Εταιρεία θεάτρου

Προτάσεις

Εταιρεία θεάτρου "Μνήμη": Υπόγειο μπλουζ

Πέτερ Χάντκε, 2003

Ένας  εξαγριωμένος άντρας ταξιδεύει με το μετρό. Μπαινοβγαίνει στο συρμό ή, όταν νιώθει στριμωγμένος, κρατιέται γερά από μια χειρολαβή. Η ψυχή και τα νεύρα του δεν είναι απλώς τεντωμένα, πάνε να εκραγούν. Το λιγότερο. Όποιος στέκεται δίπλα του ή ανεβαίνει και κατεβαίνει στους πολλούς σταθμούς από περιφέρεια σε περιφέρεια μιας μητρόπολης - όλοι ανεξαιρέτως οι συνεπιβάτες του μεγαλώνουν απλώς την οργή του, του προκαλούν αηδία, όλα τα αντιλαμβάνεται σαν υποκρισία, ψευτιά και ασχήμια, αγωνιά, γίνεται κωμικός μες στην παραφορά της αλήθειας του. Επινοεί για μεμονωμένους επιβάτες ιστορίες που απροσδόκητα μετατρέπονται σε ύβρεις. Τους ψέλνει τον εξάψαλμο, ώσπου μια επιβάτισσα…

Το έργο προκαλεί με τη στάση του εναντίον της παγκοσμιοποίησης και του καταναλωτισμού. Στη βάση του είναι η ισχυρή σύγκρουση του ατόμου με την κοινωνία, η οποία στο  Υπόγειο μπλουζ συμβαίνει κάτω από τη γη – στη φανταστική διαδρομή ενός μετρό που διασχίζει τον κόσμο όλο.

Διανομή

Μιχάλης Βιρβιδάκης, Νίκη Μιχαλούδη, Μαρία Μπαλαντίνου.

Συντελεστές

Μετάφραση
Γιώτα Λαγουδάκου
Σκηνοθεσία
Μιχάλης Βιρβιδάκης
― » ―
Μαρία Μπαλαντίνου
Εικαστική αντίληψη
Μιχάλης Βιρβιδάκης
― » ―
Μαρία Μπαλαντίνου
Σύνθεση ήχων
Δημήτρης Ιατρόπουλος
Μουσική επιμέλεια
Λίλα Τρουλλινού

Εταιρεία Θεάτρου "Μνήμη"

Η Εταιρεία Θεάτρου "Μνήμη" ιδρύθηκε το 1991 από το Μιχάλη Βιρβιδάκη. Εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Αθήνα το 1992. Το 2001 μετέφερε τις καλλιτεχνικές της δραστηριότητες στα Χανιά, δημιουργώντας παράλληλα ένα Εργαστήριο Θεατρικής Παιδείας και Υποκριτικής Τέχνης. Το 2002 αναπαλαίωσε παλαιά αστική οικία στο κέντρο της πόλης: ο χώροςονομάστηκε Θέατρο Κυδωνία και αποτελεί πια την έδρα του θιάσου, ο οποίος έχει ανεβάσει έργα των Γέητς, Βέντεκιντ, Πεσσόα, Πίντερ, Μάμετ, Μπέκετ, Μπέρνχαρντ, Στέρνχαϊμ, Φόσε, κ. α.

Ο θίασος επιχορηγείται από το Ε.ΚΕ.ΘΕ.Χ.

ΠΡΕΜΙΕΡΑ: Παρασκευή, 08-05-2009

Πρόγραμμα

Σάββατο 9/5/2009
9 μ.μ.
Κυριακή 10/5/2009
7 μ.μ.
Εταιρεία θεάτρου Εταιρεία θεάτρου Εταιρεία θεάτρου

Κλικ στις φωτογραφίες για μεγέθυνση και περισσότερες πληροφορίες

Σχετικά δημοσιεύματα

Απόψεις

Το Υπόγειο μπλουζ του Πέτερ Χάντκε, που παρουσιάζει ο Μιχάλης Βιρβιδάκης σε πανελλήνια πρώτη, αποτελεί μία από τις πλέον γόνιμες προτάσεις της θεατρικής σεζόν, λόγω του κειμένου, της δυσκολίας του και της πρόκλησης της παράστασης… Αυτή τη δυσερμήνευτη φιγούρα, φτιαγμένη από τα πιο ρευστά υλικά της δυτικής λογοτεχνίας, αντιμετωπίζει ο Μιχάλης Βιρβιδάκης σε μια αξέχαστη ερμηνεία.

- Γρηγόρης Ιωαννίδης, Ελευθεροτυπία