Εταιρεία θεάτρου

Προτάσεις

Εταιρεία θεάτρου "1+1=1": Kassandra (11-12/5/2012)

Σέρχιο Μπλάνκο

Στο έργο του Μπλάνκο η μυθική Κασσάνδρα γίνεται άντρας που νιώθει γυναίκα, φοράει γυαλιστερές κόκκινες μπότες και μίνι. Η Kassandra  είναι μια σύγχρονη μετανάστρια που παλεύει για την επιβίωση σε διαρκή αναζήτηση ταυτότητας, εξόριστη στο σώμα της και ξένη σε κάθε πατρίδα, μια γυναίκα της νύχτας που απευθύνεται με σπασμένα αγγλικά στους θαμώνες ενός μπαρ, σε μας τους θεατές. Πόλεμος, εξουσία, κερδισμένοι και χαμένοι, σεξ και σαρκασμός. Ευριπίδης και Μπαγκς Μπάνυ, Abba, Manchester United και Σκάρλετ Ο’Χάρα. Μέσα από τις ιστορίες του δικού της παρελθόντος μας αφηγείται τις ιστορίες του δικού μας παρόντος, τους αβάσταχτους πολέμους μας, τις βαρβαρότητές μας που καταλήγουν ατιμώρητα ειδήσεις στα ΜΜΕ. Ξετυλίγοντας την οδύσσειά της, η Kassandra μιλάει για τη δική μας αναζήτηση νοήματος και ελπίδας. Όλα αυτά με καταλυτικό χιούμορ, και μηδενισμένη την απόσταση μεταξύ ηθοποιού και θεατή – μια stand-up tragedy!

Η Kassandra πρωτοπαίχτηκε στο μπαρ “Άνθρωπος”, στο Μεταξουργείο, το 2011. Στη συνέχεια παρουσιάστηκε στη Μυτιλήνη, στο Φεστιβάλ «Apollo 2011» του Fier (α΄ βραβείο γυναικείου ρόλου), στο Διεθνές Φεστιβάλ του Λουγκάνο και στη Νέα Υόρκη (KGB Bar).

Διανομή

Παίζει η Δέσποινα Σαραφείδου.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία
Δέσποινα Σαραφείδου
― » ―
Ευαγγελία Ανδριτσάνου
Ενδυματολ.επιμέλεια
Λουκία Μινέτου
Μουσική επιμέλεια
Βασίλης Τσόνογλου
Φωτογραφίες
Δημήτρης Γερακίτης

Ο συγγραφέας

Συγγραφέας και σκηνοθέτης, ο Sergio Blanco γεννήθηκε στην Ουρουγουάη και ζει στο Παρίσι. Τα έργα του έχουν βραβευτεί και ανεβαστεί σε πολλές χώρες. Την Kassandra την εμπνεύστηκε στην Αθήνα, περδιαβάζοντας στην περιοχή της Ομόνοιας, και την έγραψε ειδικά για την ηθοποιό Δέσποινα Σαραφείδου. Είναι το πρώτο έργο του που ανεβαίνει στη χώρα μας. Ο ίδιος σημειώνει σχετικά: "Η Αθήνα πάντα μου φέρνει στο νου τη σκέψη ότι η σχέση ανάμεσα στον άνθρωπο και τον χρόνο βρίσκεται πέρα από την αυστηρή χρονολογική διάσταση που της φορτώθηκε από τον ιουδαιοχριστιανικό μας πολιτισμό. Η Αθήνα είναι η άρνηση της ευθύγραμμης μέτρησης του χρόνου: το τέλος της αφήγησης ως του κυρίαρχου είδους του λόγου, το τέλος του «κειμενοκεντρισμού» και, υπ’ αυτήν την έννοια, του «μύθου». Αργά, η διαδικασία της γραφής μεταμορφώθηκε σε μια πραγματική διαδικασία «μη-γραφής»: η Kassandra δεν είναι ένα γραμμένο θεατρικό έργο, αλλά ένα «μη-γραμμένο»".

1+1=1

Η εταιρεία θεάτρου 1+1=1 ιδρύθηκε το 2011 από τη Γραμματούλα Σταυρακούδη και τη Δέσποινα Σαραφείδου, με καλλιτεχνική διεύθυνση της δεύτερης. Η Kassandra του Sergio Blanco είναι πρώτη παραγωγή της. Πρωτοπαίχτηκε στο μπαρ “Άνθρωπος”, στο Μεταξουργείο, τον Μάιο του 2011. Στη συνέχεια παρουσιάστηκε στη Μυτιλήνη, στο Φεστιβάλ «Apollo 2011» στο Fier της Αλβανίας (α΄ βραβείο γυναικείου ρόλου), στο Διεθνές Φεστιβάλ του Λουγκάνο και στη Νέα Υόρκη (KGB Bar). Φέτος ξαναπαίχτηκε στην Αθήνα (στο ίδιο μπαρ) και στη Νέα Υόρκη (Cornelia Street Café).  

ΠΡΕΜΙΕΡΑ: Παρασκευή, 11-05-2012

Πρόγραμμα

Παρασκευή 11/5/2012
9 μ.μ.
Σάββατο 12/5/2012
9 μ.μ.
Εταιρεία θεάτρου Εταιρεία θεάτρου Εταιρεία θεάτρου Εταιρεία θεάτρου

Κλικ στις φωτογραφίες για μεγέθυνση και περισσότερες πληροφορίες

Απόψεις

Το έργο παρουσιάζεται στα λανθασμένα, σπασμένα (και, εννοείται, απολύτως κατανοητά) αγγλικά του κάθε ξένου που τα χρησιμοποιεί ως μόνο και απαραίτητο εργαλείο επικοινωνίας και επιβίωσης.

- Λάμπρος Σκουζάκης, pandoxeio.com

Καταδιωγμένη, πρόσφυγας, μακριά από την κατεστραμμένη πατρίδα της, η Κασσάνδρα πουλάει τσιγάρα σε φτηνά καταγώγια, εκδίδεται σε σαδομαζοχιστές πελάτες και διηγείται σε άθλια, σπασμένα αγγλικά τη λυπητερή ιστορία της. Μια ιστορία που η Σαραφείδου αποδίδει με μοναδική δεξιοτεχνία, καθώς προικίζει τον γλυκερό τόνο των εξομολογήσεών της με δραματική οξύτητα και παραπειστικό χιούμορ... Πιστεύουμε ότι η Σαραφείδου είναι μια ηθοποιός με μεγάλες δυνατότητες και ότι θα μας εκπλήξει ευχάριστα και στο μέλλον. Είναι καιρός το ελληνικό θέατρο να ανακαλύψει τις κρυφές δυνάμεις του.

- Ηρακλής Λογοθέτης, Το Ποντίκι