Ο κύκλος με την κιμωλία,Μπέρτολτ Μπρεχτ

Σαιζόν » 1991-1992 » Ο κύκλος με την κιμωλία

Ο κύκλος με την κιμωλία

Μπέρτολτ Μπρεχτ, 1944-1945

Πάνω σ’ ένα φόντο πολέμων και ταραχών, κάπου στη Γεωργία, με τους μικρούς να υφίστανται την Ιστορία πασχίζοντας να επιβιώσουν, ο Μπρεχτ υφαίνει δύο ιστορίες.

Διανομή

Ποιητής: Χρήστος Αρνομάλλης

Καζμπέκι: Νίκος Κουμαριάς

Ναταλία Αμπασβίλι: Στέλλα Μιχαηλίδου

Κυβερνήτης: Δημήτρης Ναζίρης

Σάλβα: Γιώργος Γλάστρας

Γιατρός: Νίκος Λύτρας

Γρούσα: Έφη Σταμούλη

Σίμων: Ανδρέας Δημητριάδης

Μαγείρισσα: Μένη Κυριάκογλου

Υπηρέτρια: Έλενα Κουμαριά

Γαλατάς: Νίκος Λύτρας

Ενωματάρχης: Νίκος Κουμαριάς

Στρατιώτης γομάρι: Γιώργος Γλάστρας

Χωριάτισσα: Στέλλα Μιχαηλίδου

Χωριάτης: Δημήτρης Ναζίρης

Λαυρέντης: Νίκος Λύτρας

Αννικώ: Στέλλα Μιχαηλίδου

Παραγιός: Γιώργος Γλάστρας

Πεθερά: Μένη Κυριάκογλου

Καλόγερος: Γιώργος Γλάστρας

Γιουσούφ: Δημήτρης Ναζίρης

Μεγάλος Δούκας: Νίκος Λύτρας

Αζντάκ: Δημήτρης Ναζίρης

Σωβά: Χρήστος Αρνομάλλης

Ανεψιός Καζμπέκι: Γιώργος Γλάστρας

Λουδοβίκα: Στέλλα Μιχαηλίδου

Πεθερός της: Νίκος Λύτρας

Γριά: Μένη Κυριάκογλου

Αη-Ληστής: Νίκος Κουμαριάς

Α΄ Δικηγόρος: Νίκος Κουμαριάς

Β΄ Δικηγόρος: Γιώργος Γλάστρας

Γέρος - Γριά: Νίκος Λύτρας - Έλενα Κουμαριά

Μιχαήλ: Κατερίνα Παπανδρέου - Νέλσων Άντονυ Λούκας

 

Στο πιάνο ο Ηρακλής Πασχαλίδης

Συντελεστές

Μετάφραση
Οδυσσέας Ελύτης
Σκηνοθεσία
Νίκος Αρμάος
Σκηνικά-Κοστούμια
Απόστολος Βέττας
Μουσική
Ηρακλής Πασχαλίδης
Φωτισμοί
Στράτος Κουτράκης
Βοηθός σκηνοθέτη
Δώρα Κασκάλη
Βοηθός σκηνογράφου
Ολυμπία Σιδερίδου
Οργάνωση παραγωγής
Στέργιος Πρώιος

Από το πρόγραμμα της παράστασης

Μέσα στη φωτιά του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, έπειτα από μια σειρά έργων που τελειώνουν με την ήττα των ηρώων κάτω από την πίεση μιας απάνθρωπης εποχής (Μάνα Κουράγιο, Σετσουάν, Γαλιλαίος), ο Μπρεχτ αισθάνεται την ανάγκη να γράψει ένα έργο φωτεινό, με αίσια έκβαση, ένα έργο που να τελειώνει με τη νίκη της καλοσύνης και της αγάπης.

Γι’ αυτή την προβολή στον χώρο της ουτοπίας, ο πανούργος δραματουργός καταφεύγει, όπως το έκανε συχνά, στο θρύλο, στο παραμύθι. Πάνω σ’ ένα φόντο πολέμων και ταραχών, κάπου στη Γεωργία, με τους μικρούς να υφίστανται την Ιστορία πασχίζοντας να επιβιώσουν, ο Μπρεχτ υφαίνει δύο ιστορίες: εκείνην της πονόψυχης Γρούσας, που δεν μπόρεσε να αντισταθεί στο «φοβερό πειρασμό της καλοσύνης» κι εκείνη του Αζντάκ, που παρωδεί τον Σολομώντα απονέμοντας με τον δικό του, ανεπανάληπτο τρόπο τη δικαιοσύνη.

Σ’ αυτή τη διπλή ιστορία, ο συγγραφέας έχει προτάξει έναν «πρόλογο»: δύο κολχόζ διεκδικούν την κατοχή μιας κοιλάδας και το «έργο» παίζεται για να εικονογραφήσει αυτή τη διαμάχη. Επειδή πιστεύουμε, αντίθετα με την ιδεολογική μόδα της εποχής που το θέλει «ξεπερασμένο», ότι το θέατρο του Μπρεχτ παραμένει και επίκαιρο και γόνιμο, παραλείψαμε αυτήν την προλογική σκηνή, θεωρώντας ότι αποτελεί το μόνο όντως παρωχημένο στοιχείο του έργου. Επιπλέον, δίνοντας εκ των προτέρων τα κλειδιά της ανάγνωσης του μύθου, ο πρόλογος αφαιρεί κάτι από την απόλαυση του θεατή, ίσως μάλιστα, με την εμφανή διδακτική του πρόθεση, να μειώνει τη θαυμαστή διδακτική αποτελεσματικότητα του γοητευτικού παραμυθιού που οραματίστηκε ο Μπρεχτ. Έτσι, ο Νίκος Αρμάος κράτησε από το προλογικό κομμάτι μόνο ένα ψήγμα, όσο χρειάζεται για να μπει μέσα στα εισαγωγικά της επικής αφήγησης ολόκληρη η «παράσταση» που ακολουθεί.

Ν. Π.

Επαναλήψεις

Παρασκευή 05/02/1993
Θέατρο "Αμαλία"
Η παράσταση επαναλαμβάνεται κατά τη διάρκεια της επόμενης θεατρικής σαιζόν 1992-1993 στο Θέατρο "Αμαλία" από το Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 1993 έως την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 1993. Τον Νίκο Λύτρα αντικαθιστά ο Θωμάς Παπαναστασίου.

ΠΡΕΜΙΕΡΑ: Παρασκευή, 20-03-1992

ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ: η παράσταση ανεβάστηκε στην επόμενη θεατρική σαιζόν 1992-1993 στο θέατρο "Αμαλία" (από 05/02/93). Τον Νίκο Λύτρα αντικαθιστά ο Θωμάς Παπαναστασίου.

Ο κύκλος με την κιμωλία, Μπέρτολτ Μπρεχτ Ο κύκλος με την κιμωλία, Μπέρτολτ Μπρεχτ Ο κύκλος με την κιμωλία, Μπέρτολτ Μπρεχτ Ο κύκλος με την κιμωλία, Μπέρτολτ Μπρεχτ Ο κύκλος με την κιμωλία, Μπέρτολτ Μπρεχτ Ο κύκλος με την κιμωλία, Μπέρτολτ Μπρεχτ Ο κύκλος με την κιμωλία, Μπέρτολτ Μπρεχτ Ο κύκλος με την κιμωλία, Μπέρτολτ Μπρεχτ Ο κύκλος με την κιμωλία, Μπέρτολτ Μπρεχτ Ο κύκλος με την κιμωλία, Μπέρτολτ Μπρεχτ Ο κύκλος με την κιμωλία, Μπέρτολτ Μπρεχτ Ο κύκλος με την κιμωλία, Μπέρτολτ Μπρεχτ Ο κύκλος με την κιμωλία, Μπέρτολτ Μπρεχτ Ο κύκλος με την κιμωλία, Μπέρτολτ Μπρεχτ Ο κύκλος με την κιμωλία, Μπέρτολτ Μπρεχτ Ο κύκλος με την κιμωλία, Μπέρτολτ Μπρεχτ Ο κύκλος με την κιμωλία, Μπέρτολτ Μπρεχτ Ο κύκλος με την κιμωλία, Μπέρτολτ Μπρεχτ Ο κύκλος με την κιμωλία, Μπέρτολτ Μπρεχτ Ο κύκλος με την κιμωλία, Μπέρτολτ Μπρεχτ Ο κύκλος με την κιμωλία, Μπέρτολτ Μπρεχτ Ο κύκλος με την κιμωλία, Μπέρτολτ Μπρεχτ Ο κύκλος με την κιμωλία, Μπέρτολτ Μπρεχτ

Κλικ στις φωτογραφίες για μεγέθυνση και περισσότερες πληροφορίες

Σχετικά έντυπα