Νέα / Ανακοινώσεις

Τέσσερα έργα από την Πειραματική Σκηνή της «Τέχνης» στο θέατρο «Αμαλία» της Θεσσαλονίκης

25.11.2011

Τέσσερα έργα από την Πειραματική Σκηνή της «Τέχνης» στο θέατρο «Αμαλία» της Θεσσαλονίκης

 

Με πλούσιο πρόγραμμα ολοκληρώνει δυναμικά τη δράση της η Πειραματική Σκηνή της «Τέχνης». Έτσι, τον Δεκέμβριο θα δοθούν στο θέατρο «Αμαλία» τέσσερις πρεμιέρες, μία κάθε εβδομάδα, ενώ οι παραστάσεις, σε εναλλασσόμενο πρόγραμμα, θα συνεχιστούν ως τις 29 Ιανουαρίου.

 

Την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου, στις 9 μ.μ., αρχίζουν οι παραστάσεις της κωμωδίας του Κεν Λούντβιχ Πανικός στα παρασκήνια.

Ένας καταχρεωμένος θίασος περιοδείας, στα πρόθυρα νευρικής κρίσης. Μια ξεκαρδιστική κωμωδία παρεξηγήσεων. Θέατρο μέσα στο θέατρο, μια λοξή ματιά στη σκηνή και τους ανθρώπους της. Όπως έγραψε ένας κριτικός για την παράσταση της Ν. Υόρκης, «το έργο δεν είναι τίποτα λιγότερο από μια ερωτική επιστολή προς το ζωντανό θέατρο».

H σκηνοθεσία είναι του Στάθη Μαυρόπουλου, η μετάφραση του Δημήτρη Ναζίρη, τα σκηνικά της Λίλας Καρακώστα, τα κοστούμια της Όλγας Χατζηιακώβου, οι φωτισμοί της Κέλλυς Εφραιμίδου, η μουσική επιμέλεια της Μαρίτας Τσαλκιτζόγλου, βοηθός σκηνοθέτη η Ιωάννα Σιδηροπούλου. Παίζουν: Δημήτρης Ναζίρης, Έφη Σταμούλη, Μένη Κυριάκογλου, Στάθης Μαυρόπουλος, Σοφία Βούλγαρη, Άννα Ευθυμίου, Γιώργος Δημητριάδης, Ηλίας Παπαδόπουλος.

Παραστάσεις κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή, έως τις 29 Ιανουαρίου.

 

Την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου, στις 9 μ.μ. θα δοθεί η επίσημη πρεμιέρα του έργου Το νερό της ζωής, που είναι μια σύνθεση στοιχείων από το ομότιτλο παραμύθι των αδελφών Γκριμ και από άλλα λαϊκά παραμύθια, ελληνικά και ξένα.

Ένας περιπλανώμενος θίασος προσπαθεί να αφηγηθεί με τα ευφάνταστα μέσα του λαϊκού θεάτρου μια συναρπαστική ιστορία, για να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι το αθάνατο νερό (το νερό της ζωής) δεν είναι άλλο από την αγάπη. Οι έξι αεικίνητοι ηθοποιοί δεν παίζουν απλώς δεκάδες ρόλους, αλλά διαμορφώνουν και αλλάζουν αδιάκοπα τον σκηνικό χώρο.

Η διασκευή και η σκηνοθεσία είναι της Ελένης Δημοπούλου, τα σκηνικά, τα κοστούμια και οι φωτισμοί του Ρίτσαρντ Άντονυ, η μουσική του Κώστα Βόμβολου, η κινησιολογία του Χάρη Πεχλιβανίδη, οι ειδικές κατασκευές της Μαρία Καβαλιώτη, βοηθός σκηνοθέτη η Μαρίτα Τσαλκιτζόγλου.

Παίζουν: Σοφία Βούλγαρη, Κυριάκος Δανιηλίδης, Γιώργος Δημητριάδης, Ροδή Κωνσταντινίδου, Μάριος Μεβουλιώτης, Ηλίας Παπαδόπουλος.

Πρωινές παραστάσεις κάθε Κυριακή στις 11.30, ως τις 29 Ιανουαρίου. (Έκτακτες παραστάσεις στην περίοδο των Γιορτών, βλ. Πρόγραμμα Παραστάσεων)

 

• Την Τετάρτη 14 και την Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου, στις 9 μ.μ., θα παρουσιαστεί η μουσική παράσταση-αναλόγιο Κάνε άλμα πιο γρήγορο από τη φθορά, μια συμπαραγωγή της Πειραματικής Σκηνής της «Τέχνης» και του Τμήματος Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ.

Πρόκειται για μια πολυφωνική προσέγγιση της Μαρίας Νεφέλης του Οδυσσέα Ελύτη, που πρωτοπαίχτηκε στα φετινά «Δημήτρια», στο Δημαρχιακό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, ως συμμετοχή στο Έτος Ελύτη, κι ακόμα μια φορά στην Αίθουσα Τελετών του Α.Π.Θ., στις εκδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου.

Παίζουν:  Έφη Σταμούλη (Μαρία Νεφέλη), Δημήτρης Ναζίρης (Ποιητής), Κώστας Βόμβολος (Μουσικός), και οι φοιτητές και φοιτήτριες του Τμήματος Θεάτρου: Αντωνία Βισβίκη, Έλσα Καρακασίδου, Θανάσης Κριτσάκης, Νικόλας Νικητάκης, Ματίνα Παγουλάτου, Δέσποινα Παπαδοπούλου, Νίκος Ράμμος, Κώστας Ραμπαβίλας, Βάσω Τσαβδαρίδου, Χρυσούλα Φλαμπούτογλου, Δημήτρης Φουρλής, Δήμητρα Χαϊνά.

Μουσική σύνθεση: Κώστας Βόμβολος. Κίνηση: Στέλλα Μιχαηλίδου. Σκηνοθετική επιμέλεια: Νικηφόρος Παπανδρέου.

Στο θέατρο «Αμαλία» θα δοθούν μόνο δύο παραστάσεις.

 

Την Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου δίνει την πρεμιέρα της η Ολεάννα του Ντέιβιντ Μάμετ, μια παράσταση της θεατρικής ομάδας «Passatempo», σε συμπαραγωγή με την Πειραματική Σκηνή της «Τέχνης».

Ένας πετυχημένος καθηγητής. Μια φοιτήτρια που δεν θέλει να αποτύχει στις εξετάσεις. Μια συνάντηση που θα αποκαλύψει δυο χωριστούς κόσμους. Ένα ανελέητο παιχνίδι φύλων και εξουσίας. «Εκείνος λέει ότι ήταν μάθημα. Εκείνη, σεξουαλική παρενόχληση. Όποια θέση και να πάρετε, θα χάσετε» (Ντέιβιντ Μάμετ).

Η μετάφραση και η σκηνοθεσία είναι της Γλυκερίας Καλαϊτζή, τα σκηνικά της  Ευαγγελίας Κιρκινέ, τα κοστούμια της Μαρίας Καραδελόγλου. Παίζουν: Γιάννης Μόχλας, Νανά Παπαγαβριήλ.

Παραστάσεις κάθε Τετάρτη και Πέμπτη στις 9 μ.μ., έως τις 26 Ιανουαρίου.