Το τέλος των Ατρειδών,Σύνθεση από τραγωδίες του Ευριπίδη

Σαιζόν » 1988-1989 » Το τέλος των Ατρειδών

Το τέλος των Ατρειδών

Σύνθεση από τραγωδίες του Ευριπίδη

Το τέλος των Ατρειδών είναι μια σύνθεση από έξι τραγωδίες του Ευριπίδη: Ιφιγένεια εν Αυλίδι, Εκάβη, Τρωάδες, Ηλέκτρα, Ορέστης, Ιφιγένεια εν Ταύροις.

Διανομή

Ιφιγένεια: Έφη Σταμούλη

Αγαμέμνων: Νίκος Κουμαριάς

Γέροντας: Γιάννης Παλαμιώτης 

Μενέλαος: Στέλιος Πεντερίδης                                  

Κήρυκας: Γιώργος Κορμανός

Κλυταιμνήστρα: Λένα Σαββίδου

Αχιλλέας: Πέτρος Ζηβανός   

Τρωαδίτισσα: Θάλεια Σκαρλάτου

Εκάβη: Ελένη Δημοπούλου

Κασσάνδρα: Δώρα Σκαρλάτου

Πολυξένη: Μένη Κυριάκογλου

Ανδρομάχη: Λένα Σαββίδου

Ελένη: Δώρα Σκαρλάτου

Ηλέκτρα: Θάλεια Σκαρλάτου

Γεωργός: Στέλιος Πεντερίδης

Ορέστης: Ανδρέας Νάτσιος

Πυλάδης: Γιώργος Κορμανός

Αίγισθος: Πέτρος Ζηβανός

Θόας: Στέλιος Πεντερίδης

Μικρός Ορέστης: Γιώργος Ατζακάς

Χορός ανωνύμων: Όλοι

 

Μουσικοί: Κώστας Βόμβολος / Νίκος Θεοδωρίδης και όλος ο θίασος

Συντελεστές

Κείμενο
Νίκος Χουρμουζιάδης
Σκηνοθεσία
Νίκος Χουρμουζιάδης
Σκηνικά-Κοστούμια
Απόστολος Βέττας
Μουσική
Κώστας Βόμβολος
Φωτισμοί
Στράτος Κουτράκης
Οργάνωση παραγωγής
Στέργιος Πρώιος

Από το πρόγραμμα της παράστασης

Το υλικό αντλήθηκε από έξι τραγωδίες αλλά στη σειρά που απαιτούσε η πορεία του μύθου, δηλαδή: Ιφιγένεια εν Αυλίδι, Εκάβη και Τρωάδες, Ηλέκτρα, Ορέστης, Ιφιγένεια εν Ταύροις. Το κείμενο, σε δική μου μετάφραση, αποτελεί αυτούσια, συντμημένη ή ριζικά διασκευασμένη μεταφορά του πρωτοτύπου, με κάποιες, απαραίτητες για την εξασφάλιση στοιχειώδους συνοχής, λαθροχειρίες, που αφορούν αντιμεταθέσεις μερών ή απόδοση στίχων και, σπανιότερα, ρόλων σε πρόσωπα διαφορετικά από το πρωτότυπο (λ.χ. τον Οδυσσέα της Εκάβης έχει αντικαταστήσει ο Αγαμέμνων). Όπως είναι ευνόητο, η μεγαλύτερη ελευθερία εντοπίζεται στην αντιμετώπιση των «χορικών», όπου έχουν διατηρηθεί οι βασικές ιδέες μάλλον παρά οι επιμέρους διατυπώσεις, και μάλιστα με διαφορετική λειτουργία και σε διαφορετικά από τις αντίστοιχες τραγωδίες μέρη.

