Η ιστορία του Βίκτωρα και της Μαρίας,Τάσος Αγγελόπουλος

Σαιζόν » 2012-2013 » Η ιστορία του Βίκτωρα και της Μαρίας

Η ιστορία του Βίκτωρα και της Μαρίας

Τάσος Αγγελόπουλος

Ανταποκρινόμενη τόσο στις απαιτήσεις για τη δημιουργία παιδικού-εφηβικού θεάματος που να απαντά στις σημερινές προκλήσεις, όσο και στις γενικότερες δύσκολες οικονομικές συνθήκες, η Πειραματική Σκηνή της "Τέχνης" παρουσιάζει αυτό το σύγχρονο θεατρικό έργο μέσα στις σχολικές τάξεις.

Πρόκειται για μια πρωτότυπη ιστορία, που δημιουργήθηκε κατά τη διαδικασία της πρόβας, με θέμα την ενδοσχολική βία (bullying). Δύο ηθοποιοί αφηγούνται με παιγνιώδη τρόπο και αλλάζοντας πολλαπλούς ρόλους μια περίπτωση ενδοσχολικής παρενόχλησης, προτείνοντας ταυτόχρονα, μέσα από την ιστορία, τρόπους αντιμετώπισής της. Ο Βίκτωρας θα μπορούσε να είναι το κάθε παιδί που «μπλέκει» άθελά του και η Μαρία ο κάθε συμμαθητής του που καλείται να πάρει θέση και να σταματήσει αυτό το φαινόμενο.

Ταυτόχρονα, η παράσταση αποτελεί και ένα «μάθημα» εξοικείωσης με τη θεατρική διαδικασία, καθώς βασίζεται σε τεχνικές του θεατρικού παιχνιδιού και της δραματοποίησης.

Η παράσταση δεν παρουσιάζεται ούτε πρόκειται να παρουσιαστεί σε θέατρο, παίζεται μόνο από σχολείο σε σχολείο και από αίθουσα σε αίθουσα. Οι ηθοποιοί είναι αυτοί που πηγαίνουν από τάξη σε τάξη, ανάλογα με το σχολικό πρόγραμμα, ενώ τα παιδιά παρακολουθούν την παράσταση καθισμένα στα θρανία τους με την παρουσία του δασκάλου ή του καθηγητή τους.

Η Ιστορία του Βίκτωρα και της Μαρίας απευθύνεται σε παιδιά και εφήβους από 10 ετών και άνω, και, παρόλο που θίγει ένα τόσο δύσκολο θέμα με σύγχρονους όρους, δεν περιέχει οποιαδήποτε προσβλητική ή βίαιη σκηνή. Το θέμα της ενδοσχολικής παρενόχλησης προσεγγίζεται με σεβασμό, η βία υπονοείται με θεατρικούς όρους.

Ο πρώτος κύκλος των παραστάσεων που δόθηκαν σε σχολεία του Νομού Θεσσαλονίκης ολοκηρώθηκε στις 26 Απριλίου 2013. Η ανταπόκριση στο πρωτότυπο αυτό πείραμα υπήρξε ενθουσιώδης: περίπου 250 παραστάσεις δόθηκαν, που τις παρακολούθησαν περισσότερα από 6.000 παιδιά και έφηβοι.

Φέτος, η παράσταση ταξιδεύει στα σχολεία της Αθήνας, ώστε ακόμη περισσότερα παιδιά να διασκεδάσουν, να συγκινηθούν και να προβληματιστούν με την Ιστορία του Βίκτωρα και της Μαρίας.  

Διανομή

Παίρνουν μέρος οι ηθοποιοί Θέμης Θεοχάρογλου και Λιάνα Ταουσιάνη.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία
Τάσος Αγγελόπουλος
Κίνηση
Κωνστ. Κατσαμάκης
Οργάνωση παραγωγής
Δέσποινα Καβύρη

Επαναλήψεις

Παρασκευή 04/10/2013
-
Πρώτη παράσταση: Πέμπτη, 18 Οκτωβρίου 2012. Η παράσταση παρουσιάζεται την περίοδο 2013-2014 σε σχολεία της Αθήνας για δεύτερη συνεχή χρονιά. Πρεμιέρα: Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2013.

ΠΡΕΜΙΕΡΑ: Πέμπτη, 18-10-2012

ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ: στη θεατρική σαιζόν 2013-2014 (από 04/10/2013) σε σχολεία της Αθήνας.

Η ιστορία του Βίκτωρα και της Μαρίας, Τάσος Αγγελόπουλος Η ιστορία του Βίκτωρα και της Μαρίας, Τάσος Αγγελόπουλος Η ιστορία του Βίκτωρα και της Μαρίας, Τάσος Αγγελόπουλος Η ιστορία του Βίκτωρα και της Μαρίας, Τάσος Αγγελόπουλος Η ιστορία του Βίκτωρα και της Μαρίας, Τάσος Αγγελόπουλος Η ιστορία του Βίκτωρα και της Μαρίας, Τάσος Αγγελόπουλος Η ιστορία του Βίκτωρα και της Μαρίας, Τάσος Αγγελόπουλος Η ιστορία του Βίκτωρα και της Μαρίας, Τάσος Αγγελόπουλος Η ιστορία του Βίκτωρα και της Μαρίας, Τάσος Αγγελόπουλος Η ιστορία του Βίκτωρα και της Μαρίας, Τάσος Αγγελόπουλος

Κλικ στις φωτογραφίες για μεγέθυνση και περισσότερες πληροφορίες

Video