Το παιδί,Γιον Φόσε

Σαιζόν » 2002-2003 » Το παιδί

Το παιδί

Γιον Φόσε, 1996

Αυτό το έργο του Γιον Φόσε, Το παιδί, είναι γραμμένο σε μια σχέση διαλόγου με το έργο του Ίψεν. 

Διανομή

Φρέντρικ
Δημήτρης Σακατζής
Άρβιντ
Γιάννης Μόχλας
Ανιές
Άννα Κυριακίδου
Έβελιν
Μένη Κυριάκογλου
Γιατρός
Νίκος Λύτρας
Νοσοκόμα
Στέλλα Μιχαηλίδου

Συντελεστές

Μετάφραση
Νικηφόρος Παπανδρέου
Σκηνοθεσία
Πέτρος Ζηβανός
Σκηνικά
Εδουάρδος Γεωργίου
Ενδυματολ.επιμέλεια
Ιφιγένεια Δεληγιαννίδου
Μουσική
Γιώργος Χούχος
Φωτισμοί
Στράτος Κουτράκης
Βοηθός σκηνοθέτη
Δήμητρα Χουμέτη
Οργάνωση παραγωγής
Βασίλης Τζαφέρης

Από το πρόγραμμα της παράστασης

Κάποτε μου ζήτησαν να γράψω ένα έργο που να έχει κάποια σχέση με τον Μπραντ του Ίψεν. Πριν ξεκινήσω να το γράφω, διάβασα πολύ προσεκτικά το έργο του Ίψεν. Αυτό το έργο μου, Το παιδί, είναι γραμμένο σε μια σχέση διαλόγου με το έργο του Ίψεν. Με ποιον ακριβώς τρόπο γίνεται αυτό δεν το γνωρίζω. Πάντως αυτός ο τρόπος γραψίματος με έκανε να αισθανθώ καλά.

Όταν γράφω αισθάνομαι πως γράφω για τις σχέσεις ανάμεσα στους ανθρώπους, κυρίως για τα κενά ανάμεσά τους. Κατά κάποιον τρόπο αυτό που κάνω είναι να καταγράφω αυτά τα κενά διαστήματα και ό,τι περιέχουν. Και περισσότερο από το να  καταγράφω τα κενά, νιώθω ότι καταγράφω αυτό που υπάρχει στο κενό και δεν του ανήκει από καμιά άποψη, ούτε ορατή ούτε συγκεκριμένη. Η λέξη παύση είναι, νομίζω, η πιο σημαντική λέξη στα έργα μου.

Αισθάνομαι και εγώ πως το γράψιμο είναι κατά κάποιον τρόπο μια σωματική εργασία. Σαν συγγραφέας θα έλεγα ότι είμαι χειρώνακτας. Όταν ξεκίνησα να γράφω, ήμουν συγχρόνως και μουσικός, και προσπάθησα να κάνω με το γράψιμο ό,τι ακριβώς έκανα όταν έπαιζα μουσική. Κάθε μουσικός γνωρίζει πως για να παίξεις ένα όργανο πρέπει να χρησιμοποιήσεις το σώμα σου. Εγώ σε κάποια περίοδο της ζωής μου κινιόμουν συνεχώς όταν έγραφα, σαν να έπαιζα ένα μουσικό όργανο. Μάλλον θα παρουσίαζα ένα γελοίο θέαμα: να κάθομαι εκεί, να χτυπώ το πόδι μου και να κουνώ το κεφάλι μου. Δεν το κάνω πια αυτό, αλλά ακόμη το γράψιμο είναι για μένα περισσότερο μια δράση, σαν να παίζω μουσική, παρά μια διανοητική ή πνευματική εργασία.

Για μένα το θέατρο είναι μια παλαιομοδίτικη μορφή τέχνης και πιστεύω ότι εν μέρει γι’ αυτό μου αρέσει. Το θέατρο υπήρξε πριν από τον καπιταλισμό, τον κομμουνισμό, τη βιομηχανοποίηση, τη μαζική παραγωγή. Φυσικά και υπάρχουν νέες τεχνολογίες τις οποίες μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε, αλλά σαν συγγραφέας έχω στο μυαλό μου τα βασικά και τα πολύ απλά, μερικούς ηθοποιούς, μια σκηνή και το κοινό. Δε χρειάζεσαι τίποτε άλλο για να κάνεις σημαντικό θέατρο.

ΓΙΟΝ ΦΟΣΕ