Η κεφαλή,Νίκος Μπακόλας

Σαιζόν » 1998-1999 » Η κεφαλή

Η κεφαλή

Νίκος Μπακόλας, 1994

Στην Κεφαλή ο Νίκος Μπακόλας «σκηνοθετεί» την επικίνδυνη αποστολή ενός ταπεινού αγωνιστή του μακεδονικού αγώνα.

Διανομή

Ο συγγραφέας: Δημήτρης Ναζίρης

Ο αγωνιστής: Νίκος Λύτρας

Μορφές: Χρήστος Θεοδωρίδης, Γιάννης Καλαβριανός, Νίκος Κουμαριάς, Μένη Κυριάκογλου, Μαρία Σαλτίρη, Ανδρέας Σκούρτης, Έφη Σταμούλη

Συντελεστές

Σκηνοθεσία
Έρση Bασιλικιώτη
Σκηνικά-Κοστούμια
Ιωάννα Μανωλεδάκη
Μουσική
Κώστας Βόμβολος
Φωτισμοί
Στράτος Κουτράκης
Βοηθός σκηνοθέτη
Σοφία Ευτυχιάδου
Βοηθός σκηνογράφου
Στέργιος Πρώιος
― » ―
Χρύσα Μάντακα
― » ―
Φανή Βογιατζή
Οργάνωση παραγωγής
Βασίλης Τζαφέρης

Από το πρόγραμμα της παράστασης

Θέλοντας να τιμήσει έναν από τους ξεχωριστούς δημιουργούς της πόλης, ο Δήμος Θεσσαλονίκης ανέθεσε στην Πειραματική Σκηνή της «Τέχνης» την πραγματοποίηση μιας παράστασης βασισμένης στην Κεφαλή του Νίκου Μπακόλα.

Η παράσταση αυτή, που έγινε ειδικά για τα ΛΓ΄ «Δημήτρια», πραγματοποιείται ενώ συμπληρώνονται σαράντα χρόνια από την έκδοση του πρώτου βιβλίου του Νίκου Μπακόλα, ενός κορυφαίου πεζογράφου και ενός πνευματικού ανθρώπου που όλα αυτά τα χρόνια έπαιξε σημαντικό ρόλο στη λογοτεχνική, τη θεατρική και την ευρύτερη πολιτιστική ζωή της Θεσσαλονίκης.

 

Στην Κεφαλή ο Νίκος Μπακόλας «σκηνοθετεί» την επικίνδυνη αποστολή ενός ταπεινού αγωνιστή του μακεδονικού αγώνα, ο οποίος ανέλαβε να μεταφέρει κρυφά το σκήνωμα του μόλις σκοτωμένου Παύλου Μελά, για να μην πέσει στα χέρια των Τούρκων, καταφέρνοντας τελικά να σώσει μόνον την κεφαλή του νεκρού ήρωα.

Στην πραγματικότητα, ο συγγραφέας πειραματίζεται ακόμα μια φορά πάνω στις δυνατότητες του σύγχρονου αφηγήματος, διερευνώντας την πολύπλοκη σχέση μύθου και ιστορίας, μέσα από ένα παλλόμενο κείμενο, εξαιρετικά μοντέρνο και ταυτόχρονα δροσισμένο από το ευφρόσυνο αεράκι της ελληνικής παράδοσης.

Ν. Π.

ΠΡΕΜΙΕΡΑ: Τρίτη, 06-10-1998

Η Πειραματική Σκηνή της «Tέχνης» συμμετείχε στα 33α «Δημήτρια» του Δήμου Θεσσαλονίκης με το έργο "Η κεφαλή" του Νίκου Μπακόλα.

Η κεφαλή, Νίκος Μπακόλας Η κεφαλή, Νίκος Μπακόλας Η κεφαλή, Νίκος Μπακόλας Η κεφαλή, Νίκος Μπακόλας Η κεφαλή, Νίκος Μπακόλας Η κεφαλή, Νίκος Μπακόλας Η κεφαλή, Νίκος Μπακόλας Η κεφαλή, Νίκος Μπακόλας Η κεφαλή, Νίκος Μπακόλας Η κεφαλή, Νίκος Μπακόλας

Κλικ στις φωτογραφίες για μεγέθυνση και περισσότερες πληροφορίες

Σχετικά δημοσιεύματα

Σχετικά έντυπα

Video