Δάφνες και πικροδάφνες,Δημήτρης Kεχαΐδης-Eλένη Xαβιαρά

Σαιζόν » 2004-2005 » Δάφνες και πικροδάφνες

Δάφνες και πικροδάφνες

Δημήτρης Kεχαΐδης-Eλένη Xαβιαρά, 1979

Μια σπαρταριστή σάτιρα των πολιτικών ηθών.

Διανομή

Κώστας
Νίκος Λύτρας
Αλέκος
Σίμος Τσακίρης
Βασίλης
Κυριάκος Δανιηλίδης
Τάσος
Στάθης Μαυρόπουλος

Συντελεστές

Σκηνοθεσία
Έρση Bασιλικιώτη
Σκηνικά-Κοστούμια
Αθανάσιος Κολαλάς
Φωτισμοί
Στράτος Κουτράκης
Σύνθεση ήχων
Χρύσ. Χριστοδούλου
Βοηθός σκηνοθέτη
Εμμαν. Θεοδωράτου
Οργάνωση παραγωγής
Βασίλης Τζαφέρης

Από το πρόγραμμα της παράστασης

Οι χαρακτήρες των Κεχαΐδη-Χαβιαρά δεν εξαντλούνται στην αποτύπωση του κοινωνικού ήθους του σύγχρονου Έλληνα. Είναι κάτι περισσότερο. Είναι θεατρικά πρόσωπα, ψυχολογικά διαμορφωμένα. Είναι ολοκληρωμένοι χαρακτήρες.

Ας μη μας παραπλανά η εξωτερική εικόνα. Αν εμφανίζονται ως εκπρόσωποι του κοινωνικού μας ήθους, είναι επειδή, προκειμένου να επιβιώσουν μέσα στο συγκεκριμένο ελληνικό περιβάλλον, επαρχιακό ή αστικό, και να συμπορευτούν με τους συλλογικούς του μύθους, αναπτύσσουν, ανάλογα με τις δυνατότητές του ο καθένας, ισχυρούς ψυχολογικούς μηχανισμούς άμυνας. Κι ένας από αυτούς είναι η καταφυγή στα στερεότυπα. Έτσι καταλήγουν να συμπεριφέρονται όλοι όπως ακριβώς επιβάλλουν τα εκάστοτε πρότυπά τους. Στην πραγματικότητα, όμως, απλώς θωρακίζονται πίσω από τα κλισέ και τις κοινώς αποδεκτές στάσεις. Και καταλήγουν, τελικά, να ταυτίζονται με το κοινωνικό τους πρόσωπο, να το κουβαλούν στους προσωπικούς τους χώρους και να το υιοθετούν στις προσωπικές τους στιγμές. Στην ουσία παίζουν διαρκώς κάποιο ρόλο στη ζωή τους και σαν τους πολύ έμπειρους ηθοποιούς έχουν καταφέρει να μπουν γερά στο πετσί του – αν προσέξουμε θα διαπιστώσουμε άφθονους θεατρινισμούς στη συμπεριφορά τους. […]

Στους ήρωες του Κεχαΐδη και της Χαβιάρα υπάρχει καταφανώς αδυναμία έκφρασης. Τους διακρίνει κοινωνική ή συναισθηματική ανασφάλεια, και επιπλέον δεν διαθέτουν καμιά καλλιέργεια, ακόμα και εκείνοι που έχουν κάποια μόρφωση. Τους βασανίζει επομένως όχι μόνο η ανάγκη για ζωή αλλά και η ανάγκη για έκφραση. Και τη διοχετεύουν στο πάθος με το οποίο συμπεριφέρονται και στην καλπάζουσα φαντασία τους.

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΚΑΛΑΪΤΖΗ