Φεστιβάλ Αθηνών / ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας: Μέλπω Αξιώτη – Η μεταμόρφωση της χρυσαλλίδας (8-9/5/2012),Μέλπω Αξιώτη

Προτάσεις

Φεστιβάλ Αθηνών / ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας: Μέλπω Αξιώτη – Η μεταμόρφωση της χρυσαλλίδας (8-9/5/2012)

Μέλπω Αξιώτη

Εξέχουσα μορφή της νεοελληνικής λογοτεχνίας, στρατευμένη αριστερή και τολμηρή μοντερνίστρια, η Μέλπω Αξιώτη πέρασε μεγάλο μέρος της ζωής της στο εξωτερικό ως πολιτική πρόσφυγας. Η σύνθεση κειμένων με τίτλο Μέλπω Αξιώτη – Η μεταμόρφωση της χρυσαλλίδας βασίζεται κατά κύριο λόγο στα δύο εμβληματικά πεζά της, τις Δύσκολες νύχτες και την Κάδμω, και συνιστά έναν πολυφωνικό μονόλογο όπου μυθοπλασία και αυτοβιογραφία μπλέκονται για να δημιουργήσουν μια σκηνική περσόνα που δίνει μάχη να κρατήσει ζωντανή τη μνήμη της γλώσσας και της Ελλάδας ενάντια στην απειλή της λήθης και της εξορίας. Και για να το πετύχει δανείζεται φωνές από διάφορες ηρωίδες της, ξαναζεί τις αναμνήσεις της χρησιμοποιώντας μια γλώσσα εκπληκτικής μουσικότητας.

Το κείμενο της παράστασης αποτελεί σύνθεση από τα έργα της Μέλπως Αξιώτη Δύσκολες νύχτες, Η Κάδμω, Το σπίτι μου, Ποιήματα και Εικοστός αιώνας.

Διανομή

Παίζει η Σοφία Σεϊρλή.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία
Νίκος Χατζόπουλος
Σύνθεση κειμένων
Νίκος Χατζόπουλος
― » ―
Σοφία Σεϊρλή
Σκηνικά-Κοστούμια
Μαγιού Τρικεριώτη
Video
Χρήστος Δήμας
Μουσική επιμέλεια
Νίκος Μαστοράκης
Φωτισμοί
Λευτέρης Παυλόπουλος

Απόσπασμα από συνέντευξη του σκηνοθέτη

"Αν ρωτάμε γιατί μας αφορά η Αξιώτη την εποχή των Μνημονίων, είναι σαν να ρωτάμε τι μας αφορά σήμερα ένα παραμύθι, ο Μπέκετ, έργα που άπτονται βασικών ανθρωπίνων καταστάσεων και ιδιοτήτων. Εμείς μέσω της Αξιώτη ανατρέξαμε στο τι συνιστά τον άνθρωπο ως άτομο και ως κοινωνικό ον. Όχι πράγματα πολυτελείας, αλλά ουσίας".

Απόσπασμα από συνέντευξη της ηθοποιού

"Η γλώσσα της παράστασης είναι η γλώσσα της Αξιώτη… Ιδίως σήμερα θεωρώ ότι πρέπει να την ξαναδιαβάσουμε, να την ξανακούσουμε. Να καθαρίσει το αυτί μας απ' τη βαβούρα… Η γλώσσα της έχει μια τρέλα. Ήταν πολύ μοντέρνα για την εποχή της… Είχε μανία με τις λέξεις. Τις συνέθετε σαν μουσική. Αν βγάλεις ένα "και", είναι αδύνατο να εκφέρεις ολόκληρη τη φράση".

Η παράσταση

Η παράσταση, παραγγελία του Φεστιβάλ Αθηνών, παίχτηκε στο θέατρο «Πειραιώς 260» στις 3-5 Ιουλίου 2011. Στη συνέχεια παρουσιάστηκε στο Βερολίνο, τη Μύκονο και την Καβάλα.

ΠΡΕΜΙΕΡΑ: Τρίτη, 08-05-2012

Πρόγραμμα

Τρίτη 8/5/2012
9 μ.μ.
Τετάρτη 9/5/2012
9 μ.μ.
Φεστιβάλ Αθηνών / ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας: Μέλπω Αξιώτη – Η μεταμόρφωση της χρυσαλλίδας (8-9/5/2012), Μέλπω Αξιώτη Φεστιβάλ Αθηνών / ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας: Μέλπω Αξιώτη – Η μεταμόρφωση της χρυσαλλίδας (8-9/5/2012), Μέλπω Αξιώτη Φεστιβάλ Αθηνών / ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας: Μέλπω Αξιώτη – Η μεταμόρφωση της χρυσαλλίδας (8-9/5/2012), Μέλπω Αξιώτη Φεστιβάλ Αθηνών / ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας: Μέλπω Αξιώτη – Η μεταμόρφωση της χρυσαλλίδας (8-9/5/2012), Μέλπω Αξιώτη Φεστιβάλ Αθηνών / ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας: Μέλπω Αξιώτη – Η μεταμόρφωση της χρυσαλλίδας (8-9/5/2012), Μέλπω Αξιώτη

Κλικ στις φωτογραφίες για μεγέθυνση και περισσότερες πληροφορίες

Απόψεις

Η Σοφία Σεϊρλή από τη χροιά της φωνής της ως τις αβέβαιες κινήσεις της ήταν ακριβώς μες στον κόσμο που γλαφυρά περιγράφεται στις Δύσκολες Νύχτες.

- Δημήτρης Πετιμεζάς, SevenArt.gr

Η Σοφία Σεϊρλή φαίνεται να έχει αποκτήσει μια ισχυρή και στέρεη σχέση με τον σύμπαν και τον λόγο της Μέλπως Αξιώτη.

- Όλγα Σελλά, Η Καθημερινή

Ένα πνευματικό γεγονός. Και θεατρικό βεβαίως. Η καταπληκτική Σεϊρλή ερμηνεύει στην ουσία ένα πρόσωπο παράλληλο με τη Μυκονιάτισσα συγγραφέα, ενώ το ποιητικό βίντεο του Χρήστου Δήμα και τα σκεπασμένα με λευκά πανιά έπιπλα του σκηνικού της Μαγιούς Τρικεριώτη τονίζουν το θέμα της μνήμης, της απώλειας, της φθοράς και της εξορίας. Και της γυναικείας ταυτότητας.

- Βένα Γεωργακοπούλου, Ελευθεροτυπία