Πέγκας.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Γιάννης Μπουτάρης πρόσθεσε πως συζητιέται και η χρήση άδειων αποθηκών στο Λιμάνι ως χώρων που θα στεγάσουν θεατρικές παραστάσεις.

 

Και μέριμνα για το αρχείο Μπιλιλή

Και πέρα από το θέατρο, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο να παραχωρηθεί στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το αρχείο Μπιλιλή. Ωστόσο πρέπει πρώτα να λυθούν κάποια νομικά ζητήματα που υπάρχουν.

Έντυπο: Τύπος Θεσσαλονίκης

Συντάκτης: Λεμονιά Βασβάνη

Ημερομηνία δημοσίευσης: 01.02.2012