ΔΗΠΕΘΕ Σερρών: Δεύτερη γέννα (9-10/5/2011),Θεόδωρος Γρηγοριάδης

Προτάσεις

ΔΗΠΕΘΕ Σερρών: Δεύτερη γέννα (9-10/5/2011)

Θεόδωρος Γρηγοριάδης

 

Η «Δεύτερη γέννα» είναι ένας θεατρικός μονόλογος που στηρίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του Θεόδωρου Γρηγοριάδη (εκδόσεις Πατάκη). Πρόκειται για μια συγκινητική γυναικεία αφήγηση, που αναβλύζει βαθιά από την ψυχή μιας τραυματισμένης μάνας και μιας παραιτημένης γυναίκας. Είναι η εξομολόγηση της Ρένας, μια νέας γυναίκας από την Καβάλα, πηγαίνει για ένα τριήμερο στην Αθήνα, να γιορτάσει τα γενέθλια της φοιτήτριας κόρης της. Εγκλωβισμένη στο στοιχειωμένο διαμέρισμα και στα προσωπικά της αδιέξοδα, φτάνει η στιγμή να λυτρωθεί από τους φόβους της, να ανασυντάξει το παρελθόν της, να πάψει να ζει μέσα σε ένα ψέμα. Η Ρένα για τρεις μέρες θυμάται βασικά περιστατικά από τη ζωή της και της κόρης της και μέσα από όλα προσπαθεί τελικά να ξεπεράσει το πένθος της. Μια πυκνή ιστορία που εμπεριέχει τα βασικά συστατικά της ζωής και της λογοτεχνίας: τη γέννηση, τον έρωτα και τον θάνατο.

Διανομή

Παίζει η Φιλαρέτη Κομνηνού.

Στο βίντεο εμφανίζεται η Αναστασία Χατζάρ.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία
Θοδωρής Γκόνης
Σκηνικά-Κοστούμια
Ελένη Στρούλια
Βοηθός σκηνοθέτη
Δέσποινα Μέγγουλη
― » ―
Σοφία Βέργου

«Η μάνα, ως πρωτοπρόσωπη αφηγήτρια, φτιάχτηκε μέσα από εικόνες και αληθινά στιγμιότυπα γυναικών που γνώρισα ή παρατηρούσα. Επρόκειτο για ένα πυκνό κείμενο, μια εξομολόγηση, μια «δεύτερη γέννα», αναπαράσταση και δρώμενο μαζί. 
Ο σκηνοθέτης Θοδωρής Γκόνης αναδεικνύει τη θεατρικότητα του κειμένου, ισορροπώντας ανάμεσα στον ρεαλισμό της δράσης και τις παλινδρομικές αφηγήσεις της ηρωίδας. Η Φιλαρέτη Κομνηνού αποδεικνύει ότι είναι μια πολύτροπη ερμηνεύτρια: επί μία ώρα υποδύεται διαφορετικές φωνές και εποχές της ηρωίδας,  διαφορετικούς ψυχισμούς, ένα θαυμαστό ρεσιτάλ, συγκινητικό και λυτρωτικό συνάμα για τον θεατή.  Κι εγώ αισθάνομαι ευτυχής που για πρώτη φορά βλέπω ένα γραπτό μου να ζωντανεύει τόσο πειστικά που μοιάζει να το έχω γράψει έχοντας δει πρώτα την παράσταση.»

Θεόδωρος Γρηγοριάδης

ΔΗΠΕΘΕ Σερρών

Η Δεύτερη γέννα παρουσιάστηκε αρχικά με τη μορφή αναλογίου στο Φεστιβάλ Φιλίππων-Καβάλας, το καλοκαίρι του 2009. Η θεατρική παράσταση ανεβάστηκε από το ΔΗΠΕΘΕ Σερρών στις 27 Ιανουαρίου 2011, στο Δημοτικό Θέατρο «Αστέρια».

ΠΡΕΜΙΕΡΑ: Δευτέρα, 09-05-2011

Πρόγραμμα

Δευτέρα 9/5/2011
9 μ.μ.
Τρίτη 10/5/2011
9 μ.μ.
ΔΗΠΕΘΕ Σερρών: Δεύτερη γέννα (9-10/5/2011), Θεόδωρος Γρηγοριάδης ΔΗΠΕΘΕ Σερρών: Δεύτερη γέννα (9-10/5/2011), Θεόδωρος Γρηγοριάδης ΔΗΠΕΘΕ Σερρών: Δεύτερη γέννα (9-10/5/2011), Θεόδωρος Γρηγοριάδης

Κλικ στις φωτογραφίες για μεγέθυνση και περισσότερες πληροφορίες

Video