Το μεγάλο ταξίδι,Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα - Ντάριο Φο - Ίνγκμαρ Μπέργκμαν

Σαιζόν » 1989-1990 » Το μεγάλο ταξίδι

Το μεγάλο ταξίδι

Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα - Ντάριο Φο - Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, "Χίμαιρα" 1928 - "Ο Τρελός κι ο Θάνατος" 1969 - "Ζωγραφιά πάνω σε ξύλο" 1953

Το τρίπτυχο που παρουσιάζει η Πειραματική Σκηνή της "Τέχνης", με τον γενικό τίτλο "Το μεγάλο ταξίδι", περιλαμβάνει θεατρικά κείμενα των Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα ("Χίμαιρα" 1928), Ντάριο Φο ("Ο Τρελός κι ο Θάνατος" 1969) και Ίνγκμαρ Μπέργκμαν ("Ζωγραφιά πάνω σε ξύλο" 1953).

Το μεγάλο ταξίδι, η πορεία προς τη γνώση, η υπαρξιακή αναζήτηση ενός νοήματος για τη ζωή. Τρεις διαφορετικοί συγγραφείς μιλούν με λυρισμό και χιούμορ για το παιχνίδι του έρωτα και του θανάτου.

Διανομή

Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα

Χίμαιρα (μτφρ. Νίκος Σπανιάς):

Ερρίκος: Γιάννης Παλαμιώτης

Γέρος: Στέλιος Πεντερίδης

Γυναίκα: Μαρία Μπενάκη

Παιδιά: Ελένη Δημοπούλου, Μένη Κυριάκογλου, Στέλλα Μιχαηλίδου, Γιάννης Λουκανίκας, Έφη Σταμούλη

 

Ντάριο Φο

Ο Τρελός κι ο Θάνατος (μτφρ. Νικηφόρος Παπανδρέου):

Τρελός: Νίκος Κουμαριάς

Α΄ Παίχτης: Γιάννης Παλαμιώτης

Β΄ Παίχτης: Στέλιος Πεντερίδης

Γ΄ Παίχτης: Μαρία Μπενάκη

Ταβερνιάρισσα: Στέλλα Μιχαηλίδου

Θανάτος: Ελένη Δημοπούλου

 

Ίνγκμαρ Μπέργκμαν 

Ζωγραφιά πάνω σε ξύλο (μτφρ. Μάρω Αβράμπου):

Κοπέλα: Στέλλα Μιχαηλίδου

Γιενς: Στέλιος Πεντερίδης

Ιππότης: Γιάννης Παλαμιώτης

Μάγισσα: Έφη Σταμούλη

Σιδεράς: Νίκος Κουμαριάς

Μαρία: Ελένη Δημοπούλου

Ηθοποιός: Γιάννης Λουκανίκας

Λίζα: Μένη Κυριάκογλου

Καρίν: Μαρία Μπενάκη

Θάνατος: Γιάννης Μόχλας

Η φωνή του αφηγητή: Χρήστος Αρνομάλλης

Συντελεστές

Μετάφραση
Νίκος Σπάνιας
― » ―
Νικηφόρος Παπανδρέου
― » ―
Μάρω Αβράμπου
Σκηνοθεσία
Νίκος Αρμάος
Σκηνικά-Κοστούμια
Απόστολος Βέττας
Μουσική
Ηρακλής Πασχαλίδης
Χορογραφία
Μαρία Γκούτη
Φωτισμοί
Στράτος Κουτράκης
Βοηθός σκηνοθέτη
Γλυκερία Κουκουρίκου
Οργάνωση παραγωγής
Στέργιος Πρώιος

Από το πρόγραμμα της παράστασης

Το τρίπτυχο που παρουσιάζει η Πειραματική Σκηνή, με τον γενικό τίτλο Το μεγάλο ταξίδι, περιλαμβάνει θεατρικά κείμενα του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα και του Ντάριο Φο, που έχουν ως κοινό θέμα το κλασικό ζεύγος εννοιών έρως-θάνατος. Στο μονόπρακτο του Φο επικρατεί σαφώς ο πρώτος, στο μονόπρακτο του Λόρκα υπάρχει μια ισορροπία, καθώς ο ήρωας βρίσκεται ανάμεσα στην ερωτική εξομολόγηση της γυναίκας του και στην καταπιεστική παρουσία του ζητιάνου (που τον οδηγεί ίσως στο θάνατο), ενώ, τέλος, στο έργο του Μπέργκμαν ο θάνατος κυριαρχεί και σέρνει το χορό.

Αυτό είναι και το νόημα του τίτλου που δώσαμε στο τρίπτυχο. Το μεγάλο ταξίδι, η πορεία προς τη γνώση, η υπαρξιακή αναζήτηση ενός νοήματος για τη ζωή. Τρεις διαφορετικοί συγγραφείς μιλούν με λυρισμό και χιούμορ για το παιχνίδι του έρωτα και του θανάτου.

Ν. Π.

«Το πέρασμα» από το όριο αυτής της ζωής και η μετάβαση στο άλλο ή στο αλλού απασχολούσαν πάντα το θέατρο και τη λογοτεχνία. Αυτό, λοιπόν, είναι το θέμα της παράστασής μας, που πήρε μονόπρακτα τριών εντελώς διαφορετικών, σε νοοτροπία και γραφή, δραματουργών που το κοινό χαρακτηριστικό τους είναι η θεατρική ποίηση.