Γενικά, πάντως, προσπάθησα να διατηρήσω, σε όλα τα επίπεδα της διασκευής μου, αμείωτο το σεβασμό απέναντι σε έναν ποιητή που του έχω αφιερώσει, σε άλλες περιοχές, το μεγαλύτερο μέρος της πνευματικής μου δραστηριότητας. Αυτό διαφαίνεται, ελπίζω, όχι μόνο στη συνέπεια με την οποία παρακολουθώ την ανέλιξη του μύθου, όπως εκείνος τον διαμόρφωσε, αλλά και στην απουσία κάθε απόπειρας νέας ερμηνείας ή και εισαγωγής νέων θεμάτων στον κατατεθειμένο προβληματισμό. Δοκίμασα να αναπαραγάγω ακόμα και την ειρωνική διάθεσή του, όταν επιχειρεί το κλείσιμο του αδιεξόδου που δημιουργείται στο τέλος πολλών έργων του: ενσωματώνοντας στο σενάριό μου και την Ιφιγένεια εν Ταύροις, προτείνω ένα υποκατάστατο των «από μηχανής» θεών του, οι οποίοι σχεδόν ποτέ δεν λύνουν τα ουσιαστικά προβλήματα που επεξεργάζεται ο ποιητής στη διάρκεια του δράματος παρά τα μεταθέτουν στον χώρο του παραδοσιακού μύθου· ή, αν θέλετε, αντιμετωπίζω το έργο σαν υποκατάστατο σατυρικού δράματος, κατά τη συνήθεια του ίδιου του ποιητή, ο οποίος δεν φαίνεται να πολυσυμπαθούσε το δραματικό αυτό είδος και, όποτε του δινόταν ευκαιρία, το υποκαθιστούσε με ένα είδος «ιλαροτραγωδίας».

ΝΙΚΟΣ ΧΟΥΡΜΟΥΖΙΑΔΗΣ

Περιοδείες - Φεστιβάλ

Πέμπτη 20/07/1989
Φεστιβάλ "Κιέρι '89" (Τορίνο, Ιταλία)
Η παράσταση "Το τέλος των Ατρειδών" παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο Φεστιβάλ "Κιέρι '89", στο Τορίνο της Ιταλίας.
Πέμπτη 03/08/1989 & Παρασκευή 04/08/1989
Αθήνα, Χαλάνδρι (Θέατρο της Ρεματιάς)
Η παράσταση παρουσιάζεται την Πέμπτη 3 και την Παρασκευή 4 Αυγούστου 1989 στο Θέατρο της Ρεματιάς, στο Χαλάνδρι.
Κυριακή 06/08/1989
Καλαμάτα (Θέατρο του Κάστρου)
Η παράσταση παρουσιάζεται την Κυριακή 6 Αυγούστου 1989 στο Θέατρο του Κάστρου, στην Καλαμάτα.

ΠΡΕΜΙΕΡΑ: Πέμπτη, 20-07-1989

Η πρώτη παράσταση του έργου "Το τέλος των Ατρειδών" δόθηκε στο πλαίσιο του Φεστιβάλ "Κιέρι '89", στο Τορίνο της Ιταλίας, την Πέμπτη 20 Ιουλίου 1989.

Το τέλος των Ατρειδών, Σύνθεση από τραγωδίες του Ευριπίδη Το τέλος των Ατρειδών, Σύνθεση από τραγωδίες του Ευριπίδη Το τέλος των Ατρειδών, Σύνθεση από τραγωδίες του Ευριπίδη Το τέλος των Ατρειδών, Σύνθεση από τραγωδίες του Ευριπίδη Το τέλος των Ατρειδών, Σύνθεση από τραγωδίες του Ευριπίδη Το τέλος των Ατρειδών, Σύνθεση από τραγωδίες του Ευριπίδη Το τέλος των Ατρειδών, Σύνθεση από τραγωδίες του Ευριπίδη Το τέλος των Ατρειδών, Σύνθεση από τραγωδίες του Ευριπίδη Το τέλος των Ατρειδών, Σύνθεση από τραγωδίες του Ευριπίδη

Κλικ στις φωτογραφίες για μεγέθυνση και περισσότερες πληροφορίες

Σχετικά δημοσιεύματα