Μετά την πρόβα,Ίνγκμαρ Μπέργκμαν

Σαιζόν » 2000-2001 » Μετά την πρόβα

Μετά την πρόβα

Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, 1980

Έντονα αυτοβιογραφικό και αφοπλιστικά εξομολογητικό, το Μετά την πρόβα, που γυρίστηκε το 1984, αποτυπώνει τη σκέψη του Μπέργκμαν για τη θεατρική διαδικασία, για τις σχέσεις σκηνοθετών και ηθοποιών, για τη σχέση θεάτρου και ζωής.

Διανομή

Φόγκλερ
Δημήτρης Ναζίρης
Άννα
Ειρήνη Πίκου
Ράκελ
Έφη Σταμούλη

Συντελεστές

Μετάφραση
Νικηφόρος Παπανδρέου
Σκηνοθεσία
Πέτρος Ζηβανός
Σκηνικά-Κοστούμια
Λίλα Καρακώστα
Μουσική επιμέλεια
Πέτρος Ζηβανός
Φωτισμοί
Στράτος Κουτράκης
Οργάνωση παραγωγής
Βασίλης Τζαφέρης

Από το πρόγραμμα της παράστασης

Έντονα αυτοβιογραφικό και αφοπλιστικά εξομολογητικό, το Μετά την πρόβα, που γυρίστηκε το 1984, αποτυπώνει τη σκέψη του Μπέργκμαν για τη θεατρική διαδικασία, για τις σχέσεις σκηνοθετών και ηθοποιών, για τη σχέση θεάτρου και ζωής. Άλλωστε, ένα σταθερό στοιχείο σε όλα τα κείμενά του είναι το ενδιαφέρον του για τους ηθοποιούς, οι διεισδυτικές παρατηρήσεις για την ψυχολογία τους: «Ναι, οι ηθοποιοί χαίρονται να δουλεύουν μαζί μου, κι αυτό δεν είναι δύσκολο να εξηγηθεί. Σαν επαγγελματίας έχω αφιερώσει όλη μου τη ζωή στην προσπάθεια να καταλάβω πώς λειτουργεί ένας ηθοποιός». Υπάρχει όμως και κάτι περισσότερο: ένα αίσθημα συνενοχής και αλληλεγγύης μεταξύ ερμηνευτών και σκηνοθέτη. Με τις γυναίκες ηθοποιούς, όπως ο Μπέργκμαν με μεγάλη ειλικρίνεια το δείχνει στο Μετά την πρόβα, υπάρχει συχνά και μια άλλη διάσταση, έμμεσα ή και άμεσα ερωτική· η επικοινωνία  σκηνοθέτη και ηθοποιού γίνεται ουσιαστικότερη, καθώς χρωματίζεται από το κράμα τρυφερότητας αλλά και έντασης που το ερωτικό ενδιαφέρον δημιουργεί.

Έτσι, το κείμενο του Μετά την πρόβα, κινηματογραφικό σενάριο και μαζί θεατρικό έργο, είναι η εξομολόγηση του Μπέργκμαν για τη σχέση του με το θέατρο και τους θεατρίνους, είναι κάτι σαν απολογισμός πενήντα χρόνων θεατρικής ζωής, κάτι σαν αποχαιρετισμός.

Ν. Π.

ΠΡΕΜΙΕΡΑ: Παρασκευή, 20-10-2000

Η Πειραματική Σκηνή της «Tέχνης» συμμετείχε στα 35α «Δημήτρια» του Δήμου Θεσσαλονίκης με το έργο "Μετά την πρόβα" του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν.

Μετά την πρόβα, Ίνγκμαρ Μπέργκμαν Μετά την πρόβα, Ίνγκμαρ Μπέργκμαν Μετά την πρόβα, Ίνγκμαρ Μπέργκμαν Μετά την πρόβα, Ίνγκμαρ Μπέργκμαν

Κλικ στις φωτογραφίες για μεγέθυνση και περισσότερες πληροφορίες

Σχετικά έντυπα