Λευκός γάμος,Ταντέους Ρουζέβιτς

Σαιζόν » 1989-1990 » Λευκός γάμος

Λευκός γάμος

Ταντέους Ρουζέβιτς, 1973

Θέμα του Λευκού γάμου είναι το ξύπνημα της εφηβείας. Έργο ποιητικό, που δεν σταματάει στην ποίηση, αλλά προχωρεί τόσο που να μην μπορεί κανείς να ξεχωρίσει εύκολα τα όρια του ποιητικού από το κοινωνικό δράμα.

Διανομή

Μπιάνκα
Έφη Σταμούλη
Παυλίνα
Ελένη Δημοπούλου
Πατέρας
Χρήστος Αρνομάλλης
Μητέρα
Κατερίνα Σιώρη
Μαγείρισσα
Μένη Κυριάκογλου
Παππούς
Στέλιος Πεντερίδης
Βενιαμίν
Γιάννης Λουκανίκας
Θεία
Στέλλα Μιχαηλίδου
Καλεσμένος
Γιάννης Μόχλας

Συντελεστές

Μετάφραση
Έρση Bασιλικιώτη
Σκηνοθεσία
Έρση Βασιλικιώτη
Σκηνικά-Κοστούμια
Ιωάννα Μανωλεδάκη
Μουσική
Τάσος Καρακατσάνης
Φωτισμοί
Στράτος Κουτράκης
Βοηθός σκηνογράφου
Άρης Λιάπης
― » ―
Μένη Τριανταφυλλίδη
― » ―
Λίλα Καρακώστα

Από το πρόγραμμα της παράστασης

Το έργο αποτελείται από σχεδόν ανεξάρτητες εικόνες, χωρίς απόλυτα λογική συνέχεια, που δρουν και κεντρίζουν το υποσυνείδητο του θεατή. Το θαυμαστό είναι, πώς ο Ρουζέβιτς κατορθώνει μια συγκεκριμένη ρεαλιστική υπόθεση να την περάσει μέσα από την ποίηση και το όνειρο.

Θέμα του Λευκού γάμου είναι το ξύπνημα της εφηβείας. Έργο ποιητικό, που δεν σταματάει στην ποίηση, όπως π.χ. το Ξύπνημα της Άνοιξης του Βέντεκιντ, αλλά προχωρεί τόσο που να μην μπορεί κανείς να ξεχωρίσει εύκολα τα όρια του ποιητικού από το κοινωνικό δράμα.

Τα πρόσωπα μας είναι γνωστά. Ο ταύρος-πατέρας, που χρησιμοποιεί όλες τις γυναίκες σαν «θηλυκά», την κόρη του όμως τη θέλει άντρα! Και η ανικανοποίητη μητέρα που την πάντρεψαν με το ζόρι, γιατί ήταν πολλά κορίτσια σπίτι τους κι έπρεπε να αποκατασταθούν. Με αφετηρία αυτόν το γάμο των εχθροπραξιών, αρχίζει το γνωστό αστικό κουκούλωμα των πάντων. Αδιαφορία και φόβος, μήπως αντικρίσουν την αλήθεια. Πρώτο θύμα η κόρη τους που, φοβισμένη απ’ όσα βλέπει γύρω της, περνάει τη δύσκολη για όλους τους ανθρώπους φάση της εφηβείας, ακόμα πιο βασανιστικά. Οι ανησυχίες, οι φόβοι της, οι αναστολές της, δεν αφορούν κανέναν. Για τους γονείς, σημασία έχουν τα λινά τραπεζομάντιλα, τα βατιστένια εσώρουχα, τα σερβίτσια, κι ένα «καλό παιδί» για το γάμο. Αν το καλό παιδί είναι φορτωμένο με άλλα τόσα προβλήματα, όσα και η Μπιάνκα, αυτό επίσης δεν ενδιαφέρει κανέναν.

Η Μπιάνκα, μόνη θα αντικρίσει τη μοίρα της. Θα αρνηθεί την κοινωνική σύμβαση να παίξει το παιχνίδι όπως το έπαιξε η μάνα της, πιθανότατα και η γιαγιά της. Μέσα στην τραγικότητά της, κάνει ένα βήμα για να διαμαρτυρηθεί κι αυτή, όπως οι περισσότεροι ήρωες του Ρουζέβιτς, για την πλαστή πραγματικότητα που την περιβάλλει σαν εφιάλτης.

ΕΡΣΗ ΒΑΣΙΛΙΚΙΩΤΗ

Περιοδείες - Φεστιβάλ

Σάββατο 17/03/1990 & Κυριακή 18/03/1990
Βόλος (Δημοτικό Θέατρο)
Η παράσταση παρουσιάζεται το Σάββατο 17 και την Κυριακή 18 Μαρτίου 1990, στο Δημοτικό Θέατρο του Βόλου.

ΠΡΕΜΙΕΡΑ: Τετάρτη, 20-12-1989

Η πρώτη παράσταση του έργου "Λευκός γάμος" δόθηκε στο Θέατρο "Αμαλία" την Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 1989 και συνεχίστηκε έως την Κυριακή 18 Φεβρουαρίου 1990.

Λευκός γάμος, Ταντέους Ρουζέβιτς Λευκός γάμος, Ταντέους Ρουζέβιτς Λευκός γάμος, Ταντέους Ρουζέβιτς Λευκός γάμος, Ταντέους Ρουζέβιτς Λευκός γάμος, Ταντέους Ρουζέβιτς Λευκός γάμος, Ταντέους Ρουζέβιτς

Κλικ στις φωτογραφίες για μεγέθυνση και περισσότερες πληροφορίες

Σχετικά δημοσιεύματα

Σχετικά έντυπα