Θεατρική ομάδα

Προτάσεις

Θεατρική ομάδα "Jouet": Φιλονικία θεατρίνων στο σαλόνι του Μαριβώ

Μαριβώ, “Οι καλόπιστοι θεατρίνοι” (1757) και “Η φιλονικία” (1744)

Η παράσταση είναι μια σύνθεση βασισμένη στα έργα του Μαριβώ “Οι καλόπιστοι θεατρίνοι” και “Η φιλονικία” χρησιμοποιώντας αποσπάσματα από τις μεταφράσεις του Ανδρέα Στάικου (“Οι καλόπιστοι θεατρίνοι”) και της Κλαίρης Μιτσοτάκη (“Η φιλονικία”).

Στους “Καλόπιστους θεατρίνους” ο υπηρέτης Μερλέν αναλαμβάνει να στήσει μια κωμωδία για χάρη του αφεντικού του. Ο θίασος του Μερλέν αποτελείται από τρεις ακόμη υπηρέτες, την αγαπημένη του Λιζέτ, τον Βλάση και τη δική του αγαπημένη, Κολέτ. Αν όμως στο έργο που θα παίξουν τα ζευγάρια αντιστρέφονται, πώς να μην προκληθούν κρίσεις ζήλιας; To έργο είναι η “Φιλονικία”, όπου στήνεται ένα πείραμα με ανθρώπινα πλάσματα, για να διαπιστωθεί ποιος πρώτος, ο άνδρας ή η γυναίκα, ξεκίνησε την απιστία. Σαν να επιστρέφουμε στις αρχές του κόσμου: τέσσερα νέα παιδιά, δύο αγόρια, ο Αζόρ και ο  Μεζρέν, και δύο κορίτσια, η Εγκλέ και η  Αντίν, συναντιούνται για πρώτη φορά μεταξύ τους ύστερα από δεκαοχτώ χρόνια απομόνωσης και ανακαλύπτουν τον άλλον, τον εαυτό τους και τον έρωτα.

 Όπως διευκρινίζει η σκηνοθέτις, “στην παράσταση οι ‘καλόπιστοι θεατρίνοι’ προβάρουν αποσπάσματα από τη ‘Φιλονικία’ και τα δύο ερωτευμένα ζευγάρια μπλέκουν τη ζωή με το θέατρο και αντιστρόφως. Τέσσερις επίδοξοι θεατρίνοι αγωνιωδώς προσπαθούν να παίξουν το κείμενο, σωματοποιώντας το λόγο του. Η επιτηδευμένη κίνησή τους εκφράζει, ενδεχομένως, την άγνοια τους, την υποκριτική τους απειρία, τον υπερβολικό ζήλο τους, τον εγκλωβισμό τους σε ό,τι έχουν δει και ακούσει για το θέατρο και τη φόρμα του. Στο δεύτερο κομμάτι της παράστασης, με αποσπάσματα της ‘Φιλονικίας’ και πάλι, η κατάσταση αφήνεται να βιωθεί στην απλότητα και την καθαρότητά της και η φόρμα του θεάτρου εκτοπίζεται από την αλήθεια της ζωής”.

Διανομή

Κολέτ/Εγκλέ
Μομώ Βλάχου
Μερλέν/Αζόρ
Στάθης Μαυρόπουλος
Βλάσης/Μεζρέν
Χρήστος Παπαδημητρίου
Λιζέτ/Αντίν
Μαρίτα Τσαλκιτζόγλου

Συντελεστές

Σκηνοθεσία
Δήμητρα Χουμέτη
Σκηνικά-Κοστούμια
Περσεφόνη Γιαννάκη
― » ―
Ελένη Νταγάκη
Μουσική
Δημήτρης Γεωργίου
Κινησιολογική επιμέλεια
Ελένη Τσομπανάκη
Φωτισμοί
Στράτος Κουτράκης
Βοηθός σκηνοθέτη
Νανά Παπαγαβριήλ

Θεατρική ομάδα "Jouet"

 Η θεατρική ομάδα "Jouet" είναι μια συντροφιά νέων καλλιτεχνών, που τους ενώνουν κοινές εμπειρίες από τη θεατρική ζωή της Θεσσαλονίκης. Η δουλειά της ομάδας πάνω στα δύο έργα του Μαριβώ αποτελεί την πρώτη της δημόσια εμφάνιση.

ΠΡΕΜΙΕΡΑ: Τετάρτη, 07-05-2008

Πρόγραμμα

Τετάρτη 7/5/2008
9 μ.μ.
Πέμπτη 8/5/2008
9 μ.μ.
Παρασκευή 9/5/2008
9 μ.μ.
Σάββατο 10/5/2008
9 μ.μ.
Θεατρική ομάδα Θεατρική ομάδα Θεατρική ομάδα

Κλικ στις φωτογραφίες για μεγέθυνση και περισσότερες πληροφορίες