Κάνε άλμα πιο γρήγορο από τη φθορά,Μια μουσική παράσταση βασισμένη στη

Σαιζόν » 2011-2012 » Κάνε άλμα πιο γρήγορο από τη φθορά

Κάνε άλμα πιο γρήγορο από τη φθορά

Μια μουσική παράσταση βασισμένη στη "Μαρία Νεφέλη" του Οδυσσεά Ελύτη, 1978

Στο πλαίσιο των 46ων Δημητρίων, η Πειραματική Σκηνή της «Τέχνης» σε συνεργασία με το Τμήμα Θεάτρου του Α.Π.Θ. παρουσίασε το αφιέρωμα στον Οδυσσέα Ελύτη - Κάνε άλμα πιο γρήγορο από τη φθορά, μια πολυφωνική προσέγγιση της Μαρίας Νεφέλης για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του ποιητή.

Η Μαρία Νεφέλη κυκλοφόρησε το 1978 (εκδ. Ίκαρος). Αλλά γράφτηκε νωρίτερα, μέσα στον απόηχο των φοιτητικών εξεγέρσεων στην Ευρώπη με αίτημα να αλλάξουν όλα τώρα αμέσως (Μάης του 1968 στο Παρίσι) και της «επανάστασης των λουλουδιών» στην Αμερική (κίνημα κατά του πολέμου στο Βιετνάμ, «κάντε έρωτα, όχι πόλεμο»).

Το ποιητικό κείμενο, διάλογος ανάμεσα στον ώριμο ποιητή και  μια αντισυμβατική νέα γυναίκα, απηχεί το κλίμα εκείνης της εποχής, την ατμόσφαιρα γενικής αμφισβήτησης αλλά και ελπίδας που τη χαρακτήριζε, εκφράζει το ουτοπικό όραμα της πληρότητας και της ευτυχίας μέσα από την κατάργηση των απαγορεύσεων κάθε είδους.

Ίσως αυτός είναι και ο λόγος που το έργο αυτό του Ελύτη συγκινεί πάντα τους νέους, και που το επιλέξαμε για να τιμήσουμε τα εκατοστά γενέθλια του ποιητή. Σε μια εποχή απαισιοδοξίας, παραίτησης, ψυχικής καθίζησης, έχουμε ανάγκη από  μεγάλα κείμενα που εκφράζουν ποιητικά το όραμα μιας υπέρβασης.

Η Πειραματική Σκηνή της «Τέχνης» ασχολείται συστηματικά, από την ίδρυσή της, με τη σκηνική αξιοποίηση της νεοελληνικής λογοτεχνίας, έχοντας παρουσιάσει πολλές θεατρικές παραστάσεις και αναλόγια πάνω σε κείμενα του Ρίτσου, του Ελύτη, του Βάρναλη, του Τσίρκα, του Μπακόλα, καθώς και ποιητών της Θεσσαλονίκης. Για τη Μαρία Νεφέλη συνεργάζεται για πρώτη φορά με το Τμήμα Θεάτρου, σ’ ένα σχέδιο πολυφωνικής και ανορθόδοξης απόδοσης ενός ιδιότυπου, και εξόχως νεανικού, ποιητικού κειμένου.  

Διανομή

Παίρνουν μέρος:

Έφη Σταμούλη: Μαρία Νεφέλη

Δημήτρης Ναζίρης: Ποιητής

Κώστας Βόμβολος: Μουσικός

και οι φοιτητές και φοιτήτριες του Τμήματος Θεάτρου του Α.Π.Θ.: Αντωνία Βισβίκη, Έλσα Καρακασίδου, Θανάσης Κριτσάκης, Νικόλας Νικητάκης, Ματίνα Παγουλάτου, Δέσποινα Παπαδοπούλου, Νίκος Ράμμος, Κώστας Ραμπαβίλας, Βάσω Τσαβδαρίδου, Χρυσούλα Φλαμπούτογλου, Δημήτρης Φουρλής, Δήμητρα Χαϊνά.

Συντελεστές

Σκηνοθετική επιμέλεια
Νικηφόρος Παπανδρέου
Μουσική σύνθεση
Κώστας Βόμβολος
Κίνηση
Στέλλα Μιχαηλίδου

ΠΡΕΜΙΕΡΑ: Σάββατο, 15-10-2011

Η πρεμιέρα δόθηκε στις 15/10/2011 στο Δημαρχιακό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, συμμετοχή στα 46α Δημήτρια. Επαναλήφθηκε στις 16/11/2011 στην Αίθουσα Τελετών του Α.Π.Θ. στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Στο θέατρο "Αμαλία" θα παιχτεί μόνο δύο μέρες: την Τετάρτη 14/12/2011 και την Πέμπτη 15/12/2011. Η παράσταση ανεβάζεται στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, την Τετάρτη 15/2/2012, στις 9 μ.μ., με ελεύθερη είσοδο.

Πρόγραμμα

Σάββατο 15/10/2011
9 μ.μ. (Δημαρχείο)
Τετάρτη 16/11/2011
9 μ.μ. (Α.Π.Θ.)
Τετάρτη 14/12/2011
9 μ.μ. (Αμαλία)
Πέμπτη 15/12/2011
9 μ.μ. ( Αμαλία)
Τετάρτη 15/2/2012
9 μ.μ. (Μ. Μ. Σ. Τ.)
Κάνε άλμα πιο γρήγορο από τη φθορά, Μια μουσική παράσταση βασισμένη στη

Κλικ στις φωτογραφίες για μεγέθυνση και περισσότερες πληροφορίες

Σχετικά έντυπα