Ρασομόν,Φαίη και Μάϊκλ Κάνιν

Σαιζόν » 1980-1981 » Ρασομόν

Ρασομόν

Φαίη και Μάϊκλ Κάνιν, 1959

Διασκευή διηγημάτων του Ryunosuke Akutagawa

Το έργο είναι βασισμένο σε δύο διηγήματα του Ριουνοσούκε Ακουταγκάβα, "Ρασομόν" και "Σ' ένα σύδεντρο".

Διανομή

Γυναίκα
Καρυοφυλ. Καραμπέτη
Άντρας
Αντώνης Κατσαρής
Ληστής
Νίκος Σεργιανόπουλος
Περουκέρης
Έφη Σταμούλη
Μητέρα
Λένα Κουρούδη
Ιερέας
Χρήστος Αρνομάλλης
Ξυλοκόπος
Ζέτα Τραπάτσα
Μέντιουμ
Βαρβάρα Μαυρομάτη
Χωροφύλακας
Σωκράτης Τερζόπουλος

Συντελεστές

Μετάφραση
Ειρένα Ιωαννίδου
Σκηνοθεσία
Νίκος Χαραλάμπους
Σκηνικά-Κοστούμια
Άγγελος Αγγελής
Βοηθός σκηνοθέτη
Αντώνης Κατσαρής

Από το πρόγραμμα της παράστασης

Το έργο είναι βασισμένο σε δύο διηγήματα του Ριουνοσούκε Ακουταγκάβα, Ρασομόν και Σ' ένα σύδεντρο, που μεταφράστηκαν και στα ελληνικά (Ρασομόν και άλλα διηγήματα, μετάφρ. Κυριάκου Ντελόπουλου, εκδ. Γρηγόρη, Αθήνα, 1970). Στα ίδια διηγήματα στηρίχτηκε και το σενάριο της κλασικής πια ταινίας του Ακίρα Κουροσάβα (1950), με τον Τοσίρο Μιφούνε στον ρόλο του ληστή.

Ο Ακουταγκάβα είναι ένας από τους πιο σημαντικούς γιαπωνέζους πεζογράφους του εικοστού αιώνα. Γεννήθηκε το 1892 και αυτοκτόνησε το 1927. Στη σύντομη ζωή του έγραψε πλήθος διηγήματα, ποιήματα, δοκίμια. Συχνά ξαναδούλευε με μοντέρνα ευαισθησία μύθους που βρίσκονται σε μεσαιωνικά λογοτεχνικά κείμενα. Αυτό ισχύει και με τα δύο παραπάνω διηγήματα, που αποτελούν ανάπλαση ιστοριών από συλλογή του 12ου αιώνα.

Η Φαίη και ο Μάικλ Κάνιν έχουν γράψει σε συνεργασία πολλά κινηματογραφικά σενάρια, καθώς και θεατρικά έργα. Το πιο γνωστό είναι το Ρασομόν, που παίχτηκε για πρώτη φορά στη Νέα Υόρκη το 1958, με τον Ρόντ Στάιγκερ και την Κλαίρ Μπλούμ στους ρόλους του Ληστή και της Γυναίκας. Δύο χρόνια αργότερα το έργο παρουσιάστηκε και στην Ελλάδα, από τον θίασο Χατζίσκου-Νικηφοράκη, ενώ στις αρχές του 1979 ανεβάστηκε από τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου, σε σκηνοθεσία του Νίκου Χαραλάμπους.

Περιοδείες - Φεστιβάλ

Σάββατο 18/10/1980 & Κυριακή 19/10/1980
Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών
Η Πειραματική Σκηνή της "Τέχνης" συμμετέχει με την παράσταση στα 15α "Δημήτρια" του Δήμου Θεσσαλονίκης το Σάββατο 18 και την Κυριακή 19 Οκτωβρίου 1980 στο Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών.

ΠΡΕΜΙΕΡΑ: Σάββατο, 18-10-1980

Η Πειραματική Σκηνή της «Tέχνης» συμμετείχε στα 15α «Δημήτρια» του Δήμου Θεσσαλονίκης με το έργο "Ρασομόν" των Φ. και Μ. Κάνιν. Oι παραστάσεις δόθηκαν στις 18 & 19 Οκτωβρίου 1980 στο Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών.

Ρασομόν, Φαίη και Μάϊκλ Κάνιν Ρασομόν, Φαίη και Μάϊκλ Κάνιν Ρασομόν, Φαίη και Μάϊκλ Κάνιν Ρασομόν, Φαίη και Μάϊκλ Κάνιν Ρασομόν, Φαίη και Μάϊκλ Κάνιν Ρασομόν, Φαίη και Μάϊκλ Κάνιν Ρασομόν, Φαίη και Μάϊκλ Κάνιν Ρασομόν, Φαίη και Μάϊκλ Κάνιν Ρασομόν, Φαίη και Μάϊκλ Κάνιν Ρασομόν, Φαίη και Μάϊκλ Κάνιν Ρασομόν, Φαίη και Μάϊκλ Κάνιν Ρασομόν, Φαίη και Μάϊκλ Κάνιν Ρασομόν, Φαίη και Μάϊκλ Κάνιν Ρασομόν, Φαίη και Μάϊκλ Κάνιν Ρασομόν, Φαίη και Μάϊκλ Κάνιν Ρασομόν, Φαίη και Μάϊκλ Κάνιν

Κλικ στις φωτογραφίες για μεγέθυνση και περισσότερες πληροφορίες

Σχετικά δημοσιεύματα