Σαιζόν » 1990-1991 » Ο πειρασμός
Ο πειρασμός
Αν το έργο εξακολουθεί να παίζεται ως τις μέρες μας, είναι γιατί συγκεντρώνει πολλές θεατρικές αρετές: ζωηρό διάλογο, πειστικούς ανθρώπινους τύπους, στέρεη πλοκή, έξυπνα σκηνικά ευρήματα, σίγουρη αίσθηση του κωμικού, οξεία κοινωνική παρατήρηση.
Διανομή
- Αγγέλα
- Έφη Σταμούλη
- Κρίτων
- Ανδρέας Δημητριάδης
- Κοσμάς
- Χρήστος Αρνομάλλης
- Κλειώ
- Στέλλα Mιχαηλίδου
- Πολυξένη
- Μαρία Μπενάκη
- Καλλιόπη
- Ελένη Δημοπούλου
- Μενέλαος
- Δημήτρης Ναζίρης
- Γιώργος
- Στέλιος Πεντερίδης
- Νίκος
- Άλκης Δελαντώνης
- Μήτσος
- Γιάννης Λουκανίκας
- Θοδώρα
- Μένη Κυριάκογλου
Συντελεστές
- Σκηνοθεσία
- Πέπη Οικονομοπούλου
- Σκηνικά-Κοστούμια
- Ιωάννα Μανωλεδάκη
- Κινησιολογία
- Στέλλα Μιχαηλίδου
- Μουσική επιμέλεια
- Πέπη Οικονομοπούλου
- Φωτισμοί
- Στράτος Κουτράκης
- Βοηθός σκηνογράφου
- Άρης Λιάπης
- ― » ―
- Μένη Τριανταφυλλίδη
Από το πρόγραμμα της παράστασης
Ο πειρασμός πρωτοπαίχτηκε στην Αθήνα πριν από ογδόντα ένα χρόνια, στις 10 Ιουλίου του 1910, στο θέατρο «Βαριετέ», από τον θίασο της Κυβέλης. Αλλά όχι με το όνομα του συγγραφέα του. Ο Αιμίλιος Χουρμούζιος γράφει σχετικά:
«Οι θεαταί της βραδυάς εκείνης επήγαιναν στο συμπαθητικό θεατράκι, εκεί κοντά στο σημερινό Χρηματιστήριο, για να ιδούν το διαφημισμένο έργο ενός κάποιου κυρίου Fremd με αρχικό ένα σύμφωνο G., αγνώστου ξένου θεατρικού συγγραφέως, που εχρησίμευε για την περίσταση ως προσωπείο του Γρηγορίου Ξενοπούλου ή, καλύτερα, ως … μετάφραση στα γερμανικά του ονόματος του Έλληνος συγγραφέως. Δεν μπορώ να γνωρίζω, ή μάλλον κάτι ημπορώ να γνωρίζω, από το χρονικό της ελληνικής πνευματικής ζωής, για την ξενομανία των παλαιών Αθηναίων που, θρεμμένοι με το γαλλικό ιδίως βουλεβάρτο, δεν έβλεπαν με πολλήν εμπιστοσύνη τους εγχώριους θεατρικούς συγγραφείς. Ο Ξενόπουλος ένοιωσε τον πειρασμό, όπως άλλωστε και άλλοι πριν απ’ αυτόν, να παίξουν λιγάκι με τον παλαιόν, τον αφελή και συμπαθητικόν αθηναϊκόν σνομπισμόν. Η κωμωδία εθριάμβευσεν από την πρώτη της νύκτα. Και μετά οκτώ ημέρες, το γερμανικόν ψευδώνυμον αντικαθίστατο με το ελληνικόν όνομα του συγγραφέως της, και ο τίτλος της κωμωδίας έγινεν ο θρυλικός Πειρασμός. Ο Ξενόπουλος δεν ήτο πια υποχρεωμένος να καταφεύγει σε ψευδώνυμα. Η ξενομανία, τουλάχιστον ως προς αυτόν, είχε νικηθή. Είχε κατακτήσει την ελληνική σκηνή και οι ομότεχνοί του, αν είχαν κάτι για να παραπονεθούν, δεν ήτο πλέον η ξενομανία του ελληνικού κοινού, αλλά μάλλον η… ξενοπουλομανία του».
Αν το έργο εξακολουθεί να παίζεται ως τις μέρες μας, είναι γιατί συγκεντρώνει πολλές θεατρικές αρετές: ζωηρό διάλογο, πειστικούς ανθρώπινους τύπους, στέρεη πλοκή, έξυπνα σκηνικά ευρήματα, σίγουρη αίσθηση του κωμικού, οξεία κοινωνική παρατήρηση.
ΠΡΕΜΙΕΡΑ: Παρασκευή, 29-03-1991
Η πρώτη παράσταση του έργου "Ο πειρασμός" δόθηκε στο Θέατρο "Αμαλία" την Παρασκευή 29 Μαρτίου 1991 και συνεχίστηκε έως το Σάββατο 18 Μαΐου 1991.