Ομάδα χορού

Προτάσεις

Ομάδα χορού "RootlessRoot": UNA (Unknown Negative Activity). Με τη σύμπραξη της Μάρθας Φριντζήλα. (29/4/2010)

Jozef Fruček

Μια «σωματική» όπερα, μια shouting opera, όπου η κίνηση, το τραγούδι και ο λόγος μεταφράζονται σε μια ψυχολογική χειρονομία. Το θέατρο του σώματος συναντά το χορό της φωνής σε μια παράσταση-ουρλιαχτό γεμάτη ψίθυρους και μυστικά. Εδώ, η ελλειπτική αφήγηση και ο εσωτερικός χρόνος της κίνησης δε σταματούν. Η κίνηση που μεταφέρουν τα σώματα εντός κυκλοφορεί αδιάκοπα. Μπερδεύεται με τον αέρα και γίνεται μια ροή συνεχής που μοιάζει πως δε θα πάψει ποτέ. Υπάρχει και αιωρείται σαν σκόνη στον αέρα, στο πηχτό σκοτάδι του δάσους. Κάτι που είναι απειλή και δεν είναι, που είναι φόβος και δεν είναι. Κάτι που είναι και δεν είναι εκεί.

Διανομή

Σύνθεση και εκτέλεση: Μάρθα Φριντζήλα, Jozef Fruček, Λίντα Καπετανέα, Βασίλης Μαντζούκης, Edgen Lame και Μαριάννα Τζούδα.

Συντελεστές

Ιδέα-Χορογραφία
Jozef Fruček
― » ―
Λίντα Καπετανέα
Σκηνικά
Δημήτρης Νασιάκος
― » ―
RootlessRoot
Κοστούμια
Νατάσσα Δημητρίου
Φωτισμοί
Δημήτρης Νασιάκος
Live μουσική
Βασίλης Μαντζούκης
Ηχοληψία
Τίτος Καργιωτάκης

Σημείωμα των RootlessRoot για το UNA

Το UNA είναι ένα σωματοποιημένο παραμύθι. Πιστεύουμε ότι η εποχή των ηρώων δεν έχει τελειώσει και ότι το σώμα μπορεί ακόμα να εκφράσει τις βαθύτερες επιθυμίες. Θέλαμε να δημιουργήσουμε ένα τοπίο στο οποίο το σώμα πρωταγωνιστεί. Αναρωτιόμαστε ποιος κατευθύνει τις επιλογές μας στη διασκέδαση, στον πολιτισμό, στην καθημερινότητά μας. Και αυτή η καθημερινότητα πόσο περιέχει την εκμετάλλευση! Ποιος εκμεταλλεύεται ποιον! Στην αλυσίδα αυτή είμαστε δέσμιοι της τεχνολογίας, οδηγούμαστε στην εκμετάλλευση του ίδιου μας του εαυτού, των πιο αδύναμων, των παιδιών. Οι φόβοι και οι επιθυμίες είναι αυτές που χειραγωγούν τη βία, τον ψυχαναγκασμό, την κακοποίηση που εκφράζουμε. Το σώμα είναι πρωταγωνιστής και προσπαθεί να αποδώσει με υπερβολική και έντονη έκφραση το μοναχικό κόσμο των ανθρώπων μέσα σ’ ένα σύμπαν που γίνεται ολοένα και πιο περίπλοκο. Το σώματά μας φωνάζουν, σκίζονται στα δυο στην προσπάθειά τους να μιλήσουν. Το σώμα έχει τεράστια σημασία για εμάς. Εκμεταλλευόμαστε όλες τις δυνατότητές του οδηγώντας το στα άκρα.

UNA σημαίνει Unknown Negative Activity

Ο άνθρωπος είναι δεμένος με τα πρέπει.

Ο άνθρωπος υπομένει. Ή παλεύει να ξεφύγει. 

Ο άνθρωπος προσπαθεί να αντισταθεί.  

Ο άνθρωπος είναι το μόνο πλάσμα που τρομάζει με τον εαυτό του. 

Ο άνθρωπος ξεντύνεται τον εαυτό του.

Ο εαυτός είναι ρούχο που καίει τη σάρκα.

Στο πηχτό σκοτάδι του δάσους θα σου πω ένα μυστικό. Θα σου πω την αλήθεια σαν παιχνίδι. Έλα να σου πω την αλήθεια. Θα σ’ αρέσει. Θα σου ψιθυρίσω όλα όσα ξέρω για τη ζωή που φοβόμαστε να πιστέψουμε πως ζούμε. Που θα φαγωθώ γιατί είμαι καταναλωτικό προϊόν. Αναλώσιμο είδος. Είμαι εγώ, ο εαυτός σου.


Ομάδα χορού "RootlessRoot"

Οι RootlessRoot ιδρύθηκαν το 2006 στην Ελλάδα από τη Λίντα Καπετανέα και τον Jozef Fruček. Έχουν περιοδεύσει σε όλη την Ευρώπη (Τσεχία, Σλοβακία, Πολωνία, Γερμανία, Γαλλία, Αγγλία, Βέλγιο, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Σουηδία, Φινλανδία, Κορέα). Το περασμένο καλοκαίρι οι Rootlessroot τιμήθηκαν στο Fringe Festival του Εδιμβούργου με το βραβείο κοινού Herald Angel και με έπαινο του TotalTheatreAward. Η παράσταση UNA παρουσιάστηκε τον περασμένο Μάρτιο στο PiccoloTeatro, στο πλαίσιο του φεστιβάλ Milano Incontra la Grecia. Η ομάδα επιχορηγείται από το Ε.ΚΕ.ΘΕ.Χ.

ΠΡΕΜΙΕΡΑ: Πέμπτη, 29-04-2010

Πρόγραμμα

Πέμπτη 29/4/2010
9 μ.μ.
Ομάδα χορού Ομάδα χορού Ομάδα χορού

Κλικ στις φωτογραφίες για μεγέθυνση και περισσότερες πληροφορίες

Απόψεις


Η παράσταση πλημμυρίζει τόσο από ταλέντο και ικανότητα που δεν μπορείς παρά να τη θαυμάσεις.

- Annikki Alku, Uutispäivä Demari, Φινλανδία

Η μουσική επένδυση, το τραγούδι, τα λόγια ξεπερνούν τα όρια του συνηθισμένου χοροθεάτρου και ορίζουν την τάση προς στην οποία κατευθύνεται σήμερα ο χορός.

- Kristina Durczaková, Tanecni Zona, Τσεχία

70 λεπτά έντονου και ακραίου σωματικού θεάτρου...

- Jussi Tossavainen, Helsingin Sanomat, Φινλανδία