Έτσι η μικρή, οκτώ μόλις λεπτά, Χίμαιρα του Λόρκα, που είναι ένα υπόδειγμα σουρεαλιστικής γραφής, η αριστουργηματική αναρχική κωμωδία του Ντάριο Φο και η μεσαιωνική τοιχογραφία του Μπέργκμαν (πρώτη γραφή της Έβδομης σφραγίδας) πρέπει να δέσουν σε μία ενιαία παράσταση, χωρίς κενά και θεατρικούς κλυδωνισμούς.

Από την αρχή η σκηνοθεσία αισθάνθηκε τρόμο γι’ αυτό το εγχείρημα, και για να το πραγματοποιήσει προσπάθησε από τη μια να συνθέσει τα λίγα κοινά χαρακτηριστικά των τριών κειμένων σε ενιαίο στυλ και από την άλλη να προκαλέσει τους ηθοποιούς και συντελεστές, ώστε να υπογραμμίσουν τις διαφορές ανάμεσα στα έργα, τα οποία ωστόσο συνυπάρχουν στο ίδιο σκηνικό περιβάλλον.

Ενώ λοιπόν οι τοιχογραφίες, τα σουρεαλιστικά σύμβολα και η μουσική ντύνουν και τα τρία έργα, προσπαθήσαμε να διαφοροποιήσουμε τις ερμηνείες έτσι που να ανατρέχουν κάθε φορά σε οικείο για το κάθε έργο πρότυπο.

Τέλος, ο ψυχοπομπός που περιδιαβαίνει στο έργο ελπίζουμε να καταφέρει να μας λυτρώσει, να μας τρομάξει ή να μας διασκεδάσει (με τον γήινο τρόπο που εφευρίσκει ο Ντάριο Φο), ανάλογα με την ώρα που βρισκόμαστε και με το πόσο έτοιμοι είμαστε να δεχτούμε τον σκληρό, αδιάλλακτο άρχοντα.

ΝΙΚΟΣ ΑΡΜΑΟΣ

ΠΡΕΜΙΕΡΑ: Παρασκευή, 30-03-1990

Η πρώτη παράσταση του έργου "Το μεγάλο ταξίδι" δόθηκε στο Θέατρο "Αμαλία" την Παρασκευή 30 Μαρτίου 1990 και συνεχίστηκε έως την Κυριακή 20 Μαΐου 1990.

Το μεγάλο ταξίδι, Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα - Ντάριο Φο - Ίνγκμαρ Μπέργκμαν Το μεγάλο ταξίδι, Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα - Ντάριο Φο - Ίνγκμαρ Μπέργκμαν Το μεγάλο ταξίδι, Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα - Ντάριο Φο - Ίνγκμαρ Μπέργκμαν Το μεγάλο ταξίδι, Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα - Ντάριο Φο - Ίνγκμαρ Μπέργκμαν Το μεγάλο ταξίδι, Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα - Ντάριο Φο - Ίνγκμαρ Μπέργκμαν Το μεγάλο ταξίδι, Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα - Ντάριο Φο - Ίνγκμαρ Μπέργκμαν Το μεγάλο ταξίδι, Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα - Ντάριο Φο - Ίνγκμαρ Μπέργκμαν Το μεγάλο ταξίδι, Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα - Ντάριο Φο - Ίνγκμαρ Μπέργκμαν Το μεγάλο ταξίδι, Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα - Ντάριο Φο - Ίνγκμαρ Μπέργκμαν Το μεγάλο ταξίδι, Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα - Ντάριο Φο - Ίνγκμαρ Μπέργκμαν Το μεγάλο ταξίδι, Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα - Ντάριο Φο - Ίνγκμαρ Μπέργκμαν Το μεγάλο ταξίδι, Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα - Ντάριο Φο - Ίνγκμαρ Μπέργκμαν Το μεγάλο ταξίδι, Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα - Ντάριο Φο - Ίνγκμαρ Μπέργκμαν Το μεγάλο ταξίδι, Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα - Ντάριο Φο - Ίνγκμαρ Μπέργκμαν Το μεγάλο ταξίδι, Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα - Ντάριο Φο - Ίνγκμαρ Μπέργκμαν Το μεγάλο ταξίδι, Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα - Ντάριο Φο - Ίνγκμαρ Μπέργκμαν Το μεγάλο ταξίδι, Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα - Ντάριο Φο - Ίνγκμαρ Μπέργκμαν Το μεγάλο ταξίδι, Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα - Ντάριο Φο - Ίνγκμαρ Μπέργκμαν Το μεγάλο ταξίδι, Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα - Ντάριο Φο - Ίνγκμαρ Μπέργκμαν Το μεγάλο ταξίδι, Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα - Ντάριο Φο - Ίνγκμαρ Μπέργκμαν Το μεγάλο ταξίδι, Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα - Ντάριο Φο - Ίνγκμαρ Μπέργκμαν Το μεγάλο ταξίδι, Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα - Ντάριο Φο - Ίνγκμαρ Μπέργκμαν Το μεγάλο ταξίδι, Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα - Ντάριο Φο - Ίνγκμαρ Μπέργκμαν Το μεγάλο ταξίδι, Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα - Ντάριο Φο - Ίνγκμαρ Μπέργκμαν Το μεγάλο ταξίδι, Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα - Ντάριο Φο - Ίνγκμαρ Μπέργκμαν Το μεγάλο ταξίδι, Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα - Ντάριο Φο - Ίνγκμαρ Μπέργκμαν

Κλικ στις φωτογραφίες για μεγέθυνση και περισσότερες πληροφορίες

Σχετικά έντυπα