Τα σαράντα κλειδιά,Σκυριανό παραμύθι

Δημοσιεύματα

Αναστολή της... αναστολής

Όταν στις 24 Νοεμβρίου ο Νικηφόρος Παπανδρέου ανακοίνωνε την αναστολή των δραστηριοτήτων της Πειραματικής Σκηνής της «Τέχνης», εξαιτίας του απόλυτου οικονομικού αδιέξοδου έπειτα από τη διακοπή των επιχορηγήσεων εκ μέρους του ΥΠΠΟ, ασφαλώς δεν περίμενε το κύμα συμπαράστασης που ξεσηκώθηκε. Όπως κι ο ίδιος παραδέχεται, "αυτό που ακολούθησε μας ξάφνιασε όλους".

Άπειρα ήταν τα μηνύματα και οι δημόσιες τοποθετήσεις συμπαράστασης, μία όμως είχε βαρύνουσα σημασία: αυτή της αντιδημαρχίας Πολιτισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης, από την επόμενη κιόλας μέρα. Τελικά, στη συνεδρίαση της 30ής Ιανουαρίου 2012, το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης ενέκρινε ομόφωνα την εισήγηση για οικονομική ενίσχυση της Πειραματικής Σκηνής της «Τέχνης», η οποία, όπως υπογραμμίζει ο Ν. Παπανδρέου, "αποτελεί ανεκτίμητη στήριξη και στο πρακτικό και στο ηθικό επίπεδο, μια ανάσα για να συνεχίσουμε την παραγωγική μας δραστηριότητα φέτος".

Έτσι η απόφαση αναστολής... αναστέλλεται, μέχρι το τέλος του επετειακού για τη Θεσσαλονίκη 2012 και οι παραστάσεις που παρουσιάζονται στο θέατρο «Αμαλία» (Ολεάννα του Μάμετ, από την ομάδα Passatempo, σε σκηνοθεσία Γλυκερίας Καλαϊτζή, Πανικός στα παρασκήνια του Κ. Λούντβιχ, σε σκηνοθεσία Στάθη Μαυρόπουλου, και Το νερό της ζωής, σε διασκευή και σκηνοθεσία της Ελένης Δημοπούλου) παρατείνονται έως και τις 26 Φεβρουαρίου τουλάχιστον.

Κλείνοντας την ανακοίνωση, ο Ν. Παπανδρέου και η Πειραματική υπογραμμίζουν την ευρύτερη σημασία της (ομόφωνης) απόφασης του δήμου: "δίνει το μήνυμα ότι το θέατρο, οι τέχνες, ο πολιτισμός δεν είναι πολυτέλεια, ότι σε μια εποχή κρίσης, όπου προέχει φυσικά η μέριμνα για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, δεν θα ήταν σωστό να συρρικνωθεί η καλλιτεχνική ζωή της πόλης, γιατί κάτι τέτοιο, ενώ δεν θα μας σώσει οικονομικά, θα μας βουλιάξει ακόμη περισσότερο ηθικά και ψυχικά".

Έντυπο: Η Αυγή

Συντάκτης: -

Ημερομηνία δημοσίευσης: 03.02.2012