Θεατρική ομάδα

Προτάσεις

ΔΗΠΕΘΕ Σερρών: «Μάο»

Χρήστος Οικονόμου

Ο Μάο είναι ένα παιδί που βγαίνει κάθε νύχτα στο δρόμο, όχι για να μετρήσει τ’ άστρα, αλλά για να αναμετρηθεί με τη σκληρή πραγματικότητα της εποχής που ζούμε. Ένα παιδί για τα θελήματα στο καφενείο της γειτονιάς, που κάθε βράδυ τολμά και γίνεται φύλακας άγγελος της ίδιας γειτονιάς.

Κανείς δεν θα νοιαστεί για τον Μάο εκτός από τον συνταξιούχο Ναύαρχο – Μάγειρα του ναυτικού. Γιατί ο Ναύαρχος είδε τη ζωή να βολοδέρνει πάνω από τα σαράντα κύματα. Ξέρει πως είναι η ζωή κι απ’ την καλή κι απ’ την ανάποδη. Γι’ αυτό κι αποφασίζει να μας μιλήσει για τον Μάο.

Ο Μάο μπορεί να είναι το παιδί του καθενός. Μπορεί να είναι το κάθε νέο παιδί που ήρθε στον κόσμο για να ρισκάρει να μετρηθεί με τα όνειρά του. Μπορεί να είναι το παιδί που κρύβεται στον εαυτό του καθενός μας, που άλλοτε τόλμησε κι άλλοτε σώπασε.

Ας κάνουμε μια στάση εδώ, που ανάβουν τα φώτα του θεάτρου στη σκηνή, κι ας αφουγκραστούμε μια ιστορία που κυλά δίπλα από τις δικές μας ιστορίες και κάτι έχει να μας πει, για όσα θελήσαμε, αλλά δεν δόθηκε η ευκαιρία να τα πούμε.

Διανομή

Παίζουν οι ηθοποιοί: Στο ρόλο του Ναύαρχου ο Νίκος Λύτρας και μαζί του η Μαρία Μπενάκη και ο Μιχάλης Κοβανίδης.

Συντελεστές

Διασκευή-Σκηνοθεσία
Παναγιώτης Μέντης
Σκηνογραφική επιμέλεια
Γιώργος Ασλανίδης
Φωτισμοί
Νίκος Παπαδόπουλος
Μουσική επεξεργασία
Αστέρης Πολυχρονίδης
Βοηθός σκηνοθέτη
Μιχάλης Κοβανίδης

ΠΡΕΜΙΕΡΑ: Τρίτη, 15-05-2012

Πρόγραμμα

15/05/2012
9.30 μ.μ.
16/05/2012
9.30 μ.μ.
ΔΗΠΕΘΕ Σερρών: «Μάο» , Χρήστος Οικονόμου ΔΗΠΕΘΕ Σερρών: «Μάο» , Χρήστος Οικονόμου ΔΗΠΕΘΕ Σερρών: «Μάο» , Χρήστος Οικονόμου

Κλικ στις φωτογραφίες για μεγέθυνση και περισσότερες πληροφορίες

Προτάσεις

Εταιρεία θεάτρου "1+1=1": Kassandra (11-12/5/2012)

Σέρχιο Μπλάνκο

Στο έργο του Μπλάνκο η μυθική Κασσάνδρα γίνεται άντρας που νιώθει γυναίκα, φοράει γυαλιστερές κόκκινες μπότες και μίνι. Η Kassandra  είναι μια σύγχρονη μετανάστρια που παλεύει για την επιβίωση σε διαρκή αναζήτηση ταυτότητας, εξόριστη στο σώμα της και ξένη σε κάθε πατρίδα, μια γυναίκα της νύχτας που απευθύνεται με σπασμένα αγγλικά στους θαμώνες ενός μπαρ, σε μας τους θεατές. Πόλεμος, εξουσία, κερδισμένοι και χαμένοι, σεξ και σαρκασμός. Ευριπίδης και Μπαγκς Μπάνυ, Abba, Manchester United και Σκάρλετ Ο’Χάρα. Μέσα από τις ιστορίες του δικού της παρελθόντος μας αφηγείται τις ιστορίες του δικού μας παρόντος, τους αβάσταχτους πολέμους μας, τις βαρβαρότητές μας που καταλήγουν ατιμώρητα ειδήσεις στα ΜΜΕ. Ξετυλίγοντας την οδύσσειά της, η Kassandra μιλάει για τη δική μας αναζήτηση νοήματος και ελπίδας. Όλα αυτά με καταλυτικό χιούμορ, και μηδενισμένη την απόσταση μεταξύ ηθοποιού και θεατή – μια stand-up tragedy!

Η Kassandra πρωτοπαίχτηκε στο μπαρ “Άνθρωπος”, στο Μεταξουργείο, το 2011. Στη συνέχεια παρουσιάστηκε στη Μυτιλήνη, στο Φεστιβάλ «Apollo 2011» του Fier (α΄ βραβείο γυναικείου ρόλου), στο Διεθνές Φεστιβάλ του Λουγκάνο και στη Νέα Υόρκη (KGB Bar).

Διανομή

Παίζει η Δέσποινα Σαραφείδου.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία
Δέσποινα Σαραφείδου
― » ―
Ευαγγελία Ανδριτσάνου
Ενδυματολ.επιμέλεια
Λουκία Μινέτου
Μουσική επιμέλεια
Βασίλης Τσόνογλου
Φωτογραφίες
Δημήτρης Γερακίτης

Ο συγγραφέας

Συγγραφέας και σκηνοθέτης, ο Sergio Blanco γεννήθηκε στην Ουρουγουάη και ζει στο Παρίσι. Τα έργα του έχουν βραβευτεί και ανεβαστεί σε πολλές χώρες. Την Kassandra την εμπνεύστηκε στην Αθήνα, περδιαβάζοντας στην περιοχή της Ομόνοιας, και την έγραψε ειδικά για την ηθοποιό Δέσποινα Σαραφείδου. Είναι το πρώτο έργο του που ανεβαίνει στη χώρα μας. Ο ίδιος σημειώνει σχετικά: "Η Αθήνα πάντα μου φέρνει στο νου τη σκέψη ότι η σχέση ανάμεσα στον άνθρωπο και τον χρόνο βρίσκεται πέρα από την αυστηρή χρονολογική διάσταση που της φορτώθηκε από τον ιουδαιοχριστιανικό μας πολιτισμό. Η Αθήνα είναι η άρνηση της ευθύγραμμης μέτρησης του χρόνου: το τέλος της αφήγησης ως του κυρίαρχου είδους του λόγου, το τέλος του «κειμενοκεντρισμού» και, υπ’ αυτήν την έννοια, του «μύθου». Αργά, η διαδικασία της γραφής μεταμορφώθηκε σε μια πραγματική διαδικασία «μη-γραφής»: η Kassandra δεν είναι ένα γραμμένο θεατρικό έργο, αλλά ένα «μη-γραμμένο»".

1+1=1

Η εταιρεία θεάτρου 1+1=1 ιδρύθηκε το 2011 από τη Γραμματούλα Σταυρακούδη και τη Δέσποινα Σαραφείδου, με καλλιτεχνική διεύθυνση της δεύτερης. Η Kassandra του Sergio Blanco είναι πρώτη παραγωγή της. Πρωτοπαίχτηκε στο μπαρ “Άνθρωπος”, στο Μεταξουργείο, τον Μάιο του 2011. Στη συνέχεια παρουσιάστηκε στη Μυτιλήνη, στο Φεστιβάλ «Apollo 2011» στο Fier της Αλβανίας (α΄ βραβείο γυναικείου ρόλου), στο Διεθνές Φεστιβάλ του Λουγκάνο και στη Νέα Υόρκη (KGB Bar). Φέτος ξαναπαίχτηκε στην Αθήνα (στο ίδιο μπαρ) και στη Νέα Υόρκη (Cornelia Street Café).  

ΠΡΕΜΙΕΡΑ: Παρασκευή, 11-05-2012

Πρόγραμμα

Παρασκευή 11/5/2012
9 μ.μ.
Σάββατο 12/5/2012
9 μ.μ.
Εταιρεία θεάτρου Εταιρεία θεάτρου Εταιρεία θεάτρου Εταιρεία θεάτρου

Κλικ στις φωτογραφίες για μεγέθυνση και περισσότερες πληροφορίες

Προτάσεις

Φεστιβάλ Αθηνών / ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας: Μέλπω Αξιώτη – Η μεταμόρφωση της χρυσαλλίδας (8-9/5/2012)

Μέλπω Αξιώτη

Εξέχουσα μορφή της νεοελληνικής λογοτεχνίας, στρατευμένη αριστερή και τολμηρή μοντερνίστρια, η Μέλπω Αξιώτη πέρασε μεγάλο μέρος της ζωής της στο εξωτερικό ως πολιτική πρόσφυγας. Η σύνθεση κειμένων με τίτλο Μέλπω Αξιώτη – Η μεταμόρφωση της χρυσαλλίδας βασίζεται κατά κύριο λόγο στα δύο εμβληματικά πεζά της, τις Δύσκολες νύχτες και την Κάδμω, και συνιστά έναν πολυφωνικό μονόλογο όπου μυθοπλασία και αυτοβιογραφία μπλέκονται για να δημιουργήσουν μια σκηνική περσόνα που δίνει μάχη να κρατήσει ζωντανή τη μνήμη της γλώσσας και της Ελλάδας ενάντια στην απειλή της λήθης και της εξορίας. Και για να το πετύχει δανείζεται φωνές από διάφορες ηρωίδες της, ξαναζεί τις αναμνήσεις της χρησιμοποιώντας μια γλώσσα εκπληκτικής μουσικότητας.

Το κείμενο της παράστασης αποτελεί σύνθεση από τα έργα της Μέλπως Αξιώτη Δύσκολες νύχτες, Η Κάδμω, Το σπίτι μου, Ποιήματα και Εικοστός αιώνας.

Διανομή

Παίζει η Σοφία Σεϊρλή.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία
Νίκος Χατζόπουλος
Σύνθεση κειμένων
Νίκος Χατζόπουλος
― » ―
Σοφία Σεϊρλή
Σκηνικά-Κοστούμια
Μαγιού Τρικεριώτη
Video
Χρήστος Δήμας
Μουσική επιμέλεια
Νίκος Μαστοράκης
Φωτισμοί
Λευτέρης Παυλόπουλος

Απόσπασμα από συνέντευξη του σκηνοθέτη

"Αν ρωτάμε γιατί μας αφορά η Αξιώτη την εποχή των Μνημονίων, είναι σαν να ρωτάμε τι μας αφορά σήμερα ένα παραμύθι, ο Μπέκετ, έργα που άπτονται βασικών ανθρωπίνων καταστάσεων και ιδιοτήτων. Εμείς μέσω της Αξιώτη ανατρέξαμε στο τι συνιστά τον άνθρωπο ως άτομο και ως κοινωνικό ον. Όχι πράγματα πολυτελείας, αλλά ουσίας".

Απόσπασμα από συνέντευξη της ηθοποιού

"Η γλώσσα της παράστασης είναι η γλώσσα της Αξιώτη… Ιδίως σήμερα θεωρώ ότι πρέπει να την ξαναδιαβάσουμε, να την ξανακούσουμε. Να καθαρίσει το αυτί μας απ' τη βαβούρα… Η γλώσσα της έχει μια τρέλα. Ήταν πολύ μοντέρνα για την εποχή της… Είχε μανία με τις λέξεις. Τις συνέθετε σαν μουσική. Αν βγάλεις ένα "και", είναι αδύνατο να εκφέρεις ολόκληρη τη φράση".

Η παράσταση

Η παράσταση, παραγγελία του Φεστιβάλ Αθηνών, παίχτηκε στο θέατρο «Πειραιώς 260» στις 3-5 Ιουλίου 2011. Στη συνέχεια παρουσιάστηκε στο Βερολίνο, τη Μύκονο και την Καβάλα.

ΠΡΕΜΙΕΡΑ: Τρίτη, 08-05-2012

Πρόγραμμα

Τρίτη 8/5/2012
9 μ.μ.
Τετάρτη 9/5/2012
9 μ.μ.
Φεστιβάλ Αθηνών / ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας: Μέλπω Αξιώτη – Η μεταμόρφωση της χρυσαλλίδας (8-9/5/2012), Μέλπω Αξιώτη Φεστιβάλ Αθηνών / ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας: Μέλπω Αξιώτη – Η μεταμόρφωση της χρυσαλλίδας (8-9/5/2012), Μέλπω Αξιώτη Φεστιβάλ Αθηνών / ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας: Μέλπω Αξιώτη – Η μεταμόρφωση της χρυσαλλίδας (8-9/5/2012), Μέλπω Αξιώτη Φεστιβάλ Αθηνών / ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας: Μέλπω Αξιώτη – Η μεταμόρφωση της χρυσαλλίδας (8-9/5/2012), Μέλπω Αξιώτη Φεστιβάλ Αθηνών / ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας: Μέλπω Αξιώτη – Η μεταμόρφωση της χρυσαλλίδας (8-9/5/2012), Μέλπω Αξιώτη

Κλικ στις φωτογραφίες για μεγέθυνση και περισσότερες πληροφορίες

Προτάσεις

Θεατρική εταιρεία "Πόλις": Τσέχωφ–Κνίπερ: Η αλληλογραφία (5/5/2012)

-

Η παράσταση βασίζεται στην αλληλογραφία του συγγραφέα Άντον Τσέχωφ με την ηθοποιό Όλγα Κνίπερ και αφηγείται μια ιστορία αγάπης που διήρκεσε έξι χρόνια και καταγράφηκε σε 800 περίπου ερωτικά γράμματα. Αυτός είναι ο 38χρονος ήδη διάσημος συγγραφέας κι εκείνη μια νέα ηθοποιός, ιδρυτικό μέλος του Θεάτρου Τέχνης της Μόσχας. Η γνωριμία τους, τον Απρίλιο του 1898 στην ανάγνωση του Γλάρου, εξελίχθηκε σε φιλία, στη συνέχεια σε ερωτική σχέση και τέλος σε γάμο, που κράτησε μέχρι τον θάνατο του συγγραφέα το 1904. Η απόσταση που τους χωρίζει, καθώς ο συγγραφέας, σε προχωρημένο στάδιο φυματίωσης, ζει αναγκαστικά στη Γιάλτα, ενώ η ηθοποιός παίζει στο θέατρο στη Μόσχα, καταγράφεται, άλλοτε δραματικά κι άλλοτε με το έξοχο χιούμορ που τους διακρίνει, στην αλληλογραφία τους.

Διανομή

Όλγα Κνίπερ
Αιμιλία Βάλβη
Άντον Τσέχωφ
Κωνσταντής Μιζάρας

Συντελεστές

Σκηνοθεσία
Ελένη Γεωργοπούλου
Σκηνικά-Κοστούμια
Κλαιρ Μπρέισγουελ
Κίνηση
Νικολέτα Ξεναρίου
Μουσική
Απ. Λεβαντόπουλος
Σχεδιασμός φωτισμών
Βασίλης Κλωτσοτήρας

Η θεατρική μορφή 

Η θεατρική μορφή  προέκυψε από τις πρόβες της ομάδας, με αφετηρία το έργο της Carol Rocamora Παίρνω το χέρι σας στο δικό μου (σε μετάφραση της Χριστίνας Μπάμπου-Παγκουρέλη) και υλικό από βιογραφίες του Τσέχωφ, τα διηγήματά του, το σύνολο της αλληλογραφίας του και τις Αναμνήσεις της Κνίπερ.

Απόσπασμα απόσημείωμα της σκηνοθέτιδας

"Αυτό που μας συγκινεί ιδιαίτερα στην αλληλογραφία δύο ιστορικών προσώπων, που ανήκουν στον χώρο του θεάτρου, είναι ότι παρακολουθούμε την επίσημη ιστορία μέσα από προσωπικές εκμυστηρεύσεις, κάτω από την αβάσταχτη συνθήκη της απόστασης. Η απουσία δημιουργεί έναν «χώρο» ανάμεσα στο ζευγάρι, συνθήκη που άλλοτε ευνοεί την εξέγερση των συναισθημάτων κι άλλοτε την αποστασιοποίηση. Αυτό το φαινομενικό δίπολο διέπει όλο το έργο, καθώς και το θεατρικό έργο του ίδιου του Τσέχωφ. Άλλωστε, ούτε για μια στιγμή τα γράμματα του συγγραφέα δεν μας επιτρέπουν να αγνοήσουμε τη διπλή ιδιότητά του: του γιατρού και του καλλιτέχνη. Η ψυχρή παρατήρηση και καταγραφή της πραγματικότητας από τη μία κι ένας ψυχικός κόσμος που βράζει στο κέντρο μιας εποχής τεράστιων αλλαγών από την άλλη".

Ελένη Γεωργοπούλου

Θεατρική εταιρεία Πόλις

Με έδρα την Ερμούπολη Σύρου, ιδρύθηκε το 2002 από τις Αιμιλία Βάλβη, Ελένη Γεωργοπούλου, Στέλλα Ράπτη και Δέσποινα Οικονομοπούλου, με εναρκτήρια παράσταση το Ούτος είναι ο αστήρ μου (με κείμενα Βικέλα και Ροΐδη).  Από το 2002 επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού. Η παρούσα παράσταση πρωτοπαίχτηκε τον Μάιο του 2010 στο Θέατρο Απόλλων της Ερμούπολης ενώ από τον Ιανουάριο έως και τον Μάρτιο του 2011 παρουσιάστηκε στο Κέντρο Λόγου και Τέχνης 104, στην Αθήνα.

ΠΡΕΜΙΕΡΑ: Σάββατο, 05-05-2012

Πρόγραμμα

Σάββατο 5/5/2012
9 μ.μ.
Θεατρική εταιρεία Θεατρική εταιρεία Θεατρική εταιρεία

Κλικ στις φωτογραφίες για μεγέθυνση και περισσότερες πληροφορίες

Προτάσεις

Εταιρεία θεάτρου "Ηώς": Φεύγουσα κόρη (2-3/5/2012)

Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης

Μέσα από την εξερεύνηση της φωνής, με τον μοναδικό τρόπο που προτείνει η Μίρκα Γεμεντζάκη με στόχο να ελευθερώσει τη βαθύτερη ουσία και ρίζα της φωνής του κάθε ανθρώπου, η Ρηνιώ Κυριαζή ανακάλυψε τη σύνδεσή της με τη μουσική τής γλώσσας και των τραγουδιών της Ηπείρου και ξεκίνησε ένα ταξίδι αναζήτησης και καταγραφής υλικού παραμυθιών, αφηγήσεων, τραγουδιών, νανουρισμάτων αλλά κυρίως μοιρολογιών. Μελετώντας την παράδοση του μοιρολογιού δίπλα σε ηπειρώτισσες μοιρολογίστρες, ανακάλυψε τη σοφία της αρχέγονης αυτής παράδοσης.
Tο διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη Μια ψυχή έδωσε τον απαραίτητο καμβά για να ξετυλιχθεί το νήμα του κύκλου της ζωής μέσα από το νανούρισμα, το παραμύθι, το μοιρολόι της μάνας, της γιαγιάς και της κόρης. Ο λόγος του Παπαδιαμάντη και η αυθεντική διάλεκτος των παραμυθιών υποδηλώνουν μουσικά την έκφρασή τους και οδηγούν την ηθοποιό στην τέχνη της αφήγησης. Η ποιητικότητα και μουσικότητα αποτελούν κοινά σημεία της λαϊκής μας παράδοσης και της γραφής του Παπαδιαμάντη.

Διανομή

Ερμηνεύει η Ρηνιώ Κυριαζή.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία
Μίρκα Γεμεντζάκη
Κοστούμια
Μανώλης Καρυωτάκης
Φωτισμοί
Χρήστος Τσαμπάς
Φωτογραφίες
Γιάννης Βλασταράς
Κλαρίνο
Μανούσος Πλουμίδης

Απόσπασμα από συνέντευξη της Ρηνιώς Κυριαζή

"O λόγος του Παπαδιαμάντη είναι σαν μουσική, χρησιμοποιεί τα σύμφωνα σαν νότες, ήχους. Δεν έχει σημασία εάν καταλαβαίνουμε κάθε λέξη. H γλώσσα μπορεί να λειτουργήσει και σωματικά".

Εταιρεία Θεάτρου Ηώς

Η Εταιρεία Θεάτρου Ηώς δημιουργήθηκε το 2007 από τη Μίρκα Γεμεντζάκη και τη Ρηνιώ Κυριαζή, με καλλιτεχνική διεύθυνση της Μ. Γεμεντζάκη. Άλλες παραγωγές: Ύμνος στη Δήμητρα (ο ομηρικός ύμνος) το 2009 και Θαλασσινοί έρωτες (διηγήματα του Παπαδιαμάντη) το 2011. Η Φεύγουσα κόρη πρωτοπαρουσιάστηκε στην Πάτρα στο θέατρο Λιθογραφείον (θεατρική ομάδα “Βιομηχανική”), τον Δεκέμβριο του 2005. Αμέσως μετά παίχτηκε στην Αθήνα, αρχικά στο θέατρο Φούρνος και κατόπιν στο Θέατρο του Νέου Κόσμου, μέχρι τον Ιανουάριο του 2007. Στα επόμενα χρόνια περιόδευσε σε όλη την Ελλάδα. Επίσης παρουσιάστηκε στο “Brave Festival”, στο Wroclaw της Πολωνίας (2008).Για την ερμηνεία της στην παράσταση αυτή η Ρηνιώ Κυριαζή ήταν υποψήφια για το βραβείο Μελίνα Μερκούρη 2006.

ΠΡΕΜΙΕΡΑ: Τετάρτη, 02-05-2012

Πρόγραμμα

Τετάρτη 2/5/2012
9 μ.μ.
Πέμπτη 3/5/2012
9 μ.μ.
Εταιρεία θεάτρου Εταιρεία θεάτρου Εταιρεία θεάτρου

Κλικ στις φωτογραφίες για μεγέθυνση και περισσότερες πληροφορίες

Προτάσεις

Θεατρική ομάδα "Τέσσερα": Dance me to the end of Greece #1 … ξένοι περιηγητές στην Ελλάδα (26-27/4/2012)

-

Η παράσταση είναι μια σκηνική σύνθεση κειμένων ξένων περιηγητών-ταξιδιωτών, που εστιάζουν στην ανακάλυψη της Ελλάδας από τους Ρομαντικούς, κατά την κρίσιμη περίοδο διοαμόρφωσης της εθνικής μας ταυτότητας, καθώς και στο θέμα της αρχαιολατρίας και της αρχαιοκαπηλίας που κυριαρχούσαν τον 19ο αιώνα. Το  Dance me to the end of Greece # 1 είναι το πρώτο μέρος ενός μεγάλου πρότζεκτ που θα συνεχιστεί με διαφορετικές σκηνικές συνθέσεις  πάνω  σε διαφορετικά κείμενα ξένων περιηγητών  ανάλογα με τον χώρο (ταξιδιωτικό προορισμό), το θέμα και τις εκάστοτε συνθήκες (το περιεχόμενο του Dance me to the end of Greece # 2 θα αφορά τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα). Οι ηθοποιοί της παράστασης δημιουργούν ένα συναυλιακό φόρουμ αφήγησης, αναπαράστασης και τραγουδιού, μέσα από μελοποιημένα ποιήματα του Βύρωνα και του Σατωβριάνδου, ενώ εμψυχώνουν τις μαρτυρίες πασίγνωστων ταξιδιωτών όπως ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν και ο Γκυστάβ Φλωμπέρ, αλλά και οι νεότεροι Ζακ Λακαριέρ και Χένρυ Μίλλερ.

Διανομή

Παίζουν: Ελένη Ευθυμίου, Φρόσω Ζαγοραίου, Θέμης Μητρόπουλος, Αντώνης Γκρίτσης, Χάρης Φλέουρας.

Στο πιάνο: Κώστας Βόμβολος.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία
Κυριακή Σπανού
Σκηνικά-Κοστούμια
Απόστολος Βέττας
― » ―
Ολυμπία Σιδερίδου
― » ―
Μάρθα Φωκά
Μουσική
Κώστας Βόμβολος
Κίνηση
Πέρσα Σταματοπούλου
Video
Γιώργος Ζορμπάς
Φωτογραφίες
Μανώλης Παπαδάκης

Απόσπασμα από σημείωμα της σκηνοθέτιδας

"Οι περιηγητές–ως καλλιτέχνες celebrities της εποχής τους– ψάχνουν στην Ελλάδα έναν ιδανικό τόπο ηδονικών ελευθεριών και ένα βάπτισμα της ευαισθησίας τους στην πατρίδα της μεγαλοφυΐας: Ο πρώιμος Βύρωνας ζει την ερωτική του ελευθερία και ερωτεύεται  νεαρούς στην Αθήνα του 1811, ενώ η Λαίδη Έλγιν προσπαθεί να τραβήξει την προσοχή του άντρα της  διευκολύνοντας τη μεταφορά των Μαρμάρων στην Αγγλία. Ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν ναρκισσεύεται κάνοντας τα γενέθλιά του στην Ακρόπολη και ο Φλωμπέρ παθαίνει ερωτικά παραληρήματα μπροστά στα αγάλματα του Παρθενώνα. Ο Λακαριέρ και ο Χένρυ Μίλλερ παραληρούν για την ιερότητα που διασώζει η σύγχρονη Ελλάδα".

Κυριακή Σπανού

Τέσσερα

Η θεατρική ομάδα ΤΕΣΣΕΡΑ ιδρύθηκε από τους Άννα Γεωργιάδου, Κένυ Μακλέλαν, Βασίλη Καραμπούλα και Κυριακή Σπανού τη δεκαετία του ΄90 και ανέβασε το έργα  'Όλοι αυτοί οι καλοί άνθρωποιτου Σ. Π. Τέυλορ και Λεόντιος και Λένα του Μπύχνερ.   Ακολούθως  η Κυριακή Σπανού παρέμεινε ενεργό στέλεχος της ομάδας, ανεβάζοντας το δικό της έργο Το χαμένο πρόσωπο της Φλώρας Νισήμ για τις εκδηλώσεις της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης Θεσσαλονίκη  '97, και πρόσφατα τα έργα Αραβοισραηλινός Τσελεμεντές του Ρ. Σόανς (Αγορά της Κυψέλης και θέατρο Χυτήριο, 2008-09), Ο (Εθνικός) Υπάλληλος του Μ. Χουρμούζη (θέατρο Άλεκτον,  2010) και τώρα  το Dance me to the end of Greece - 1 ...ξένοι περιηγητές στην Ελλάδα (Επιγραφικό Μουσείο και Μουσείο Μπενάκη, 2012).

ΠΡΕΜΙΕΡΑ: Πέμπτη, 26-04-2012

Πρόγραμμα

Πέμπτη 26/4/2012
9 μ.μ.
Παρασκευή 27/4/2012
9 μ.μ.
Θεατρική ομάδα Θεατρική ομάδα Θεατρική ομάδα Θεατρική ομάδα

Κλικ στις φωτογραφίες για μεγέθυνση και περισσότερες πληροφορίες

Προτάσεις

Θεατρική ομάδα "Grasshopper": Θείος Βάνιας, σκηνές από τη ζωή στην ύπαιθρο (23-24/4/2012)

Άντον Τσέχωφ

Τρεις αφηγητές επιχειρούν να παρακολουθήσουν και να ζωντανέψουν τα εννέα πρόσωπα του έργου και τις απόπειρές τους να διεκδικήσουν το δίκιο τους. Για να το πετύχουν όμως είναι υποχρεωμένα, αυτά, πρόσωπα από τη φύση τους δευτερεύοντα, να αρθούν στο ύψος σκηνών γραμμένων για πρωταγωνιστές. Άνθρωποι που παλεύουν ενάντια στη λήθη, τη φθορά, τη μοναξιά και τη ρουτίνα μιας ζωής απελπιστικά κενής, βιώνοντας ο καθένας με τον δικό του τρόπο τη ματαίωση των πόθων, των ελπίδων και των ονείρων του, οι ήρωες του  Θείου Βάνια ακροβατούν πάνω σε μια αφηγηματικά φόρμα που βάζει στο επίκεντρο τον λόγο του Ρώσου συγγραφέα, αναδεικνύοντας τον πανανθρώπινο και διαχρονικό χαρακτήρα του χωρίς να τον εγκλωβίζει σε μονοδιάστατες ερμηνείες.

Διανομή

Παίζουν: Θύμιος Κούκιος, Ελίνα Ρίζου, Έκτορας Λυγίζος.

Συντελεστές

Μετάφραση
Χρύσα Προκοπάκη
Σκηνοθεσία
Έκτορας Λυγίζος
― » ―
Δημήτρης Καραντζάς
Σκηνικά
Κλειώ Μπομπότη
Κοστούμια
Ιωάννα Τσάμη
Φωτισμοί
Δημήτρης Κασιμάτης
Βοηθός σκηνοθέτη
Αντώνης Αντωνόπουλος

Απόσπασμα από συνέντευξη του Δημήτρη Καρατζά

"Πιστεύω ότι ίσως είναι πολύ πιο αντικειμενικό και οικουμενικό να μεταφέρω τον λόγο του συγγραφέα με μεγαλύτερη ουδετερότητα που δεν σημαίνει μη-συμμετοχή αλλά αποφυγή των μονοδιάστατων ερμηνειών που ακολουθούν συνήθως τέτοιου είδους κλασικά έργα. Ειδικά στον Ίψεν και στον Τσέχωφ υπάρχουν άπειρες μελέτες για το τι είναι κάθε ρόλος. Όσο πιο πολύ ξεφεύγεις από αυτό, όχι απαραίτητα για να το σπάσεις και να κάνεις κάτι πιο μοντέρνο, αλλά πιο πολύ για να το μεταφέρεις έτσι όπως το διαβάζεις, τόσο πιο πολύ το έργο ανοίγει σε περισσότερες ερμηνείες".

Grasshopper

Η πειραματική θεατρική ομάδα Grasshopper ιδρύθηκε το 2006 από τη Σοφία Βγενοπούλου, τον Έκτορα Λυγίζο και τον Δημήτρη Καραντζά. Έχει ανεβάσει έργα σύγχρονων συγγραφέων, ενώ έχει συντελέσει στην καθιέρωση τα τελευταία χρόνια τού εφηβικού θεάτρου στην Ελλάδα.Παραγωγές: Ολοένα και λιγότερες περιπτώσεις έκτακτης ανάγκηςτου Μάρτιν Κριμπ (Θέατρο Εμπρός, 2006), Ιβάνοφ του Τσέχωφ (Θέατρο Άρτι, 2009), Chatroomτου Έντα Γουόλς (Θέατρο Χώρα, 2009), DNA του Ντένις Κέλυ (Θέατρο του Νέου Κόσμου, 2010-11), Στην οθόνη φως του Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη (Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, 2011-12). Η παράσταση του Θείου Βάνια, συμπαραγωγή με το Θέατρο του Νέου Κόσμου, έδωσε την πρεμιέρα της στις 8 Φεβρουαρίου 2012.

ΠΡΕΜΙΕΡΑ: Δευτέρα, 23-04-2012

Πρόγραμμα

Δευτέρα 23/4/2012
9 μ.μ.
Τρίτη 24/4/2012
9 μ.μ.
Θεατρική ομάδα Θεατρική ομάδα

Κλικ στις φωτογραφίες για μεγέθυνση και περισσότερες πληροφορίες

Προτάσεις

Ομάδα σπουδαστών Δραματικής Σχολής Εθνικού Θεάτρου: Οι ελαφροΐσκιωτοι (20-21/4/2012)

Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης

Παραμονή Χριστουγέννων. Ο Αγάλλος, ένας «ελαφροΐσκιωτος» οικογενειάρχης που ξόδεψε οκτώ χρόνια της νιότης του ανάμεσα σε δύο αρραβωνιαστικιές, ξεκινάει να επιστρέψει στο σπίτι του όπου τον περιμένει η γυναίκα του με τα δυο τους παιδιά. Αργεί. Τι θα συμβεί αυτή τη μαγική, άγια νύχτα όπου ο χρόνος μοιάζει σταματημένος; Παραμένοντας πιστή στο πνεύμα του συγγραφέα αλλά τολμώντας μια περιπετειώδη μορφή, η παράσταση είναι μια συνάντηση ανάμεσα στον όχι και τόσο μακρινό κόσμο του Παπαδιαμάντη με την ευαισθησία μιας νεανικής θεατρικής ομάδας του σήμερα. Μια ομάδα σπουδαστών της Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, μέσα από ομαδική δουλειά και αυτοσχεδιασμούς, σωματικό παίξιμο και απροσδόκητες μουσικές επιλογές, ανακαλύπτουν φρέσκιες, μαγικές, αστείες και δραματικές όψεις του διηγήματος.

Διανομή

Παίζουν: Στέλλα Βογιατζάκη, Χαρά-Μάτα Γιαννάτου, Έλλη Ιγγλίζ, Μιχάλης Κίμωνας, Μάρκος Παπαδοκωνσταντάκης, Κατερίνα Παπανδρέου, Αλέξανδρος Φράγκος.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία
Μαριτίνα Πάσσαρη
Σχεδιασμός φωτισμών
Ζωή Μολυβδά-Φαμέλη
Σχεδιασμός φωτισμών
Αναστασία Τζέλλου
Βοηθός σκηνοθέτη
Η. Αλεξανδροπούλου
Αφίσα
Ελίζα Γεροντάκη
Φωτογραφίες αφίσας
Σπύρος Σταμούλης
Φωτογραφίες εντύπου
Ζωή Μολυβδά-Φαμέλη
Παραγωγή
Θέατρο του Λόγου

 

Απόσπασμα από σημείωμα της σκηνοθέτιδας

Με τους ηθοποιούς αυτούς είχα δουλέψει έναν ολόκληρο χρόνο στη σχολή: αυτοσχεδιαστικά στην αρχή, και μετά πάνω στον Άμλετ του Σαίξπηρ. Το καλοκαίρι, εργαστήκαμε με παρόμοιο τρόπο και στους Ελαφροΐσκιωτους. Με ομαδικό πνεύμα και αυτοσχεδιασμούς προσπαθήσαμε να διατηρήσουμε και να μεταφέρουμε στη σκηνή το ενδιαφέρον της πρόβας. Την ελευθερία, τη συγκέντρωση, τις στιγμές που ξεπερνάμε τις δυνατότητές μας και φανερώνουμε απρόβλεπτες όψεις του κειμένου και του εαυτού μας.

Μαριτίνα Πάσσαρη

Μιλούν οι ηθοποιοί

“Μόλις διαβάσαμε το κείμενο μας ήρθαν στο μυαλό μουσικές, χρώματα, αισθήσεις, ένας ολόκληρος κόσμος. Η γλώσσα έχει μια ποιότητα μοναδική, την οποία έχουμε χάσει. Λείπει γενικά σήμερα από τον λόγο η μουσικότητα. Στον Παπαδιαμάντη βρίσκεις τις λέξεις να χορογραφούνται μέσα στο χώρο” (Έλλη) “Ο λόγος του δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν κάτι άπιαστο. Θέλει να βρεις τον δικό σου δρόμο. Όταν τον βρεις, μετά γίνεται εύκολο. Το περιεχόμενο του κειμένου δεν το είδα τόσο ως μηνύματα, αλλά ως αισθήσεις: η αίσθηση του μισιόμαστε, η αίσθηση της προσωπικής ενοχής, η αίσθηση του είμαι μόνος αλλά μήπως κάποιος είναι δίπλα μου;” (Κατερίνα) “Στην αρχή δεν μας ερχόντουσαν ιδέες. Όταν ξεκίνησε όμως, άρχισαν να έρχονται η μία μετά την άλλη. Αντιληφθήκαμε το παλιό και πώς αυτό έρχεται στο σήμερα” (Χαρά) “Το πιο μαγικό που διαπιστώσαμε μέσα από το έργο ήταν το πόσο λίγο έχουν αλλάξει οι άνθρωποι” (Αλέξανδρος) “Πολλά βιώματα δεν τα είχαμε, όπως βιώματα από τη ζωή κοντά στη φύση. Με τον αυτοσχεδιασμό καταφέραμε να βρούμε μέσα μας αυτές τις εικόνες” (Μάρκος) “Οι διαφορές σε επίπεδο γλώσσας υπάρχουν, αλλά όχι διαφορές στην ουσία των πραγμάτων” (Μιχάλης). [Τα αποσπάσματα από ρεπορτάζ της Λυδίας Ελιόγλου στην ηλεκτρονική εφημερίδα της Καβάλας Εβδόμη].

"Οι ελαφροΐσκιωτοι"

Παραγγελία του Φεστιβάλ Φιλίππων-Θάσου, η παράσταση παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Καβάλα, στο παλιό Απεντομωτήριο, στις 20 & 21 Ιουλίου 2011. Στη συνέχεια, παίχτηκε στην αίθουσα Black Box του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης, από τις 20 Δεκεμβρίου 2011 ως τις 3 Ιανουαρίου 2012. Η παράσταση ολοκληρώνει τη διαδρομή της στις «Προτάσεις» της Θεσσαλονίκης.

ΠΡΕΜΙΕΡΑ: Παρασκευή, 20-04-2012

Πρόγραμμα

Παρασκευή 20/4/2012
9 μ.μ.
Σάββατο 21/4/2012
9 μ.μ.
Ομάδα σπουδαστών Δραματικής Σχολής Εθνικού Θεάτρου: Οι ελαφροΐσκιωτοι (20-21/4/2012), Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης Ομάδα σπουδαστών Δραματικής Σχολής Εθνικού Θεάτρου: Οι ελαφροΐσκιωτοι (20-21/4/2012), Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης Ομάδα σπουδαστών Δραματικής Σχολής Εθνικού Θεάτρου: Οι ελαφροΐσκιωτοι (20-21/4/2012), Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης Ομάδα σπουδαστών Δραματικής Σχολής Εθνικού Θεάτρου: Οι ελαφροΐσκιωτοι (20-21/4/2012), Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης

Κλικ στις φωτογραφίες για μεγέθυνση και περισσότερες πληροφορίες

Προτάσεις

Oμάδα τέχνης "Oberon": Το κίτρινο σκυλί

Μισέλ Φάις, 2009

Ο συγγραφέας, με αφορμή την επίθεση με βιτριόλι κατά της Βουλγάρας καθαρίστριας Κωνσταντίνας Κούνεβα, έγραψε τον μακρύ, πυρετικό μονόλογο μιας νέας γυναίκας.
Η Ρούσκα Ρούσεβα αναπνέει μέσα από φωνές που καταλαμβάνουν την καθημερινότητά της. Η ηρωίδα του Φάις διεκδικεί έναν κόσμο αγάπης, ταυτόχρονα, μέσα από την πολιτική του ανυπεράσπιστου εαυτού και τη μεταφυσική του μη περαιτέρω εαυτού. Πρόκειται για ένα περιδινούμενο κείμενο, όπου ο ρεαλισμός της επιθυμίας χωνεύει μοτίβα της ετερότητας, του αποδιοπομπαίου θύματος και του απομαγευμένου κόσμου.

 

Μετανάστες, άστεγοι, σαλοί, πρεζόνια, διεστραμμένοι, εγκληματίες.

Τα παιδιά του Καιάδα είναι παιδιά μας. Αυτή είναι η κρυφή μας δύναμη. Δικά μας παιδιά. Ο μυστικός όρκος των καθαριστριών…

Λόγια της ηρωίδας, Ρούσκα Ρούσεβα, στο έργο του Μισέλ Φάις: ''Το κίτρινο σκυλί''

Διανομή

Παίζει η Έφη Δραμαλή.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία
Αλέκος Σπυριδάκης
Σκηνικά-Κοστούμια
Μαρία-Δήμητρα Βέττα
Φωτισμοί
Κέλλυ Εφραιμίδου

ΠΡΕΜΙΕΡΑ: Τετάρτη, 18-05-2011

Πρόγραμμα

Τετάρτη 18/5/2011
9 μ.μ.
Πέμπτη 19/5/2011
9 μ.μ.
Παρασκευή 20/5/2011
9 μ.μ.
Σάββατο 21/5/2011
9 μ.μ.
Κυριακή 22/5/2011
9 μ.μ.
Oμάδα τέχνης Oμάδα τέχνης Oμάδα τέχνης Oμάδα τέχνης

Κλικ στις φωτογραφίες για μεγέθυνση και περισσότερες πληροφορίες

Προτάσεις

Ομάδα Χορού "Rootlessroot": Eyes in the Color of the Rain (14-15/5/2011)

-

Σε τί βαθμό, άραγε, μπορεί ο άνθρωπος ν΄αντιληφθεί την προσωρινότητα της ύπαρξής του; Σ΄αυτήν την ερώτηση επιχειρεί ν΄απαντήσει η νέα παράσταση των RootlessRoot. Με πηγές έμπνευσης το ποίημα του Ουΐλλιαμ Μπλέηκ Νύχτα και κομμάτια από την Αποκάλυψη του Ιωάννη, το έργο είναι μια φρενήρης και επώδυνη σύγκρουση ανάμεσα στη φυσική ύλη και την ψυχή. Είναι μια παράσταση στην οποία η φυσική δομή καταρρέει, κατόπιν ανασυγκροτείται και καταστρέφεται ξανά, αποκαλύπτοντας τη ζωή που είναι φυλακισμένη μέσα της.

Διανομή

Ερμηνεία: Λίντα Καπετανέα, Jozef Fruček, Γιώργος Φριντζήλας.

Συντελεστές

Σύλληψη-Χορογραφία
Λίντα Καπετανέα
― » ―
Jozef Fruček
Δραματουργία
Hildegard De Vuyst
Μουσική
Βασίλης Μαντζούκης
Σκηνικά
RootlessRoot
― » ―
Βασίλης Μαντζούκης
Κοστούμια
Άγγελος Μέντης
Φωτισμοί
Jukka Huitila
Βοηθός σκηνογράφου
Ηλιάνα Σκουλάκη

Απόσπασμα από σημείωμα της ομάδας

«Στην πραγματικότητα, θέλουμε να γίνουμε γλύπτες ενός υλικού συναισθημάτων και ιδεών. Ορισμένα πράγματα, σίγουρα, δεν θα γίνουν ποτέ κατανοητά. Ωστόσο, αν συνεχίσουμε να αναρωτιόμαστε, αν συνεχίσουμε να αμφιβάλλουμε για όσα νομίζουμε πως ήδη γνωρίζουμε, χωρίς να γίνουμε δογματικοί και προκατειλημμένοι, κι επίσης αν είμαστε τυχεροί, ίσως δείτε φευγαλέα κάτι από αυτό που θέλουμε να πούμε. Επιτρέψτε στο ωμό και τραχύ ύφος μας να ξεδιπλωθεί μπροστά σας. Θα σας προσφέρουμε εικόνες που προκαλούν πόνο και σύγχιση, εικόνες που ίσως δύσκολα αποκαλύψουν το νόημά τους»

Η παράσταση Eyes in the Color of the Rain είναι συμπαραγωγή της ομάδας RootlessRoot με τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, όπου και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά, στις 11 Φεβρουαρίου του 2011.

RootlessRoot

Η ομάδα RootlessRoot (Ρίζα-χωρίς-ρίζα) δημιουργήθηκε από τη Λίντα Καπετανέα και τον Jozef Fruček το 2006 στην Αθήνα. Έχουν δώσει παραστάσεις σε όλη την Ευρώπη και έχουν βαβευτεί στο Fringe Festival του Εδιμβούργου. Πήραν μέρος στις Προτάσεις-2010 με την παράσταση UNA (Unknown Negative Activity).

ΠΡΕΜΙΕΡΑ: Σάββατο, 14-05-2011

Πρόγραμμα

Σάββατο 14/5/2011
9 μ.μ.
Κυριακή 15/5/2011
8 μ.μ.
Ομάδα Χορού Ομάδα Χορού Ομάδα Χορού

Κλικ στις φωτογραφίες για μεγέθυνση και περισσότερες πληροφορίες

Προτάσεις

ΔΗΠΕΘΕ Σερρών: Δεύτερη γέννα (9-10/5/2011)

Θεόδωρος Γρηγοριάδης

 

Η «Δεύτερη γέννα» είναι ένας θεατρικός μονόλογος που στηρίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του Θεόδωρου Γρηγοριάδη (εκδόσεις Πατάκη). Πρόκειται για μια συγκινητική γυναικεία αφήγηση, που αναβλύζει βαθιά από την ψυχή μιας τραυματισμένης μάνας και μιας παραιτημένης γυναίκας. Είναι η εξομολόγηση της Ρένας, μια νέας γυναίκας από την Καβάλα, πηγαίνει για ένα τριήμερο στην Αθήνα, να γιορτάσει τα γενέθλια της φοιτήτριας κόρης της. Εγκλωβισμένη στο στοιχειωμένο διαμέρισμα και στα προσωπικά της αδιέξοδα, φτάνει η στιγμή να λυτρωθεί από τους φόβους της, να ανασυντάξει το παρελθόν της, να πάψει να ζει μέσα σε ένα ψέμα. Η Ρένα για τρεις μέρες θυμάται βασικά περιστατικά από τη ζωή της και της κόρης της και μέσα από όλα προσπαθεί τελικά να ξεπεράσει το πένθος της. Μια πυκνή ιστορία που εμπεριέχει τα βασικά συστατικά της ζωής και της λογοτεχνίας: τη γέννηση, τον έρωτα και τον θάνατο.

Διανομή

Παίζει η Φιλαρέτη Κομνηνού.

Στο βίντεο εμφανίζεται η Αναστασία Χατζάρ.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία
Θοδωρής Γκόνης
Σκηνικά-Κοστούμια
Ελένη Στρούλια
Βοηθός σκηνοθέτη
Δέσποινα Μέγγουλη
― » ―
Σοφία Βέργου

«Η μάνα, ως πρωτοπρόσωπη αφηγήτρια, φτιάχτηκε μέσα από εικόνες και αληθινά στιγμιότυπα γυναικών που γνώρισα ή παρατηρούσα. Επρόκειτο για ένα πυκνό κείμενο, μια εξομολόγηση, μια «δεύτερη γέννα», αναπαράσταση και δρώμενο μαζί. 
Ο σκηνοθέτης Θοδωρής Γκόνης αναδεικνύει τη θεατρικότητα του κειμένου, ισορροπώντας ανάμεσα στον ρεαλισμό της δράσης και τις παλινδρομικές αφηγήσεις της ηρωίδας. Η Φιλαρέτη Κομνηνού αποδεικνύει ότι είναι μια πολύτροπη ερμηνεύτρια: επί μία ώρα υποδύεται διαφορετικές φωνές και εποχές της ηρωίδας,  διαφορετικούς ψυχισμούς, ένα θαυμαστό ρεσιτάλ, συγκινητικό και λυτρωτικό συνάμα για τον θεατή.  Κι εγώ αισθάνομαι ευτυχής που για πρώτη φορά βλέπω ένα γραπτό μου να ζωντανεύει τόσο πειστικά που μοιάζει να το έχω γράψει έχοντας δει πρώτα την παράσταση.»

Θεόδωρος Γρηγοριάδης

ΔΗΠΕΘΕ Σερρών

Η Δεύτερη γέννα παρουσιάστηκε αρχικά με τη μορφή αναλογίου στο Φεστιβάλ Φιλίππων-Καβάλας, το καλοκαίρι του 2009. Η θεατρική παράσταση ανεβάστηκε από το ΔΗΠΕΘΕ Σερρών στις 27 Ιανουαρίου 2011, στο Δημοτικό Θέατρο «Αστέρια».

ΠΡΕΜΙΕΡΑ: Δευτέρα, 09-05-2011

Πρόγραμμα

Δευτέρα 9/5/2011
9 μ.μ.
Τρίτη 10/5/2011
9 μ.μ.
ΔΗΠΕΘΕ Σερρών: Δεύτερη γέννα (9-10/5/2011), Θεόδωρος Γρηγοριάδης ΔΗΠΕΘΕ Σερρών: Δεύτερη γέννα (9-10/5/2011), Θεόδωρος Γρηγοριάδης ΔΗΠΕΘΕ Σερρών: Δεύτερη γέννα (9-10/5/2011), Θεόδωρος Γρηγοριάδης

Κλικ στις φωτογραφίες για μεγέθυνση και περισσότερες πληροφορίες

Προτάσεις

Θεατρική ομάδα "Παπαλάνγκι": Αγαπητέ μπαμπά (6-7/5/2011)

Milena Bogavac

Ένα δεκαπεντάχρονο κορίτσι, η Μάλι, μεγαλώνει στους δρόμους του μεταπολεμικού Βελιγραδίου, στέλνοντας ταχυδρομικές κάρτες σε έναν απόντα πατέρα. Δίπλα της η μητέρα της, ανίκανη να ξαναβρεί τον εαυτό της, ο αδελφός της ο Φίλιπ, βαποράκι, και κυρίως ο Μπάνε, ο έφηβος “κολλητός” της, συνένοχος στα μικροαδικήματα αλλά και στα όνειρα. Μια σκληρή ιστορία για ανθρώπους που προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τον κόσμο που γκρεμίζεται γύρω τους. Ένα έργο γραμμένο σε ωμή γλώσσα, για αυτά που είναι δίπλα μας και δεν θέλουμε να τα δούμε. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα το έργο μιας νέας βραβευμένης συγγραφέως, σε μια ονειρική, γρήγορη και νεανική παράσταση.

Διανομή

Παίζουν: Πέτρος Βερβερής, Άννα Ευθυμίου, Ζωή Κυριακίδου, Βασίλης Λιάκος, Αγγελική Μιχαλοπούλου, Χρήστος Τανταλάκης, Λιάνα Ταουσιάνη.

Συντελεστές

Μετάφραση
Τάσος Αγγελόπουλος
Σκηνοθεσία
Τάσος Αγγελόπουλος
Σκηνικά-Κοστούμια
Αντρέας Παρασκευόπουλος
Κίνηση
Κωνσταντίνος Κατσαμάκης
Φωτισμοί
Ελίζα Αλεξανδροπούλου
Video
Κώστας Παυλίδης
Βοηθός σκηνογράφου
Αντώνης Αντωνίου
Φωτογραφίες
Γιάννης Σκαρλάτος
Οργάνωση παραγωγής
Φαίη Πανουσοπούλου
― » ―
Ιφιγένεια Μπουφίδου

Η συγγραφέας

Η συγγραφέας γεννήθηκε στο Βελιγράδι το 1982 και αποφοίτησε από το Τμήμα Δραματουργίας της Σχολής Παραστατικών Τεχνών της Σερβίας. Είναι ιδρυτικό μέλος του Drama Mental Studio όπου εργάζεται ως δραματουργός, ποιήτρια και σκηνοθέτης. Έργα της (μεταξύ των οποίων τα North Face, Crvena και Fake Porno) έχουν παιχτεί στο Εθνικό Θέατρο της Σερβίας και σε άλλα θέατρα της χώρας της, αλλά και του εξωτερικού (Εθνικό Θέατρο του Όσλο, Biennale στο Wisbaden Γερμανίας κ.α.) και έχουν μεταφραστεί σε πολλές ευρωπαϊκές γλώσσες. Το Αγαπητέ μπαμπά γράφτηκε το 2003 στο Βελιγράδι και κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό Καλύτερου Σύγχρονου Έργου. Εκτός από τη Σερβία, παρουσιάστηκε στο Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη.

Παπαλάνγκι

Η θεατρική ομάδα ιδρύθηκε το 2010 στην Αθήνα. Απαρτίζεται από αποφοίτους του Τμήματος Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. και της Δραματικής Σχολής του Κ.Θ.Β.Ε., με συντονιστή τον Τάσο Αγγελόπουλο. Πρώτη παράσταση του έργου: Θέατρο «Φούρνος», 19 Ιανουαρίου 2011.

ΠΡΕΜΙΕΡΑ: Παρασκευή, 06-05-2011

Πρόγραμμα

Παρασκευή 6/5/2011
9 μ.μ.
Σάββατο 7/5/2011
9 μ.μ.
Θεατρική ομάδα Θεατρική ομάδα Θεατρική ομάδα Θεατρική ομάδα

Κλικ στις φωτογραφίες για μεγέθυνση και περισσότερες πληροφορίες

Προτάσεις

Εταιρία Θεάτρου "Familia": Το όνομά μου είναι Rachel Corrie (3-4/5/2011)

-

Μια αληθινή ιστορία. Ένα θέατρο ντοκουμέντο που «μιλάει» την αλήθεια. Η 23χρονη αμερικανοεβραία ακτιβίστρια Rachel Corrie βρήκε το θάρρος να περάσει στην απέναντι όχθη και να δει την αλήθεια της άλλης πλευράς με τα δικά της μάτια… Την αλήθεια του παλαιστινιακού λαού που εδώ και 60 χρόνια βρίσκεται σε απόγνωση… Και συνάντησε τον θάνατο… Ήταν ηρωίδα; Ήταν τρελή; Το έργο είναι βασισμένο στα ημερολόγια και τα e-mails της Rachel Corrie που επιμελήθηκαν οι Alan Rickman και Katharine Viner.

Διανομή

Παίζουν: Δήμητρα Σύρου, Μάρω Αγρίτη.

Συντελεστές

Μετάφραση
Νάνσυ Τρικκαλίτη
Σκηνοθεσία
Μάνια Παπαδημητρίου
Σκηνικά
Άρτεμις Θεοδωρίδη
Φωτισμοί
Αλέκος Αναστασίου
Video
Αγγέλα Δεσποτίδου
Κινησιολογική επιμέλεια
Πάρης Μαντόπουλος
Βοηθός σκηνοθέτη
Μάρω Αγρίτη
Φωτογραφίες
Θάνος Χόνδρος

Το έργο

Το έργο ανέβηκε για πρώτη φορά στο Royal Court Theatre του Λονδίνου το 2005, σε σκηνοθεσία του Alan Rickman, όπου και σημείωσε τεράστια επιτυχία, αποσπώντας το βραβείο «London Theatergoers’ Choice Award» για την «Καλύτερη Θεατρική Παράσταση», «Καλύτερη Σκηνοθεσία» και «Καλύτερη Σόλο Ερμηνεία» για την ηθοποιό Megan Dodds. Παίχτηκε  έκτοτε σε πολλά θέατρα της Αγγλίας  και σε όλο τον κόσμο, ενώ ενώ αξιοσημείωτη παραμένει η ακύρωση ―για το φόβο πολιτικών αντιποίνων― προγραμματισμένων παραστάσεων στη Νέα Υόρκη. Το 2007 ανέβηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε παραγωγή της Brokenchair Company, στο θέατρο Φούρνος.

Familia

Η παράσταση παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Θέατρο του Νέου Κόσμου, στην Αθήνα, τον Ιανουάριο του 2010, ως συμπαραγωγή της εταιρείας Familia, του Θεάτρου του Νέου Κόσμου και της Μάνιας Παπαδημητρίου.

ΠΡΕΜΙΕΡΑ: Τρίτη, 03-05-2011

Πρόγραμμα

Τρίτη 3/5/2011
9 μ.μ.
Τετάρτη 4/5/2011
9 μ.μ.
Εταιρία Θεάτρου Εταιρία Θεάτρου Εταιρία Θεάτρου

Κλικ στις φωτογραφίες για μεγέθυνση και περισσότερες πληροφορίες

Προτάσεις

Θέατρο "Μεταξουργείο": Μαράν Αθά (16-17/4/2011)

Θωμάς Ψύρρας

Η αναγνώριση του εαυτού μας μέσα από την αναγνώριση του άλλου και τα όρια της προσωπικής μας βούλησης και ευθύνης είναι τα μοτίβα της παράστασης, η οποία βασίζεται σε ένα σπουδαίο σύγχρονο ελληνικό κείμενο. Η ιδιότυπη γλώσσα του συγγραφέα είναι μια αρμονική μίξη της θεσσαλικής ντοπιολαλιάς με τον αφομοιωμένο λόγο του Παπαδιαμάντη και του Βιζυηνού. Το αποτέλεσμα είναι ένας ρυθμικός «γλυκύς» και «εύηχος» λόγος.

Διανομή

Παίζει η Γιασεμί Κηλαηδόνη.

Συντελεστές

Διασκευή-Σκηνοθεσία
Δήμος Αβδελιώδης
Μουσική
Βαγγέλης Γιαννάκης
Σκηνικά-Κοστούμια
Μαρία Πασσαλή

Απόσπασμα από σημείωμα του συγγραφέα

«Είμαστε έμπλεοι από το ‘ανεκπλήρωτο’. Αυτό που επιθυμούμε και δεν το πράξαμε. Αυτό που ονομάζουμε ‘σπαταλημένη ζωή’, ή αλλιώς το λέμε, αφελώς, ‘μοίρα’. Τελικά δεν είναι παρά μια εκ των υστέρων αφήγηση. Μια ‘κατασκευασμένη’ αφήγηση. Ελπίζω να εννοείτε όσα εννοώ...»

Θωμάς Ψύρρας

Μεταξουργείο

Ιδρύθηκε από το 1999 από την Άννα Βαγενά και τον Λουκιανό Κηλαηδόνη. Έχει ανεβάσει ως τώρα δεκαεννέα έργα. Πρώτη παράσταση του Μαράν Αθά: 11 Οκτωβρίου 2009. Φέτος οι παραστάσεις συνεχίζονται για δεύτερη χρονιά.

ΠΡΕΜΙΕΡΑ: Σάββατο, 16-04-2011

Πρόγραμμα

Σάββατο 16/4/2011
9 μ.μ.
Κυριακή 17/4/2011
7 μ.μ.
Θέατρο Θέατρο Θέατρο Θέατρο

Κλικ στις φωτογραφίες για μεγέθυνση και περισσότερες πληροφορίες

Προτάσεις

Εταιρεία Πολιτισμού "Anagnosis": Το μόνον της ζωής του ταξείδιον (14-15/4/2011)

Γεώργιος Βιζυηνός

Πρόκειται για το ταξίδι που έκανε ο ίδιος ο συγγραφέας το 1861 στην ηλικία των δέκα χρόνων, πηγαίνοντας στην Κωνσταντινούπολη παραγιός σ’ έναν σκληρό και τυραννικό ράφτη. Οι φόβοι και οι προσδοκίες του, η φαντασία του μικρού παιδιού, όταν μαθαίνει την ύστατη επιθυμία του παππού του, να ταξιδέψει μέσα στη νύχτα, πάνω σ’ ένα άλογο, για να του κλείσει τα μάτια, ενορχηστρώνονται με ποίηση, ρεαλισμό και στοχασμό, σ’ αυτό το αριστούργημα της νεοελληνικής λογοτεχνίας.

Διανομή

Παίζουν (διπλή διανομή): Μαρίνα Αργυρίδου, Γιώργος Νικολόπουλος.

Και οι μουσικοί: Όλγα Αρτικοπούλου (βιολοντσέλο), Αλέξανδρος Αβδελιώδης (πιάνο).

