Εταιρεία Θεάτρου

Προτάσεις

Εταιρεία Θεάτρου "Sforaris": Παραλογές ή Μικρές καθημερινές τραγωδίες (6-7/4/2011)

-

Ιστορίες καθημερινών ανθρώπων που δεν χώρεσαν στα όρια της φαινομενικά τακτοποιημένης ζωής τους και την ανέτρεψαν με θόρυβο. Μια παράσταση για τη λανθάνουσα βία του μικρόκοσμου της οικογένειας και την απρόβλεπτη συμπεριφορά των «ανθρώπων της διπλανής πόρτας», η οποία παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία στο Φεστιβάλ Αθηνών 2010. Το έργο είναι μια σύνθεση τεσσάρων δημοτικών τραγουδιών (Της σκοτωμένης, Η μάνα η φόνισσα, Τα αγαπημένα αδέλφια και η κακιά γυναίκα, Η γυναίκα βοσκός) και στίχων από ποιήματα του Τάσου Λειβαδίτη.

Διανομή

Παίζουν: Κίκα Γεωργίου, Άννα Ελεφάντη, Χριστίνα Μαξούρη, Αναστασία Μποζοπούλου, Βασιλική Σαραντοπούλου.

Συντελεστές

Δραματουρ. επεξεργασ.
Γιάννης Καλαβριανός
Σκηνοθεσία
Γιάννης Καλαβριανός
Σκηνικά-Κοστούμια
Αλεξάνδρα Μπουσουλέγκα
― » ―
Ράνια Υφαντίδου
Χορογραφία
Ξένια Θεμελή
Τραγούδια
Γιώργος Γλάστρας
Video
Κατερίνα Αποστολίδου
Μουσική διδασκαλία
Κίκα Γεωργίου
Φωτογραφίες
Χρήστος Αγγελόπουλος
― » ―
Εύη Φυλακτού
― » ―
Κατερίνα Καμπίτη

Η παράσταση

Η παράσταση δημιουργείται κάθε φορά για τον συγκεκριμένο χώρο όπου πρόκειται να παρουσιαστεί, χρησιμοποιώντας τα υπάρχοντα αρχιτεκτονικά ή σκηνικά συστατικά του. Έχουν γίνει πέντε διαφορετικές εκδοχές της. Η πρώτη, το καλοκαίρι του 2009, σε μη θεατρικούς χώρους ανά την Ελλάδα. Η δεύτερη την άνοιξη του 2010 στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Θεσσαλονίκη). Η τρίτη το καλοκαίρι του 2010 στο Φεστιβάλ Αθηνών (Πειραιώς 260, Γκαράζ Δ) και η τέταρτη τον χειμώνα 2010-2011, στον πολυχώρο Bios, στην Αθήνα. Η παρούσα είναι η πέμπτη εκδοχή.

Η ηθοποιός της παράστασης Χριστίνα Μαξούρη, για τη συμμετοχή της στις Παραλογές ή Μικρές καθημερινές τραγωδίες, κέρδισε μία υποψηφιότητα για το φετινό βραβείο ‘Μελίνα Μερκούρη’ καλύτερης νέας ηθοποιού.

Sforaris

Ιδρύθηκε το 2005 στην Αθήνα, από πέντε απόφοιτους του Τμήματος Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. Διευθύνεται από τον Γιάννη Καλαβριανό. Έχει παρουσιάσει τις εξής παραγωγές: Εγώ είμαι το Θείο Βρέφος! (Θέατρο του Νέου Κόσμου, 2007), Οι Πρακτόρισσες (Θέατρο του Ήλιου, 2009), Παραλογές ή Μικρές καθημερινές τραγωδίες (Φεστιβάλ Αθηνών, 2010), Πάσχα (Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, 2010).

ΠΡΕΜΙΕΡΑ: Τετάρτη, 06-04-2011

Πρόγραμμα

Τετάρτη 6/4/2011
9 μ.μ.
Πέμπτη 7/4/2011
9 μ.μ.
Εταιρεία Θεάτρου Εταιρεία Θεάτρου Εταιρεία Θεάτρου

Κλικ στις φωτογραφίες για μεγέθυνση και περισσότερες πληροφορίες

Video

Απόψεις

Μην τη χάσετε με τίποτε. Συγκινήθηκα βαθιά. Το Ελληνικό Φεστιβάλ που ενέταξε την παράσταση αυτή στο πρόγραμμά του, πρέπει να είναι υπερήφανο.

- Γ.Δ.Κ. Σαρηγιάννης, Τα Νέα

Η δουλειά των Sforaris έχει μια ποιότητα που δεν περνά απαρατήρητη, εμπλουτίζοντας το σκηνικό μας λεξιλόγιο με νέες εικόνες. Ενδιαφέρουσα κατάθεση, επιταγή για το μέλλον.

- Γρηγόρης Ιωαννίδης, Ελευθεροτυπία

Ο Γιάννης Καλαβριανός κατάφερε να συνδυάσει αριστοτεχνικά αυτά τα δύο είδη που εκ πρώτης όψεως φαίνονται τόσο αταίριαστα.

- Λουΐζα Αρκουμανέα, Το Βήμα

Δεν φαντάζομαι να υπήρξε θεατής που να μην ανατρίχιασε. Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα παράσταση, που στάζει ελληνικότητα και βαθύ πανάκριβο συναίσθημα.

- Τατιάνα Καποδίστρια, Η Καθημερινή

Έχουμε να δούμε τέτοιο ενδιαφέρον εγχείρημα από τη Νύχτα του τράγου, του Σωτήρη Χατζάκη.

- Ιλειάνα Δημάδη, Αθηνόραμα

Άφησαν τις καλύτερες εντυπώσεις στο Φεστιβάλ. Το νέο αίμα!

- Αστερόπη Λαζαρίδου. Το Βήμα

Ο τρόπος που συνέδεσε τις παραλογές με τη σύγχρονη ποίηση ήταν ευφυής. Μια εφευρετική, ενδιαφέρουσα, ολοκληρωμένη παράσταση.

- Ποντίκι Art