Ο Μικρός Πρίγκιπας,Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ

Δημοσιεύματα

Δεν κλείνει τελικά η Πειραματική Σκηνή της «Τέχνης»

Ανάσα έδωσε στην Πειραματική Σκηνή της «Τέχνης», η οποία επρόκειτο να αναστείλει, λόγω οικονομικού αδιεξόδου, τη λειτουργία της, μετά 32 χρόνια παρουσίας στο θεατρικό γίγνεσθαι της πόλης, το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Θεσσαλονίκης. Με ομόφωνη απόφασή του το σώμα ενέκρινε την επιχορήγηση της Πειραματικής Σκηνής με το ποσό των 75.000 ευρώ.

Το δημοτικό συμβούλιο στην προχθεσινή συνεδρίασή του ενέκρινε ομόφωνα τη σχετική εισήγηση του αντιδημάρχου Πολιτισμού, Παιδείας και Τουρισμού, Σπύρου Πέγκα για επιχορήγηση της Πειραματικής Σκηνής της «Τέχνης». «Η έγκριση αυτής της οικονομικής ενίσχυσης έχει για μας και πρακτική και ηθική σημασία», ανέφερε στη «Μ» ο καλλιτεχνικός διευθυντής του θεατρικού οργανισμού Νικηφόρος Παπανδρέου. «Πρακτική, γιατί καλύπτει ένα μέρος από τα συσσωρευμένα μας δάνεια και επιτρέπει να συνεχίσουμε την υλοποίηση του προγραμματισμού μας. Ηθική, γιατί εκφράζει τη βούληση της πόλης -καθώς η πρόταση εγκρίθηκε από όλες τις παρατάξεις- να μη δεχτεί τη συρρίκνωση της καλλιτεχνικής της ζωής, ακριβώς επειδή διανύουμε μια εποχή μεγάλης κρίσης. Θεωρώ επίσης πολύ σημαντικό το γεγονός ότι η απόφαση αυτή εντάσσεται σε ένα σύνολο μέτρων για τη στήριξη της δραστηριότητας των θεατρικών σχημάτων της Θεσσαλονίκης».
Οι επικεφαλής της Πειραματικής Σκηνής της «Τέχνης», του αρχαιότερου μετά το ΚΘΒΕ θεατρικού οργανισμού της Θεσσαλονίκης, ανακοίνωσαν τον περασμένο Νοέμβριο ότι ύστερα από 32 χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας στη θεατρική ζωή της πόλης ήταν αναγκασμένοι να διακόψουν τη λειτουργία του. Αιτία το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο οδηγήθηκε -όπως και πολλά άλλα θεατρικά σχήματα-, καθώς δεν δόθηκαν από το υπουργείο Πολιτισμού επιχορηγήσεις για τη θεατρική περίοδο 2010-2011, κατά την οποία, πάντως, η Πειραματική Σκηνή υλοποίησε πλήρως τον προγραμματισμό της.


Θεατρική γειτονιά
Ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Σπύρος Πέγκας, ο οποίος είχε εξαρχής σειρά συναντήσεων με τον καλλιτεχνικό διευθυντή της Πειραματικής Σκηνής, προκειμένου να βρεθεί λύση και να αποτραπεί το λουκέτο, διαβεβαίωσε, μιλώντας στη «Μ», ότι είναι εφικτό να δοθεί άμεσα το ποσό των 75.000 ευρώ, με το οποίο θα επιχορηγηθεί ο οργανισμός. «Επειδή μιλάμε και με το ΥΠΠΟΤ για διάφορα θέματα, η αίσθηση είναι ότι θα ανακοινωθούν σύντομα οι επιχορηγήσεις για τα θεατρικά σχήματα», πρόσθεσε ο κ. Πέγκας, εκτιμώντας ότι η Πειραματική Σκηνή θα συγκαταλέγεται σε αυτά.
Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Πολιτισμού, η ενίσχυση της Πειραματικής Σκηνής από τον δήμο Θεσσαλονίκης εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο πρωτοβουλιών για την υποστήριξη της θεατρικής παραγωγής της πόλης. «Είχε τεθεί εξαρχής στο τραπέζι των συζητήσεων με τον κ. Παπανδρέου ότι αυτή η κίνηση δεν θα αφορά μόνο την Πειραματική, αλλά πώς μπορούμε να βοηθήσουμε και να ενισχύσουμε όλη τη θεατρική παραγωγή της πόλης», σημείωσε ο αντιδήμαρχος. «Οπότε, ουσιαστικά συμπράττουμε φέτος σε αρκετά πράγματα. Θα είμαστε συμπαραγωγοί στις Προτάσεις που οργανώνει κάθε άνοιξη η Πειραματική και κάποιες παραστάσεις τους θα φιλοξενηθούν και στο δημοτικό θέατρο Άνετον. Στις Γιορτές Ανοιχτού Θεάτρου θα ζητήσουμε τουλάχιστον από μία θεατρική ομάδα της πόλης να κάνει μια ειδική παραγωγή μουσικού θεάτρου. Επίσης, στα Δημήτρια θα εμπλέξουμε και πάλι -κάτι που ξεκινήσαμε πέρυσι- τις θεατρικές ομάδες της πόλης, ενώ θα δοθούν και κάποιες παραστάσεις των Δημητρίων στο θέατρο Αμαλία. Είχαμε πει επίσης -και επίκειται μια συνάντηση γι’ αυτό το θέμα- ότι καταρχάς το δίμηνο Μαρτίου-Απριλίου θα παραχωρήσουμε δωρεάν στις υπόλοιπες θεατρικές ομάδες της πόλης το θέατρο Άνετον και οι ίδιες θα κρατήσουν τις εισπράξεις από τα εισιτήρια. Το σκεπτικό μας είναι να γίνει θεατρική πόρτα και το Άνετον και μαζί με τη λειτουργία του θεάτρου Αμαλία να γίνει η περιοχή μια θεατρική γειτονιά», υπογράμμισε ο κ. Πέγκας. 
 

Έντυπο: Μακεδονία

Συντάκτης: Δέσποινα Ντάρτζαλη

Ημερομηνία δημοσίευσης: 01.02.2012