Το δέντρο των Τροπικών,Γιούκιο Μισίμα

Σαιζόν » 1995-1996 » Το δέντρο των Τροπικών

Το δέντρο των Τροπικών

Γιούκιο Μισίμα, 1960

Συστατικό στοιχείο του έργου του Μισίμα είναι η αντίφαση και το διφορούμενο.

Διανομή

Ικούκο: Στέλλα Μιχαηλίδου

Ιζάμου: Δημήτρης Σακατζής

Ριτσούκο: Ελένη Δημοπούλου

Νομπούκο: Μένη Κυριάκογλου

Κεϊσάμπουρο: Νίκος Λύτρας

 

Βιολοντσέλο: Τάσος Μισυρλής - Ελισάβετ Ριζοπούλου

Συντελεστές

Μετάφραση
Μαρλένα Γεωργιάδη
Σκηνοθεσία
Νίκος Χατζηπαπάς
Σκηνικά-Κοστούμια
Νίκος Χατζηπαπάς
Μουσική
Ηρακλής Πασχαλίδης
Φωτισμοί
Στράτος Κουτράκης
Βοηθός σκηνοθέτη
Βίκυ Γεωργιάδου

Από το πρόγραμμα της παράστασης

Πρόκειται για μια αναφορά στον μύθο των Ατρειδών. Ο Μισίμα το αποκάλεσε τραγωδία. Η χρήση του μύθου, ωστόσο, είναι εντελώς διαφορετική. Είναι προφανές ότι ο συγγραφέας χρησιμοποιεί τον μύθο ως αφορμή για να αναπτύξει τη δική του σκέψη και να αναφερθεί σε θέματα που αφορούν αυτόν.

Το στοιχείο της αντίθεσης προβάλλει στο έργο κυρίαρχο και καθοριστικό. Για να το διαβάσει κανείς εύστοχα, οφείλει να το προσεγγίσει μέσω της σημειολογίας των προσώπων. Ο Ιζάμου και η Ικούκο, κατ’ αρχάς, σκιαγραφούνται ως οι δύο πόλοι μιας ενιαίας οντότητας ή ως οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος.

Όλα τα πρόσωπα συνδέονται με δεσμό αίματος. Η κοινή μοίρα της αυτοκαταστροφής επέρχεται μέσα σε έξι ώρες. Τα παιδιά αυτοκτονούν δια πνιγμού, άμεση αναφορά στη διπλή αυτοκτονία των εραστών του θεάτρου Καμπούκι. Η Νομπούκο χάνεται. Η Ριτσούκο σκοτώνει των Κεϊσάμπουρο.

Σε τι μπορούν να αφορούν όλα αυτά τον Δυτικό Άνθρωπο; Αν αφαιρέσει κανείς τα ιαπωνικά στοιχεία και στοχεύσει στον πυρήνα της σκέψης του Μισίμα, θα καταλήξει σ’ ένα διαχρονικό διπολικό σχήμα: από τη μια η εκφυλιστική και αυτοκαταστροφική ροπή του ανθρώπου, η οποία σηματοδοτείται από την τετράδα των προσώπων Ικούκο, Ιζάμου, Ριτσούκο και Κεϊσάμπουρο, και από την άλλη οι δημιουργικές ανθρώπινες τάσεις που προβάλλονται μέσα από τη Νομπούκο, που δουλειά της είναι η αγάπη και η φροντίδα των ανθρώπων.

ΝΙΚΟΣ ΧΑΤΖΗΠΑΠΑΣ

Επαναλήψεις

Παρασκευή 13/12/1996
Θέατρο "Αμαλία"
Πρώτη παράσταση: Παρασκευή 19 Απριλίου 1996. Η παράσταση παρουσιάζεται την περίοδο 1996-1997 για δεύτερη συνεχή χρονιά. Πρεμιέρα: Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 1996.