Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας-Β΄,Ουίλλιαμ Σαίξπηρ

Σαιζόν » 1989-1990 » Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας-Β΄

Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας-Β΄

Ουίλλιαμ Σαίξπηρ, 1594-1596

Γενικά όλα πρέπει να φαίνονται εδώ θεατρικά, όχι αληθινά, τεχνάσματα της τέχνης. Και συνάμα να διασώζουν την αλήθεια για τις σχέσεις των ανθρώπων, για το παιχνίδι του έρωτα και το παιχνίδι του θεάτρου, που ο Σαίξπηρ, με αξεπέραστη μαστοριά, έχει περικλείσει σ’ αυτό το ανεξάντλητο κείμενο.

Διανομή

Αρχική διανομή της παράστασης στη θεατρική σαιζόν 1989-1990 στο Δημοτικό Θέατρο Κήπου (από 11/7/1990 έως 15/7/1990).

Οι ευγενείς

Θησέας: Κώστας Βόμβολος, Νίκος Κουμαριάς

Ιππολύτη: Στέλλα Μιχαηλίδου

Αιγέας: Χρήστος Αρνομάλλης

Λύσανδρος: Γιάννης Καισαρίδης

Δημήτρης: Γιάννης Παλαμιώτης

Ερμία: Μαρία Μπενάκη

Ελένη: Ελένη Δημοπούλου

Οι μαστόροι

Στημόνης/Πύραμος: Χρήστος Αρνομάλλης

Φυσούνης/Θίσβη: Γιάννης Λουκανίκας

Καζάνης/Τοίχος: Μένη Κυριάκογλου

Ροκάνης/Λιοντάρι: Γιάννης Καισαρίδης

Κυδώνης/Φεγγάρι: Ελένη Δημοπούλου

Τα ξωτικά

Όμπερον: Κώστας Βόμβολος, Νίκος Κουμαριάς

Τιτάνια: Στέλλα Μιχαηλίδου

Δαιμόνιο: Μένη Κυριάκογλου

Πουκ: Έφη Σταμούλη

 

Διανομή στην επανάληψη της παράστασης στη θεατρική σαιζόν 1990-1991 στο θέατρο "Αμαλία" (από 1/12/1990 έως 19/5/1991).

Οι ευγενείς

Θησέας: Κώστας Βόμβολος, Νίκος Κουμαριάς

Ιππολύτη: Στέλλα Μιχαηλίδου

Αιγέας: Χρήστος Αρνομάλλης

Λύσανδρος: Ανδρέας Δημητριάδης

Δημήτρης: Γιάννης Παλαμιώτης

Ερμία: Μαρία Μπενάκη

Ελένη: Ελένη Δημοπούλου

Οι μαστόροι

Στημόνης/Πύραμος: Χρήστος Αρνομάλλης

Φυσούνης/Θίσβη: Γιάννης Λουκανίκας

Καζάνης/Τοίχος: Μένη Κυριάκογλου

Ροκάνης/Λιοντάρι: Άλκης Δελαντώνης

Κυδώνης/Φεγγάρι: Ελένη Δημοπούλου

Τα ξωτικά

Όμπερον: Κώστας Βόμβολος, Νίκος Κουμαριάς

Τιτάνια: Στέλλα Μιχαηλίδου

Δαιμόνιο: Μένη Κυριάκογλου

Πουκ: Έφη Σταμούλη

Συντελεστές

Μετάφραση
Βασίλης Ρώτας
Διασκευή-Σκηνοθεσία
Νικηφόρος Παπανδρέου
Σκηνικά-Κοστούμια
Ρίτσαρντ Άντονυ
Μουσική
Κώστας Βόμβολος
Φωτισμοί
Στράτος Κουτράκης
Βοηθός σκηνοθέτη
Γλυκερία Κουκουρίκου
Οργάνωση παραγωγής
Στέργιος Πρώιος

Από το πρόγραμμα της παράστασης

Ανεβάζοντας το Όνειρο προσπαθήσαμε να αναδείξουμε τη νεανική ορμή που διατρέχει όλο το κείμενο: σαν κακομαθημένα παιδιά συμπεριφέρονται τα ξωτικά του δάσους, ανεύθυνοι και γεμάτοι φλόγα παραδίνονται οι τέσσερις νέοι στον έρωτα και στις διαψεύσεις του, με αποκοτιά και βουλιμία ρίχνονται οι μαστόροι στην περιπέτεια του θεάτρου. Ο Σαίξπηρ βάζει αυτούς τους τόσο διαφορετικούς κόσμους να συνυπάρξουν μέσα σ’ ένα στοιχειωμένο δάσος: στην παράστασή μας τα μάγια είναι μουσικά, οι γητείες μελωδίες, το μαγικό φίλτρο ήχος. Γενικά όλα πρέπει να φαίνονται εδώ θεατρικά, όχι αληθινά, τεχνάσματα της τέχνης. Και συνάμα να διασώζουν την αλήθεια για τις σχέσεις των ανθρώπων, για το παιχνίδι του έρωτα και το παιχνίδι του θεάτρου, που ο Σαίξπηρ, με αξεπέραστη μαστοριά, έχει περικλείσει σ’ αυτό το ανεξάντλητο κείμενο.

