Εργαζόμενα κορίτσια,Φρανκ Μακ Γκίνες

Σαιζόν » 2004-2005 » Εργαζόμενα κορίτσια

Εργαζόμενα κορίτσια

Φρανκ Μακ Γκίνες, 1982

Το έργο λειτουργεί ως μια σύγχρονη μεταφορά του αγώνα των γυναικών για ελευθερία, αυτονομία και δημιουργικότητα, μια περιγραφή της πορείας της γυναίκας προς τη συνειδητοποίηση, ενώ καταπιέζεται από ποικίλα κοινωνικά, θρησκευτικά και πολιτιστικά μηνύματα που επιχειρούν να της επιβάλουν τα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις της.

Διανομή

Έλεν
Έφη Σταμούλη
Βέρα
Ελένη Δημοπούλου
Ρεβέκα
Άννα Κυριακίδου
Ούνα
Μένη Κυριάκογλου
Ρόζμαρι
Νανά Παπαγαβριήλ
Ρόαν
Κυριάκος Δανιηλίδης
Μπόνερ
Θανάσης Ζέρβας

Συντελεστές

Μετάφραση
Γλυκερία Καλαϊτζή
― » ―
Κορίνα Χαρίτου
Σκηνοθεσία
Γλυκερία Καλαϊτζή
Σκηνικά-Κοστούμια
Λίλα Καρακώστα
Μουσική
Κώστας Βόμβολος
Φωτισμοί
Στράτος Κουτράκης
Βοηθός σκηνοθέτη
Καλλιρ. Παπαδοπούλου
Βοηθός σκηνογράφου
Ανθή Χρυσοπούλου
Οργάνωση παραγωγής
Βασίλης Τζαφέρης

Από το πρόγραμμα της παράστασης

Τα Εργαζόμενα κορίτσια, όπως τα περισσότερα έργα του Μακ Γκίνες, είναι ένα δράμα φυσικού εγκλεισμού, αλλά καταγράφουν λεπτομερώς την ανάγκη αντιμετώπισης του υπαρξιακού εγκλεισμού. Το έργο λειτουργεί ως μια σύγχρονη μεταφορά του αγώνα των γυναικών για ελευθερία, αυτονομία και δημιουργικότητα, μια περιγραφή της πορείας της γυναίκας προς τη συνειδητοποίηση, ενώ καταπιέζεται από ποικίλα κοινωνικά, θρησκευτικά και πολιτιστικά μηνύματα που επιχειρούν να της επιβάλουν τα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις της.

«Ήθελα», λέει ο Μακ Γκίνες, «να γράψω ένα έργο αφιερωμένο στις εργάτριες. Η μητέρα μου, οι θείες μου και η γιαγιά μου, όλες, εργάζονταν στα τοπικά εργοστάσια υποκαμίσων. Έτσι και εγώ έμαθα από μικρός να εκτιμώ ένα όμορφο, καλοφτιαγμένο πουκάμισο».

Με αφετηρία ένα καυτό και πάντα επίκαιρο θέμα, αυτό της εργασίας, ο συγγραφέας εξετάζει με μεγάλη ευαισθησία τη γυναικεία ψυχολογία και τις σχέσεις των γυναικών μεταξύ τους. Με ιδιαίτερη διεισδυτικότητα ο Μακ Γκίνες προσεγγίζει τις ζωές αυτών των γυναικών, σκιαγραφώντας με ακρίβεια πέντε διαφορετικές, εξαιρετικά ενδιαφέρουσες, ηρωίδες.

Σ’ ένα εργοστάσιο υποκαμίσων στο Ντόνεγκαλ της Ιρλανδίας, πέντε εργάτριες βρίσκονται αντιμέτωπες με την πιθανότητα απόλυσης. Όταν οι φήμες για αύξηση της παραγωγής, μισθολογικές περικοπές και απολύσεις επιβεβαιώνονται, οι πέντε γυναίκες αποφασίζουν να αντιδράσουν μ’ έναν ασυνήθιστο τρόπο. Κατά τη διάρκεια της πρωτότυπης διαμαρτυρίας τους, θα ξεφύγουν για λίγο από την καταπιεστική καθημερινότητα, θα επαναπροσδιορίσουν τις σχέσεις τους, θα μετρήσουν κέρδη και απώλειες και, μέσα από εντάσεις αλλά και πολύ χιούμορ, θα ανακαλύψουν ξανά την αλληλεγγύη και το όραμα της ελευθερίας.

Ν. Π.

Επαναλήψεις

Τετάρτη 30/03/2005
Θέατρο "Αμαλία"
Πρώτη παράσταση: Πέμπτη 25 Δεκεμβρίου 2003. Η παράσταση παρουσιάζεται την περίοδο 2004-2005 για δεύτερη συνεχή χρονιά. Πρεμιέρα: Τετάρτη 30 Μαρτίου 2005.