Με χτύπησε στις 2.45,Ελεονόρ Μερσιέ

Σαιζόν » 2012-2013 » Με χτύπησε στις 2.45

Με χτύπησε στις 2.45

Ελεονόρ Μερσιέ

Πρόκειται για μια πρωτότυπη παράσταση που επικεντρώνεται στο θέμα της ενδοοικογενειακής βίας και της κακοποίησης των γυναικών. Το έργο δεν είναι αφήγηση, δεν είναι ντοκουμέντο, δεν είναι μανιφέστο. Είναι ένα χορικό, με αποκαλυπτικές φωνές που μιλούν για τη βία εντός ή εκτός γάμου, αλλά επίσης για την εξουσία, την ντροπή, τον φόβο και την αγάπη.

Το έργο, που σκηνοθέτησε η Ελένη Ευθυμίου, είναι μια σύνθεση πολλών κειμένων, με βασικό ιστό τηλεφωνήματα γυναικών σε μια οργάνωση άμεσης βοήθειας, όπως καταγράφηκαν από τη γαλλίδα συγγραφέα Ελεονόρ Μερσιέ, η οποία δούλεψε πολλά χρόνια στο τηλεφωνικό κέντρο μιας τέτοιας οργάνωσης και συγκέντρωσε σε ένα βιβλίο τις πρώτες φράσεις από αυτά τα τηλεφωνήματα. Μία από αυτές τις φράσεις έδωσε τον τίτλο της στην παράσταση.

Προοίμιο και αφετηρία της παράστασης υπήρξε ένα δεκάλεπτο δρώμενο που παρουσίασε η Ελένη Ευθυμίου, μαζί με την ηθοποιό Βασιλική Τρουφάκου, τον Ιούνιο του 2012, στο Φεστιβάλ Μπέργκμαν της Στοκχόλμης. Εκεί η ελληνική ομάδα πήρε μέρος, εκπροσωπώντας τα “Δημήτρια”, σε μια σπονδυλωτή παράσταση με τίτλο “I was hit at fourteen fortyfive”, μαζί με ομάδες προερχόμενες από δέκα μεγάλα ευρωπαϊκά θέατρα, μέλη του δικτύου Mitos 21, που έπαιξαν η κάθε μία στη γλώσσα της.

Συνέχεια και εξέλιξη αυτής της εμπειρίας είναι η παρούσα παράσταση, συμπαραγωγή της Πειραματικής Σκηνής της “Τέχνης”και των “Δημητρίων”. Κρατήθηκε ο τίτλος από τον θεατρικό μαραθώνιο της Στοκχόλμης. Ως υπότιτλος θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί μια άλλη φράση του βιβλίου, που επανέρχεται συχνά με διάφορες παραλλαγές: “Θα ήθελα να παραμείνω ανώνυμη...".  Πράγματι, κάτι που συμβαίνει τόσο συχνά γύρω μας,παραμένει σχεδόν άγνωστο. Είναι δίπλα μας αλλά δεν φαίνεται. Το κρύβουν με τη στάση τους οι ίδιοι οι άνθρωποι που το υφίστανται. Που συχνά επιλέγουν να μη δράσουν. Να σωπάσουν. Ή να παραμείνουν ανώνυμοι.

Διανομή

Συμμετέχουν οι ηθοποιοί: Σοφία Αντωνίου, Ελένη Δημοπούλου, Στάθης Μαυρόπουλος, Χριστίνα Μπιρμπίλη-Καραλέκα, Χρήστος Παληογιάννης, Βασιλική Τρουφάκου, Αναστασία Χατζάρα.

Συντελεστές

Μετάφραση
Νικηφόρος Παπανδρέου
Σκηνοθεσία
Ελένη Ευθυμίου
Σκηνικά-Κοστούμια
Ελισάβετ Αντάπασση
Φωτισμοί
Ζωής Μολυβδά-Φαμέλη
Δραματουρ. επεξεργασ.
Αναστασία Τζέλου
Βοηθός σκηνοθέτη
Χρ. Μπιρμπίλη-Καραλέκα

ΠΡΕΜΙΕΡΑ: Τρίτη, 23-10-2012

Η Πειραματική Σκηνή της «Tέχνης» συμμετείχε στα 47α «Δημήτρια» του Δήμου Θεσσαλονίκης με την παράσταση "Με χτύπησε στις 2.45" της Ελεονόρ Μερσιέ. Oι παραστάσεις θα δοθούν στις 23, 24 & 25 Οκτωβρίου 2012 στο Θέατρο Άνετον.

Πρόγραμμα

Τρίτη 23/10/2012
9 μ.μ.
Τετάρτη 24/10/2012
9 μ.μ.
Πέμπτη 25/10/2012
9 μ.μ.
Με χτύπησε στις 2.45, Ελεονόρ Μερσιέ Με χτύπησε στις 2.45, Ελεονόρ Μερσιέ Με χτύπησε στις 2.45, Ελεονόρ Μερσιέ Με χτύπησε στις 2.45, Ελεονόρ Μερσιέ

Κλικ στις φωτογραφίες για μεγέθυνση και περισσότερες πληροφορίες

Σχετικά δημοσιεύματα

Σχετικά έντυπα