Συντελεστές

Διασκευή-Σκηνοθεσία
Δήμος Αβδελιώδης
Καλλιτεχνική σύμβουλος
Μπουμπουλίνα Νικάκη
Μουσική
Βαγγέλης Γιαννάκης
Διδασκαλία λόγου
Δήμος Αβδελιώδης
Διδασκαλία κίνησης
Δήμος Αβδελιώδης
Σκηνική όψις
Δήμος Αβδελιώδης

Απόσπασμα από σημείωμα του σκηνοθέτη

«Μόνο αν υποθέσει κανείς την απουσία του Βιζυηνού ως διηγηματογράφου από τα ελληνικά γράμματα, θα μπορούσε ίσως να κατανοήσει πληρέστερα την ιδιαίτερη σημασία της ύπαρξής του. Θα έμοιαζε πιθανόν σαν να έλειπε ο Καβάφης από την ποίηση ή, πιο σημερινά, ο Χατζιδάκις από τη μουσική. Ποιό άραγε θα ήταν το έλλειμα από αυτές τις παρουσίες και τί είναι αυτό που τις συνδέει;»

Δήμος Αβδελιώδης

Anagnosis

Ιδρύθηκε από τη Μπουμπουλίνα Νικάκη και τον Δήμο Αβδελιώδη το 2010, με στόχο την ανάδειξη της γνησιότητας και της οικουμενικότητας ορισμένων στοιχείων του ελληνικού πολιτισμού, μέσα από μια σύγχρονη ματιά και προσέγγιση. Άλλες παραστάσεις που παίζονται αυτόν τον καιρό: Ιχνευτές του Σοφοκλή, Ο Μεγαλέξανδρος και ο καταραμένος δράκος. Ο Δήμος Αβδελιώδης ήταν ανάμεσα στα τιμώμενα πρόσωπα στο Διεθνές Φεστιβάλ Πειραματικού Θεάτρου του Καΐρου, 2010. Το κείμενο του Βιζυηνού ανεβάστηκε τον Οκτώβριο του 2010 στην Αθήνα, στο θέατρο «Άρτι», και στη συνέχεια στο «Στούντιο Λήδρα», όπου συνεχίζονται ακόμη οι παραστάσεις.

Ιστότοπος:

http://www.facebook.com/pages/Anagnosis/150662958321718

ΠΡΕΜΙΕΡΑ: Πέμπτη, 14-04-2011

Πρόγραμμα

Πέμπτη 14/4/2011
9 μ.μ.
Παρασκευή 15/4/2011
9 μ.μ.
Εταιρεία Πολιτισμού

Κλικ στις φωτογραφίες για μεγέθυνση και περισσότερες πληροφορίες

Προτάσεις

Ομάδα "Gaff": Μην παίζεις με τα χώματα (11-12/4/2011)

Στέλλα Βλαχογιάννη

Μην παίζεις με τα χώματα! Δε με λυπάσαι; Με φάγαν τα πλυντήρια. Αλήθεια, τι ψάχνουμε, από παιδιά ακόμη, να βρούμε στο χώμα; Το παρελθόν μας ή το μέλλον μας; Τους απόντες ή τον χαμένο εαυτό μας; Ένα παιδί που θα λερωθεί πολύ παίζοντας με το χώμα, κερδίζει την αθωότητά του ως ενήλικας; Μια απάντηση ―από τις πολλές― στα ερωτήματα αυτά επιχειρεί να δώσει το έργο, που πραγματεύεται την απώλεια με σαρκασμό, χιούμορ και συγκίνηση.

Διανομή

Παίζουν: Θεοδώρα Σιάρκου, Ειρήνη Μουρελάτου, Σοφία Καραγιάννη.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία
Σοφία Καραγιάννη
― » ―
Υρώ Μιχαλακάκου
Σκηνικά
Νίκος Τσιάμης
Κοστούμια
Αγγελική Καραμούτσου
Μουσική
Θέμης Καραμουρατίδης
Κίνηση
Χρήστος Παπαδόπουλος
Φωτισμοί
Νίκος Βλασόπουλος

Gaff

Ιδρύθηκε το 2010 στην Αθήνα. Διευθύνεται από τη Σοφία Καραγιάννη. Το Μην παίζεις με τα χώματα είναι η πρώτη τους παραγωγή. Πρώτη παράσταση: 10 Μαρτίου 2010, Θέατρο Βασιλάκου. Οι παραστάσεις συνεχίστηκαν φέτος στο Studio Μαυρομιχάλη.

ΠΡΕΜΙΕΡΑ: Δευτέρα, 11-04-2011

Πρόγραμμα

Δευτέρα 11/4/2011
9 μ.μ.
Τρίτη 12/4/2011
9 μ.μ.
Ομάδα Ομάδα Ομάδα Ομάδα Ομάδα

Κλικ στις φωτογραφίες για μεγέθυνση και περισσότερες πληροφορίες

Προτάσεις

Εταιρεία Θεάτρου "Pequod": Ο γλάρος (8-9/4/2011)

Άντον Τσέχοφ, 1896

Ένα έργο για την τέχνη, τον έρωτα, την οικογένεια, την αγάπη και την έλλειψή της, τα μεγάλα όνειρα της νεότητας και την πραγματικότητα της ενηλικίωσης. Η παράσταση, βασισμένη στο γεγονός ότι στο ίδιο το έργο υπάρχει θέατρο μέσα στο θέατρο, τοποθετεί τη σκηνική δράση σ’ έναν ενιαίο χώρο, καταργώντας έτσι την απόσταση ανάμεσα σε ηθοποιούς και θεατές. Η χρήση εξάλλου του πραγματικού χώρου ως σκηνικού, ενισχύει την αίσθηση ότι δεν βρισκόμαστε σ’ ένα φανταστικό «αλλού», αλλά ότι όλα συμβαίνουν εδώ και τώρα.

Διανομή

Παίζουν: Γιώργος Αγγελόπουλος, Άρης Αρμαγανίδης, Δημήτρης Γεωργαλάς, Βάσω Καβαλιεράτου, Γιάννης Κλίνης, Μιχάλης Μαθιουδάκης, Αγγελική Μαρίνου, Νικολίτσα Ντρίζη, Αγγελική Παπαθεμελή, Κώστας Παπακωνσταντίνου.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία
Δημήτρης Ξανθόπουλος
Μετάφραση
Ξένια Καλογεροπούλου
Σκηνογραφική επιμέλεια
Νίκος Κόνιαρης
Ενδυματολογική επιμέλεια
Νίκος Κόνιαρης
Κινησιολογική επιμέλεια
Βάσω Γιαννακοπούλου
Βοηθός σκηνοθέτη
Αγγελική Μαρίνου

Pequod (Πίκουοντ)

Ιδρύθηκε το καλοκαίρι του 2009 από τους ηθοποιούς Δημήτρη Ξανθόπουλο και Αγγελική Παπαθεμελή, με τη σύμπραξη του συγγραφέα Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη. Βρήκε το όνομά της στο θρυλικό σκαρί του Μόμπι Ντικ του Χέρμαν Μέλβιλ.

ΠΡΕΜΙΕΡΑ: Παρασκευή, 08-04-2011

Πρόγραμμα

Παρασκευή 8/4/2011
9 μ.μ.
Σάββατο 9/4/2011
9 μ.μ.
Εταιρεία Θεάτρου Εταιρεία Θεάτρου Εταιρεία Θεάτρου Εταιρεία Θεάτρου Εταιρεία Θεάτρου Εταιρεία Θεάτρου

Κλικ στις φωτογραφίες για μεγέθυνση και περισσότερες πληροφορίες

Προτάσεις

Εταιρεία Θεάτρου "Sforaris": Παραλογές ή Μικρές καθημερινές τραγωδίες (6-7/4/2011)

-

Ιστορίες καθημερινών ανθρώπων που δεν χώρεσαν στα όρια της φαινομενικά τακτοποιημένης ζωής τους και την ανέτρεψαν με θόρυβο. Μια παράσταση για τη λανθάνουσα βία του μικρόκοσμου της οικογένειας και την απρόβλεπτη συμπεριφορά των «ανθρώπων της διπλανής πόρτας», η οποία παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία στο Φεστιβάλ Αθηνών 2010. Το έργο είναι μια σύνθεση τεσσάρων δημοτικών τραγουδιών (Της σκοτωμένης, Η μάνα η φόνισσα, Τα αγαπημένα αδέλφια και η κακιά γυναίκα, Η γυναίκα βοσκός) και στίχων από ποιήματα του Τάσου Λειβαδίτη.

Διανομή

Παίζουν: Κίκα Γεωργίου, Άννα Ελεφάντη, Χριστίνα Μαξούρη, Αναστασία Μποζοπούλου, Βασιλική Σαραντοπούλου.

Συντελεστές

Δραματουρ. επεξεργασ.
Γιάννης Καλαβριανός
Σκηνοθεσία
Γιάννης Καλαβριανός
Σκηνικά-Κοστούμια
Αλεξάνδρα Μπουσουλέγκα
― » ―
Ράνια Υφαντίδου
Χορογραφία
Ξένια Θεμελή
Τραγούδια
Γιώργος Γλάστρας
Video
Κατερίνα Αποστολίδου
Μουσική διδασκαλία
Κίκα Γεωργίου
Φωτογραφίες
Χρήστος Αγγελόπουλος
― » ―
Εύη Φυλακτού
― » ―
Κατερίνα Καμπίτη

Η παράσταση

Η παράσταση δημιουργείται κάθε φορά για τον συγκεκριμένο χώρο όπου πρόκειται να παρουσιαστεί, χρησιμοποιώντας τα υπάρχοντα αρχιτεκτονικά ή σκηνικά συστατικά του. Έχουν γίνει πέντε διαφορετικές εκδοχές της. Η πρώτη, το καλοκαίρι του 2009, σε μη θεατρικούς χώρους ανά την Ελλάδα. Η δεύτερη την άνοιξη του 2010 στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Θεσσαλονίκη). Η τρίτη το καλοκαίρι του 2010 στο Φεστιβάλ Αθηνών (Πειραιώς 260, Γκαράζ Δ) και η τέταρτη τον χειμώνα 2010-2011, στον πολυχώρο Bios, στην Αθήνα. Η παρούσα είναι η πέμπτη εκδοχή.

Η ηθοποιός της παράστασης Χριστίνα Μαξούρη, για τη συμμετοχή της στις Παραλογές ή Μικρές καθημερινές τραγωδίες, κέρδισε μία υποψηφιότητα για το φετινό βραβείο ‘Μελίνα Μερκούρη’ καλύτερης νέας ηθοποιού.

Sforaris

Ιδρύθηκε το 2005 στην Αθήνα, από πέντε απόφοιτους του Τμήματος Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. Διευθύνεται από τον Γιάννη Καλαβριανό. Έχει παρουσιάσει τις εξής παραγωγές: Εγώ είμαι το Θείο Βρέφος! (Θέατρο του Νέου Κόσμου, 2007), Οι Πρακτόρισσες (Θέατρο του Ήλιου, 2009), Παραλογές ή Μικρές καθημερινές τραγωδίες (Φεστιβάλ Αθηνών, 2010), Πάσχα (Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, 2010).

ΠΡΕΜΙΕΡΑ: Τετάρτη, 06-04-2011

Πρόγραμμα

Τετάρτη 6/4/2011
9 μ.μ.
Πέμπτη 7/4/2011
9 μ.μ.
Εταιρεία Θεάτρου Εταιρεία Θεάτρου Εταιρεία Θεάτρου

Κλικ στις φωτογραφίες για μεγέθυνση και περισσότερες πληροφορίες

Προτάσεις

Oμάδα τέχνης "Oberon": Σαχλοκουβέντες – Three Occasional Pieces

Σάμουελ Μπέκετ

Η παράσταση περιλαμβάνει τα τρία μονόπρακτα του Σάμουελ Μπέκετ ("A piece of monologue", "Rockaby", "Ohio impromptu") που δημοσιεύθηκαν μαζί το 1982 με τον τίτλο "Three Occasional Pieces".

Πρόκειται για τρία μονόπρακτα του Σάμουελ Μπέκετ (A piece of monologue, Rockaby, Ohio impromptu) που δημοσιεύθηκαν μαζί το 1982 με τον τίτλο Three Occasional Pieces.
Έργα φαινομενικά διαφορετικά, που όμως κινούνται γύρω από κοινές θεματικές. Ένας αφηγητής ανιχνεύει το «μέσα σκοτάδι», μια γυναίκα λικνίζεται προς την ακινησία και το τέλος, ένας αναγνώστης και ένας ακροατής εμπλέκονται σε μια ιδιότυπη ιεροτελεστία ανάγνωσης. Η απώλεια, η εμμονή της επανάληψης, η μνήμη, η αναζήτηση διεξόδου αλλά και η παραίτηση είναι μοτίβα που επανέρχονται στα τρία έργα «ξανά και ξανά».
Ανάμεσα στα τρία μονόπρακτα παρεμβάλλονται και στίχοι από ποιήματα του Μπέκετ, γραμμένα μεταξύ 1976-1978, που ο ίδιος αυτοσαρκαστικά χαρακτήρισε «σαχλοκουβέντες» (Mirlitonnades).

Διανομή

Μελίνα Τριανταφυλλίδου, Μαρία Ριστάνη, Διονύσης Καραθανάσης

Συντελεστές

Μετάφραση
Αλέκος Σπυριδάκης
Σκηνοθεσία
Αλέκος Σπυριδάκης
Σκηνικά-Κοστούμια
Μαρία-Δήμητρα Βέττα
Μουσική
Ηρακλής Πασχαλίδης
Ενδυματολ.επιμέλεια
Βούλα Ορφανίδου
Σχεδιασμός φωτισμών
Στράτος Κουτράκης

ΠΡΕΜΙΕΡΑ: Σάββατο, 29-05-2010

Πρόγραμμα

Σάββατο 29/5/2010
9 μ.μ.
Κυριακή 30/5/2010
9 μ.μ.
Δευτέρα 31/5/2010
9 μ.μ.
Τρίτη 1/6/2010
9 μ.μ.
Oμάδα τέχνης Oμάδα τέχνης

Κλικ στις φωτογραφίες για μεγέθυνση και περισσότερες πληροφορίες

Προτάσεις

Φωνητικό σύνολο "Πλειάδες": Το πέρασμα (14/5/2010)

-

Μία παρέα πέντε κοριτσιών μας ταξιδεύει στον χρόνο μέσα από παιχνίδια που από την κοριτσίστικη αθωότητα οδηγούν στη σκληρή πραγματικότητα του κόσμου των ενηλίκων. Ένα συμβολικό «πέρασμα», με πολλά παραδοσιακά ηπειρώτικα τραγούδια, που συνοδεύονται από στοιχεία σωματικού θεάτρου, κουκλοθεάτρου, θεάτρου σκιών και rituals, και παράλληλα διακοσμείται από video art και εξωτερικό ηχητικό περιβάλλον.

Διανομή

Παίζουν: Αθηνά Γκούμα, Στέλλα Γκρήγκοβιτς, Βασούλα Δελλή, Ιουλία Ρούτζιου, Γεωργία Τέντα.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία
Στεφανία Παπαμιχαήλ
Σκηνικά
Δήμητρα Αλουτζανίδου
Ενδυματολ.επιμέλεια
Δήμητρα Αλουτζανίδου
Φωτισμοί
Δήμητρα Αλουτζανίδου
Βοηθός σκηνογράφου
Κέλλυ Εφραιμίδου
Video art
Ανέστης Πάτκας
Μουσική σύνθεση video
Αλέξανδρος Ιωάννου
Επεξεργασία μουσικής
Αλέξανδρος Ιωάννου
― » ―
Τάσος Καραδέδος
Ηχογράφηση
Τάσος Καραδέδος
Διδασκαλία τραγουδιών
Γεωργία Τέντα

Φωνητικό σύνολο «Πλειάδες»

Το γυναικείο φωνητικό σύνολο «Πλειάδες» δημιουργήθηκε το 2006 με στόχο την προβολή της ελληνόφωνης πολυφωνίας της Ηπείρου. Οι «Πλειάδες» πειραματίζονται και συνεργάζονται με σύγχρονους καλλιτέχνες, διερευνώντας τη δημιουργική σύζευξη της προφορικής πολυφωνικής φωνητικής παράδοσης με νεωτερικούς τρόπους μουσικής έκφρασης. Έχουν πραγματοποιήσει εμφανίσεις στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, στην αίθουσα τελετών του Α.Π.Θ., στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, στο Αρχαιολογικό και το Λαογραφικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας κ.α.και έχουν εκπροσωπήσει τη χώρα στην 14η Μπιενάλε Νέων Καλλιτεχνών της Ευρώπης και της Μεσογείου.

ΠΡΕΜΙΕΡΑ: Παρασκευή, 14-05-2010

Πρόγραμμα

Παρασκευή 14/5/2010
9 μ.μ.
Φωνητικό σύνολο Φωνητικό σύνολο Φωνητικό σύνολο Φωνητικό σύνολο Φωνητικό σύνολο Φωνητικό σύνολο

Κλικ στις φωτογραφίες για μεγέθυνση και περισσότερες πληροφορίες

Προτάσεις

Εταιρεία θεάτρου "Δυτικά της Πόλης": Βλαντιμίρ Μαγιακόφσκι: Ιδού εγώ (11-12/5/2010)

-

Το εκρηκτικό ταμπεραμέντο και η ανατρεπτική προσωπικότητα του Μαγιακόφσκι αναστάτωσαν το καλλιτεχνικό τοπίο της εποχής του με «τα μυδράλια των στίχων του» των οποίων οι ριπές ηχούν στο σήμερα σοκαριστικά σύγχρονες. Στο κέντρο της παράστασης η βαθιά ερωτική και επαναστατική ποιητική σύνθεση Σύννεφο με παντελόνια, που λειτουργεί ως αφορμή για να ελευθερωθεί δυναμικά η φαντασία του θεατή. Στίχοι του Γιάννη Ρίτσου, της Κατερίνας Γώγου και της Άννας Αχμάτοβα διασταυρώνονται με το κείμενο του Μαγιακόφσκι.

Διανομή

Παίζουν: Γεράσιμος Μιχελής, Τζούλη Σούμα, Χάρης Χαραλάμπους, Αλέξανδρος Λυκούρας, Σόφη Παπαδοπούλου.

Συντελεστές

Διακειμενική σύνθεση
Ιερώνυμος Πολλάτος
Μετάφραση
Κωνσταντίνος Χ. Σκινιάς
Σκηνοθεσία
Τάκης Τζαμαργιάς
Κείμενο
Τάκης Τζαμαργιάς
Σκηνικά
Γιάννης Θεοδωράκης
Κοστούμια
Εδουάρδος Γεωργίου
Κίνηση
Ζωή Χατζηαντωνίου
― » ―
Κατερίνα Φωτιάδη
Μουσική
Πλάτων Ανδριτσάκης
― » ―
Τάσος Σωτηράκης
Video performance
Com.odd.or.
Σχεδιασμός φωτισμών
Άννα Μπόη
Βοηθός σκηνοθέτη
Σμαρώ Κώτσια
― » ―
Λευτέρης Ελευθερίου

Εταιρεία θεάτρου «Δυτικά της πόλης»

Η εταιρεία θεάτρου «Δυτικά της πόλης» δημιουργήθηκε το 2002 ως μετεξέλιξη της Θεατρικής Σκηνής του Δήμου Κερατσινίου. Στη δεκαπεντάχρονη πορεία της ενδιαφέρθηκε πάντα για μια δραματουργία με κοινωνικό και πολιτικό περιεχόμενο και για παραστάσεις έντονης θεατρικότητας. Προηγούμενες παραγωγές της εταιρείας: Εις το ρεύμα της ζωής τους, σύνθεση με διηγήματα του Σωτήρη Δημητρίου (2002), Αρχείο Γιόχαν Φάτσερ του Μπέρτολτ Μπρεχτ (2004) The Black-Eyed της Μπέτυ Σάμιε (2005).

ΠΡΕΜΙΕΡΑ: Τρίτη, 11-05-2010

Η παράσταση "Βλαντιμίρ Μαγιακόφσκι: Ιδού εγώ" παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο θέατρο "Επί Κολωνώ" στις 9 Ιανουαρίου 2010.

