Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας-Γ΄,Ουίλλιαμ Σαίξπηρ

Δημοσιεύματα

Ένεση επιβίωσης για την Πειραματική

ΘΕΑΤΡΟ. Ευχάριστα τα νέα και παρήγορα για τη θεατρική ζωή της Θεσσαλονίκης. Με μια ουσιαστική παρέμβαση, ο δήμος της πόλης αναστέλλει τη διακοπή λειτουργίας της Πειραματικής Σκηνής της «Τέχνης» που είχε ανακοινώσει τον περασμένο Νοέμβρη ελλείψει κρατικής επιχορήγησης. Το μακροβιότερο θεατρικό σχήμα της πόλης μετά το κρατικό θέατρο δεν θα κλείσει χάρη στη χρηματοδότησή του με το ποσό των 75.000 ευρώ. Την έκτακτη επιχορήγηση αποφάσισε ομόφωνα το δημοτικό συμβούλιο μετά την εισήγηση του αντιδημάρχου Πολιτισμού Σπύρου Πέγκα, για την αντιμετώπιση των αναγκών επιβίωσης ενός οργανισμού που μετράει 32 χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας στη θεατρική παραγωγή της Θεσσαλονίκης.

«Η οικονομική ενίσχυση της Πειραματικής Σκηνής μπορεί να μη λύνει τα συσσωρευμένα από τα δάνεια προβλήματα του θεάτρου, είναι όμως ένα σκαλοπάτι που μας επιτρέπει να προχωρήσουμε τουλάχιστον αυτήν την επετειακή χρονιά, να διατηρήσουμε αμείωτη τη δραστηριότητά μας», ανέφερε στην «Κ» ο ιδρυτής και καλλιτεχνικός διευθυντής της Πειραματικής Σκηνής της «Τέχνης» Νικηφόρος Παπανδρέου, ομότιμος καθηγητής Θεατρολογίας στο ΑΠΘ. «Μεγάλη εγκαρδίωση, ωστόσο, είναι η ευαισθησία για το θέατρο -διόλου αυτονόητο για ένα δήμο που έχει να αντιμετωπίσει τεράστια προβλήματα ευπαθών κοινωνικών ομάδων- που έδειξαν οι εκπρόσωποι όλων των παρατάξεων. Εγκρίνοντας ομόφωνα την πρόταση για την ενίσχυση του θεατρικού σχήματος δίνουν ουσιαστικά ένα μήνυμα: στην κρίση δεν πρέπει να εγκαταλείψουμε την Τέχνη γιατί ακριβώς αυτή την εποχή την έχουμε ανάγκη. Είναι ένας λόγος για να αισθανόμαστε περήφανοι για τον δήμο μας».

Οι θετικές εξελίξεις δεν αφορούν μόνο την Πειραματική Σκηνή αλλά και όλα τα θεατρικά σχήματα της πόλης. Σειρά προτάσεων επεξεργάζεται ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού, μεταξύ αυτών δωρεάν παραχώρηση του θεάτρου ΑΝΕΤΟΝ σε θεατρικά σχήματα κρατώντας μ’ αυτόν τον τρόπο ζωντανή μια θεατρική γειτονιά. Στη σκηνή της Πειραματικής ανεβαίνουν καθημερινά οι παραστάσεις «Ολεάνα» του Ντέιβιντ Μάμετ, «Πανικός στα παρασκήνια» του Κεν Λούνβιχ και η παιδική «Το νερό της ζωής» (κάθε Κυριακή).

Έντυπο: Η Καθημερινή

Συντάκτης: Γιώτα Μυρτσιώτη

Ημερομηνία δημοσίευσης: 02.02.2012