Το 1979 η Πειραματική Σκηνή ξεκίνησε την αβέβαιη περιπέτειά της μ’ αυτό ακριβώς το έργο, σκηνοθετημένο από τον Κόλιν Χάρρις, που έφυγε τόσο πρόωρα. Η τωρινή παράσταση δεν αποτελεί επανάληψη της παλιάς, άλλωστε οι καλλιτεχνικοί συντελεστές είναι διαφορετικοί, όπως διαφορετικοί είναι, με μια μόνο εξαίρεση, και όλοι οι ηθοποιοί της διανομής. Ωστόσο, αυτή η εμπειρία υπάρχει πίσω μας, κατά κάποιο τρόπο τη συνεχίζουμε. Επιπλέον, έχουν γίνει και μερικές συνειδητές παραπομπές στην παλιά παράσταση, φόρος τιμής σ’ έναν χαμένο φίλο και κάτι σαν κλείσιμο του ματιού σ’ εκείνους τους θεατές που μας παρακολουθούν φανατικά από τα πρώτα μας βήματα.

Όσο για τη διασκευαστική μας παρέμβαση, αυτή συνίσταται κυρίως στη διακριτική σύμπτυξη του κειμένου: κρατώντας όλα τα στοιχεία της δράσης αλλά περιορίζοντας τους ωραιότατους μονολόγους, που είναι σύμφυτοι με τη θεατρική ρητορική της εποχής του Σαίξπηρ, επιδιώξαμε να στήσουμε μία παράσταση γοργών ρυθμών και μικρής διάρκειας, τέτοια που να μπορούν να την παρακολουθήσουν και οι θεατές που αδημονούν γρήγορα, όπως είναι π.χ. τα παιδιά, τέτοια που να μπορεί να παιχτεί παντού, ακόμη και σε μη θεατρικούς χώρους.

Ν. Π.

Επαναλήψεις

Σάββατο 01/12/90
Θέατρο "Αμαλία"
Η παράσταση επαναλαμβάνεται στη θεατρική σαιζόν 1990-1991 στο θέατρο "Αμαλία". Πρεμιέρα: Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 1990 και συνεχίστηκε έως την Κυριακή 19 Μαΐου 1991. Τον Γιάννη Καισαρίδη αντικαθιστά ο Ανδρέας Δημητριάδης (στον ρόλο του Λύσανδρου) και ο Άλκης Δελαντώνης (στον ρόλο του Ροκάνη/Λιοντάρι).

Περιοδείες - Φεστιβάλ

Τετάρτη 11/07/1990 έως Κυριακή 15/07/1990
Γιορτές Ανοιχτού Θεάτρου (Δημοτικό Θέατρο Κήπου)
Η πρώτη παράσταση του "Όνειρου καλοκαιρινής νύχτας-Β΄" δόθηκε στο πλαίσιο των Γιορτών Ανοιχτού Θεάτρου την Τετάρτη 11 Ιουλίου 1990 και συνεχίστηκε έως την Κυριακή 15 Ιουλίου 1990.
Παρασκευή 19/07/1991
Κάστρο του Πλαταμώνα - Φεστιβάλ Ολύμπου
Η παράσταση παρουσιάζεται την Παρασκευή 19 Ιουλίου 1991 στο Κάστρο του Πλαταμώνα, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ολύμπου.
Δευτέρα 29/07/1991
Κάστρο της Μυτιλήνης
Η παράσταση παρουσιάζεται τη Δευτέρα 29 Ιουλίου 1991 στο Κάστρο της Μυτιλήνης.

ΠΡΕΜΙΕΡΑ: Τετάρτη, 11-07-1990

ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ: στη θεατρική σαιζόν 1990-1991 (από 01/12/90).

Η πρώτη παράσταση του "Όνειρου καλοκαιρινής νύχτας-Β΄" δόθηκε στο πλαίσιο των Γιορτών Ανοιχτού Θεάτρου (Δημοτικό Θέατρο Κήπου) την Τετάρτη 11 Ιουλίου 1990 και συνεχίστηκε έως την Κυριακή 15 Ιουλίου 1990.

Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας-Β΄, Ουίλλιαμ Σαίξπηρ Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας-Β΄, Ουίλλιαμ Σαίξπηρ Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας-Β΄, Ουίλλιαμ Σαίξπηρ Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας-Β΄, Ουίλλιαμ Σαίξπηρ Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας-Β΄, Ουίλλιαμ Σαίξπηρ Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας-Β΄, Ουίλλιαμ Σαίξπηρ Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας-Β΄, Ουίλλιαμ Σαίξπηρ Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας-Β΄, Ουίλλιαμ Σαίξπηρ Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας-Β΄, Ουίλλιαμ Σαίξπηρ Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας-Β΄, Ουίλλιαμ Σαίξπηρ Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας-Β΄, Ουίλλιαμ Σαίξπηρ Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας-Β΄, Ουίλλιαμ Σαίξπηρ Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας-Β΄, Ουίλλιαμ Σαίξπηρ Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας-Β΄, Ουίλλιαμ Σαίξπηρ Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας-Β΄, Ουίλλιαμ Σαίξπηρ Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας-Β΄, Ουίλλιαμ Σαίξπηρ Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας-Β΄, Ουίλλιαμ Σαίξπηρ Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας-Β΄, Ουίλλιαμ Σαίξπηρ Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας-Β΄, Ουίλλιαμ Σαίξπηρ Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας-Β΄, Ουίλλιαμ Σαίξπηρ Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας-Β΄, Ουίλλιαμ Σαίξπηρ Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας-Β΄, Ουίλλιαμ Σαίξπηρ Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας-Β΄, Ουίλλιαμ Σαίξπηρ Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας-Β΄, Ουίλλιαμ Σαίξπηρ Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας-Β΄, Ουίλλιαμ Σαίξπηρ Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας-Β΄, Ουίλλιαμ Σαίξπηρ Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας-Β΄, Ουίλλιαμ Σαίξπηρ Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας-Β΄, Ουίλλιαμ Σαίξπηρ

Κλικ στις φωτογραφίες για μεγέθυνση και περισσότερες πληροφορίες

Σχετικά δημοσιεύματα

Σχετικά έντυπα