Εταιρεία Πολιτισμού

Προτάσεις

Εταιρεία Πολιτισμού "Anagnosis": Το μόνον της ζωής του ταξείδιον (14-15/4/2011)

Γεώργιος Βιζυηνός

Πρόκειται για το ταξίδι που έκανε ο ίδιος ο συγγραφέας το 1861 στην ηλικία των δέκα χρόνων, πηγαίνοντας στην Κωνσταντινούπολη παραγιός σ’ έναν σκληρό και τυραννικό ράφτη. Οι φόβοι και οι προσδοκίες του, η φαντασία του μικρού παιδιού, όταν μαθαίνει την ύστατη επιθυμία του παππού του, να ταξιδέψει μέσα στη νύχτα, πάνω σ’ ένα άλογο, για να του κλείσει τα μάτια, ενορχηστρώνονται με ποίηση, ρεαλισμό και στοχασμό, σ’ αυτό το αριστούργημα της νεοελληνικής λογοτεχνίας.

Διανομή

Παίζουν (διπλή διανομή): Μαρίνα Αργυρίδου, Γιώργος Νικολόπουλος.

Και οι μουσικοί: Όλγα Αρτικοπούλου (βιολοντσέλο), Αλέξανδρος Αβδελιώδης (πιάνο).

Συντελεστές

Διασκευή-Σκηνοθεσία
Δήμος Αβδελιώδης
Καλλιτεχνική σύμβουλος
Μπουμπουλίνα Νικάκη
Μουσική
Βαγγέλης Γιαννάκης
Διδασκαλία λόγου
Δήμος Αβδελιώδης
Διδασκαλία κίνησης
Δήμος Αβδελιώδης
Σκηνική όψις
Δήμος Αβδελιώδης

Απόσπασμα από σημείωμα του σκηνοθέτη

«Μόνο αν υποθέσει κανείς την απουσία του Βιζυηνού ως διηγηματογράφου από τα ελληνικά γράμματα, θα μπορούσε ίσως να κατανοήσει πληρέστερα την ιδιαίτερη σημασία της ύπαρξής του. Θα έμοιαζε πιθανόν σαν να έλειπε ο Καβάφης από την ποίηση ή, πιο σημερινά, ο Χατζιδάκις από τη μουσική. Ποιό άραγε θα ήταν το έλλειμα από αυτές τις παρουσίες και τί είναι αυτό που τις συνδέει;»

Δήμος Αβδελιώδης

Anagnosis

Ιδρύθηκε από τη Μπουμπουλίνα Νικάκη και τον Δήμο Αβδελιώδη το 2010, με στόχο την ανάδειξη της γνησιότητας και της οικουμενικότητας ορισμένων στοιχείων του ελληνικού πολιτισμού, μέσα από μια σύγχρονη ματιά και προσέγγιση. Άλλες παραστάσεις που παίζονται αυτόν τον καιρό: Ιχνευτές του Σοφοκλή, Ο Μεγαλέξανδρος και ο καταραμένος δράκος. Ο Δήμος Αβδελιώδης ήταν ανάμεσα στα τιμώμενα πρόσωπα στο Διεθνές Φεστιβάλ Πειραματικού Θεάτρου του Καΐρου, 2010. Το κείμενο του Βιζυηνού ανεβάστηκε τον Οκτώβριο του 2010 στην Αθήνα, στο θέατρο «Άρτι», και στη συνέχεια στο «Στούντιο Λήδρα», όπου συνεχίζονται ακόμη οι παραστάσεις.

Ιστότοπος:

http://www.facebook.com/pages/Anagnosis/150662958321718

ΠΡΕΜΙΕΡΑ: Πέμπτη, 14-04-2011

Πρόγραμμα

Πέμπτη 14/4/2011
9 μ.μ.
Παρασκευή 15/4/2011
9 μ.μ.
Εταιρεία Πολιτισμού

Κλικ στις φωτογραφίες για μεγέθυνση και περισσότερες πληροφορίες

Video

Απόψεις

Παρακολούθησα την παράσταση κι εκστασιάστηκα... Μια ψυχαγωγική βραδιά όπου το χιούμορ αντισταθμίζει το έρεβος της ανθρώπινης ύπαρξης στα μισοσκότεινα.

- Κωνσταντίνος Μπούρας, Critique.gr

Ταξίδι. Ποίηση. Μυσταγωγία. Λέξεις που ξεπηδούν από έναν συνεχή, αστείρευτο καταρράκτη συναισθήματος... Η παράσταση θα μπορούσε να διδάσκεται ως παράδειγμα διασκευής και υποκριτικής... Ο Αβδελιώδης αντιμετώπισε το έργο σαν «λειτουργία», χωρίζοντάς το σε επεισόδια και στάσιμα... Οι δύο ηθοποιοί εκτελούν την πρόζα σαν εκκλησιαστική μουσική παρτιτούρα, απογειώνοντας την πεμπτουσία του περιεχομένου μέσα από μια ατμόσφαιρα. Η απόδοση των εσωτερικών ρυθμών της ποιητικής πρόζας του Βιζυηνού οδηγεί σε πρωτόγνωρες ψυχικές σφαίρες τον θεατή.

- Ιωάννα Κλεφτόγιαννη, Ελευθεροτυπία