Ο κύριος Πούντιλα και ο άνθρωπός του ο Μάττι,Μπέρτολτ Μπρεχτ

Σαιζόν » 2003-2004 » Ο κύριος Πούντιλα και ο άνθρωπός του ο Μάττι

Ο κύριος Πούντιλα και ο άνθρωπός του ο Μάττι

Μπέρτολτ Μπρεχτ, 1940

Ο Μπρεχτ αντλεί την έμπνευση για το έργο του Ο κύριος Πούντιλα και ο άνθρωπός του ο Μάττι από ένα θεατρικό έργο και πολλά αφηγήματα της Χέλλα Βουολιγιόκι που μιλούν για την αγροτική ζωή και τους γαιοκτήμονες της Φινλανδίας.

Διανομή

(με σειρά εμφάνισης)

Δημήτρης Ναζίρης: Πούντιλα

Νίκος Κουμαριάς: Μάττι

Νίκος Λύτρας: Δικαστής

Γιάννης Μόχλας: Γκαρσόνι, Κτηματίας, Παπάς

Αθηνά Ευσταθίου: Εύα

Στάθης Μαυρόπουλος: Διπλωματικός ακόλουθος

Έφη Σταμούλη: Λαθρεμπόρισσα

Μένη Κυριάκογλου: Φαρμακοποιός

Ελένη Δημοπούλου: Γελαδάρισσα

Νανά Παπαγαβριήλ: Τηλεφωνήτρια, Παπαδιά, Κόρη του Σούρκαλα

Κυριάκος Δανιηλίδης: Εργάτης, Δικηγόρος

Μάριος Μεβουλιώτης: Ένας κοκκινοτρίχης εργάτης, Σούρκαλα ο ερυθρός

Χρήστος Παπαδημητρίου: Ένας φουκαράς εργάτης

Κυριακή Ματσακίδου: Λάινα η μαγείρισα

Μαρίτα Τσαλκιτζόγλου: Φίνα η καμαριέρα

Συντελεστές

Μετάφραση
Γιάννης Οικονομίδης
Σκηνοθεσία
Νίκος Αρμάος
Σκηνικά-Κοστούμια
Απόστολος Βέττας
Κείμενο
Ηρακλής Πασχαλίδης
Χορογραφία
Στέλλα Μιχαηλίδου
Φωτισμοί
Χρήστος Γιαλαβούζης
Βοηθός σκηνοθέτη
Δήμητρα Χουμέτη
Βοηθός σκηνογράφου
Μαρία Καβαλιώτη
― » ―
Ανθή Χρυσοπούλου
Οργάνωση παραγωγής
Βασίλης Τζαφέρης

Από το πρόγραμμα της παράστασης

Τα ωριμότερα και δημοφιλέστερα έργα του ο Μπρεχτ τα έγραψε στην εξορία. Καθώς προελαύνουν τα χιτλερικά στρατεύματα, ο ίδιος ανεβαίνει όλο και βορειότερα. Έτσι, μετά τη Δανία και τη Σουηδία, όπου γράφει το 1939 τη Μάνα Κουράγιο και τον Καλό άνθρωπο του Σετσουάν, φτάνει το 1940 στη Φινλανδία. Εκεί τον φιλοξενεί τέσσερις μήνες στο κτήμα της η συγγραφέας Χέλλα Βουολιγιόκι, της οποίας ένα θεατρικό έργο και πολλά αφηγήματα μιλούν για την αγροτική ζωή και τους γαιοκτήμονες της Φινλανδίας. Από αυτά τα κείμενα αντλεί ο Μπρεχτ την έμπνευση για το έργο του Ο κύριος Πούντιλα και ο άνθρωπός του ο Μάττι. Και βέβαια από την επαφή του με το φινλανδικό τοπίο, που είναι έντονα παρόν στο έργο.

Εκτός από τις οφειλές του στην Βουολιγιόκι, ο Μπρεχτ δεν έκρυψε ότι τον επηρέασε το κείμενο Ο Ιάκωβος ο μοιρολάτρης του Ντιντερό και κυρίως ότι δανείστηκε το βασικό του εύρημα (του πλούσιου που φέρεται με ανθρωπιά μόνο όταν μεθάει) από την ταινία του Τσάρλι Τσάπλιν Τα φώτα της πόλης. Προέβλεψε μάλιστα, στις σκηνικές οδηγίες, να ακούγεται στην παράσταση του Πούντιλα, στο γλέντι του αρραβώνα, το μουσικό σήμα κατατεθέν της ταινίας του Τσάπλιν, το «Γυρεύω την Τιτίνα».

Αλλά υπάρχουν και άλλες παιγνιώδεις αναφορές σε έργα ομοτέχνων. Έτσι, η νυχτερινή σκηνή ανάμεσα στον Μάττι και την Εύα παραπέμπει σαφέστατα στη Δεσποινίδα Τζούλια του Στρίντμπεργκ, ενώ η σκηνή όπου ο Πούντιλα προτείνει αρραβώνα σε τέσσερις γυναίκες ταυτόχρονα παρωδεί τη σκηνή με τις δύο χωριατοπούλες στον Δον Ζουάν του Μολιέρου, στον οποίο άλλωστε παραπέμπει και το ζεύγος αφέντη και υπηρέτη.

Η πρώτη ελληνική παράσταση του έργου δόθηκε στη Θεσσαλονίκη, στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, στις 9 Ιανουαρίου του 1976, σε σκηνοθεσία του Μίνου Βολανάκη, με μουσική του Πάουλ Ντεσάου και σκηνικά και κοστούμια του Νίκου Πολίτη, με Πούντιλα τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ και Μάττι τον Χρήστο Τσάγκα. Ήταν μια από τις ωραιότερες σκηνοθεσίες του Βολανάκη και από τις μεγαλύτερες επιτυχίες στην ιστορία του Κ.Θ.Β.Ε.

Ν. Π.

ΠΡΕΜΙΕΡΑ: Τετάρτη, 22-10-2003

Η Πειραματική Σκηνή της «Tέχνης» συμμετείχε στα 38α «Δημήτρια» του Δήμου Θεσσαλονίκης με το έργο "Ο κύριος Πούντιλα και ο άνθρωπός του ο Μάττι" του Μπέρτολτ Μπρεχτ. Στη συνέχεια, η παράσταση εντάχθηκε στο εναλλασσόμενο ρεπερτόριο του θιάσου.

Ο κύριος Πούντιλα και ο άνθρωπός του ο Μάττι, Μπέρτολτ Μπρεχτ Ο κύριος Πούντιλα και ο άνθρωπός του ο Μάττι, Μπέρτολτ Μπρεχτ Ο κύριος Πούντιλα και ο άνθρωπός του ο Μάττι, Μπέρτολτ Μπρεχτ Ο κύριος Πούντιλα και ο άνθρωπός του ο Μάττι, Μπέρτολτ Μπρεχτ Ο κύριος Πούντιλα και ο άνθρωπός του ο Μάττι, Μπέρτολτ Μπρεχτ Ο κύριος Πούντιλα και ο άνθρωπός του ο Μάττι, Μπέρτολτ Μπρεχτ Ο κύριος Πούντιλα και ο άνθρωπός του ο Μάττι, Μπέρτολτ Μπρεχτ Ο κύριος Πούντιλα και ο άνθρωπός του ο Μάττι, Μπέρτολτ Μπρεχτ

Κλικ στις φωτογραφίες για μεγέθυνση και περισσότερες πληροφορίες

Σχετικά έντυπα