Βρικόλακες,Ερρίκος Ίψεν

Δημοσιεύματα

«Ενεργήστε τοπικά»

Η ανακοίνωση έφτασε από τη Θεσσαλονίκη, από την Πειραματική Σκηνή της Τέχνης, και ήταν πολύ αισιόδοξη: «...στη συνεδρίασή του της 30ής Ιανουαρίου 2012, το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης ενέκρινε ομόφωνα την εισήγηση της αντιδημαρχίας Πολιτισμού για οικονομική ενίσχυση της Πειραματικής Σκηνής της Τέχνης με 75.000 ευρώ, προκειμένου να αποτραπεί η διακοπή της λειτουργίας της και να συνεχιστεί η δημιουργική συμμετοχή της στη θεατρική ζωή της πόλης. (...) Ετσι, η Πειραματική Σκηνή της Τέχνης αποφασίζει να αναστείλει την... αναστολή της λειτουργίας της και να συνεχίσει τη δράση της, τουλάχιστον κατά το επετειακό έτος 2012, με ένα σύνολο νέων θεατρικών παραγωγών και άλλων παρεμβάσεων που θα ανακοινωθούν σύντομα», έλεγε μεταξύ άλλων. Η αναπάντεχη ανακοίνωση γνωστοποιούσε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση αποφασίζει με προτεραιότητες και επιλέγει να στηρίξει έναν ιστορικό πολιτιστικό θεσμό της πόλης.

Η ανακοίνωση της Πειραματικής Σκηνής της Τέχνης φώτισε μια παράμετρο που έχει μείνει λίγο στα αζήτητα και συνδέεται μ’ εκείνο το παλιό σύνθημα, που έλεγε, πάνω–κάτω: «Σκεφτείτε γενικά, ενεργήστε τοπικά». Δηλαδή, πώς, σε περίοδο κρίσης, μπορούν να δραστηριοποιηθούν και να παρέμβουν οι τοπικές κοινωνίες, όταν έχουν όραμα και όταν αξιολογούν τις ανάγκες και την ιστορία τους.

Μα και οι δήμοι έχουν οικονομικά προβλήματα, θα πουν κάποιοι. Ασφαλώς, ποιος δεν έχει; Και ο Δήμος Θεσσαλονίκης δεν αποτελεί εξαίρεση. Φαίνεται όμως ότι έβαλε προτεραιότητες στις δράσεις του και δεν περίμενε να λύσει το ζήτημα η κεντρική εξουσία. «Η ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου δίνει το μήνυμα ότι το θέατρο, οι τέχνες, ο πολιτισμός δεν είναι πολυτέλεια, ότι σε μια εποχή κρίσης, οπότε προέχει φυσικά η μέριμνα για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, δεν θα ήταν σωστό να συρρικνωθεί η καλλιτεχνική ζωή της πόλης, γιατί κάτι τέτοιο, ενώ δεν θα μας σώσει οικονομικά, θα μας βουλιάξει ακόμη περισσότερο, ηθικά και ψυχικά», προστίθεται στην ανακοίνωση της Πειραματικής Σκηνής της Τέχνης.

Υπάρχει και μια άλλη... λεπτομέρεια σ’ αυτή την ανακοίνωση, που αναδεικνύει, από την ανάποδη, ένα ακόμη θέμα: η Πειραματική Σκηνή της Τέχνης δεν περίμενε να λυθεί εξ ολοκλήρου το οικονομικό της έλλειμμα. Κάνει κι εκείνη ένα βήμα παραπέρα, ευχαριστώντας την Αρχή της πόλης που τη στηρίζει και τους κατοίκους της που φορολογούνται, και ανακοινώνει νέες παραγωγές. «Αισθανόμαστε την υποχρέωση να ανταποκριθούμε σ’ αυτή την εμπιστοσύνη και να δικαιώσουμε αυτή την εκτίμηση» λένε, διατυπώνοντας ήθος που είχαμε καιρό να δούμε σ’ αυτήν τη χώρα.

Μήπως δίνουν πανελλαδικά μαθήματα; Μήπως θα πρέπει να βρεθούν μιμητές σε πολλές περιπτώσεις; Μήπως, για παράδειγμα, κάποιες από τις παιδικές βιβλιοθήκες του Οργανισμού Παιδικών και Εφηβικών Βιβλιοθηκών θα μπορούσαν να σωθούν με δημιουργικό τρόπο από την τοπική κοινωνία;

Έντυπο: Η Καθημερινή

Συντάκτης: Όλγα Σελλά

Ημερομηνία δημοσίευσης: 07.02.2012