Πρόγραμμα

Τρίτη 11/5/2010
9 μ.μ.
Τετάρτη 12/5/2010
9 μ.μ.
Εταιρεία θεάτρου Εταιρεία θεάτρου Εταιρεία θεάτρου Εταιρεία θεάτρου Εταιρεία θεάτρου

Κλικ στις φωτογραφίες για μεγέθυνση και περισσότερες πληροφορίες

Προτάσεις

Ομάδα "Πασπαρτού": Graveyard Café Band / In Extremis (8-9/5/2010)

-, 2009

Μια μουσική παράσταση βασισμένη στην ποίηση καλλιτεχνών της λεγόμενης Παλιάς Αθηναϊκής Σχολής στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα και στην εποχή των «Ρομαντικών ποιητών». Ποιήματα και αποδόσεις ποιημάτων με θέμα το «ανοίκειο», το τρομακτικό. Ένας οριακός λόγος που θρηνολογεί. Ο λόγος και η στάση ζωής μιας γενιάς που βουτάει στο θάνατο και την απόγνωση και βρίσκει διέξοδο στη μελαγχολία. Τα Αθηναϊκά νεκροταφεία, τα καφενεία και οι έρημες ακρογιαλιές είναι οι φυσικοί χώροι ανάπτυξης της ποίησης των Παπαρρηγόπουλου, Βασιλειάδη, Παράσχου, Μωρεά, Σούτσου κ.ά. Η μουσική, ζωντανή επί σκηνής, είναι γραμμένη για μουσικούς - performers. Το ηχόχρωμα είναι συνδυασμός κλασικών οργάνων, παραδοσιακών, ηλεκτρικών και ένα σύγχρονο ψηφιακό stage setup από υπολογιστή. Η φόρμα, με δάνεια και αναφορές σε μουσικά κλισέ πολλών ρευμάτων της διαδρομής του αιώνα, έχει σκοπό να μεταφέρει με χιούμορ το μελαγχολικό κόσμο του λόγου των ποιητών σε ένα τοπίο πολυφωνικό και σύγχρονο. Η εικόνα της παράστασης στοχεύει να διαμορφώσει μια όψη η οποία θα ταξιδέψει τον θεατή σε μια εποχή μακρινή αλλά και οικεία,  χωρίς να εμμένει σε νοσταλγικές διαθέσεις, με χιούμορ που αγγίζει τον σαρκασμό και εναλλάσσει το τοπίο εύστοχα στην τραχιά, πολυεπίπεδη σύγχυση και μελαγχολία του σήμερα.

Διανομή

Παίζουν: Φρόσω Ζαγοραίου, Θεμιστοκλής Καρποδίνης, Σαμψών Φύτρος, Τάσος Αντωνίου (κιθάρα), Αλέξανδρος Αντωνίου (μπάσο).

Συντελεστές

Μουσική
Κώστας Δαλακούρας
Σκηνοθεσία
Γιάννης Σκουρλέτης
Κείμενα-Διασκευές
Χρήστος Κανελλόπουλος
Φωτισμοί
Παναγιώτης Μανούσης
Μακέτες
Κώστας Τσακαλάκης
Φωτογραφίες
Ρούλα Ζάνου

Θεατρική ομάδα «Πασπαρτού»

Η θεατρική ομάδα «Πασπαρτού», που δημιουργήθηκε το 2006 στην Αθήνα, έχει παρουσιάσει τις παραστάσεις Μ’ ένα καράβι φορτηγό στο Ανοιχτό Θέατρο του Γιώργου Μιχαηλίδη το 2007 και  ΝευρΟδύσσεια στοΘέατρο Τέχνης το 2008.

ΠΡΕΜΙΕΡΑ: Σάββατο, 08-05-2010

Πρόγραμμα

Σάββατο 8/5/2010
9 μ.μ.
Κυριακή 9/5/2010
9 μ.μ.
Ομάδα Ομάδα Ομάδα

Κλικ στις φωτογραφίες για μεγέθυνση και περισσότερες πληροφορίες

Προτάσεις

"Ορχήστρα των Μικρών Πραγμάτων": Ως το τέλος (4-5/5/2010)

-, 2009

Έξι άνθρωποι βρίσκονται σε έναν άδειο χώρο. Ξαφνικά, μια μυστηριώδης φιγούρα, ο επονομαζόμενος Οδηγός, τους ανακοινώνει ότι είναι νεκροί και ότι βρίσκονται στο μεταβατικό στάδιο μεταξύ ζωής και θανάτου. Ο μόνος τρόπος για να συνεχίσουν την πορεία τους προς την αιωνιότητα είναι να ανακαλέσουν την πιο σημαντική ανάμνηση της ζωής τους.  Και όλο αυτό πρέπει να γίνει μέχρι ο Οδηγός να μετρήσει ως το 100.

H κεντρική ιδέα της αντίστροφης μέτρησης, ενός καθορισμένου χρονικού πλαισίου μέσα στον οποίο οι ήρωες είναι υποχρεωμένοι να ανακαλέσουν την σημαντικότερη εμπειρία της ζωής τους προκειμένου να κερδίσουν την αιωνιότητα,  προέρχεται από το θεατρικό κείμενο 100 των NeilMonaghan, Christopher Heimannκαι Diene Petterle. Με αυτή τη βασική ιδέα ως αφετηρία δουλεύτηκαν προσωπικές ιστορίες των ηθοποιών, με κύριο μέλημα τρία βασικά στοιχεία: κίνηση, μουσική και λόγο. Το κείμενο που τελικά διαμορφώθηκε αποτελείται τόσο από κείμενα των ερμηνευτών σε επιμέλεια του σκηνοθέτη όσο και από δύο λογοτεχνικά κείμενα -τον τελικό μονόλογο από την νουβέλα Χιλιαεννιακόσια του Alessandro Barriccο (μετάφραση Σπύρου Παπασπύρου, Άγρα, Αθήνα, 2002) και ένα απόσπασμα από Το κουτσό του Julio Cortasar (μετάφραση Κώστα Κουντούρη, Εξάντας, Αθήνα, 1988). Αλλά ο λόγος είναι ένα μόνο συστατικό της παράστασης, μια και η κίνηση και η μουσική κατέχουν σημαντική θέση.

Διανομή

Παίζουν: Σπύρος Ανδρεόπουλος, Ξένια Θεμελή, Αλεξία Μπεζίκη, Τατιάνα-Άννα Πίττα, Γιώργος Παπαπαύλου, Σταύρος Σβήγκος, Σαμψών Φύτρος.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία
Χρήστος Θεοδωρίδης
Σκηνικά
Μαρίνα Κελίδου
Κοστούμια
Όλγα Χατζηιακώβου
Κίνηση
Ξένια Θεμελή
Μουσική
Άννα Λάκη
― » ―
Χρύσανθος Χριστοδούλου
Μουσική επιμέλεια
Χρήστος Θεοδωρίδης
Φωτισμοί
Νίκος Μοσκοφίδης

ΠΡΕΜΙΕΡΑ: Τρίτη, 04-05-2010

Το "Ως το τέλος" πρωτοπαρουσιάστηκε σε τρεις παράστασεις στα πλαίσια του Βob Τheatre Festival στο Θέατρο "Χώρα" στις 6, 9 και 10 Μαΐου του 2009.

Πρόγραμμα

Τρίτη 4/5/2010
9 μ.μ.
Τετάρτη 5/5/2010
7.30 μ.μ. & 9.30 μ.μ.

Κλικ στις φωτογραφίες για μεγέθυνση και περισσότερες πληροφορίες

Προτάσεις

Ομάδα χορού "RootlessRoot": UNA (Unknown Negative Activity). Με τη σύμπραξη της Μάρθας Φριντζήλα. (29/4/2010)

Jozef Fruček

Μια «σωματική» όπερα, μια shouting opera, όπου η κίνηση, το τραγούδι και ο λόγος μεταφράζονται σε μια ψυχολογική χειρονομία. Το θέατρο του σώματος συναντά το χορό της φωνής σε μια παράσταση-ουρλιαχτό γεμάτη ψίθυρους και μυστικά. Εδώ, η ελλειπτική αφήγηση και ο εσωτερικός χρόνος της κίνησης δε σταματούν. Η κίνηση που μεταφέρουν τα σώματα εντός κυκλοφορεί αδιάκοπα. Μπερδεύεται με τον αέρα και γίνεται μια ροή συνεχής που μοιάζει πως δε θα πάψει ποτέ. Υπάρχει και αιωρείται σαν σκόνη στον αέρα, στο πηχτό σκοτάδι του δάσους. Κάτι που είναι απειλή και δεν είναι, που είναι φόβος και δεν είναι. Κάτι που είναι και δεν είναι εκεί.

Διανομή

Σύνθεση και εκτέλεση: Μάρθα Φριντζήλα, Jozef Fruček, Λίντα Καπετανέα, Βασίλης Μαντζούκης, Edgen Lame και Μαριάννα Τζούδα.

Συντελεστές

Ιδέα-Χορογραφία
Jozef Fruček
― » ―
Λίντα Καπετανέα
Σκηνικά
Δημήτρης Νασιάκος
― » ―
RootlessRoot
Κοστούμια
Νατάσσα Δημητρίου
Φωτισμοί
Δημήτρης Νασιάκος
Live μουσική
Βασίλης Μαντζούκης
Ηχοληψία
Τίτος Καργιωτάκης

Σημείωμα των RootlessRoot για το UNA

Το UNA είναι ένα σωματοποιημένο παραμύθι. Πιστεύουμε ότι η εποχή των ηρώων δεν έχει τελειώσει και ότι το σώμα μπορεί ακόμα να εκφράσει τις βαθύτερες επιθυμίες. Θέλαμε να δημιουργήσουμε ένα τοπίο στο οποίο το σώμα πρωταγωνιστεί. Αναρωτιόμαστε ποιος κατευθύνει τις επιλογές μας στη διασκέδαση, στον πολιτισμό, στην καθημερινότητά μας. Και αυτή η καθημερινότητα πόσο περιέχει την εκμετάλλευση! Ποιος εκμεταλλεύεται ποιον! Στην αλυσίδα αυτή είμαστε δέσμιοι της τεχνολογίας, οδηγούμαστε στην εκμετάλλευση του ίδιου μας του εαυτού, των πιο αδύναμων, των παιδιών. Οι φόβοι και οι επιθυμίες είναι αυτές που χειραγωγούν τη βία, τον ψυχαναγκασμό, την κακοποίηση που εκφράζουμε. Το σώμα είναι πρωταγωνιστής και προσπαθεί να αποδώσει με υπερβολική και έντονη έκφραση το μοναχικό κόσμο των ανθρώπων μέσα σ’ ένα σύμπαν που γίνεται ολοένα και πιο περίπλοκο. Το σώματά μας φωνάζουν, σκίζονται στα δυο στην προσπάθειά τους να μιλήσουν. Το σώμα έχει τεράστια σημασία για εμάς. Εκμεταλλευόμαστε όλες τις δυνατότητές του οδηγώντας το στα άκρα.

UNA σημαίνει Unknown Negative Activity

Ο άνθρωπος είναι δεμένος με τα πρέπει.

Ο άνθρωπος υπομένει. Ή παλεύει να ξεφύγει. 

Ο άνθρωπος προσπαθεί να αντισταθεί.  

Ο άνθρωπος είναι το μόνο πλάσμα που τρομάζει με τον εαυτό του. 

Ο άνθρωπος ξεντύνεται τον εαυτό του.

Ο εαυτός είναι ρούχο που καίει τη σάρκα.

Στο πηχτό σκοτάδι του δάσους θα σου πω ένα μυστικό. Θα σου πω την αλήθεια σαν παιχνίδι. Έλα να σου πω την αλήθεια. Θα σ’ αρέσει. Θα σου ψιθυρίσω όλα όσα ξέρω για τη ζωή που φοβόμαστε να πιστέψουμε πως ζούμε. Που θα φαγωθώ γιατί είμαι καταναλωτικό προϊόν. Αναλώσιμο είδος. Είμαι εγώ, ο εαυτός σου.


Ομάδα χορού "RootlessRoot"

Οι RootlessRoot ιδρύθηκαν το 2006 στην Ελλάδα από τη Λίντα Καπετανέα και τον Jozef Fruček. Έχουν περιοδεύσει σε όλη την Ευρώπη (Τσεχία, Σλοβακία, Πολωνία, Γερμανία, Γαλλία, Αγγλία, Βέλγιο, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Σουηδία, Φινλανδία, Κορέα). Το περασμένο καλοκαίρι οι Rootlessroot τιμήθηκαν στο Fringe Festival του Εδιμβούργου με το βραβείο κοινού Herald Angel και με έπαινο του TotalTheatreAward. Η παράσταση UNA παρουσιάστηκε τον περασμένο Μάρτιο στο PiccoloTeatro, στο πλαίσιο του φεστιβάλ Milano Incontra la Grecia. Η ομάδα επιχορηγείται από το Ε.ΚΕ.ΘΕ.Χ.

ΠΡΕΜΙΕΡΑ: Πέμπτη, 29-04-2010

Πρόγραμμα

Πέμπτη 29/4/2010
9 μ.μ.
Ομάδα χορού Ομάδα χορού Ομάδα χορού

Κλικ στις φωτογραφίες για μεγέθυνση και περισσότερες πληροφορίες

Προτάσεις

Εταιρεία θεάτρου "Sforaris": Πρακτόρισσες

Γιάννης Καλαβριανός

Η παράσταση είναι μια ξεκαρδιστική παρωδία των ταινιών κατασκοπείας και καταιγιστικής δράσης, μόνο που εδώ οι “σκληροί” είναι γυναίκες.   Όλα αρχίζουν απότομα, επειδή ένας μεγάλος κίνδυνος απειλεί ξαφνικά την ανθρωπότητα. Στη Ρωσική Ακαδημία Εκπαίδευσης Πρακτόρων, έχει σημάνει συναγερμός! Η αρχηγός της Ακαδημίας, Ζαμπίνε, καλεί τις καλύτερες Πρακτόρισσες που έχουν περάσει ποτέ από την Ακαδημία. Η Μικαέλα Μπελούτσι , η Γαβριέλα Ουζμπεκιστάν  και η Συμέλα  Τσανταμπασίδου, αναλαμβάνουν την αποστολή να συλλάβουν τη  χειρότερη πληρωμένη δολοφόνο του σύγχρονου εγκλήματος, τη σατανική Λουκρητία Στρογκανώφ, που απειλεί την ανθρωπότητα με ένα θανατηφόρο βακτήριο. Θα καταφέρουν να την προλάβουν;

Διανομή

Άννα Ελεφάντη, Χρήστος Θεοδωρίδης, Γιάννης Καλαβριανός, Μαρία Κοσκινά, Έλλη Μερκούρη, Αλεξία Μπεζίκη, Αναστασία Μποζοπούλου, Ζωή Παρασκευοπούλου.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία
Γιάννης Καλαβριανός
Σκηνικά-Κοστούμια
Μαρίνα Κελίδου
― » ―
Όλγα Χατζηιακώβου
Μουσική
Άννα Λάκη
Σχεδιασμός video
Χάρης Γερμανίδης
― » ―
Παναγιώτης Τσαγκαράκης
Σχεδιασμός φωτισμών
Νίκος Μοσκοφίδης
Φωτογραφίες
Γιάννης Βελισσαρίδης
Κινησιολογική επιμέλεια
Χρήστος Θεοδωρίδης
Βοηθός σκηνοθέτη
Λιάνα Παντελοπούλου

Εταιρεία Θεάτρου "Sforaris"

Η Εταιρεία Θεάτρου "Sforaris" δημιουργήθηκε στην Αθήνα το 2005 από πέντε απόφοιτους του Τμήματος Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. Προηγούμενες παραγωγές: Εγώ είμαι το Θείο Βρέφος! (2006, Θέατρο του Νέου Κόσμου), Εγώ είμαι το Θείο Βρέφος! 2 (2007, Club 22), Πρακτόρισσες (2008, Θέατρο του Ήλιου).

ΠΡΕΜΙΕΡΑ: Πέμπτη, 21-05-2009

Πρόγραμμα

Πέμπτη 21/5/2009
9 μ.μ.
Παρασκευή 22/5/2009
9 μ.μ.
Σάββατο 23/5/2009
9 μ.μ.
Εταιρεία θεάτρου Εταιρεία θεάτρου Εταιρεία θεάτρου Εταιρεία θεάτρου Εταιρεία θεάτρου

Κλικ στις φωτογραφίες για μεγέθυνση και περισσότερες πληροφορίες

Προτάσεις

Θεατρική ομάδα "Angelus Novus": Ηρακλείδαι

Ευριπίδης, 430-427 π.Χ.

Μέσα από την ιστορία των παιδιών του Ηρακλή, που μετά τον θάνατο του πατέρα τους καταδιώκονται από τον βασιλιά του Άργους Ευρυσθέα και βρίσκουν καταφύγιο στην Αθήνα, η παράσταση θέλει να θίξει προβλήματα της εποχής μας, όπως τη λαθρομετανάστευση ή τη μεταχείριση των αιχμαλώτων πολέμου, και να αντιπαραβάλει την σημερινή αντιμετώπισή τους με εκείνη της Αθήνας του 4ου π.Χ. αιώνα. Παράλληλα προβάλλονται οι θέσεις του ποιητή για το ευμετάβολο και το αντιστρέψιμο των ανθρωπίνων πραγμάτων.

Πέντε άντρες ηθοποιοί και ένας ακορντεονίστας εναλλάσσονται στους ποικίλους ρόλους, αντρικούς και γυναικείους, του έργου, καθώς και στον χορό. Η σκηνοθεσία δίνει το προβάδισμα στο κείμενο, στον λόγο, με στόχο να αναδείξει τη λειτουργία των διαφόρων στοιχείων που δρουν για να επιτευχθεί το δράμα, καθώς και τις μεταξύ τους σχέσεις, αποφεύγοντας τους σκοπέλους τόσο της αρχαιολογικής αναβίωσης όσο και ενός άκριτου εκσυγχρονισμού.

Διανομή

Στέλιος Ανδρονίκου, Κώστας Ανταλόπουλος, Γιάννης Δρακόπουλος, Αντώνης Κρόμπας και Δημήτρης Μακαλιάς. Ακορντεόν: Κώστας Κοράκης.

Συντελεστές

Μετάφραση
Ελένη Μερκενίδου
Σκηνοθεσία
Δαμια. Κωνσταντινίδης
Σκηνικά-Κοστούμια
Απόστ. Αποστολίδης
Μουσική
Κωστής Βοζίκης
Κινησιολογική επιμ.
Έφη Δρόσου
Φωτισμοί
Ελίζα Αλεξανδροπούλου
― » ―
Χαρίτων Παπαδόπουλος

Σκηνοθετικό σημείωμα

Σχολιάζοντας τη σκηνοθετική του προσέγγιση, ο Δαμιανός Κωνσταντινίδης γράφει μεταξύ άλλων: “Ούτε αναβίωση, ούτε εκσυγχρονισμός. Σκέφτομαι πως μπορώ να χρησιμοποιήσω την αρχαιολογική πληροφορία μόνο αν είμαι σε θέση να την επανασηματοδοτήσω, να της δώσω ένα νόημα αντιληπτό και ακόμη ενεργό για τον σύγχρονο θεατή. Και την  επικαιρική νύξη μόνο αν δεν καταργεί τον χρόνο του έργου, μόνο αν δημιουργεί διαλεκτικές σχέσεις ανάμεσα στο σήμερα και το χθες, αν σέβεται την πολιτισμική διαφορά. Σίγουρα, όταν προτείνω την αρχαία σύμβαση των ανδρών ηθοποιών για όλους τους ρόλους, ανδρικούς και γυναικείους, δεν το κάνω από διάθεση για αναβίωση. Απλώς έτσι διαφαίνεται καλύτερα αυτό που είναι η τραγωδία, όχι μουσειακό ή φιλολογικό είδος, αλλά πάνω απ’ όλα θέατρο, και μάλιστα θέατρο, ας μου επιτραπεί η έκφραση, εμφανούς θεατρικότητας».

