Νέα / Ανακοινώσεις

Ανακοίνωση για τη συνέχιση της λειτουργίας της Πειραματικής Σκηνής της "Τέχνης"

03.02.2012

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 

 

Στις 24 Νοεμβρίου 2011, η Πειραματική Σκηνή της «Τέχνης», έχοντας περιέλθει σε απόλυτο οικονομικό αδιέξοδο έπειτα από την (ας ελπίσουμε προσωρινή) διακοπή των επιχορηγήσεων ελευθέρου θεάτρου, ανακοίνωσε ότι είναι αναγκασμένη να αναστείλει τη λειτουργία της από το τέλος Ιανουαρίου.

Δεν επρόκειτο για έκφραση διαμαρτυρίας (συμβαίνουν σήμερα τόσα απείρως δραματικότερα) ούτε για άσκηση πίεσης (ποιος ποιον να πιέσει;), αλλά για τη δημοσιοποίηση μιας οδυνηρής διαπίστωσης που θελήσαμε να μοιραστούμε με το κοινό: της διαπίστωσης ότι στη σημερινή Ελλάδα φαίνεται να μην υπάρχει πια θέση για θέατρα σαν το δικό μας. Είχαν άλλωστε προηγηθεί άλλα «λουκέτα», με εντυπωσιακότερο εκείνο του ιστορικού Αμφι-Θεάτρου.

Αυτό που ακολούθησε μας ξάφνιασε όλους: άπειρα μηνύματα συμπαράστασης, δημόσιες τοποθετήσεις από ατόμα και συλλογικότητες, επερωτήσεις βουλευτών, άρθρα στον Τύπο, ραδιοφωνικές εκπομπές, διαδικτυακές παρεμβάσεις, άμεση (ήδη από την επομένη της ανακοίνωσής μας) αντίδραση από τον Δήμο Θεσσαλονίκης, ευαισθητοποίηση του ΑΠΘ και άλλων φορέων της πόλης. Σε βαθμό που να νιώσουμε σχεδόν ένοχοι φυγομαχίας.

Τελικά, στη συνεδρίασή του της 30ής Ιανουαρίου 2012, το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης ενέκρινε ομόφωνα την εισήγηση της αντιδημαρχίας Πολιτισμού για οικονομική ενίσχυση της Πειραματικής Σκηνής της «Τέχνης» με 75000 ευρώ, προκειμένου να αποτραπεί η διακοπή της λειτουργίας της και να συνεχιστεί η δημιουργική συμμετοχή της στη θεατρική ζωή της πόλης. 

Το ποσόν που εγκρίθηκε μπορεί να μην καλύπτει τα συσσωρευμένα χρέη μας, αποτελεί όμως ανεκτίμητη στήριξη και στο πρακτικό και στο ηθικό επίπεδο, μια ανάσα για να συνεχίσουμε την παραγωγική μας δραστηριότητα φέτος. Και είναι πολύ σημαντική χειρονομία, αν αναλογιστούμε τις μεγάλες οικονομικές δυσκολίες και τις πιεστικές ανάγκες που αντιμετωπίζει ο Δήμος αυτήν την εποχή. Οπωσδήποτε, αισθανόμαστε την υποχρέωση να ανταποκριθούμε σ’ αυτήν την εμπιστοσύνη και να δικαιώσουμε αυτήν την εκτίμηση.

Έτσι, η Πειραματική Σκηνή της «Τέχνης» αποφασίζει να αναστείλει την... αναστολή της λειτουργίας της και να συνεχίσει τη δράση της, τουλάχιστον κατά το επετειακό έτος 2012, με ένα σύνολο νέων θεατρικών παραγωγών και άλλων παρεμβάσεων που θα ανακοινωθούν σύντομα.

Τελειώνοντας, θα θέλαμε να υπογραμμίσουμε την ευρύτερη σημασία που έχει η ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου: δίνει το μήνυμα ότι το θέατρο, οι τέχνες, ο πολιτισμός δεν είναι πολυτέλεια, ότι σε μια εποχή κρίσης, όπου προέχει φυσικά η μέριμνα για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, δεν θα ήταν σωστό να συρρικνωθεί η καλλιτεχνική ζωή της πόλης, γιατί κάτι τέτοιο, ενώ δεν θα μας σώσει οικονομικά, θα μας βουλιάξει ακόμη περισσότερο ηθικά και ψυχικά. 

Επιπλέον, θεωρούμε πολύ σημαντικό ότι η παραπάνω απόφαση εντάσσεται σε μια σειρά μέτρων ενίσχυσης, προβολής και ενθάρρυνσης του συνόλου των θεατρικών σχημάτων της πόλης. Γιατί το ζήτημα δεν είναι να υπάρχει πλάι στο Κρατικό ένα ακόμη θέατρο, το ζήτημα είναι να υπάρχει ποικιλία προτάσεων, καλλιτεχνική ζύμωση, ανάδειξη νέων δημιουργών, θεατρική πολυφωνία.

Ευχαριστούμε τον Δήμο Θεσσαλονίκης, το κοινό της πόλης, τους φίλους και συμπαραστάτες μας, καθώς και τα μέσα ενημέρωσης για την ευαισθησία και το ενδιαφέρον που έδειξαν απέναντι στο ενδεχόμενο να σβήσει μια θεατρική εστία της περιφέρειας.

Θεσσαλονίκη 1 Φεβρουαρίου 2012

Η ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΤΗΣ «ΤΕΧΝΗΣ»