Θεατρική ομάδα

Προτάσεις

Θεατρική ομάδα "Κανιγκούντα": Βοσκοπούλα

Άγνωστος ποιητής, Στα τέλη του 16ου αιώνα

Γραμμένη στα τέλη του 16ου αιώνα στην Κρήτη, η Βοσκοπούλα μας εξιστορεί το αδύνατο: τον έρωτα στην απόλυτη μορφή του. Η παράσταση εμπιστεύτηκε το κείμενο σε τρεις αφηγητές. Η επικοινωνία μεταξύ τους είναι που θα σχηματίσει το χώρο, το χρόνο και το πρόσωπο του καθενός μπροστά στα μάτια του θεατή. Μια εξιστόρηση που αναπλάθει ό,τι έχει πεθάνει και ρωτά πεισματικά αν μπορεί κανείς να πεθάνει από έρωτα.

Διανομή

Ανθή Ευστρατιάδου, Μαρία Μαγκανάρη, Πέτρος Μάλαμας.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία
Γιάννης Λεοντάρης
Σκηνικά-Κοστούμια
Θάλεια Ιστικοπούλου
Βοηθός σκηνοθέτη
Μαρία Κεχαγιόγλου
― » ―
Ρεβέκα Τσιλιγκαρίδου
Βοηθός σκηνογράφου
Γεωργία Μπούρδα

Από το σημείωμα του σκηνοθέτη

Η Βοσκοπούλα είναι ένα ποιμενικό ειδύλλιο αγνώστου ποιητού, γραμμένο στα τέλη του 16ου αιώνα στην Κρήτη. Θεωρείται το σημαντικότερο έργο του είδους στην ελληνική γραμματεία και ένα από τα σημαντικότερα δείγματα της ευρωπαϊκής ποιμενικής ποίησης της εποχής. Κατά τους Γάλλους σχολιαστές της πρώτης έκδοσης (1627) οι στίχοι του έργου λάμπουν «ωσάν τριανταφυλλάκια στο περιβόλι των Μουσών». Κατά τον ίδιο τον εκδότη πρόκειται για ένα έργο «ωφέλιμο για όποιον θέλει να αποφύγει τον έρωτα και τα πάθη της σαρκός». Η γλώσσα του κειμένου είναι παράξενη. Ένας λόγιος ποιητής επηρεασμένος από ιταλικά πρότυπα αναπαράγει μία «βαριά» ορεινή διάλεκτο της Κρήτης. Οι ήχοι της γλώσσας αυτής είναι ξένοι και ερεθιστικοί. Όπως όταν, ταξιδεύοντας σε χώρες ξένες, ψάχνεις να αισθανθείς τον ερωτισμό μέσα στους δύστροπους φθόγγους άγνωστων γλωσσών. ‘Η όπως όταν αναρωτιέσαι πώς άραγε να ηχούσαν τα ερωτικά λόγια στα αρχαία ελληνικά ή στον ελληνικό μεσαίωνα.  

Η Βοσκοπούλα δεν είναι ένα θεατρικό κείμενο αλλά μία πρωτοπρόσωπη αφήγηση. Αν αντικαταστήσεις τους αναγνώστες του κειμένου με θεατές-ακροατές, όλα αλλάζουν. Τα ερωτήματα φαίνονται δυσεπίλυτα. Γιατί ο βοσκός αποφασίζει να γίνει αφηγητής; Σε ποιους απευθύνεται; Που βρίσκεται την ώρα που αφηγείται; Τι του συμβαίνει;

Γιάννης Λεοντάρης

Θεατρική ομάδα "Κανιγκούντα"

Η θεατρική ομάδα "Κανιγκούντα" ιδρύθηκε στην Αθήνα το 2005. Το 2006 παρουσίασε την «Ηλέκτρα» του Χόφμανσταλ, σε μορφή ανοιχτής πρόβας, στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Η παράσταση στην τελική της μορφή ανεβάστηκε τον Μάρτιο του 2008 στο θέατρο "Θησείον".

ΠΡΕΜΙΕΡΑ: Παρασκευή, 23-05-2008

Η παράσταση στην τελική της μορφή ανεβάστηκε τον Μάρτιο του 2008 στο θέατρο «Θησείον».

Πρόγραμμα

Παρασκευή 23/5/2008
9 μ.μ.
Σαββάτο 24/5/2008
9 μ.μ.
Κυριακή 25/5/2008
7 μ.μ.
Δευτέρα 26/5/2008
9 μ.μ.
Τρίτη 27/5/2008
9 μ.μ.
Θεατρική ομάδα

Κλικ στις φωτογραφίες για μεγέθυνση και περισσότερες πληροφορίες