Μετά τη βροχή,Σέρτζι Μπελμπέλ

Δημοσιεύματα

Δύο ξένοι στην ίδια χώρα

Δύο ξένοι στην Ελλάδα: Δύο θεατρικοί συγγραφείς, η γαλλοκαναδέζα Καρόλ Φρεσέτ και ο βρετανός Ντένις Κέλλυ θα βρεθούν στη χώρα μας, η πρώτη ήδη από σήμερα, μια που θα παραβρεθεί στην αυριανή πρεμιέρα στη Θεσσαλονίκη (4/2/2011), και ο δεύτερος, την προσεχή εβδομάδα στην Αθήνα.

Προσκεκλημένη της Πειραματικής Σκηνής της Τέχνης, η Καρόλ Φρεσέτ θα παραβρεθεί απόψε στην πρεμιέρα του έργου του «Το κρυφό δωμάτιο» -πέρυσι είχε προγηθεί το «Κολιέ της Ελένης» από την Τατιάνα Λύγαρη. Γεννημένη στο Μόντρεαλ το 1949, η Φρεσέτ είναι μια από τις πρώτες γυναικείες φεμινιστικές πένες της χώρας της. Αριστερή στις απόψεις της, μαρξίστρια, σχεδόν, άρχισε να γράφει για θέματα όπως η άμβλωση, τα δικαιώματα του λεγόμενου ασθενούς φύλου. Ακτιβίστρια και ενεργή πολίτης, η συγγραφέας καταπιάστηκε με όλα τα ζητήματα πουαφορούν τους ρόλους μιας γυναίκας. Στη συνέχεια στράφηκε σε ευρύτερα κοινωνικά θέματα, πάντα μέσα από τη ματιά του φύλου της. Για τη συνδρομή της στο καναδέζικο θέατρο βραβεύθηκε, καθυστερημένα, το 2002, αφού τα έργα της είχαν γνωρίσει την επιτυχία εκτός της πατρίδας της -κυρίως στη Γαλλία, το Βέλγιο, την Ελβετία αλλά και τον Λίβανο ή τη Συρία.

Στο «Κρυφό δωμάτιο» η ηρωίδα, μια υπαλληλος γραφείου, γίνεται ξαφνικά βασιλοπούλα του παραμυθιού, την οποία ερωτεύεται ο ευγενικός και πάμπλουτος Ερρίκος, με τον όρο να μη μπει ποτέ σ’ ένα ασήμαντο, μικρό δωμάτιο, του πολυτελούς παλατιού όπου διαμένα, μέσα στην απόλυτη ευτυχία. Μέσα από το συγκεκριμένο έργο η συγγραγέας εκφράζει το ερώτημα «Αν υπάρχει ευτυχία υπό όρους»... Το «Κρυφό δωμάτιο» συνδυάζει την ποίηση με μια πολιτική παραβολή, κι όλα αυτά μέσα σε ένακλίμα αστυνομικού θρίλερ.

Η μετάφραση είναι του Νικηφόρου Παπανδρέου και η σκηνοθεσία της Χριστίνας Χατζηβασιλείου. Η Όλγα Χατζηιακώβου υπογράφει τα σκηνικά και τα κοστούμια, η Κέλλυ Εφραιμίδου και η Μαρία Λαζαρίδου τους φωτισμούς. Παίζουν οι ηθοποιοί: Κυριάκος Δανιηλίδης, Αθηνά Ευσταθίου, Νανά Παπαγαβριήλ, Μαριέττα Σπηλιοπούλου και η Έφη Σταμούλη.

Ο 41χρονος σήμερα βρετανός θεατρικός συγγραφέας Ντένις Κέλλυ _δύο έργα του οποίου παίζονται φέτος στο θέατρο του Νέου Κόσμου, «Τα ορφανά» σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου και το «DNA» σε σκηνοθεσία Σοφίας Βγενοπούλου, θα βρίσκεται στην Αθήνα στις 10 Φεβρουαρίου. Γεννήθηκε στο Μπάρνετ του Λονδίνου. Ανήκε σε μια οικογένεια με τέσσερα αδέλφια, την οποία εγκατέλειψε μόλις στα 16 του, για να ζήσει ανεξάρτητος. Οπότε και αναγκάστηκε να κάνει πολλές δουλειές. Οταν σε κάποια φάση της ζωής του βρέθηκε να δουλεύει σε σούπερ-μάρκετ, ασχολήθηκε ερασιτεχνικά με το θέατρο, με μια θεατρική ομάδα νέων του Μπάρνετ. Από τότε δημιουργήθηκε μέσα του η αγάπη για την τέχνη αυτή. Εχει γράψει σενάρια για θέατρο αλλά και για την τηλεόραση.

Στα «Ορφανά», έργο διπλά βραβευμένο στο Φεστιβάλ του Εδιμβούργου του 2009, φέρνει στην επιφάνεια ένα θέμα κοινό και γνωστό σε όλους μας: Ενας ζευγάρι δέχεται την απρόσκλητη επίσκεψη του αδελφού της γυναίκας, ο οποίος και τους αποκαλύπτει ότι είναι θύτης μιας βίαιης πράξης σε μετανάστη και τους ζητάει καταφύγιο... Βαθειά ψυχολογικό, το έργο, συνδυάζει κοινωνικά θέματα με ανθρώπινες σχέσεις, και μάλιστα με πολύπλευρο τρόπο. Παίζουν: Μαρία Κίτσου, Μιχάλης Οικονόμου, Όμηρος Πουλάκης. Τη μετάφραση υπογράφει η Κοραλία Σωτηριάδου και τη σκηνογραφία η Μαργαρίτα Χατζηϊωάννου. Από την άλλη στο «DNA» το θέμα περιστρέφεται γύρω από τη βία και πως αυτή λετιουργεί ανάμεσα στις εφηβικές παρέες. Τους ρόλους ερμηνεύουν οι ηθοποιοί της ομάδας Grasshoper _Ν. Ανανιάδη, Ευδ. Ανδρουλιδάκη, Αντ. Αντωνόπουλος, Στ. Αχιλλέως. Η μετάφραση είανι του Εκτορα Λυγίζου, τα σκηνικά του Γιάννη Σκουρλέτη και τα κοστούμια ης Ιωάννας Τσάμη. Και στα δύο έργα του Θεάτρου του Νέου Κόσμου ο σχεδιασμός των φωτισμών είναι του Σάκη Μπιρμπίλη.

Έντυπο: Το Βήμα

Συντάκτης: Μυρτώ Λοβέρδου

Ημερομηνία δημοσίευσης: 04.02.2011

Παράσταση: Το κρυφό δωμάτιο