Των ερώτων τα θαύματα,Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα

Σαιζόν » 1981-1982 » Των ερώτων τα θαύματα

Των ερώτων τα θαύματα

Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα, "Χίμαιρα" (1928), "Η παρθένα, ο ναύτης και ο σπουδαστής" (1928) και "Ο Περλιμπλίν και η Μπελίσα" (1929-1931)

Η παράσταση είναι ένα τρίπτυχο με κείμενα του Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα: "Χίμαιρα" (1928), "Η παρθένα, ο ναύτης και ο σπουδαστής" (1928) και "Ο έρωτας του δον Περλιμπλίν με την Μπελίσα στον κήπο του" (1929-1931).

Τρία μικρά έργα που δεν τα δένει ένας κοινός μύθος, αλλά ένα υπόγειο ρεύμα: η δίψα του απόλυτου, ο ερωτικός καημός, η ποιητική απογείωση συνθέτουν έναν κόσμο ταυτόχρονα γήινο κι ονειρικό, τον κόσμο του Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα.

Διανομή

Χίμαιρα:

Μετάφραση: Νίκος Σπάνιας

Ερρίκος: Μιχάλης Παπαμιχάλης

Γέρος: Χρήστος Αρνομάλλης

Γυναίκα: Σοφία Φιλιππίδου

Παιδιά: ο θίασος

 

Η παρθένα, ο ναύτης και ο σπουδαστής:

Μετάφραση: Νίκος Σπάνιας

Παρθένα: Σοφία Φιλιππίδου

Γριά: Μένη Κυριάκογλου

Ναύτης: Χρήστος Αρνομάλλης

Σπουδαστής: Μιχάλης Παπαμιχάλης

 

Ο Περλιμπλίν και η Μπελίσα:

Μετάφραση: Νίκος Γκάτσος

Περλιμπλίν: Νίκος Σεργιανόπουλος

Μαρκόλφα: Σοφία Φιλιππίδου

Μπελίσα: Ελισάβετ Ναζλίδου

Μητέρα: Αθηνά Λεοντίδου

Πρώτο δαιμόνιο: Δώρα Σκαρλάτου

Δεύτερο δαιμόνιο: Λάτος (Βλαδίμηρος) Κυριακίδης

 

Μουσικοί επί σκηνής: Βασίλης Βέτσος (κιθάρα), Στέργιος Γαργάλας (βιολί), Μιχάλης Γεράκης (βιόλα ντα γκάμπα), Παύλος Καϊμάκης (πνευστά)

Συντελεστές

Μετάφραση
Νίκος Γκάτσος
― » ―
Νίκος Σπάνιας
Δραματουρ. συνεργασ.
Νικηφόρος Παπανδρέου
Σκηνοθεσία
Νίκος Αρμάος
Σκηνικά-Κοστούμια
Απόστολος Βέττας
Μουσική
Πλάτων Ανδριτσάκης

Από το πρόγραμμα της παράστασης

«Των ερώτων τα θαύματα». Ο στίχος αυτός του Ελύτη εκφράζει επιγραμματικά ό,τι συνδέει αυτά τα τρία νεανικά θεατρικά κείμενα του Λόρκα: Χίμαιρα (1928), Η παρθένα, ο ναύτης και ο σπουδαστής (1928), Ο έρωτας του δον Περλιμπλίν με την Μπελίσα στον κήπο του (1929-1931). Πραγματικά, το θέμα του έρωτα είναι ο άξονας και των τριών: ο έρωτας-μνήμη στο πρώτο, ο έρωτας-αναμονή στο δεύτερο, ο έρωτας-αποκάλυψη στο τρίτο. Ας σημειωθεί ότι τα δύο πρώτα, όπου υπάρχουν εμφανείς σουρρεαλιστικές επιδράσεις, είναι από τα πιο λιγοπαιγμένα έργα του Λόρκα. Και στα τρία, ο ποιητής συνδυάζει, με τον δικό του ανεπανάληπτο τρόπο, στοιχεία από τη λαϊκή παράδοση με μια πρωτοποριακή ποιητική.

