Θεατρική ομάδα

Προτάσεις

Θεατρική ομάδα "Angelus Novus": Ηρακλείδαι

Ευριπίδης, 430-427 π.Χ.

Μέσα από την ιστορία των παιδιών του Ηρακλή, που μετά τον θάνατο του πατέρα τους καταδιώκονται από τον βασιλιά του Άργους Ευρυσθέα και βρίσκουν καταφύγιο στην Αθήνα, η παράσταση θέλει να θίξει προβλήματα της εποχής μας, όπως τη λαθρομετανάστευση ή τη μεταχείριση των αιχμαλώτων πολέμου, και να αντιπαραβάλει την σημερινή αντιμετώπισή τους με εκείνη της Αθήνας του 4ου π.Χ. αιώνα. Παράλληλα προβάλλονται οι θέσεις του ποιητή για το ευμετάβολο και το αντιστρέψιμο των ανθρωπίνων πραγμάτων.

Πέντε άντρες ηθοποιοί και ένας ακορντεονίστας εναλλάσσονται στους ποικίλους ρόλους, αντρικούς και γυναικείους, του έργου, καθώς και στον χορό. Η σκηνοθεσία δίνει το προβάδισμα στο κείμενο, στον λόγο, με στόχο να αναδείξει τη λειτουργία των διαφόρων στοιχείων που δρουν για να επιτευχθεί το δράμα, καθώς και τις μεταξύ τους σχέσεις, αποφεύγοντας τους σκοπέλους τόσο της αρχαιολογικής αναβίωσης όσο και ενός άκριτου εκσυγχρονισμού.

Διανομή

Στέλιος Ανδρονίκου, Κώστας Ανταλόπουλος, Γιάννης Δρακόπουλος, Αντώνης Κρόμπας και Δημήτρης Μακαλιάς. Ακορντεόν: Κώστας Κοράκης.

Συντελεστές

Μετάφραση
Ελένη Μερκενίδου
Σκηνοθεσία
Δαμια. Κωνσταντινίδης
Σκηνικά-Κοστούμια
Απόστ. Αποστολίδης
Μουσική
Κωστής Βοζίκης
Κινησιολογική επιμ.
Έφη Δρόσου
Φωτισμοί
Ελίζα Αλεξανδροπούλου
― » ―
Χαρίτων Παπαδόπουλος

Σκηνοθετικό σημείωμα

Σχολιάζοντας τη σκηνοθετική του προσέγγιση, ο Δαμιανός Κωνσταντινίδης γράφει μεταξύ άλλων: “Ούτε αναβίωση, ούτε εκσυγχρονισμός. Σκέφτομαι πως μπορώ να χρησιμοποιήσω την αρχαιολογική πληροφορία μόνο αν είμαι σε θέση να την επανασηματοδοτήσω, να της δώσω ένα νόημα αντιληπτό και ακόμη ενεργό για τον σύγχρονο θεατή. Και την  επικαιρική νύξη μόνο αν δεν καταργεί τον χρόνο του έργου, μόνο αν δημιουργεί διαλεκτικές σχέσεις ανάμεσα στο σήμερα και το χθες, αν σέβεται την πολιτισμική διαφορά. Σίγουρα, όταν προτείνω την αρχαία σύμβαση των ανδρών ηθοποιών για όλους τους ρόλους, ανδρικούς και γυναικείους, δεν το κάνω από διάθεση για αναβίωση. Απλώς έτσι διαφαίνεται καλύτερα αυτό που είναι η τραγωδία, όχι μουσειακό ή φιλολογικό είδος, αλλά πάνω απ’ όλα θέατρο, και μάλιστα θέατρο, ας μου επιτραπεί η έκφραση, εμφανούς θεατρικότητας».

Δαμιανός Κωνσταντινίδης

Θεατρική ομάδα "Angelus Novus"

Η θεατρική ομάδα "AngelusNovus" ιδρύθηκε το 2003 και έχει την έδρα της στη Θεσσαλονίκη. Μέχρι το 2006 παρουσιάζει τη δουλειά της στο Στούντιο Κοιτώνες, μια αίθουσα του πρώην στρατοπέδου Κόδρα, που η ίδια διαμόρφωσε σε θέατρο. Έχει ανεβάσει μεταξύ άλλων: Φαύστα του Μποστ, PreparadiseSorryNowτου Φασμπίντερ, Οράτιος και Mauserτου Χ. Μύλλερ, Η φόνισσα του Παπαδιαμάντη, Τρικυμία της Ελ. Μερκενίδου, όλα σε σκηνοθεσία του Δαμιανού Κωνσταντινίδη. Έχει ανεβάσει επίσης παραστάσεις κουκλοθεάτρου με τη συνεργασία της Γιάννας Μαμακούκα. Ο θίασος επιχορηγείται από το Ε.ΚΕ.ΘΕ.Χ.

ΠΡΕΜΙΕΡΑ: Δευτέρα, 18-05-2009

Πρόγραμμα

Δευτέρα 18/05/2009
9 μ.μ.
Τρίτη 19/05/2009
9 μ.μ.
Θεατρική ομάδα Θεατρική ομάδα Θεατρική ομάδα Θεατρική ομάδα Θεατρική ομάδα Θεατρική ομάδα Θεατρική ομάδα

Κλικ στις φωτογραφίες για μεγέθυνση και περισσότερες πληροφορίες