Το τέλος των Ατρειδών-Β΄,Σύνθεση από τραγωδίες του Ευριπίδη

Σαιζόν » 1990-1991 » Το τέλος των Ατρειδών-Β΄

Το τέλος των Ατρειδών-Β΄

Σύνθεση από τραγωδίες του Ευριπίδη

Το τέλος των Ατρειδών είναι μια σύνθεση από έξι τραγωδίες του Ευριπίδη: Ιφιγένεια εν Αυλίδι, Εκάβη, Τρωάδες, Ηλέκτρα, Ορέστης, Ιφιγένεια εν Ταύροις.

Διανομή

Ιφιγένεια: Έφη Σταμούλη

Αγαμέμνων: Νίκος Κουμαριάς

Γέροντας - Αφηγητής: Γιάννης Παλαμιώτης 

Μενέλαος: Γιάννης Καισαρίδης                                         

Κήρυκας: Άλκης Δελαντώνης

Κλυταιμνήστρα: Βασιλεία Καβούκα

Αχιλλέας: Ανδρέας Δημητριάδης

Εκάβη: Ελένη Δημοπούλου

Κασσάνδρα: Στέλλα Μιχαηλίδου

Πολυξένη: Μένη Κυριάκογλου

Ελένη: Στέλλα Μιχαηλίδου

Ηλέκτρα: Μαρία Μπενάκη

Γεωργός: Γιάννης Καισαρίδης

Ορέστης: Άλκης Δελαντώνης

Πυλάδης: Γιάννης Λουκανίκας

Αίγισθος: Ανδρέας Δημητριάδης

Θόας: Νίκος Κουμαριάς

Μικρός Ορέστης: Γιώργος Ατζακάς

Χορός ανωνύμων: Όλοι

 

Μουσικοί: Κώστας Βόμβολος / Νίκος Θεοδωρίδης / Έλενα Κουμαριά / Γιάννης Μόχλας και όλος ο θίασος

Συντελεστές

Κείμενο
Νίκος Χουρμουζιάδης
Σκηνοθεσία
Νίκος Χουρμουζιάδης
Σκηνικά-Κοστούμια
Απόστολος Βέττας
Μουσική
Κώστας Βόμβολος
Κινησιολογία
Στέλλα Μιχαηλίδου
Μουσική διδασκαλία
Αίγλη Χαβά-Βάγια
Φωτισμοί
Στράτος Κουτράκης
Οργάνωση παραγωγής
Στέργιος Πρώιος

Από το πρόγραμμα της παράστασης

Η διασκευαστική απόπειρά μου δανείζεται τον μύθο όπως είναι διαμορφωμένος σε συγκεκριμένα δράματα ενός μόνο ποιητή· διατηρεί την αφηγηματική πορεία και τις δραματικές κορυφώσεις του· σέβεται τις θεματικές επιλογές και την προβληματική τους. Εννοείται ότι για ένα παρόμοιο εγχείρημα το έργο του Ευριπίδη προσφέρεται μοναδικά, όχι μόνο επειδή εξασφαλίζει έναν απροσδόκητα μεγάλο αριθμό δραμάτων που δανείζονται υλικό από τον ίδιο μυθικό κύκλο, αλλά και επειδή περιέχει τα στοιχεία εκείνα που εγγυώνται σε μια ελεύθερη θεατρική μετάπλαση τη συνέχεια και τη συνοχή της: απλούστατα, τα δράματα αυτά, καθώς ανήκουν, σχεδόν στο σύνολό τους, σε μια κλειστή χρονική περίοδο, χαρακτηρίζονται από ενότητα δραματουργικών λύσεων, συγκινησιακού τόνου και ιδεολογικών στόχων. Συγκεκριμένα, είναι προϊόντα μιας συνείδησης βαθύτατα διαψευσμένης από το κύρος και τη συνέπεια των ηθικών και πολιτικών αρχών του κοινωνικού χώρου μέσα στον οποίο εκφραζόταν ο ποιητής· αποτελούν πικρές καταθέσεις για την παρακμή των θεσμών και τον εκφυλισμό των ανθρώπινων σχέσεων· αρθρώνουν έντονες διαμαρτυρίες και προειδοποιήσεις για τη διαβρωτική επίδραση που μπορεί να ασκήσει πάνω στην ατομική και συλλογική συμπεριφορά ένας μακρόχρονος και ατελέσφορος πόλεμος. Ας σημειωθεί ότι όλα τα δράματα αυτά παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια, και μάλιστα στη χειρότερη για τους Αθηναίους φάση, του πελοποννησιακού πολέμου.

ΝΙΚΟΣ ΧΟΥΡΜΟΥΖΙΑΔΗΣ

Επαναλήψεις

Τετάρτη 5/12/1990
Θέατρο "Αμαλία"
Η παράσταση επαναλαμβάνεται στη θεατρική σαιζόν 1990-1991 στο θέατρο "Αμαλία". Πρεμιέρα: Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 1990 και συνεχίστηκε έως το Σάββατο 2 Μαρτίου 1991.

Περιοδείες - Φεστιβάλ

Σάββατο 24/11/1990 και Κυριακή 25/11/1990
Βόλος (Δημοτικό Θέατρο Βόλου)
Η παράσταση παρουσιάζεται το Σάββατο 24 και την Κυριακή 25 Νοεμβρίου 1990 στον Βόλο, στο Δημοτικό Θέατρο.

ΠΡΕΜΙΕΡΑ: Παρασκευή, 16-11-1990

ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ: στη θεατρική σαιζόν 1990-1991 (από 05/12/90).

Η Πειραματική Σκηνή της «Tέχνης» συμμετείχε στα 25α «Δημήτρια» του Δήμου Θεσσαλονίκης με το έργο "Το τέλος των Ατρειδών-Β΄", που παρουσιάστηκε στο Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών. Oι παραστάσεις δόθηκαν την Παρασκευή16 & το Σάββατο 17 Νοεμβρίου 1990.

Το τέλος των Ατρειδών-Β΄, Σύνθεση από τραγωδίες του Ευριπίδη Το τέλος των Ατρειδών-Β΄, Σύνθεση από τραγωδίες του Ευριπίδη Το τέλος των Ατρειδών-Β΄, Σύνθεση από τραγωδίες του Ευριπίδη Το τέλος των Ατρειδών-Β΄, Σύνθεση από τραγωδίες του Ευριπίδη Το τέλος των Ατρειδών-Β΄, Σύνθεση από τραγωδίες του Ευριπίδη Το τέλος των Ατρειδών-Β΄, Σύνθεση από τραγωδίες του Ευριπίδη Το τέλος των Ατρειδών-Β΄, Σύνθεση από τραγωδίες του Ευριπίδη Το τέλος των Ατρειδών-Β΄, Σύνθεση από τραγωδίες του Ευριπίδη Το τέλος των Ατρειδών-Β΄, Σύνθεση από τραγωδίες του Ευριπίδη Το τέλος των Ατρειδών-Β΄, Σύνθεση από τραγωδίες του Ευριπίδη Το τέλος των Ατρειδών-Β΄, Σύνθεση από τραγωδίες του Ευριπίδη Το τέλος των Ατρειδών-Β΄, Σύνθεση από τραγωδίες του Ευριπίδη

Κλικ στις φωτογραφίες για μεγέθυνση και περισσότερες πληροφορίες

Σχετικά δημοσιεύματα

Σχετικά έντυπα