Νόρα,Ερρίκος Ίψεν

Σαιζόν » 1988-1989 » Νόρα

Νόρα

Ερρίκος Ίψεν, 1879

Η Νόρα και η Έντα του Ίψεν είναι έργα συμπληρωματικά, επειδή εικονίζουν τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος.

Διανομή

Νόρα: Θάλεια Σκαρλάτου, Δώρα Σκαρλάτου (σε διπλή διανομή)

Τόρβαλτ Χέλμερ: Γιάννης Παλαμιώτης

Άννα-Μαρία: Μένη Κυριάκογλου

Κυρία Λίντε: Ελένη Δημοπούλου

Κρόγκστατ: Ανδρέας Νάτσιος

Γιατρός Ρανκ: Νίκος Κουμαριάς

Συντελεστές

Μετάφραση
Γ.Ν. Πολίτης
Σκηνοθεσία
Νίκος Χουρμουζιάδης
Σκηνικά-Κοστούμια
Ιωάννα Μανωλεδάκη
Φωτισμοί
Στράτος Κουτράκης
Βοηθός σκηνοθέτη
Γλυκερία Κουκουρίκου
Βοηθός σκηνογράφου
Άρης Λιάπης
Βοηθός ενδυματολόγου
Μένη Τριανταφυλλίδη
Υποβολείο δοκιμών
Αντιγόνη Τρίμη
Οργάνωση παραγωγής
Στέργιος Πρώιος

Από το πρόγραμμα της παράστασης

Όπως συμβαίνει και με άλλα σημαντικά δημιουργήματα μεγάλων δραματουργών, η Νόρα και η Έντα του Ίψεν είναι έργα συμπληρωματικά, επειδή εικονίζουν τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος: τα βασικά πρόσωπά τους ανήκουν στην ίδια οικογένεια (η λέξη στη φυσική και κοινωνική της σημασία) και βιώνουν την περιπέτειά τους διαγράφοντας παρόμοια σχήματα και ελέγχοντας την αντοχή τους μέσα από αντίστοιχες διαπροσωπικές σχέσεις. Η Νόρα και η Έντα είναι δίδυμες, κι ας απέχουν μεταξύ τους δέκα χρόνια – μια απόσταση που εξηγεί, άλλωστε, και τις τεράστιες διαφορές τους. Είναι και οι δύο τους κόρες ενός πατέρα μόνο, αφού μητέρα δεν μνημονεύεται πουθενά, λες και δεν υπήρξε ποτέ.

Τα δύο έργα φαίνεται να απέχουν μεταξύ τους πολύ μεγαλύτερη χρονική απόσταση από αυτήν που πράγματι τα χωρίζει: ενώ σαφέστατα πρόκειται για προϊόντα της ίδιας μήτρας, ταυτόχρονα δίνουν την εντύπωση ότι προϋποθέτουν διαφορετικά θεατρικά και πνευματικά συμφραζόμενα. Το πρόβλημα της Νόρας αρθρώνεται μέσα σε στέρεο πλαίσιο, χωρίς ρωγμές και ασάφειες, όπου τα πάντα ελέγχονται κάτω από μια διαυγή συνείδηση· η Έντα προϋποθέτει, θα έλεγες, την ανακάλυψη του υποσυνειδήτου. Προσπαθώντας να ερμηνεύσεις σκηνικά τα δύο έργα, αποδέχεσαι, βέβαια, την απλουστευτική ετικέτα του «νατουραλισμού», που, υποτίθεται, περιγράφει τον Ίψεν αυτής της περιόδου, και έτσι δοκιμάζεις να διακρίνεις μέσα στους δύο καθρέφτες ακέραιο το είδωλο της πραγματικότητας – ώσπου τελικά διαπιστώνεις ότι ο ένας από αυτούς είναι ραγισμένος.

ΝΙΚΟΣ ΧΟΥΡΜΟΥΖΙΑΔΗΣ

Περιοδείες - Φεστιβάλ

Παρασκευή 24/03/1989
Βόλος (Δημοτικό Θέατρο)
Η παράσταση παρουσιάζεται την Παρασκευή 24 Μαρτίου 1989, στο Δημοτικό Θέατρο του Βόλου.
Σάββατο 14/10/1989 & Κυριακή 15/10/1989
Αθήνα (Θέατρο "Κνωσσός")
Η Πειραματική Σκηνή της "Τέχνης" συμμετέχει με την παράσταση το Σάββατο 14 και την Κυριακή 15 Οκτωβρίου 1989 στις εκδηλώσεις "Έκφραση" που διοργανώθηκαν στην Αθήνα, στο Θέατρο "Κνωσσός".

ΠΡΕΜΙΕΡΑ: Παρασκευή, 23-12-1988

Η πρώτη παράσταση του έργου "Νόρα" δόθηκε στο Θέατρο "Αμαλία" την Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 1988 και συνεχίστηκε έως το Σάββατο 15 Απριλίου 1989.

Νόρα, Ερρίκος Ίψεν Νόρα, Ερρίκος Ίψεν Νόρα, Ερρίκος Ίψεν Νόρα, Ερρίκος Ίψεν Νόρα, Ερρίκος Ίψεν Νόρα, Ερρίκος Ίψεν Νόρα, Ερρίκος Ίψεν Νόρα, Ερρίκος Ίψεν Νόρα, Ερρίκος Ίψεν Νόρα, Ερρίκος Ίψεν Νόρα, Ερρίκος Ίψεν Νόρα, Ερρίκος Ίψεν Νόρα, Ερρίκος Ίψεν Νόρα, Ερρίκος Ίψεν Νόρα, Ερρίκος Ίψεν Νόρα, Ερρίκος Ίψεν Νόρα, Ερρίκος Ίψεν Νόρα, Ερρίκος Ίψεν

Κλικ στις φωτογραφίες για μεγέθυνση και περισσότερες πληροφορίες

Σχετικά δημοσιεύματα

Σχετικά έντυπα