Θεατρική ομάδα

Προτάσεις

Θεατρική ομάδα "Τέσσερα": Dance me to the end of Greece #1 … ξένοι περιηγητές στην Ελλάδα (26-27/4/2012)

-

Η παράσταση είναι μια σκηνική σύνθεση κειμένων ξένων περιηγητών-ταξιδιωτών, που εστιάζουν στην ανακάλυψη της Ελλάδας από τους Ρομαντικούς, κατά την κρίσιμη περίοδο διοαμόρφωσης της εθνικής μας ταυτότητας, καθώς και στο θέμα της αρχαιολατρίας και της αρχαιοκαπηλίας που κυριαρχούσαν τον 19ο αιώνα. Το  Dance me to the end of Greece # 1 είναι το πρώτο μέρος ενός μεγάλου πρότζεκτ που θα συνεχιστεί με διαφορετικές σκηνικές συνθέσεις  πάνω  σε διαφορετικά κείμενα ξένων περιηγητών  ανάλογα με τον χώρο (ταξιδιωτικό προορισμό), το θέμα και τις εκάστοτε συνθήκες (το περιεχόμενο του Dance me to the end of Greece # 2 θα αφορά τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα). Οι ηθοποιοί της παράστασης δημιουργούν ένα συναυλιακό φόρουμ αφήγησης, αναπαράστασης και τραγουδιού, μέσα από μελοποιημένα ποιήματα του Βύρωνα και του Σατωβριάνδου, ενώ εμψυχώνουν τις μαρτυρίες πασίγνωστων ταξιδιωτών όπως ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν και ο Γκυστάβ Φλωμπέρ, αλλά και οι νεότεροι Ζακ Λακαριέρ και Χένρυ Μίλλερ.

Διανομή

Παίζουν: Ελένη Ευθυμίου, Φρόσω Ζαγοραίου, Θέμης Μητρόπουλος, Αντώνης Γκρίτσης, Χάρης Φλέουρας.

Στο πιάνο: Κώστας Βόμβολος.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία
Κυριακή Σπανού
Σκηνικά-Κοστούμια
Απόστολος Βέττας
― » ―
Ολυμπία Σιδερίδου
― » ―
Μάρθα Φωκά
Μουσική
Κώστας Βόμβολος
Κίνηση
Πέρσα Σταματοπούλου
Video
Γιώργος Ζορμπάς
Φωτογραφίες
Μανώλης Παπαδάκης

Απόσπασμα από σημείωμα της σκηνοθέτιδας

"Οι περιηγητές–ως καλλιτέχνες celebrities της εποχής τους– ψάχνουν στην Ελλάδα έναν ιδανικό τόπο ηδονικών ελευθεριών και ένα βάπτισμα της ευαισθησίας τους στην πατρίδα της μεγαλοφυΐας: Ο πρώιμος Βύρωνας ζει την ερωτική του ελευθερία και ερωτεύεται  νεαρούς στην Αθήνα του 1811, ενώ η Λαίδη Έλγιν προσπαθεί να τραβήξει την προσοχή του άντρα της  διευκολύνοντας τη μεταφορά των Μαρμάρων στην Αγγλία. Ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν ναρκισσεύεται κάνοντας τα γενέθλιά του στην Ακρόπολη και ο Φλωμπέρ παθαίνει ερωτικά παραληρήματα μπροστά στα αγάλματα του Παρθενώνα. Ο Λακαριέρ και ο Χένρυ Μίλλερ παραληρούν για την ιερότητα που διασώζει η σύγχρονη Ελλάδα".

Κυριακή Σπανού

Τέσσερα

Η θεατρική ομάδα ΤΕΣΣΕΡΑ ιδρύθηκε από τους Άννα Γεωργιάδου, Κένυ Μακλέλαν, Βασίλη Καραμπούλα και Κυριακή Σπανού τη δεκαετία του ΄90 και ανέβασε το έργα  'Όλοι αυτοί οι καλοί άνθρωποιτου Σ. Π. Τέυλορ και Λεόντιος και Λένα του Μπύχνερ.   Ακολούθως  η Κυριακή Σπανού παρέμεινε ενεργό στέλεχος της ομάδας, ανεβάζοντας το δικό της έργο Το χαμένο πρόσωπο της Φλώρας Νισήμ για τις εκδηλώσεις της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης Θεσσαλονίκη  '97, και πρόσφατα τα έργα Αραβοισραηλινός Τσελεμεντές του Ρ. Σόανς (Αγορά της Κυψέλης και θέατρο Χυτήριο, 2008-09), Ο (Εθνικός) Υπάλληλος του Μ. Χουρμούζη (θέατρο Άλεκτον,  2010) και τώρα  το Dance me to the end of Greece - 1 ...ξένοι περιηγητές στην Ελλάδα (Επιγραφικό Μουσείο και Μουσείο Μπενάκη, 2012).

ΠΡΕΜΙΕΡΑ: Πέμπτη, 26-04-2012

Πρόγραμμα

Πέμπτη 26/4/2012
9 μ.μ.
Παρασκευή 27/4/2012
9 μ.μ.
Θεατρική ομάδα Θεατρική ομάδα Θεατρική ομάδα Θεατρική ομάδα

Κλικ στις φωτογραφίες για μεγέθυνση και περισσότερες πληροφορίες

Απόψεις

Η ιδέα της παράστασης είναι φρέσκια, ακριβώς επειδή προτρέπει σε ομφαλοσκόπηση και ταξίδι σε ένα εξίσου αβέβαιο παρελθόν. Μια παράσταση που θα σας βάλει σε σκέψεις, πάντα προς τη σωστή κατεύθυνση.

- greek-theatre.blogspot.com

Οι ηθοποιοί, με σημερινά ρούχα που φέρουν κάποιες πινελιές από κοστούμια εποχής, ερμηνεύουν λόγια των περιηγητών, μέσα όμως σ’ ένα ονειρικό πλαίσιο που τους κάνει να συναντιούνται όλοι μεταξύ τους.

- Έλενα Γαλανοπούλου, Ελευθεροτυπία

Αποσπάσματα από κείμενα περιηγητών του 19ου και του 20ού αιώνα, που αποτέλεσαν ένα εντυπωσιακό καθρέφτισμα και για την Ελλάδα του 21ου αιώνα.

- Όλγα Σελλά, Η Καθημερινή