Ομάδα

Προτάσεις

Ομάδα "Πασπαρτού": Graveyard Café Band / In Extremis (8-9/5/2010)

-, 2009

Μια μουσική παράσταση βασισμένη στην ποίηση καλλιτεχνών της λεγόμενης Παλιάς Αθηναϊκής Σχολής στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα και στην εποχή των «Ρομαντικών ποιητών». Ποιήματα και αποδόσεις ποιημάτων με θέμα το «ανοίκειο», το τρομακτικό. Ένας οριακός λόγος που θρηνολογεί. Ο λόγος και η στάση ζωής μιας γενιάς που βουτάει στο θάνατο και την απόγνωση και βρίσκει διέξοδο στη μελαγχολία. Τα Αθηναϊκά νεκροταφεία, τα καφενεία και οι έρημες ακρογιαλιές είναι οι φυσικοί χώροι ανάπτυξης της ποίησης των Παπαρρηγόπουλου, Βασιλειάδη, Παράσχου, Μωρεά, Σούτσου κ.ά. Η μουσική, ζωντανή επί σκηνής, είναι γραμμένη για μουσικούς - performers. Το ηχόχρωμα είναι συνδυασμός κλασικών οργάνων, παραδοσιακών, ηλεκτρικών και ένα σύγχρονο ψηφιακό stage setup από υπολογιστή. Η φόρμα, με δάνεια και αναφορές σε μουσικά κλισέ πολλών ρευμάτων της διαδρομής του αιώνα, έχει σκοπό να μεταφέρει με χιούμορ το μελαγχολικό κόσμο του λόγου των ποιητών σε ένα τοπίο πολυφωνικό και σύγχρονο. Η εικόνα της παράστασης στοχεύει να διαμορφώσει μια όψη η οποία θα ταξιδέψει τον θεατή σε μια εποχή μακρινή αλλά και οικεία,  χωρίς να εμμένει σε νοσταλγικές διαθέσεις, με χιούμορ που αγγίζει τον σαρκασμό και εναλλάσσει το τοπίο εύστοχα στην τραχιά, πολυεπίπεδη σύγχυση και μελαγχολία του σήμερα.

Διανομή

Παίζουν: Φρόσω Ζαγοραίου, Θεμιστοκλής Καρποδίνης, Σαμψών Φύτρος, Τάσος Αντωνίου (κιθάρα), Αλέξανδρος Αντωνίου (μπάσο).

Συντελεστές

Μουσική
Κώστας Δαλακούρας
Σκηνοθεσία
Γιάννης Σκουρλέτης
Κείμενα-Διασκευές
Χρήστος Κανελλόπουλος
Φωτισμοί
Παναγιώτης Μανούσης
Μακέτες
Κώστας Τσακαλάκης
Φωτογραφίες
Ρούλα Ζάνου

Θεατρική ομάδα «Πασπαρτού»

Η θεατρική ομάδα «Πασπαρτού», που δημιουργήθηκε το 2006 στην Αθήνα, έχει παρουσιάσει τις παραστάσεις Μ’ ένα καράβι φορτηγό στο Ανοιχτό Θέατρο του Γιώργου Μιχαηλίδη το 2007 και  ΝευρΟδύσσεια στοΘέατρο Τέχνης το 2008.

ΠΡΕΜΙΕΡΑ: Σάββατο, 08-05-2010

Πρόγραμμα

Σάββατο 8/5/2010
9 μ.μ.
Κυριακή 9/5/2010
9 μ.μ.
Ομάδα Ομάδα Ομάδα

Κλικ στις φωτογραφίες για μεγέθυνση και περισσότερες πληροφορίες

Απόψεις

Μια σειρά από ποιήματα της αθηναϊκής ρομαντικής σχολής σμίγουν με τις έξυπνες πρόζες του συγγραφέα Χρήστου Κανελλόπουλου και τις ευφυείς, αντιστικτικές συνθέσεις του Κώστα Δαλακούρα, δημιουργώντας μια ενδιαφέρουσα μουσική περφόρμανς... Ο εικαστικός Γάννης Σκουρλέτης φροντίζει επιτυχώς να μπολιάσει την παράσταση με σαρκασμό και χιούμορ... Τρεις εξαιρετικά ασκημένοι περφόρμερ, εκκεντρικά ντυμένοι και με νεκρικό μακιγιάζ, ακροβατούν ανάμεσα σε τραγούδια, ‘‘ρόλους’’ και ‘‘παρλάτες’’. Βγαλμένη από ιταλικό κωμειδύλλιο η Φρόσω Ζαγοραίου, με γκόθικ φράκο και μπότες ο Νοσφεράτου του Σαμψών Φύτρου και ροκάς, που παραπαίει ανάμεσα στον Τζιμ Μόρισον και τον ‘‘Νεκρό’’ του Τζόνυ Ντεπ, ο Θεμιστοκλής Καρποδίνης, μας παρασύρουν σ’ έναν κόσμο αλλόκοτο αλλά μαγικό.

- Ελένη Πετάση, Lifo

Μια σαγηνευτική παράσταση με ελεύθερη ροή, χαλαρή αφηγηματική δομή, παραδομένη στους κυματισμούς μίας και μόνον ιδέας – της ιδέας του θανάτου.

- Λουίζα Αρκουμανέα, Το Βήμα

Η μουσική μαζί με τις υποκριτικές ικανότητες των ηθοποιών-performers επενδύουν με χιούμορ τη μακάβρια στιχουργική που, ωστόσο, είναι ο πραγματικός θριαμβευτής της παράστασης.

- Δημήτρης Ρηγόπουλος, Η Καθημερινή

Μια ενδιαφέρουσα, καλοδουλεμένη και ανατρεπτική μουσικοθεατρική παράσταση.

- Έφη Μαρίνου, Ελευθεροτυπία

Αυτή ακριβώς η μουσική αντιπαράθεση ‘‘σοβαρότητας’’ και ‘‘σαρκασμού’’ είναι που δίνει στην παράσταση την ξεχωριστή της σφραγίδα.

- Σπύρος Παγιατάκης, Η Καθημερινή