Δαμιανός Κωνσταντινίδης

Θεατρική ομάδα "Angelus Novus"

Η θεατρική ομάδα "AngelusNovus" ιδρύθηκε το 2003 και έχει την έδρα της στη Θεσσαλονίκη. Μέχρι το 2006 παρουσιάζει τη δουλειά της στο Στούντιο Κοιτώνες, μια αίθουσα του πρώην στρατοπέδου Κόδρα, που η ίδια διαμόρφωσε σε θέατρο. Έχει ανεβάσει μεταξύ άλλων: Φαύστα του Μποστ, PreparadiseSorryNowτου Φασμπίντερ, Οράτιος και Mauserτου Χ. Μύλλερ, Η φόνισσα του Παπαδιαμάντη, Τρικυμία της Ελ. Μερκενίδου, όλα σε σκηνοθεσία του Δαμιανού Κωνσταντινίδη. Έχει ανεβάσει επίσης παραστάσεις κουκλοθεάτρου με τη συνεργασία της Γιάννας Μαμακούκα. Ο θίασος επιχορηγείται από το Ε.ΚΕ.ΘΕ.Χ.

ΠΡΕΜΙΕΡΑ: Δευτέρα, 18-05-2009

Πρόγραμμα

Δευτέρα 18/05/2009
9 μ.μ.
Τρίτη 19/05/2009
9 μ.μ.
Θεατρική ομάδα Θεατρική ομάδα Θεατρική ομάδα Θεατρική ομάδα Θεατρική ομάδα Θεατρική ομάδα Θεατρική ομάδα

Κλικ στις φωτογραφίες για μεγέθυνση και περισσότερες πληροφορίες

Προτάσεις

Εταιρεία θεάτρου "Χώρος": Λιωμένο βούτυρο

Σάκης Σερέφας, 2007

Με αφορμή ένα πρωτοσέλιδο έγκλημα στη Θεσσαλονίκη τη δεκαετία του ’60 (ξανα)γεννιέται μια ιστορία επικίνδυνου ερωτικού πάθους και ακραίων συναισθημάτων. «Φόνος;. Έγκλημα πάθους. Στραγγαλισμός. Σπέρμα. Ματωμένα σεντόνια. Αδέσποτες ψυχές. Λούλα και Τάσος. Καλή ιστορία δείχνει να είναι…». Το έργο ανεβάστηκε με μεγάλη επιτυχία από το Εθνικό Θέατρο την περίοδο 2007-08 και η παράσταση απέσπασε τιμητικές διακρίσεις: Σκηνοθεσίας (Ένωση Ελλήνων Κριτικών) και Ερμηνείας(Βραβείο Καρόλου Κουν 2008 και για την Έλενα Μαυρίδου). Οι παραστάσεις της Θεσσαλονίκης είναι μια συμπαραγωγή της Πειραματικής Σκηνής της «Τέχνης, της Εταιρείας Θεάτρου «Χώρος» και του Εθνικού Θεάτρου.

Διανομή

Έλενα Μαυρίδου, Μανώλης Μαυροματάκης, Θοδωρής Οικονομίδης.

Συντελεστές

Κείμενο
Μαργαρίτα Κρανά
Σκηνοθεσία
Σίμος Κακάλας
Σκηνικά-Κοστούμια
Κέννυ Μακ Λέλλαν
Μουσική
Νίκος Βελιώτης
Μάσκες
Μάρθα Φωκά
Φωτισμοί
Περικλής Μαθιέλλης
Οργάνωση παραγωγής
Φρύνη Λάλα
Οργάνωση συμπαραγωγής
Στέλα Τενεκετζή

Εταιρεία Θεάτρου "Χώρος"

Η Εταιρεία Θεάτρου "Χώρος" ιδρύθηκε το 2004 στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για έναν περιοδεύοντα θίασο ρεπερτορίου με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα λαϊκά έργα. Οι θεατρικές της παραγωγές (Golfo2.3 beta, Απόκοπος, Νούτικες κωμωδίες και Ερωφίλη) παρουσιάζονται σε παραμεθόριες περιοχές, σε αστικά κέντρα και σε διεθνή φεστιβάλ (Tampere, Wroclaw).

Ο θίασος επιχορηγείται από το Ε.ΚΕ.ΘΕ.Χ.

ΠΡΕΜΙΕΡΑ: Τετάρτη, 13-05-2009

Πρόγραμμα

Τετάρτη 13/5/2009
9 μ.μ.
Πέμπτη 14/5/2009
9 μ.μ.
Παρασκευή 15/5/2009
9 μ.μ.
Σάββατο 16/5/2009
9 μ.μ.
Εταιρεία θεάτρου Εταιρεία θεάτρου Εταιρεία θεάτρου Εταιρεία θεάτρου Εταιρεία θεάτρου

Κλικ στις φωτογραφίες για μεγέθυνση και περισσότερες πληροφορίες

Προτάσεις

Εταιρεία θεάτρου "Μνήμη": Υπόγειο μπλουζ

Πέτερ Χάντκε, 2003

Ένας  εξαγριωμένος άντρας ταξιδεύει με το μετρό. Μπαινοβγαίνει στο συρμό ή, όταν νιώθει στριμωγμένος, κρατιέται γερά από μια χειρολαβή. Η ψυχή και τα νεύρα του δεν είναι απλώς τεντωμένα, πάνε να εκραγούν. Το λιγότερο. Όποιος στέκεται δίπλα του ή ανεβαίνει και κατεβαίνει στους πολλούς σταθμούς από περιφέρεια σε περιφέρεια μιας μητρόπολης - όλοι ανεξαιρέτως οι συνεπιβάτες του μεγαλώνουν απλώς την οργή του, του προκαλούν αηδία, όλα τα αντιλαμβάνεται σαν υποκρισία, ψευτιά και ασχήμια, αγωνιά, γίνεται κωμικός μες στην παραφορά της αλήθειας του. Επινοεί για μεμονωμένους επιβάτες ιστορίες που απροσδόκητα μετατρέπονται σε ύβρεις. Τους ψέλνει τον εξάψαλμο, ώσπου μια επιβάτισσα…

Το έργο προκαλεί με τη στάση του εναντίον της παγκοσμιοποίησης και του καταναλωτισμού. Στη βάση του είναι η ισχυρή σύγκρουση του ατόμου με την κοινωνία, η οποία στο  Υπόγειο μπλουζ συμβαίνει κάτω από τη γη – στη φανταστική διαδρομή ενός μετρό που διασχίζει τον κόσμο όλο.

Διανομή

Μιχάλης Βιρβιδάκης, Νίκη Μιχαλούδη, Μαρία Μπαλαντίνου.

Συντελεστές

Μετάφραση
Γιώτα Λαγουδάκου
Σκηνοθεσία
Μιχάλης Βιρβιδάκης
― » ―
Μαρία Μπαλαντίνου
Εικαστική αντίληψη
Μιχάλης Βιρβιδάκης
― » ―
Μαρία Μπαλαντίνου
Σύνθεση ήχων
Δημήτρης Ιατρόπουλος
Μουσική επιμέλεια
Λίλα Τρουλλινού

Εταιρεία Θεάτρου "Μνήμη"

Η Εταιρεία Θεάτρου "Μνήμη" ιδρύθηκε το 1991 από το Μιχάλη Βιρβιδάκη. Εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Αθήνα το 1992. Το 2001 μετέφερε τις καλλιτεχνικές της δραστηριότητες στα Χανιά, δημιουργώντας παράλληλα ένα Εργαστήριο Θεατρικής Παιδείας και Υποκριτικής Τέχνης. Το 2002 αναπαλαίωσε παλαιά αστική οικία στο κέντρο της πόλης: ο χώροςονομάστηκε Θέατρο Κυδωνία και αποτελεί πια την έδρα του θιάσου, ο οποίος έχει ανεβάσει έργα των Γέητς, Βέντεκιντ, Πεσσόα, Πίντερ, Μάμετ, Μπέκετ, Μπέρνχαρντ, Στέρνχαϊμ, Φόσε, κ. α.

Ο θίασος επιχορηγείται από το Ε.ΚΕ.ΘΕ.Χ.

ΠΡΕΜΙΕΡΑ: Παρασκευή, 08-05-2009

Πρόγραμμα

Σάββατο 9/5/2009
9 μ.μ.
Κυριακή 10/5/2009
7 μ.μ.
Εταιρεία θεάτρου Εταιρεία θεάτρου Εταιρεία θεάτρου

Κλικ στις φωτογραφίες για μεγέθυνση και περισσότερες πληροφορίες

Προτάσεις

ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης: Πρώτος έρωτας

Σάμουελ Μπέκετ, 1946 (Πρώτη δημοσίευση: 1970)

Ο Μπέκετ είχε πει κάποτε πως «ο έρωτας είναι μια εκδήλωση της ανθρώπινης θλίψης». Στη νουβέλα του Πρώτος έρωτας αναπτύσσει την άποψη αυτή, τολμώντας να τραβήξει το πέπλο του ρομαντισμού που περιβάλλει συνήθως τις ιστορίες αγάπης. Ένας άντρας και μια γυναίκα συνιστούν τους δύο πόλους μιας ερωτικής ιστορίας - ή καλύτερα της αποτυχίας της- , η οποία ξεδιπλώνεται μέσα από έναν σαρκαστικό και ενίοτε σπαρακτικό μονόλογο. Ο Μπέκετ διεισδύει με μαστοριά στον εσωτερικό κόσμο του ήρωα-αφηγητή, στα παθήματά του, τις ζοφερές του σκέψεις, τα εκκεντρικά του γούστα, σε μια απόπειρα να μιλήσει για την αλήθεια στις ανθρώπινες σχέσεις.

Διανομή

Ερμηνεύει ο Δημήτρης Καταλειφός.

Συντελεστές

Μετάφραση
Αχιλλέας Αλεξάνδρου
Σκηνοθεσία
Πάνος Παπαδόπουλος
Φωτισμοί
Ανδρέας Σινάνος

ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης ιδρύθηκε το 1997. Έχει ανεβάσει έργα κλασικού και σύγχρονου ρεπερτορίου. Συνεργάστηκε με καταξιωμένους δημιουργούς από το χώρο του θεάτρου και παράλληλα ενίσχυσε τις ντόπιες καλλιτεχνικές δυνάμεις.

ΠΡΕΜΙΕΡΑ: Τρίτη, 05-05-2009

Η παράσταση ανέβηκε για πρώτη φορά από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης (Αίθουσα του Θεατροδρομίου) στις 2 Απριλίου 2009.

Πρόγραμμα

Τρίτη 5/5/2009
9 μ.μ.
Τετάρτη 6/5/2009
9 μ.μ.
Πέμπτη 7/5/2009
9 μ.μ.
ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης: Πρώτος έρωτας, Σάμουελ Μπέκετ ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης: Πρώτος έρωτας, Σάμουελ Μπέκετ

Κλικ στις φωτογραφίες για μεγέθυνση και περισσότερες πληροφορίες

Προτάσεις

Θεατρική ομάδα "Jouet": Dracula in Far West

Στάθης Μαυρόπουλος, 2007

Ο Κόμης Δράκουλας αποφασίζει να εγκαταλείψει τον «φιλόξενο» πύργο του στην Τρανσυλβανία, λόγω των κλιματολογικών αλλαγών που πλήττουν τον πλανήτη, για ένα πιο… δροσερό Λονδίνο. Αλλά, τίποτα δεν πάει καλά, όταν δεν μπορεί να καταλαγιάσει την δίψα του για φρέσκο, ζεστό αίμα, να γλυτώσει από το ανελέητο κυνήγι ενός ενοχλητικού Ρώσου καλόγερου και να εμπιστευτεί τον κακομούτσουνο υπηρέτη του. Ξεκινά για τη βρετανική πρωτεύουσα, αλλά ένα μοιραίο λάθος τον οδηγεί στην Bullshity, μια μικρή πόλη στο FarWest. Εκεί συναντά desperados, ινδιάνους, κακοποιούς, χαρτοκλέφτες, πιστολέρος, σερίφηδες, νεκροθάφτες και τη Λούση, την αρτίστα του σαλούν…

Διανομή

Παίζουν οι ηθοποιοί: Σοφία Βούλγαρη, Κυριάκος Δανιηλίδης, Γιώργος Δημητριάδης, Ελένη Δημοπούλου, Σταύρος Ευκολίδης, Μένη Κυριάκογλου, Νέλσων Λούκας, Στάθης Μαυρόπουλος, Γιάννης Μόχλας, Νανά Παπαγαβριήλ, Μαρίτα Τσαλκιτζόγλου.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία
Δήμητρα Χουμέτη
Σκηνικά
Μαρίνα Κελίδου
Κοστούμια
Μαρία Καραδελόγλου
Μουσική
A Band Apart
Φωτισμοί
Ρίτσαρντ Άντονυ
Βοηθός σκηνοθέτη
Κατερίνα Μαυροφρύδου
Βοηθός σκηνογράφου
Μαρία Κουλούδη
Βοηθός ενδυματολόγου
Παρασκευή Ορφανίδου
Οργάνωση παραγωγής
Βασίλης Τζαφέρης

Θεατρική ομάδα “Jouet”

Η θεατρική ομάδα “Jouet” είναι μια συντροφιά νέων καλλιτεχνών, που τους ενώνουν κοινές εμπειρίες από τη θεατρική ζωή της Θεσσαλονίκης. Έκανε την πρώτη της εμφάνιση το 2008, με την παράσταση Φιλονικία θεατρίνων στο σαλόνι του Μαριβώ.

ΠΡΕΜΙΕΡΑ: Σάββατο, 25-04-2009

Πρόγραμμα

Σάββατο 25/4/2009
9 μ.μ.
Κυριακή 26/4/2009
7 μ.μ.
Δευτέρα 27/4/2009
9 μ.μ.
Τρίτη 28/4/2009
9 μ.μ.
Τετάρτη 29/4/2009
9 μ.μ.
Πέμπτη 30/4/2009
9 μ.μ.
Θεατρική ομάδα Θεατρική ομάδα Θεατρική ομάδα Θεατρική ομάδα

Κλικ στις φωτογραφίες για μεγέθυνση και περισσότερες πληροφορίες

Προτάσεις

Θεατρική ομάδα "Κανιγκούντα": Βοσκοπούλα

Άγνωστος ποιητής, Στα τέλη του 16ου αιώνα

Γραμμένη στα τέλη του 16ου αιώνα στην Κρήτη, η Βοσκοπούλα μας εξιστορεί το αδύνατο: τον έρωτα στην απόλυτη μορφή του. Η παράσταση εμπιστεύτηκε το κείμενο σε τρεις αφηγητές. Η επικοινωνία μεταξύ τους είναι που θα σχηματίσει το χώρο, το χρόνο και το πρόσωπο του καθενός μπροστά στα μάτια του θεατή. Μια εξιστόρηση που αναπλάθει ό,τι έχει πεθάνει και ρωτά πεισματικά αν μπορεί κανείς να πεθάνει από έρωτα.

Διανομή

Ανθή Ευστρατιάδου, Μαρία Μαγκανάρη, Πέτρος Μάλαμας.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία
Γιάννης Λεοντάρης
Σκηνικά-Κοστούμια
Θάλεια Ιστικοπούλου
Βοηθός σκηνοθέτη
Μαρία Κεχαγιόγλου
― » ―
Ρεβέκα Τσιλιγκαρίδου
Βοηθός σκηνογράφου
Γεωργία Μπούρδα

Από το σημείωμα του σκηνοθέτη

Η Βοσκοπούλα είναι ένα ποιμενικό ειδύλλιο αγνώστου ποιητού, γραμμένο στα τέλη του 16ου αιώνα στην Κρήτη. Θεωρείται το σημαντικότερο έργο του είδους στην ελληνική γραμματεία και ένα από τα σημαντικότερα δείγματα της ευρωπαϊκής ποιμενικής ποίησης της εποχής. Κατά τους Γάλλους σχολιαστές της πρώτης έκδοσης (1627) οι στίχοι του έργου λάμπουν «ωσάν τριανταφυλλάκια στο περιβόλι των Μουσών». Κατά τον ίδιο τον εκδότη πρόκειται για ένα έργο «ωφέλιμο για όποιον θέλει να αποφύγει τον έρωτα και τα πάθη της σαρκός». Η γλώσσα του κειμένου είναι παράξενη. Ένας λόγιος ποιητής επηρεασμένος από ιταλικά πρότυπα αναπαράγει μία «βαριά» ορεινή διάλεκτο της Κρήτης. Οι ήχοι της γλώσσας αυτής είναι ξένοι και ερεθιστικοί. Όπως όταν, ταξιδεύοντας σε χώρες ξένες, ψάχνεις να αισθανθείς τον ερωτισμό μέσα στους δύστροπους φθόγγους άγνωστων γλωσσών. ‘Η όπως όταν αναρωτιέσαι πώς άραγε να ηχούσαν τα ερωτικά λόγια στα αρχαία ελληνικά ή στον ελληνικό μεσαίωνα.  

Η Βοσκοπούλα δεν είναι ένα θεατρικό κείμενο αλλά μία πρωτοπρόσωπη αφήγηση. Αν αντικαταστήσεις τους αναγνώστες του κειμένου με θεατές-ακροατές, όλα αλλάζουν. Τα ερωτήματα φαίνονται δυσεπίλυτα. Γιατί ο βοσκός αποφασίζει να γίνει αφηγητής; Σε ποιους απευθύνεται; Που βρίσκεται την ώρα που αφηγείται; Τι του συμβαίνει;

Γιάννης Λεοντάρης

Θεατρική ομάδα "Κανιγκούντα"

Η θεατρική ομάδα "Κανιγκούντα" ιδρύθηκε στην Αθήνα το 2005. Το 2006 παρουσίασε την «Ηλέκτρα» του Χόφμανσταλ, σε μορφή ανοιχτής πρόβας, στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Η παράσταση στην τελική της μορφή ανεβάστηκε τον Μάρτιο του 2008 στο θέατρο "Θησείον".

ΠΡΕΜΙΕΡΑ: Παρασκευή, 23-05-2008

Η παράσταση στην τελική της μορφή ανεβάστηκε τον Μάρτιο του 2008 στο θέατρο «Θησείον».

Πρόγραμμα

Παρασκευή 23/5/2008
9 μ.μ.
Σαββάτο 24/5/2008
9 μ.μ.
Κυριακή 25/5/2008
7 μ.μ.
Δευτέρα 26/5/2008
9 μ.μ.
Τρίτη 27/5/2008
9 μ.μ.
Θεατρική ομάδα

Κλικ στις φωτογραφίες για μεγέθυνση και περισσότερες πληροφορίες

Προτάσεις

Ομάδα σύγχρονου χορού "Αδράστεια": Το παιχνίδι του χρόνου

-

Το θέμα της παράστασης είναι η σχέση μας με τον Χρόνο. Tέσσερις χορεύτριες μετατρέπονται από ετερόκλητες μονάδες σε μέρη του ίδιου σώματος και σε κομμάτια μιας δύναμης που κυλάει γύρω τους και κάποτε γίνεται σφαίρα, κάποτε φως, κάποτε απουσία και κάποτε γιορτή. Σώματα που συγκρούονται προκειμένου να συναντηθούν, τέσσερα σώματα που επιβεβαιώνουν πως ο Χρόνος, αν και μας περιέχει, δεν σταματά ποτέ να μας εκπλήσσει.

Διανομή

Χορεύουν: Αλεξάνδρα Ρωσσοπούλου, Βίκυ Χατζή, Σοφία Χατζηβασιλείου, Μαριάνθη Ψωματάκη.

