Θεσσαλονίκη σε πρώτο πρόσωπο,Σάκης Σερέφας

Δημοσιεύματα

Ανομολόγητοι πόθοι και φόβοι επί σκηνής

Δύο παραστάσεις με ανομολόγητους πόθους και φόβους κάνουν πρεμιέρα την Παρασκευή (4/2) σε σκηνές της πόλης μας: «Το κρυφό δωμάτιο» της Καρόλ Φρεσέτ που ανεβαίνει από την Πειραματική Σκηνή της «Τέχνης» στο θέατρο «Αμαλία» και το «Ψηλά απ΄ τη Γέφυρα» του Άρθουρ Μίλλερ που θα φιλοξενηθεί στο θέατρο Αριστοτέλειον.

Στο άπαιχτο στη χώρα μας έργο της Γαλλοκαναδής Φρεσέτ (η οποία θα είναι παρούσα και στην πρεμιέρα) θα δούμε ένα ζευγάρι, την Γκρέις και τον Ερρίκο να παντρεύεται και να εγκαθίσταται μαζί σε μια πολυτελέστατη βίλλα με 28 δωμάτια. Μοναδικός όρος; Η Γκρέις μπορεί να πηγαίνει σε όλους τους χώρους του σπιτιού εκτός από ένα μικρό δωμάτιο, μια σοφίτα στο τέλος μιας απόμερης σκάλας. Ποιο μυστικό άραγε να κρύβεται πίσω από την πόρτα του;

Πρόκειται για ένα έργο εμπνευσμένο από τον μύθο του Κυανοπώγωνα, μια ψυχαναλυτική προσέγγιση των ανομολόγητων πόθων και των κρυφών μας φόβων, και ταυτόχρονα μια πολιτική παραβολή πάνω στη σχέση ατομικής ευμάρειας και κοινωνικής ευθύνης, μέσα σε μια ατμόσφαιρα αστυνομικού θρίλερ.

Η μετάφραση είναι του Νικηφόρου Παπανδρέου και η σκηνοθεσία της Χριστίνας Χατζηβασιλείου. Η Όλγα Χατζηιακώβου υπογράφει τα σκηνικά και τα κοστούμια, η Κέλλυ Εφραιμίδου και η Μαρία Λαζαρίδου τους φωτισμούς. Βοηθός σκηνοθέτη: Μαρία Λαζαρίδου. Παίζουν οι ηθοποιοί: Κυριάκος Δανιηλίδης, Αθηνά Ευσταθίου, Νανά Παπαγαβριήλ, Μαριέττα Σπηλιοπούλου και η Έφη Σταμούλη.

Μετά την πρεμιέρα της Παρασκευής, το «Κρυφό δωμάτιο» θα παίζεται στο εναλλασσόμενο πρόγραμμα του «Αμαλία» κάθε Τετάρτη και Πέμπτη, παράλληλα με τα έργα «Σε μια κόλλα χαρτί» (Παρασκευή και Σάββατο), «Η Γκρέτα Γκάρμπο ήρθε στην πόλη μας» (Κυριακή) και «Ο Μικρός Πρίγκιπας» (Κυριακή πρωί).

Καλά κρυμμένα μυστικά θα ανατρέψουν τις ισορροπίες μιας οικογένειας στο έργο του Άρθουρ Μίλλερ «Ψηλά απ' τη γέφυρα».

Ο Έντι Καρμπόνε (Γρηγόρης Βαλτινός), Ιταλός μετανάστης στην Αμερική του 50, εργάζεται σκληρά για να συντηρήσει την οικογένειά του. Έχει αναλάβει μαζί με τη σύζυγό του την ανατροφής της ορφανής ανιψιάς της Κάθριν. Όμως το ανομολόγητό του πάθος για την Κάθριν θα οδηγήσει τον Έντι στην αυτοκαταστροφή του.

Παίζουν ακόμη οι: Πέτρος Φυσσούν, Κερασία Σαμαρά, Νίκος Πουρσανίδης, Βίκυ Παπαδοπούλου, Θανάσης Κουρλαμπάς, Νικόλας Μιχάκος, Μιχάλης Σάκκουλης. Σκηνοθετεί ο Γρηγόρης Βαλτινός. Μετάφραση Ερρίκος Μπελιές.

Έντυπο: Τύπος Θεσσαλονίκης

Συντάκτης: Λεμονιά Βασβάνη

Ημερομηνία δημοσίευσης: 02.02.2011

Παράσταση: Το κρυφό δωμάτιο