Τρία μικρά έργα που δεν τα δένει ένας κοινός μύθος, αλλά ένα υπόγειο ρεύμα: η δίψα του απόλυτου, ο ερωτικός καημός, η ποιητική απογείωση συνθέτουν έναν κόσμο ταυτόχρονα γήινο κι ονειρικό, τον κόσμο του Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα.

Ν.Π.

Επαναλήψεις

Τρίτη 10/11/1981
Θέατρο "Άδωνις"
Η παράσταση επαναλαμβάνεται κατά τη διάρκεια της ίδιας θεατρικής σαιζόν 1981-1982 στο Θέατρο "Άδωνις" από την Τρίτη 10 Νοεμβρίου 1981 έως την Κυριακή 22 Νοεμβρίου 1981.
Πέμπτη 22/04/1982
Αίθουσα "Αιμίλιος Ριάδης" (Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης)
Πρώτη παράσταση: Σάββατο 7 Νοεβρίου 1981. Η παράσταση επαναλαμβάνεται κατά τη διάρκεια της ίδιας θεατρικής σαιζόν 1981-1982 στην Αίθουσα "Αιμίλιος Ριάδης" από την Πέμπτη 22 Απριλίου 1982 έως την Κυριακή 25 Απριλίου 1982.

Περιοδείες - Φεστιβάλ

Σάββατο 07/11/1981 & Κυριακή 08/11/1981
Θέατρο "Άδωνις"
Η Πειραματική Σκηνή της "Τέχνης" συμμετέχει με την παράσταση στα 16α "Δημήτρια" του Δήμου Θεσσαλονίκης το Σάββατο 7 και την Κυριακή 8 Νοεμβρίου 1981 στο Θέατρο "Άδωνις".

ΠΡΕΜΙΕΡΑ: Σάββατο, 07-11-1981

ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ: η παράσταση ανεβάστηκε κατά τη διάρκεια της ίδιας θεατρικής σαιζόν 1981-1982 δύο ακόμη φορές (από 10/11/1981 και από 22/04/82).

Η Πειραματική Σκηνή της «Tέχνης» συμμετείχε στα 16α «Δημήτρια» του Δήμου Θεσσαλονίκης με την παράσταση "Των ερώτων τα θαύματα" του Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα. Oι παραστάσεις δόθηκαν στις 7 & 8 Νοεμβρίου 1981 στο Θέατρο "Άδωνις".

Των ερώτων τα θαύματα, Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα Των ερώτων τα θαύματα, Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα Των ερώτων τα θαύματα, Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα Των ερώτων τα θαύματα, Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα Των ερώτων τα θαύματα, Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα Των ερώτων τα θαύματα, Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα Των ερώτων τα θαύματα, Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα Των ερώτων τα θαύματα, Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα Των ερώτων τα θαύματα, Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα Των ερώτων τα θαύματα, Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα Των ερώτων τα θαύματα, Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα Των ερώτων τα θαύματα, Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα Των ερώτων τα θαύματα, Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα Των ερώτων τα θαύματα, Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα Των ερώτων τα θαύματα, Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα Των ερώτων τα θαύματα, Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα Των ερώτων τα θαύματα, Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα Των ερώτων τα θαύματα, Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα Των ερώτων τα θαύματα, Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα Των ερώτων τα θαύματα, Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα Των ερώτων τα θαύματα, Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα Των ερώτων τα θαύματα, Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα Των ερώτων τα θαύματα, Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα Των ερώτων τα θαύματα, Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα Των ερώτων τα θαύματα, Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα Των ερώτων τα θαύματα, Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα Των ερώτων τα θαύματα, Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα Των ερώτων τα θαύματα, Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα

Κλικ στις φωτογραφίες για μεγέθυνση και περισσότερες πληροφορίες

Σχετικά δημοσιεύματα

Σχετικά έντυπα