Συντελεστές

Σύλληψη-Χορογραφία
Μαριάνθη Ψωματάκη
― » ―
Μέλη της ομάδας
Κοστούμια
Φρίντα Σπαθάκη
Σχεδιασμός φωτισμών
Χρήστος Γιαλαβούζης

Ομάδα σύγχρονου χορού "Αδράστεια"

"Αδράστεια" είναι η αναπόδραστη ανάγκη. Η ανάγκη αυτή οδήγησε δύο επαγγελματίες του χορού από τη Θεσσαλονίκη, την Άσπα Φούτση και τη Μαριάνθη Ψωματάκη, να ενώσουν τις εμπειρίες τους φτιάχνοντας έναν πυρήνα δημιουργίας και έκφρασης με βάση το σύγχρονο χορό.

ΠΡΕΜΙΕΡΑ: Τρίτη, 20-05-2008

Το “Παιχνίδι του χρόνου” παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Πο της Γαλλίας, ως συμμετοχή στη διεθνή διοργάνωση “Chemins de danse”.

Πρόγραμμα

Τρίτη 20/5/2008
9 μ.μ.
Τετάρτη 21/5/2008
9 μ.μ.
Ομάδα σύγχρονου χορού Ομάδα σύγχρονου χορού

Κλικ στις φωτογραφίες για μεγέθυνση και περισσότερες πληροφορίες

Προτάσεις

Θεατρική εταιρεία "Χώρος": Απόκοπος

Μπεργαδής, Αρχές του 16ου αιώνα

Ο “Απόκοπος” του Μπεργαδή είναι ένα Κρητικό ποίημα των αρχών του 16ου  αιώνα. Ένας αφηγητής, δύο μάσκες και μια ομάδα μουσικών επιχειρούν τη μεταφορά του γoητευτικού αυτού κειμένου στον σύγχρονο θεατή. Η μουσική, υστεροβυζαντινή και μεσαιωνική,  εκτελείται επί σκηνής με χειροποίητα όργανα αυτής της περιόδου.

Στην παράσταση υμμετέχει το σύνολο μεσαιωνικής και αναγεννησιακής μουσικής Codex: Κωστής Παπάζογλου, Μαρίνα Πεϊκίδου, Γιώργος Δρόσος, Νίκος Παναγιωτίδης, Κώστας Τεστετζόγλου.

Διανομή

Δήμητρα Κούζα, Έλενα Μαυρίδου, Θεόδωρος Οικονομίδης.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία
Σίμος Κακάλας
Σκηνικά
Στάθης Μαρκόπουλος
Μουσική επιμέλεια
Κωστής Παπάζογλου
Μάσκες
Τίνα Παραλή
Φωτισμοί
Περικλής Μαθιέλης
Οργάνωση παραγωγής
Στέλα Τενεκετζή

Εταιρεία θεάτρου "Χώρος"

Η Εταιρεία Θεάτρου "Χώρος" ξεκίνησε τις δραστηριότητές της το 2004 στη Θεσσαλονίκη.  Στόχος της είναι η δημιουργία ενός θιάσου ρεπερτορίου με κύριο άξονα ελληνικά λαϊκά έργα. Η προηγούμενή της παραγωγή, Golfo 2.3 beta, βασισμένη στην Γκόλφω του Περεσιάδη, περιόδευσε σε πόλεις και απομακρυσμένα χωριά, καθώς και στο εξωτερικό (Βουλγαρία, Πολωνία, Καναδάς), ενώ πήρε μέρος και στο Φεστιβάλ Αθηνών. Ο θίασος βραβεύτηκε για τη δραστηριότητά του στην περιφέρεια κατά το έτος 2007 από την Ένωση Ελλήνων Κριτικών.   

ΠΡΕΜΙΕΡΑ: Παρασκευή, 16-05-2008

Η παράσταση πρωτοπαρουσιάτηκε το καλοκαίρι του 2007 στο Φεστιβάλ Αθηνών.

Πρόγραμμα

Παρασκευή 16/5/2008
9 μ.μ.
Σαββάτο 17/5/2008
9 μ.μ.
Κυριακή 18/5/2008
7 μ.μ.
Θεατρική εταιρεία Θεατρική εταιρεία

Κλικ στις φωτογραφίες για μεγέθυνση και περισσότερες πληροφορίες

Προτάσεις

Καλλιτεχνική εταιρεία "Αλεξάνδρεια": Εθνικότητά μου, το χρώμα του ανέμου

Ματέι Βισνιέκ

Γνωστός στη Θεσσαλονίκη από το έργο του Η λέξη πρόοδος στο στόμα της μητέρας μου ηχούσε πολύ φάλτσα, που ανέβασε τον Ιανουάριο του 2007 η Πειραματική Σκηνή της “Τέχνης”, ο γαλλορουμάνος συγγραφέας Ματέι Βισνιέκ μας προτείνει με το νέο έργο του, Εθνικότητά μου, το χρώμα του ανέμου, μια σύνθεση από μικρές εικόνες ποιητικές, σκληρές, τραγικές  και ταυτόχρονα αστείες,  για την παράλογη πραγματικότητα που βιώνουμε. Η απομόνωση, το αγωνιώδες  κυνήγι της πρωτιάς, οι κάθε λογής πλύσεις εγκεφάλου, οι χιλιάδες νεκροί στους πολέμους, τα σουρεαλιστικά «σύνορα των παγκόσμιων ανθρωπίνων δικαιωμάτων», είναι κομμάτια ενός σπασμένου καθρέφτη που προσπαθούμε να συγκολλήσουμε για να δούμε την αρχική εικόνα, που δεν την γνωρίζουμε ακριβώς. Η διεισδυτική ματιά του Βισνιέκ μας ξυπνάει, μας εξοργίζει, μας κάνει να γελάμε.  

Διανομή

Βασίλης Βλάχος, Νίκος Γκεσούλης, Γιάννης Γλυμακόπουλος, Μαρία Κοσκινά, Γιώργος Μελισσάρης, Θοδωρής Προκοπίου, Μάρκος Στεφάνου.

Συντελεστές

Μετάφραση
Έρση Βασιλικιώτη
Σκηνοθεσία
Έρση Βασιλικιώτη
Σκηνικά-Κοστούμια
Ανθή Σοφοκλέους
Video
Μαρία Λεωνίδα
Μουσική επιμέλεια
Τάνια Βασιλικιώτη
Φωτισμοί
Δημήτρης Τσιούμας

Καλλιτεχνική εταιρεία "Αλεξάνδρεια"

Η Καλλιτεχνική εταιρεία "Αλεξάνδρεια" ιδρύθηκε στην Αθήνα τον Μάρτιο του 2006 από τον ηθοποιό Βασίλη Βλάχο. Η πρώτη της εμφάνιση έγινε με το έργο του Ντούσαν Κοβάσεβιτς Ο σπιούνος των Βαλκανίων, που ανεβάστηκε στο θέατρο «Πολιτεία» τον Οκτώβριο του 2006 και παρουσιάστηκε και στη Θεσσαλονίκη, στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς, τον Απρίλιο του 2007. Το έργο του Βισνιέκ είναι η δεύτερη δουλειά του θιάσου και παρουσιάστηκε στο θέατρο «Πολιτεία» τον Ιανουάριο του 2008.

ΠΡΕΜΙΕΡΑ: Τρίτη, 13-05-2008

Η παράσταση παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο θέατρο "Πολιτεία" τον Ιανουάριο του 2008.

Πρόγραμμα

Τρίτη 13/5/2008
9 μ.μ.
Τετάρτη 14/5/2008
9 μ.μ.
Καλλιτεχνική εταιρεία Καλλιτεχνική εταιρεία Καλλιτεχνική εταιρεία Καλλιτεχνική εταιρεία Καλλιτεχνική εταιρεία

Κλικ στις φωτογραφίες για μεγέθυνση και περισσότερες πληροφορίες

Προτάσεις

Θεατρική ομάδα "Jouet": Φιλονικία θεατρίνων στο σαλόνι του Μαριβώ

Μαριβώ, “Οι καλόπιστοι θεατρίνοι” (1757) και “Η φιλονικία” (1744)

Η παράσταση είναι μια σύνθεση βασισμένη στα έργα του Μαριβώ “Οι καλόπιστοι θεατρίνοι” και “Η φιλονικία” χρησιμοποιώντας αποσπάσματα από τις μεταφράσεις του Ανδρέα Στάικου (“Οι καλόπιστοι θεατρίνοι”) και της Κλαίρης Μιτσοτάκη (“Η φιλονικία”).

Στους “Καλόπιστους θεατρίνους” ο υπηρέτης Μερλέν αναλαμβάνει να στήσει μια κωμωδία για χάρη του αφεντικού του. Ο θίασος του Μερλέν αποτελείται από τρεις ακόμη υπηρέτες, την αγαπημένη του Λιζέτ, τον Βλάση και τη δική του αγαπημένη, Κολέτ. Αν όμως στο έργο που θα παίξουν τα ζευγάρια αντιστρέφονται, πώς να μην προκληθούν κρίσεις ζήλιας; To έργο είναι η “Φιλονικία”, όπου στήνεται ένα πείραμα με ανθρώπινα πλάσματα, για να διαπιστωθεί ποιος πρώτος, ο άνδρας ή η γυναίκα, ξεκίνησε την απιστία. Σαν να επιστρέφουμε στις αρχές του κόσμου: τέσσερα νέα παιδιά, δύο αγόρια, ο Αζόρ και ο  Μεζρέν, και δύο κορίτσια, η Εγκλέ και η  Αντίν, συναντιούνται για πρώτη φορά μεταξύ τους ύστερα από δεκαοχτώ χρόνια απομόνωσης και ανακαλύπτουν τον άλλον, τον εαυτό τους και τον έρωτα.

 Όπως διευκρινίζει η σκηνοθέτις, “στην παράσταση οι ‘καλόπιστοι θεατρίνοι’ προβάρουν αποσπάσματα από τη ‘Φιλονικία’ και τα δύο ερωτευμένα ζευγάρια μπλέκουν τη ζωή με το θέατρο και αντιστρόφως. Τέσσερις επίδοξοι θεατρίνοι αγωνιωδώς προσπαθούν να παίξουν το κείμενο, σωματοποιώντας το λόγο του. Η επιτηδευμένη κίνησή τους εκφράζει, ενδεχομένως, την άγνοια τους, την υποκριτική τους απειρία, τον υπερβολικό ζήλο τους, τον εγκλωβισμό τους σε ό,τι έχουν δει και ακούσει για το θέατρο και τη φόρμα του. Στο δεύτερο κομμάτι της παράστασης, με αποσπάσματα της ‘Φιλονικίας’ και πάλι, η κατάσταση αφήνεται να βιωθεί στην απλότητα και την καθαρότητά της και η φόρμα του θεάτρου εκτοπίζεται από την αλήθεια της ζωής”.

Διανομή

Κολέτ/Εγκλέ
Μομώ Βλάχου
Μερλέν/Αζόρ
Στάθης Μαυρόπουλος
Βλάσης/Μεζρέν
Χρήστος Παπαδημητρίου
Λιζέτ/Αντίν
Μαρίτα Τσαλκιτζόγλου

Συντελεστές

Σκηνοθεσία
Δήμητρα Χουμέτη
Σκηνικά-Κοστούμια
Περσεφόνη Γιαννάκη
― » ―
Ελένη Νταγάκη
Μουσική
Δημήτρης Γεωργίου
Κινησιολογική επιμέλεια
Ελένη Τσομπανάκη
Φωτισμοί
Στράτος Κουτράκης
Βοηθός σκηνοθέτη
Νανά Παπαγαβριήλ

Θεατρική ομάδα "Jouet"

 Η θεατρική ομάδα "Jouet" είναι μια συντροφιά νέων καλλιτεχνών, που τους ενώνουν κοινές εμπειρίες από τη θεατρική ζωή της Θεσσαλονίκης. Η δουλειά της ομάδας πάνω στα δύο έργα του Μαριβώ αποτελεί την πρώτη της δημόσια εμφάνιση.

ΠΡΕΜΙΕΡΑ: Τετάρτη, 07-05-2008

Πρόγραμμα

Τετάρτη 7/5/2008
9 μ.μ.
Πέμπτη 8/5/2008
9 μ.μ.
Παρασκευή 9/5/2008
9 μ.μ.
Σάββατο 10/5/2008
9 μ.μ.
Θεατρική ομάδα Θεατρική ομάδα Θεατρική ομάδα

Κλικ στις φωτογραφίες για μεγέθυνση και περισσότερες πληροφορίες

Προτάσεις

Ρέκβιεμ

Χάινερ Μύλλερ

Κύκλος παραστάσεων από το Θέατρο Σημείο.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία
Νίκος Διαμαντής

ΠΡΕΜΙΕΡΑ: Παρασκευή, 01-04-1988

Απόψεις

Το έργο παρουσιάζεται στα λανθασμένα, σπασμένα (και, εννοείται, απολύτως κατανοητά) αγγλικά του κάθε ξένου που τα χρησιμοποιεί ως μόνο και απαραίτητο εργαλείο επικοινωνίας και επιβίωσης.

- Λάμπρος Σκουζάκης, pandoxeio.com

Καταδιωγμένη, πρόσφυγας, μακριά από την κατεστραμμένη πατρίδα της, η Κασσάνδρα πουλάει τσιγάρα σε φτηνά καταγώγια, εκδίδεται σε σαδομαζοχιστές πελάτες και διηγείται σε άθλια, σπασμένα αγγλικά τη λυπητερή ιστορία της. Μια ιστορία που η Σαραφείδου αποδίδει με μοναδική δεξιοτεχνία, καθώς προικίζει τον γλυκερό τόνο των εξομολογήσεών της με δραματική οξύτητα και παραπειστικό χιούμορ... Πιστεύουμε ότι η Σαραφείδου είναι μια ηθοποιός με μεγάλες δυνατότητες και ότι θα μας εκπλήξει ευχάριστα και στο μέλλον. Είναι καιρός το ελληνικό θέατρο να ανακαλύψει τις κρυφές δυνάμεις του.

- Ηρακλής Λογοθέτης, Το Ποντίκι

Απόψεις

Η Σοφία Σεϊρλή από τη χροιά της φωνής της ως τις αβέβαιες κινήσεις της ήταν ακριβώς μες στον κόσμο που γλαφυρά περιγράφεται στις Δύσκολες Νύχτες.

- Δημήτρης Πετιμεζάς, SevenArt.gr

Η Σοφία Σεϊρλή φαίνεται να έχει αποκτήσει μια ισχυρή και στέρεη σχέση με τον σύμπαν και τον λόγο της Μέλπως Αξιώτη.

- Όλγα Σελλά, Η Καθημερινή

Ένα πνευματικό γεγονός. Και θεατρικό βεβαίως. Η καταπληκτική Σεϊρλή ερμηνεύει στην ουσία ένα πρόσωπο παράλληλο με τη Μυκονιάτισσα συγγραφέα, ενώ το ποιητικό βίντεο του Χρήστου Δήμα και τα σκεπασμένα με λευκά πανιά έπιπλα του σκηνικού της Μαγιούς Τρικεριώτη τονίζουν το θέμα της μνήμης, της απώλειας, της φθοράς και της εξορίας. Και της γυναικείας ταυτότητας.

- Βένα Γεωργακοπούλου, Ελευθεροτυπία

Απόψεις

Μια φλογερή ερωτική σχέση έξι χρόνων... Σε λιτή και λεπτοκεντημένη σκηνοθεσία της Ελένης Γεωργοπούλου ξεδιπλώνονται με εύθραυστη ισορροπία τα συναισθήματα και οι χαρακτήρες δύο ισοδύναμων προσωπικοτήτων.

- Γιώργος Βιδάλης, Ελευθεροτυπία

Οι δυο ηθοποιοί εκτελεστές μιας εμπνευσμένης σκηνοθετικής παρτιτούρας, βασισμένης στα γράμματα που αντάλλαξαν ο συγγραφέας και η πρωταγωνίστρια, μεταφρασμένα εξαιρετικά από την Χ. Μπάμπου-Παγκουρέλη, μας τύλιξαν απαλά στα επεισόδια μιας θεατρικά γοητευτικής εποχής και ενός δυνατού έρωτα επιτρέποντας μας να υποθέτουμε τα οδυνηρά του σημεία.

- Γιώργος Χατζηδάκης, topostheatrou.blogspot.com

Μικρές αδυναμίες, ανησυχίες, ερωτηματικά, παράπονα και τύψεις συνθέτουν ένα αποσπασματικό σύμπαν έρωτα, έγγαμης συμβίωσης, καλλιτεχνικής συνεργασίας…

- Δημήτρης Τσατσούλης, Ελευθεροτυπία

Απόψεις

Ανεπανάληπτη εμπειρία. Η Κυριαζή (δασκαλεμένη από τη Γεμεντζάκη) απέδειξε φύση μουσικού οργάνου· άρθρωση ακέραιη, υπόκριση ανυπόκριτη.

- Δ.Ν. Μαρωνίτης, Το Βήμα

Η Κυριαζή συγκρότησε μια συμφωνία ήχων, μελισμάτων, σωματικών ρυθμών, παύσεων και σημαινουσών σιωπών που στήριζαν τη διάνοια και το ήθος των λόγιων και των λαϊκών κειμένων.

- Κώστας Γεωργουσόπουλος, Τα Νέα

Η νεαρή ηθοποιός Ρηνιώ Κυριαζή, υπό την καθοδήγηση της έμπειρης Μίρκας Γεμεντζάκη, κατορθώνει να «σωματοποιήσει» τον λόγο, να ζωντανέψει με αισθήματα καθαρά τους ήχους και τελικά να δώσει στην ξεχασμένη ντοπιολαλιά τη δύναμη να επικοινωνήσει ευθέως με τους σημερινούς ανθρώπους της πόλης.

- Ματίνα Καλτάκη, Ο Κόσμος του Επενδυτή

Παίζει μια παράσταση-παρτιτούρα γραμμένη στο σώμα της. Μιλώντας ή τραγουδώντας, αλλάζει ρόλους, φωνές, διαθέσεις, κι ο θεατής αναρωτιέται πότε αναπνέει.

- Έφη Μαρίνου, Ελευθεροτυπία

Το, κατά τη γνώμη μου, μείζον θεατρικό γεγονός της χρονιάς... Το κορίτσι αυτό βουτάει στα βαθιά του παπαδιαμάντειου λόγου και με το ασκημένο, παλλόμενο φωνητικό της όργανο καταφέρνει να μεταδώσει μια βαθειά συγκίνηση.

- Γ.Δ.Κ. Σαρηγιάννης, Τα Νέα

Απόψεις

Η ιδέα της παράστασης είναι φρέσκια, ακριβώς επειδή προτρέπει σε ομφαλοσκόπηση και ταξίδι σε ένα εξίσου αβέβαιο παρελθόν. Μια παράσταση που θα σας βάλει σε σκέψεις, πάντα προς τη σωστή κατεύθυνση.

- greek-theatre.blogspot.com

Οι ηθοποιοί, με σημερινά ρούχα που φέρουν κάποιες πινελιές από κοστούμια εποχής, ερμηνεύουν λόγια των περιηγητών, μέσα όμως σ’ ένα ονειρικό πλαίσιο που τους κάνει να συναντιούνται όλοι μεταξύ τους.

- Έλενα Γαλανοπούλου, Ελευθεροτυπία

Αποσπάσματα από κείμενα περιηγητών του 19ου και του 20ού αιώνα, που αποτέλεσαν ένα εντυπωσιακό καθρέφτισμα και για την Ελλάδα του 21ου αιώνα.

- Όλγα Σελλά, Η Καθημερινή

Απόψεις

Η σκηνοθεσία, ξεπέρασε την αρχή της σκηνικής ψευδαίσθησης, της αληθοφάνειας, που για δεκαετίες ταλαιπωρούσε τη σκηνική απόδοση του τσεχωφικού θεάτρου… Ο θεατής διαπιστώνει ότι δεν είχε προσέξει ποτέ πριν τόσο εντατικά τι λένε τα θλιμμένα και διαψευσμένα πλάσματα του έργου, πόσο σύνθετες, στην απλότητα μιας καθημερινής συνομιλίας, σκέψεις μεταφέρουν, πόσο μεγαλειώδη και σπαρακτικά είναι τα ταπεινωμένα αισθήματα που εκφράζουν. Πόσο συγκλονιστική είναι, ας πούμε, η παραδοχή της ήττας του γιατρού Άστρωβ, του πρώτου ακτιβιστή οικολόγου του παγκόσμιου θεάτρου, που έθεσε τη ζωή του στην υπηρεσία ανθρώπων που δεν αξίζουν το δώρο της ζωής, όταν ομολογεί: «Δεν αγαπώ κανέναν και ούτε θ’ αγαπήσω πια»... H εμφανής προσωπική εμπλοκή των τριών ηθοποιών στην ερμηνεία του Θείου Βάνια, η αφοσίωσή τους στον λόγο και ο αγώνας τους να φωτίσουν τα νοήματά του, έθεσαν αρκετές στιγμές τον προσωπικό μου διακόπτη ασφαλείας εκτός λειτουργίας (αυτόν που εμποδίζει τα δάκρυα να κυλήσουν σ’ έναν δημόσιο χώρο, όπως είναι το θέατρο). Για μένα αυτό είναι ήδη πολύ.

- Ματίνα Καλτάκη, Lifo

Video

Απόψεις

Μια παραγωγή η οποία, παραμένοντας πιστή στην αφηγηματική πλοκή αλλά και στη γλώσσα του κειμένου, κατάφερε να μεταδώσει στο κοινό τις ομοιότητες δυο διαφορετικών εποχών μέσα από μία προσέγγιση οικειότητας.

- Η Εβδόμη Καβάλας

Μοναδικές αυτοσχεδιαστικές ερμηνείες, το αποτέλεσμα της «διάχυσης» πηγαίου ταλέντου, αναζήτησης και συνομιλίας του υπερβατικού, του μη πραγματικού και του φανταστικού.

- Ελευθερία Λόγου Καβάλας

Video

Απόψεις

Η Λίντα Καπετανέα και ο Jozef Fruček παρουσιάζουν την παροξυσμική παράσταση Eyes in the Colors of the Rain, η οποία εστιάζει στην ανικανότητά μας να καταλάβουμε το προσωρινό της ύπαρξής μας. Το χορευτικό λεξιλόγιο των RootlessRoot συντάσσεται με δημιουργικούς δανεισμούς από τις πολεμικές τέχνες, τα ακροβατικά και τον σύγχρονο χορό. Καθώς σε αυτή τη δουλειά τους καταπιάνονται με την κρίση ταυτότητας μιας κοινωνίας που επιθυμεί να μείνει αναλλοίωτη όταν τα όρια ασφαλείας της έχουν αλλάξει, η ακραία επικινδυνότητα, η ωμή βία, η τραχύτητα της κίνησης αλλά και ο λυτρωτικός αυτοσαρκασμός χαρακτηρίζουν τη χορογραφία τους. Μην τους χάσετε.

- Ιωάννα Μπλάτσου, Protagon.gr

Τα υψηλά νοήματα της τέχνης τους δεν αποκλείουν κανέναν. Στα υπαρξιακά αδιέξοδα των ηρώων τους διακρίνουμε τα δικά μας. Στην κρίση της μικρής τους κοινωνίας ―αποτελούμενης από τους δυο τους και τον ηθοποιό Γιώργο Φριντζήλα― αναγνωρίζουμε «οικεία κακά». Ίσως αυτό να είναι το μυστικό της μεγάλης επιτυχίας που γνωρίζει η ομάδα σε ολόκληρη την Ευρώπη.

- Έλενα Γαλανοπούλου, Ελευθεροτυπία

Video

Video

Video

Απόψεις

Εκπληκτική ερμηνεία από τη Δήμητρα Σύρου και αριστοτεχνική, λιτή και χωρίς τίποτα το περιττό, σκηνοθεσία από τη Μάνια Παπαδημητρίου.

Μια από τις καλύτερες στιγμές του πολιτικού θεάτρου στην Ελλάδα.

- Στέλιος Κούλογλου, Tvxs.gr

Ακτιβισμός σημαίνει φως… Μια ενσάρκωση που ώρες ώρες θυμίζει μετενσάρκωση.

- Αστερόπη Λαζαρίδου, Το Βήμα

Θα χαρώ πολύ αν αυτή η νέα ηθοποιός με τη χαρακτηριστική σκηνική ευαισθησία και τα πυρακτωμένα μάτια τιμηθεί με το επερχόμενο Βραβείο Μελίνα Μερκούρη. Της αξίζει.

- Ιωάννα Μπλάτσου, Protagon.gr

Η Μάνια Παπαδημητρίου έκανε πράξη την τραγωδία στην πιο καθαρή της μορφή.

- Δημήτρης Πετιμεζάς, Sevenart.gr

Σκηνοθέτις και ηθοποιός επιχειρούν να δημιουργήσουν ένα αφηγηματικό τοπίο, μιμούμενες σχεδόν τους κανόνες του αρχαίου δράματος.

- Στέλλα Χαραμή, Ελεύθερος Τύπος

Το έργο μας ζητά να δούμε το φεγγάρι αντί για το δάκτυλο που το δείχνει.

- Γρηγόρης Ιωαννίδης, Ελευθεροτυπία

Video

Απόψεις

Ο Αβδελιώδης δίδαξε ελληνικό ανθηρό λόγο, ήθος, κίνηση και παύσεις θεσπέσιας αυτογνωσίας. Η Γιασεμί Κηλαηδόνη δεν αποδεικνύεται απλώς ένα σπάνιο μουσικό εργαλείο. Πίσω από τη θηριώδη τεχνική, πίσω από τη μουσική τοποθέτηση της φωνής, πίσω από τη λιτή τελετουργία των κινήσεων, σκάπτοντας ένδον, εξόρυξε σπάνια μεταλλεύματα ήθους, δύναμης ψυχής, και μια πολύτιμη καλλιέργεια.

- Κώστας Γεωργουσόπουλος, Τα Νέα

 

Σ’ έναν υποκριτικό άθλο διόμισυ ωρών, μια συγκλονιστική ηθοποιός αφηγείται όσα αναδύονται στη μνήμη ενός 90χρονου μοναχού, ο οποίος αναγκάστηκε να συγκρουστεί με τη θρησκευτική εξουσία και τελικά να χάσει.

- Σπύρος Παγιατάκης, Η Καθημερινή

Οι μορφές του παραμυθιού μεταφέρονται μέσα μας, όπως συμβαίνει με την αφήγηση των θρύλων. Υπάρχουν στιγμές στην παράσταση που ανοιγοκλείνει η πόρτα προς την άβυσσο... Το θέατρο σαν νοσταλγία της χαμένης ενότητας.

- (Γρηγόρης Ιωαννίδης, Ελευθεροτυπία

Δεν κατάλαβα πώς πέρασαν διόμιση ώρες βλέποντας αυτό το πλάσμα να φλέγεται, να βυθίζεται στην παράκρουση, να υψώνεται στα ουράνια, να αλλάζει φύλο, ηλικία, τόπο και χώρο κάνοντας ελάχιστες κινήσεις και φορώντας ένα μαύρο ράσο.

- Άννυ Κολτσιδοπούλου, Γυναίκα

Video

Απόψεις

Παρακολούθησα την παράσταση κι εκστασιάστηκα... Μια ψυχαγωγική βραδιά όπου το χιούμορ αντισταθμίζει το έρεβος της ανθρώπινης ύπαρξης στα μισοσκότεινα.

- Κωνσταντίνος Μπούρας, Critique.gr

Ταξίδι. Ποίηση. Μυσταγωγία. Λέξεις που ξεπηδούν από έναν συνεχή, αστείρευτο καταρράκτη συναισθήματος... Η παράσταση θα μπορούσε να διδάσκεται ως παράδειγμα διασκευής και υποκριτικής... Ο Αβδελιώδης αντιμετώπισε το έργο σαν «λειτουργία», χωρίζοντάς το σε επεισόδια και στάσιμα... Οι δύο ηθοποιοί εκτελούν την πρόζα σαν εκκλησιαστική μουσική παρτιτούρα, απογειώνοντας την πεμπτουσία του περιεχομένου μέσα από μια ατμόσφαιρα. Η απόδοση των εσωτερικών ρυθμών της ποιητικής πρόζας του Βιζυηνού οδηγεί σε πρωτόγνωρες ψυχικές σφαίρες τον θεατή.

- Ιωάννα Κλεφτόγιαννη, Ελευθεροτυπία

Video

Απόψεις

Είδα μια παράσταση που μ’ εξέπληξε. Μια ακροβασία ανάμεσα στον σαρκασμό, το χιούμορ, τον φόβο, την απώλεια, τη συστολή και το θάρρος των εκμυστηρεύσεων. Μια παράσταση σκηνοθετημένη αριστοτεχνικά, με φαντασία και ταλέντο. Μια παράσταση που «φωνάζει» ότι προέκυψε από τη συναναστροφή όλων των συντελεστών της. Χειροποίητη και αληθινά συγκινητική.

- Άννα Βλαβιανού, Το Ποντίκι

Πολύ καλή η πρώτη σκηνοθετική δουλειά της Σοφίας Καραγιάννη στο Μην παίζεις με τα χώματα, σύνθεση δυνατών κειμένων της Στέλλας Βλαχογιάννη... Πάλλεται από ευαισθησία. Αξίζει να το δείτε.

- Γ.Δ.Κ. Σαρηγιάννης, Τα Νέα

Ένα έργο-τομή στην ανθρώπινη ψυχολογία απέναντι στην απώλεια.

- Χ. Νικολόπουλος, Faq

Σαρκασμός, χιούμορ, γλυκός πόνος, με λόγο πυκνό και τρεις πρωταγωνίστριες.

- Αντιγόνη Καράλη, Έθνος

Ανθρώπινοι πόνοι αναγνωρίσιμοι, λέγονται ήσυχα, απλά και τρυφερά, με μια θεατρική γλώσσα κοφτή, που σαρκάζει ή θλίβεται κι επιλέγει πότε-πότε το χιούμορ, αλλά ποτέ τις μελό μεγαλοστομίες. Όπου το δράμα απειλεί να επιβάλει το σκοτάδι του, λόγος, σκηνοθεσία και μουσική το ξορκίζουν με φως κι ελαφράδα.

- Ναταλί Χατζηαντωνίου, Ελευθεροτυπία

Απόψεις

 Έχω δει κι άλλες παραστάσεις του Γλάρου, αλλά ποτέ πριν δεν μου αποκαλύφθηκε τόσο καθαρά το αληθινό θέμα του έργου... Η παράσταση σε κατακτάει από το πρώτο λεπτό για να σ’ αφήσει στο τέλος, θαρρείς μισό λεπτό αργότερα, βαθιά συγκινημένο.

- Ματίνα Καλτάκη, Lifo

Ο Δημήτρης Ξανθόπουλος επιτυγχάνει πολλά: να δώσει ένα ανάλαφρο αποτέλεσμα ακροβατώντας ανάμεσα στη μελαγχολία και στη φαιδρότητα· να δημιουργήσει την αίσθηση φυσικότητας και φρεσκάδας, αβίαστης ροής που μας παρασύρει στον κόσμο των τσεχοφικών ηρώων δίχως στιγμή πλήξης.

- Λουΐζα Αρκουμανέα, Το Βήμα

Τελικά η παράσταση φτάνει το εξής αξιοθαύμαστο: δεν είναι μια παράσταση Τσέχοφ αλλά «εμπειρία Τσέχοφ», εμπειρία ενός θεάτρου που περικλείει τον εαυτό του σαν παραβολή και διευρύνει τα όριά του ώσπου να ενωθεί με τις αισθήσεις του κόσμου.

- Γρηγόρης Ιωαννίδης, Ελευθεροτυπία

Αιφνιδιάζει η παράσταση. Με την απλότητα και την ουσία της.

- Άννα Βλαβιανού, Το Ποντίκι

Video

Απόψεις

Μην τη χάσετε με τίποτε. Συγκινήθηκα βαθιά. Το Ελληνικό Φεστιβάλ που ενέταξε την παράσταση αυτή στο πρόγραμμά του, πρέπει να είναι υπερήφανο.

- Γ.Δ.Κ. Σαρηγιάννης, Τα Νέα

Η δουλειά των Sforaris έχει μια ποιότητα που δεν περνά απαρατήρητη, εμπλουτίζοντας το σκηνικό μας λεξιλόγιο με νέες εικόνες. Ενδιαφέρουσα κατάθεση, επιταγή για το μέλλον.

- Γρηγόρης Ιωαννίδης, Ελευθεροτυπία

Ο Γιάννης Καλαβριανός κατάφερε να συνδυάσει αριστοτεχνικά αυτά τα δύο είδη που εκ πρώτης όψεως φαίνονται τόσο αταίριαστα.

- Λουΐζα Αρκουμανέα, Το Βήμα

Δεν φαντάζομαι να υπήρξε θεατής που να μην ανατρίχιασε. Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα παράσταση, που στάζει ελληνικότητα και βαθύ πανάκριβο συναίσθημα.

- Τατιάνα Καποδίστρια, Η Καθημερινή

Έχουμε να δούμε τέτοιο ενδιαφέρον εγχείρημα από τη Νύχτα του τράγου, του Σωτήρη Χατζάκη.

- Ιλειάνα Δημάδη, Αθηνόραμα

Άφησαν τις καλύτερες εντυπώσεις στο Φεστιβάλ. Το νέο αίμα!

- Αστερόπη Λαζαρίδου. Το Βήμα

Ο τρόπος που συνέδεσε τις παραλογές με τη σύγχρονη ποίηση ήταν ευφυής. Μια εφευρετική, ενδιαφέρουσα, ολοκληρωμένη παράσταση.

- Ποντίκι Art

Απόψεις

Ο Τάκης Τζαμαργιάς έχει φτιάξει μια πολύ ενδιαφέρουσα παράσταση. Έχει βασίσει όλη την προσέγγισή του σε μια δυναμική κι έναν ρυθμό που σε “παίρνει” μαζί του εξαρχής και δεν σε αφήνει να αφεθείς.

- Χρήστος Νικολόπουλος, Faq

Ο Τάκης Τζαμαργιάς έλαβε το πικρό μήνυμα της ποίησης του μεγάλου ρώσου μάρτυρος και το μετέτρεψε σε σκηνική ευωχία.

- Νεκτάριος-Γεώργιος Κωνσταντινίδης, Ελεύθερος

Η ποίηση ονειρεύεται, έχει ανάγκη το όνειρο που διαρρηγνύει τη σκουριά του άχρονου καιρού, προτείνοντας την αιώνια νεότητα ως τελικό αίτιο των αναζητήσεων του ανθρώπου... Η σκηνοθεσία αναδεικνύει τις επώδυνες ερωτήσεις ‘‘τι εννοούμε ευτυχία;’’, ‘‘τι είναι ευτυχία;’’.

- Μαρίκα Θωμαδάκη, Η Βραδυνή

Απόψεις

Μια σειρά από ποιήματα της αθηναϊκής ρομαντικής σχολής σμίγουν με τις έξυπνες πρόζες του συγγραφέα Χρήστου Κανελλόπουλου και τις ευφυείς, αντιστικτικές συνθέσεις του Κώστα Δαλακούρα, δημιουργώντας μια ενδιαφέρουσα μουσική περφόρμανς... Ο εικαστικός Γάννης Σκουρλέτης φροντίζει επιτυχώς να μπολιάσει την παράσταση με σαρκασμό και χιούμορ... Τρεις εξαιρετικά ασκημένοι περφόρμερ, εκκεντρικά ντυμένοι και με νεκρικό μακιγιάζ, ακροβατούν ανάμεσα σε τραγούδια, ‘‘ρόλους’’ και ‘‘παρλάτες’’. Βγαλμένη από ιταλικό κωμειδύλλιο η Φρόσω Ζαγοραίου, με γκόθικ φράκο και μπότες ο Νοσφεράτου του Σαμψών Φύτρου και ροκάς, που παραπαίει ανάμεσα στον Τζιμ Μόρισον και τον ‘‘Νεκρό’’ του Τζόνυ Ντεπ, ο Θεμιστοκλής Καρποδίνης, μας παρασύρουν σ’ έναν κόσμο αλλόκοτο αλλά μαγικό.

- Ελένη Πετάση, Lifo

Μια σαγηνευτική παράσταση με ελεύθερη ροή, χαλαρή αφηγηματική δομή, παραδομένη στους κυματισμούς μίας και μόνον ιδέας – της ιδέας του θανάτου.

- Λουίζα Αρκουμανέα, Το Βήμα

Η μουσική μαζί με τις υποκριτικές ικανότητες των ηθοποιών-performers επενδύουν με χιούμορ τη μακάβρια στιχουργική που, ωστόσο, είναι ο πραγματικός θριαμβευτής της παράστασης.

- Δημήτρης Ρηγόπουλος, Η Καθημερινή

Μια ενδιαφέρουσα, καλοδουλεμένη και ανατρεπτική μουσικοθεατρική παράσταση.

- Έφη Μαρίνου, Ελευθεροτυπία

Αυτή ακριβώς η μουσική αντιπαράθεση ‘‘σοβαρότητας’’ και ‘‘σαρκασμού’’ είναι που δίνει στην παράσταση την ξεχωριστή της σφραγίδα.

- Σπύρος Παγιατάκης, Η Καθημερινή

Video

Απόψεις


Η παράσταση πλημμυρίζει τόσο από ταλέντο και ικανότητα που δεν μπορείς παρά να τη θαυμάσεις.

- Annikki Alku, Uutispäivä Demari, Φινλανδία

Η μουσική επένδυση, το τραγούδι, τα λόγια ξεπερνούν τα όρια του συνηθισμένου χοροθεάτρου και ορίζουν την τάση προς στην οποία κατευθύνεται σήμερα ο χορός.

- Kristina Durczaková, Tanecni Zona, Τσεχία

70 λεπτά έντονου και ακραίου σωματικού θεάτρου...

- Jussi Tossavainen, Helsingin Sanomat, Φινλανδία

Σχετικά δημοσιεύματα

Σχετικά δημοσιεύματα

Απόψεις

Ο Κακάλας και οι τρεις νέοι ηθοποιοί που σου κόβουν την ανάσα με τις υποκριτικές και τεχνικές ικανότητές τους, έφτιαξαν μια υπέροχη παράσταση.

- Σπύρος Παγιατάκης, Η Καθημερινή

Ένα εξόχως διασκεδαστικό μεταθεατρικό παιχνίδι, που γελάει λοξά άλλοτε με το κοινό και άλλοτε με τον εαυτό του.

- Γρηγόρης Ιωαννίδης, Ελευθεροτυπία

Σχετικά δημοσιεύματα

Απόψεις

Το Υπόγειο μπλουζ του Πέτερ Χάντκε, που παρουσιάζει ο Μιχάλης Βιρβιδάκης σε πανελλήνια πρώτη, αποτελεί μία από τις πλέον γόνιμες προτάσεις της θεατρικής σεζόν, λόγω του κειμένου, της δυσκολίας του και της πρόκλησης της παράστασης… Αυτή τη δυσερμήνευτη φιγούρα, φτιαγμένη από τα πιο ρευστά υλικά της δυτικής λογοτεχνίας, αντιμετωπίζει ο Μιχάλης Βιρβιδάκης σε μια αξέχαστη ερμηνεία.

- Γρηγόρης Ιωαννίδης, Ελευθεροτυπία

Σχετικά δημοσιεύματα

Σχετικά δημοσιεύματα

Απόψεις

Πύργος στα Καρπάθια και μπαρ στο Φαρ Ουέστ, αίμα και ουίσκι, αιχμηροί κοπτήρες και γρήγορα πιστόλια: συζεύξεις αδιανόητες για τους πολλούς, όχι όμως για τον ηθοποιό Στάθη Μαυρόπουλο, που ανακαλύπτει στην παραδοξότητά τους πρόσφορο δημιουργικό ερέθισμα.

- Ζωή Βερβεροπούλου, Μακεδονία